torsdag 30 april 2015

Für Frauen ist das kein Problem

Lilly Sofia Jönsson har gjort ett vanligt men på ett sätt ovanligt kompetent journalistiskt arbete i Dagen. Vi ska väl bara säga: God morgon, Kyrkans Tidning.

http://www.dagen.se/dokument/sprickorna-bakom-domkyrkans-fasad-1.354639

Hur skulle denna bloggsida klara sig utan alerta kommentatorer.
Jag såg också mässan för småfolket i Frykerud på svt play.
Somliga dagar blir det nästan för mycket för en något åldrad.

Kan verkligen POSK hålla tyst nu när ett av gruppens stjärnskott misstänkliggörs och, om misstankarna stärks, faktiskt har ägnat sig åt att komma stiftets biskop till livs?
Och vilken relation har POSK numera till domprosten Hermansson?
Framstår inte denne Hermansson som en i sammanhanget otrevlig figur?
Borde inte POSK komma till hans stöd?

Jag har inga illusioner om hur det går till i Svenska kyrkan när det går till.
Men så här ska det väl inte gå till?

Jag ska spela Max Raabe och tänka på Lilly Sofia.
Für Frauen ist das kein Problem

50 kommentarer:

  1. Ett antal personer i Lunds stift nominerade en här nämnd person inför senaste biskopsvalet. Lyckligtvis hade tillräckligt många koll på det som redan då var känt och som nu bekräftas. Lysande journalistik!

    SvaraRadera
  2. Det är inte alltid hut går hem, men ibland sker det.

    SvaraRadera
  3. Dagen ligger utanför påverkan från propagandachef Sjöberg i Uppsala. De får bli tidningen för det som ligger bortom den rosenröda fasaden när KT blivit bakbundna av makten.

    SvaraRadera
  4. Arianism såväl som "totalitarianism" är seglivade styggelser som vi ständigt i Trons goda kamp måste bekämpa.

    SvaraRadera
  5. Är detta ett sätt att flytta fokus från den påkragade prästen? Artikeln är för övrigt förtal. Det förvånar mig att Dagen står bakom sådant. Dessutom har inte Hermansson fått genmäle vilket hör till god publicistisk sed!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hermansson har fått genmäle.
      Rubrik "Domprosten: Vi har följt regelboken"

      Radera
    2. Jag hade inte sett Hermanssons genmäle. Men det är väl solklart att en domprost inte ensam beslutar om personalneddragningar. Hur kan man bara låga påskina något sådant? Jag anser alltså att detta är ett sätt att flytta fokus från den påkragade prästen! Och förtal!

      Radera
    3. Att påtala hur Hermansson och Harlevi har misskött sin är inte per automatik det samma som att försvara den nu åter igen påkragade prästen (eller ens biskop Fast). För övrigt undrar jag vad som Nya tant lila menar vara förtal och som Rebella konstaterade ovan har Hermansson visst fått tillfälle att försvara sig i ett genmäle. / Markus

      Radera
    4. När något syftar till att misskreditera någon - oavsett om det är sant- på detta sätt, räknas det faktiskt som förtal. Det hela är ju dessutom fruktansvärt osakligt, för en domprost bestämmer väl inte om personalneddragningar, som jag har skrivit och som Hermansson riktigt påpekar.
      Nej, man försvarar inte prästen, men helt uppenbart FLYTTAR MAN FOKUS!

      Radera
    5. Om normal journalistisk granskning av en makthavare i Sveriges klart största "ideella organisation" stämplas som förtal så har man en besynnerlig syn på det fria ordet.

      Radera
    6. Domprosten är ingen makthavare. Det är inte han som står för de beslut som dras fram.
      Och det är väl inte ovanligt både inom kyrkan och på andra håll- skolan till exempel- att anställda inte vill acceptera de beslut som har fattats.
      Är verkligen Sofia journalistiskt utbildad? Det betvivlar jag.

      Radera
    7. Kritiken gäller inte att man gör neddragningar utan hur domprosten som personalens chef och arbetsledare informerat om dem. De som arbetat med att flytta fokus är domprosten Hermansson och kyrkopolitikern Harlevi. Tidningen dagen och journalisten Jönsson har däremot bara gjort sitt jobb. grävande journalister ska inte låta sig tystas bara för att de som makthavare som granskas börjar ropa om förtal. / Markus

      Radera
    8. Det är väldiga krav på behöriga lärare, men hur många "obehöriga" journalister finns det? De är nog inte så få! Man blir förvånad ibland när man hör vad de egentligen (inte) har på fötter när det gäller journalistiskt kunnande och de etiska reglerna..

      Radera
    9. Populisten,
      som jurist och f.d. domare kan jag bara instämma i vad du skriver. Det rör sig inte om förtal.

      Radera
    10. En domprost har arbetsledaransvar över så pass många och en i övrigt så pass framskjuten position i lokalsamhället att han definitivt måste räknas som makthavare och vara beredd på denna typ av artiklar oaktat om de är sanningsenliga eller inte.

      Att spekulera om skribenters utbildning istället för att diskutera sakfrågan talar ege atthelt för dig själv, men i detta fall tror jag ntl är ute i ogjort väder.

      Radera
    11. Ogjort väder? Jag påpekar bara att jag anser att artikeln är oprofessionell. Det dräller faktiskt av så kallade journalister, som aldrig hade fått jobba om de var lärare, där det krävs behörighet.

      Radera
    12. I ett sådant här fall är det inte domare utan PO som bedömer om något är emot "god publicistisk sed". Detta borde du, som f.d. domare veta, Elisabeth! Vi vet ju alla att det är mycket svårt att få något till förtal inför domstolar, det kan många vittna om, dessutom!

      Radera
    13. Sofia Jönsson är fil.mag. i musikvetenskap, redaktör för kulturtidskriften Evangelium och frilansar för bl.a. Svenska dagbladets kulturbilaga. Däremot saknar hon certifiering från Nya tant lilla vilket uppenbarligen räcker för vissa att avfärda henne och det hon skriver. / Markus

      Radera
    14. Nu får du skärpa till dig, ntl. Det var du som började gapa om förtal och du nämnde ingenting om "god publicistisk sed". Dessa begrepp är väsensskilda. Det ena är reglerat i lag, det andra sköts av en intresseförening. Vad som är förtal eller inte avgör allmän domstol. Och detta är definitivt inget förtal. Det skulle dessutom förvåna mig storligen om PO skulle fälla artikeln. Men testa du, gör en anmälan.

      Radera
    15. Det är väl snarare en adekvat journalistutbildning som hon saknar! Man blir inte journalist på fil.mag. i musikvetenskap!
      På journalistutbildningar får man bland annat lära sig de etiska regler som gäller! När ska man driva dessa krav som man driver att vi ska ha behöriga lärare?

      Radera
    16. Att förtala någon är inte god publicistisk sed! Självklart är detta förtal även om det inte skulle hålla i juridisk bemärkelse för åtal.. Nej, jag skulle inte drömma om att anmäla, så intressant är detta definitivt inte!

      Radera
    17. Jaså, ska du inte anmäla detta "självklara förtal", ntl? Du verkar föredra att själv spy galla över journalisten i förhoppningen om att skapa en gatans domstol!
      Antony

      Radera
    18. Vad skulle jag ha för intresse av att anmäla denna artikel?Den berör ju inte mig!

      Radera
    19. Så du menar att artikeln inte berör dig, ntl? Varför har du då spytt ur dig svavelosande insinuationer och rabblat rättshaveristiska "litanior"?!
      Antony

      Radera
    20. Käre A. Det är gripande att läsa kommentarerna men du har en så otroligt lång uppförsbacke att ta igen så jag rekommenderar att du tar en paus ett tag om du önskar delta i någon form av konversation. Du brukar ju annars inleda bloggarna med ett par rejäla fjärtar!

      Radera
  6. Ska vara att Dagen tar in sådant!

    SvaraRadera
  7. Nu har också jag sett evenemanget i Frykerud. Det var intressant att få en inblick i den andliga underhållningsbranschen.

    Jag på minner mig att vi för 20-30 år sedan talade om gudtjänster med temat 'Trevlig, trevlig, trevlig är Herren Gud'. Fast jag noterar samtidigt att det rör sig om en förgången tid – 'Herren' får man ju inte säga längre.

    SvaraRadera
  8. Vilket lysande exempel på granskande journalistik! Bra gjort av Sofia Lilly Jönsson och Dagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Granskande journalistik bör inte innebära en ensidig och vinklad framställning av något! Som jag ser det är detta en mycket osaklig journalistik i syfte enbart att smutskasta. Vet inte Sofia hur besluten inom kyrkan fattas? En domprost kan väl inte klä skott för beslut som han bara ska genomföra!

      Radera
  9. +Göran o Dag. Kolla även in avsnitt 19 från Frykerud. Spola fram till 33-34' och ta emot en innovativ välsignelse. Prästänka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också att den kvinnliga equmeniska pastorns liturgiska (?) klädsel var intressant.

      Radera
    2. +Göran som sett gudstjänsterna. Varifrån kommer symbolspråk och åtbörder? Hennes handflata=som Guds ansikte?? Välsignelserna både i avsnitt 19 och 21? Det känns mycket främmande!

      Radera
    3. Equmeiagemenskapens nya pastorsdräkter påminner om smurferna och "hennes handflata" är kanske en flirt med hbtq-arna.

      Radera
  10. Svenska Kyrkans ansikte:

    http://www.dagen.se/polopoly_fs/1.354641.1430324048!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_300/image.jpg

    SvaraRadera
  11. Av någon outgrundlig anledning kommer frasen "avsevärt skadat det anseende en präst bör ha" flygande genom mitt huvud.

    Som f.d. facklig förtroendevald kan jag säga att en stark facklig lokalavdelning hade gjort processen kort med den typen av ledarskap som beskrivs i artikeln. Det finns återupprepade brott mot MBL §11 beskrivna i texten som går att driva till skadestånd.
    Publicerande av sådana upprepade fackliga skadestånd hade fått opinionen att tvinga kyrkorådet att agera.

    En stor personalomsättning är alltid chefens fel.

    Jag vet ju inte om det i artikeln beskrivna är sant, men om så vore så skulle en stark facklig lokalavdelning kunnat agera.
    Det är inte för sent ännu, kalla till förhandling enligt MBL §12 om påkallande av skadestånd för brott mot MBL §11 så görs även allt från facklig sida enligt regelboken.

    Just möjligheten till lokalt fackligt arbete och samverkan är en av de största bristerna med att präster inte är stiftsanställda.

    SvaraRadera
  12. Berömmer du Sofia Lilly Jönsson har du en stor eloge från mig! Jag läste just papperstidningen och där har domprosten en helt egen och stor artikel där han får försvara sig där kommer även Inger Harlevi till tals.

    Den hemska historien med den påkragade prästen som hade svårt att låta konfirmandflickor vara ifred har kanske något med detta att göra, men ska man verkligen inte påtala sådana brister som framkommer i artikeln av den orsaken? Den ena felaktigheten gör väl inte den andra ogjord?

    Sofia Lilly Jönsson har intervjuat över 20 personer personer gått igenom dokument som exempelvis polisanmälan mot Harlevi och protokoll, det är inte bara sladder.

    Hur kan man byta plats på präster så där bara över en natt utan att bryta mot MBL, tycker Tant Lila? Sådant är lätt att kolla upp i predikoturer och annat så det är inte byggt på rykten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givetvis kan man inte låta präster byta plats över en natt. Och självklart ska det vara en MBL-förhandling om sådant. Men man måste ju först kolla upp om detta verkligen är med sanningen överensstämmande innan man tar ställning i sak! Men detta är det fler än domprosten som ska ta ansvar för!

      Radera
  13. Varför överhuvudtaget använda Bibeln om man inte tror att den är Guds Ord?
    Varför överhuvudtaget bry sig om "texterna" skrivna av människor som bara uttrycker sin tids tankar och som vi kan tolka helt efter eget skön?
    Det blir besvärligt för Modeus et consortes att vara godare än Gud vilket de nog försöker vara i vissa etiska frågor. Godare än Gud, förresten, det kan vi väl inte veta, hur Gud är. Inte de av oss som förnekar Guds uppenbarade vilja och Hans Ord, Kristus i alla fall...

    SvaraRadera
  14. Man får för dompan Hermanssons skull vara hjärtinnerligt glad, att han åtminstone tycks ha två vänner i världen, Inger Harlevi och ntl!

    Jag vet då rakt inte vad jag skulle ta mig till utan Bill & Bull!


    Elaka Katten Måns

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa Elaka katt, jag känner varken Hermansson eller förhållandena, jag har bara ansett att artikeln definitivt inte håller några mått för granskande journalistik!

      Radera
  15. Här är några av Hermanssons tidigare bravader:
    http://brogren.nu/visbysidan.htm

    SvaraRadera
  16. Om jag har förstått Ntl rätt, så menar hon att artikeln brister i källkritik, samt är ägnad att dra fokus från frågan om påkragningen av "sexprästen" (artikelförfattarens eget uttryck). Jag har läst artikeln och finner samma sak. Att källkritiken är dålig betyder dock inte med nödvändighet att det som sägs måste vara osant. Den distinktionen gör Ntl också, indirekt, genom att erkänna att hon själv inte känner till förhållandena i Visby.

    Det bestående intrycket av artikeln är att domkapitlet hden 12 februari hade tagit beslut om påkragningen i domprostens frånvaro, samt att han straffar flera anställda för detta tilltag genom att dra igång en stor omorganisation den 20 februari.

    Frågan om domprosten skött omorganisationen illa och gjort en massa människor ledsna för det, är dock en annan fråga än den om omorganisationen varit ett straff för något. I förlängning av detta ligger att påkragningen i sig varit okontroversiell, och att domprosten "bråkat" utan orsak.

    "Sexprästen" skriver själv att han var "sjuk" när han hade samlag med konfirmanderna, och att den som är olämplig vid ett tillfälle kan vara lämplig vid ett annat tillfälle. Jaså, vilken "sjukdom" hade han? Smetar han inte ut sin egen synd över människor, som verkligen är sjuka? Är han verkligen lämplig som präst? Tillhör synden hans gamla liv, innan ha blev frälst och blev präst?

    Det är nu sant att ingen ska nekas att vara präst för att han / hon är en syndare, men det är väl ändå skillnad mellan olika synder, och när de har begåtts? Men det är den frågan fokus har flyttats från och till domsprostens ageranda.

    Kommentatorernas reaktion förvånar mig en aning. De flesta kommentatorerna här brukar ju hålla hårt på kyrkans gamla syn på äktenskapet, att det är för man och kvinna, och de två ska bli ett kött, och att sex endast ska förekomma inom detta äktenskap.

    Att flickorna tydligen hade uppnått lovlig ålder, och att "sexprästen" därmed inte hade begått något brott i juridisk bemärkelse, har inte med saken att göra.

    Om en präst är en rumlare, så blir inte de dop och vigslar som han har förrättat, ogiltiga för det. Det som Paulus kräver av präster, att de ska vara en kvinnans man, etc, handar inte om giltighet / ogiltighet utan om allmänhetens förtroende för kyrkan. Och då kan det räcka om man har visat sig olämplig vid ett tillfälle.

    Och synd och brott (i juridisk mening) är inte alls samma sak. Men i en kyrka, som tolkar Guds ord olika beroende på tid och plats, bir det samma sak. Kyrkans förkunnelse legitimerar riksdagens beslut. Och då faller givetvis all kristen tro, som inte överensstämmer med de besluten.

    Helt i överensstämmelse med att RFSU delat ut "knullborgarmärken" och diplom äm "rätt att knulla" till konfirmander. Fattas nu bara symboliska aborter framför altaret för att klargöra att ingenting som sker lagligt kan vara synd. Men detta är en annan religion.

    SvaraRadera
  17. Det finns tack och lov varken tvingande utbildningar eller pk-certifiering av journalister. Den aktuella artikeln förefaller helt ok. Makthavare får finna sig i granskning, och de nämnda har fått genmäle - det är aldrig enstaka artiklar som granskas av po.
    /journalist i 25 år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, där har du helt fel, det är visst enstaka artiklar som granskas av PO!

      Radera
  18. Om du,som påstår dig ha varit journalist i 25 år, anser att Sofia Jönssons artikel är helt ok som ett uttryck för granskande journalistik, (möjligtvis som skvallerinlaga i en veckotidning) så visar väl detta med all tydlighet behovet av utbildning och legitimation för journalister, såväl som för lärare. Se vidare mitt inlägg (några inlägg bak) på http://lilatankar.blogspot.com

    SvaraRadera
  19. Får man vända namn bak och fram hur som helst, om det nu inte är någon ny signatur? Det är något smart med det där namnet. T.o.m. Dag måste vända till det. Eller är det faktiskt rätt vänt? LSJ? SLJ!?

    SvaraRadera
  20. Visst får man vända namn bak och fram - särskilt lilla Annas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hennes namn tror jag inte att du lyckas vända till, inte ens baklänges.

      Radera