tisdag 9 oktober 2018

Tysk höst igen

Bloggardag fann sig nödsakad att på ort och ställe undersöka den tyska hösten. Den fanns.  Vad Bloggardag sett med egna ögon kan vara sant. Förutsatt förstås att seendet inte är ideologiskt. Kan man se ideologiskt på hösten och mena att detta är den årstid de svage kallar höst? Men då blir det väl NMR-varning för NMR väljer styrkan framför svagheten, har jag sett på ett klistermärke.. Detta är väl å andra sidan också ett ideologiskt ställningstagande?

Kyrkostyrelsen flyger i morgon i luften för att besöka, ja vad? Palestina mest kanske? Israel? Tveksamt. Annika Borg har påpekat hur lite av det judiska som Kyrkostyrelsen får se, det som hör ihop med själva vårt olivträd, det vi inympats i. Hon har beredvilligt  publicerat hela besöksprogrammet.
https://kristenopinion.wordpress.com/2018/10/05/svenska-kyrkans-anti-israeliska-aktiviteter-fortsatter/

Bloggardag blir initialt mest intresserad av att få veta hur programmet sattes ihop. Kristdemokraten och den frimodige i Kyrkostyrelsen verkar inte ha fått så stor förståelse för frågorna om Israel, dess historia och utmaningarna landet står inför. High-tec nationen Israel studeras inte heller. Man hinner inte allt, men Yad-Va-Shem hade väl ändå varit av värde att få besöka? Och en lite sväng till Döda Havet och Qumran?

Vad kan nu hända? Skulle de israeliska myndigheterna kunna plocka bland deltagarna och skicka hem somliga, som det är inte är i nationens intresse att släppa in? Eller hela delegationen? Sätter man folk i vänteläge på Ben Gurion för att sedan tacka för besöket, säga "tack men nej tack"? Kan Shin Bet blunda för den tendens programmet har och tycka att det är likgiltigt om en uppenbart Israel-kritisk agenda får styra Kyrkostyrelsen och förse den med sådana perspektiv och informationer som resurs för kommande beslut i Svenska kyrkan? Effektivast är kanske att vägra några ledande aktivister inresa och så får de övriga i gruppen fatta beslut om vad som bör göras. Det kan bli en intressant onsdag.

Den frimodige och kristdemokraten har antagligen, men detta vet Bloggar inget om, lagt fram förslag som skulle balansera kunskapsinhämtandet. Vad med messianska judar och vad med den israeliska fredsrörelsen? Alltid finns det väl någon i krigskonst erfaren i just denna fredsrörelse som kan säga något av intresse. Det fanns det förr i alla fall. Och tvåstatslösningen, vad är det med den? Bosättarrörelsen sedd från Israels perspektiv kunde det ställas klargörande frågor om. Här dyker det upp tuffa grabbar från Brooklyn och gör anspråk på mark som palestinier ägt i generationer. Brooklyngrabbarna påstår att marken tillhör dem. Sedan tar de bulldozers och förstör olivlundar som vuxit i kanske hundra år. Kan man inte fråga "med vad rätt?" och få ett annat svar än det gamla svenska vid fredsförhandlingarna i Oliwa: "med vapnens rätt!"

Programmet tycks upplagt utan närmare kännedom om vad Kyrkostyrelsens ledamöter och ersättare behöver för lokal kunskap, dvs fromhetsövningar på Via Dolorosa, Gravkyrkan mm. Skulle Bloggardag lite distanserat försöka förstå utbudet av fromhetsövningar är det närmast reformert, och vad Bloggardag tycker om detta vet numera hela kristenheten.

Hur kunde det bli så här?

Svensk höst? Bloggardag köper en bok då och då. Ska den komma från USA är det tullformaliteter. PostNord levererar efter godkännande av Tullverket. Sitter det någon teologisk expert och prövar om mina bokinköp ska bli godkänt och böckerna utan problem ska kunna införas?
Deklarationsavgiften är 75:- och importmomsen 108.77. Man kan få se bild på paketet också.
Naturligtvis är informationsfriheten i fara. Och varför ska jag betala extra? Får inte Tullverket anslag av mina skattemedel redan? Antingen är Tullverket skattefinansierat eller så får det bedrivas genom uppbörd för varje försändelse. Böcker och tidningar/tidskrifter ska vara tullfria för de utgör i en demokrati viktiga byggstenar. Att sedan hanteringen fördröjs en vecka kan Bloggardag också ha synpunkter på. Just nu känns det inombords som om den svenska hösten antar östtyska kulörer. Ser Statsmakterna att det finns väldigt mycket skrivet i världen som Bloggardag alls inte behöver veta?

Symposiet i Tyskland fortsätter. Gårdagen var verkligen intressant. Bara en programpunkt fick utgå. Det bekymrade tyskarna. "Tut mir Leid", sa de. Bloggardag försökte uppmuntra dem att komma över lidandet, det som bara varar ett ögonblick medan härligheten blir så mycket större. Hoppades det lyckades. Vill ni verkligen se tyskar lida?

58 kommentarer:

 1. NMR behöver nog läsa på 2 Kor 12 ordentligt.
  Men det är klart, Pauli tankegods var ju inte nordiskt så de studerar kanske någon nationalromantisk skildring av asatron. Det är dock så lätt att glömma att inte heller nationalromantiken som idé härstammar från Norden. Men så kanske det inte famns något professor i idéhistoria på NMRs valsedlar?

  SvaraRadera
 2. Det låter lite dyr moms. Kolla att Tulverket inte tar 25% moms, det skall vara 6%. Detta misstag har drabbat mig vid köp från Amazon. Överklaga och begär pengar tillbaka, det fungerar smärtfritt.

  SvaraRadera
 3. Skall man uppfatta det som en teologisk markering att man inte besöker Gravkyrkan (liksom inte heller Tempelmuren)? Den ligger trots allt tvärs över gatan från Redeemer Church, där söndagens gudstjänst firas (man får väl vara glad över att en sådan ingår i programmet).

  SvaraRadera
 4. Tyvärr har SvK intagit en klart Israelkritisk hållning och det är djupt beklagligt. Kan det vara den gamla ersättningsteologin som spökar här??
  Den nu avgångna rödgröna regeringen lyckades ständigt prestera nya rekord i sin kritik och mobbning av Israel. Men detta behöver ju verkligen inte inspirera kyrkan!
  Sedan får vi naturligtvis inte glömma bort dom kristna palestinierna, som ofta lever i en svår och pressande miljö, och som behöver kyrkans stöd och uppmuntran.
  / Ville i Momåla

  SvaraRadera
  Svar
  1. ViM, det handlar helt klart om antisemitisk ersättningsteologi, ivrigt påhejad av tyskan fru dr führerin Jackelén!

   Antony

   Radera
  2. Hets mot folkgruppen tyskar?

   Radera
  3. En herrans massa hets!

   Antony

   Radera
 5. Så sällar sig SvK till de många regimerna på fallrepet, där lite judehat kan dra ut på slutet och kanske mobilisera lite stöd. Det är väl prövat och brukar fungera. Men slutet kommer likväl för förbundsfolkets fiender. /smun

  SvaraRadera
 6. Riktigt så enkelt är det nog inte. Det är de som betalat kyrkoavgift som borde begära sina pengar tillbaka i första hand. Enligt uppgift har Sveriges ambassadör blivit uppkallad till Israels UD flera gånger under Margots tid som utrikesminister och detta är ju självklart något som gränspolisen på Ben Gurion vet om i morgon när svenskarnas plan landar. Det är ju också uppbart att Antje personligen flera gånger uttalat stöd för den gamla regeringens linje.

  I stort sett alla som passerar gränsen på Ben Gurion får frågan om vilket program/syfte som gäller för deras resa. Om KS i det läget väljer att svara i enlighet med STI-programmet är risken stor att flera av dem får ta första möjliga plan hem. Inte särskilt väl investerade resepengar alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen undviker Israel en sådan propagandablunder. Israel har som väl fungerande ekonomi och demokrati mycket att förlora. Palestinierna föga utom möjligheten att än en gång plundra judarna. De kristna palestinierna har allt att vinna på en israelisk närvaro. Islam kan inte över tid samexistera med något av Bokens Folk. Inte heller med andra åskådningar.

   Vem känner inte till Gazas betryck? Att Egypten håller sin gräns mot Gaza stängd sedan åratal, är i Väst okänt. Att PA-regimen stryper Gaza och vägrar betala räkningar och avtalade skatteintäkter samt driver på för ytterligare skärpning av blockaden, är också okänt. Givetvis är allt JUDENS fel! Den feministiska Regeringen och Kyrkan som går före har hittat sina likasinnade kompisar.

   https://www.youtube.com/watch?v=-9zye2z-oYA

   /smun

   Radera
 7. Ett besök till det heliga landet för en kristen grupp kan se ut på olika sätt.
  Men att besöka Al-Aqsa moskén och utesluta Trädgårdsgraven, gravkyrkan, Yad Vashem, fredagens sabbatsmåltid (som ger en mycket tydlig liturgisk koppling till kristen gudstjänst) verkar minst sagt märkligt.
  Besöket i Födelsekyrkan får i sammanhanget sägas vara undantaget som bekräftar regeln. I detta fall att syftet med resan inte är att knyta an till kristen historia och dess rötter.

  Jag förundras över att det fortfarande finns de som anser att SvK inte är politiserad av partipolitiska intressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som Peter skriver, förvånansvärt att det kan finnas sådana, som säger, att SvK inte är styrd av partipolitiska intressen.

   Antje håller tydligt den avsatte Margot Wallström i handen, och Margaretha Winberg har naturligtvis hennes ande med sig. Den består ju i att inte lyssna till Israel och i stället dränkas i lögner.
   Stig W

   Radera
  2. Läste att Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem nu står direkt under kyrkostyrelsen. Ett extremt dyrt sätt att leda. Dessutom dömt att misslyckas. Vitala institutioner kan inte styras av styrelser på håll.

   Radera
  3. +Biörn har därmed förklarat syftet med att STI står direkt under kyrkostyrelsen.
   Vitala institutioner var nyckelbegreppet.

   Radera
 8. Intressant att få vetskap om vilket symposiet är!

  -Det vore värdefullt, om BD informerar oss om vad symposiet i Tyskland handlar om. Kan vi vänligen få information om det? Exempelvis programpunkter och föreläsare och vad som diskuteras.

  Det som sker i Tyskland är alltid viktigt för hela Europa och uppenbarligen därmed - på det personliga planet - för BD.

  Men den här gången tror jag inte att det handlar om en resa med Frimodig Kyrka.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 9. Den öppna antisemitism som får frodas under överseende av fru dr führerin Jackelén är en skam för det postkristna samfundet!

  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur då att Antonys samfund inte visat några spår av antisemitism eller ersättningsteologi sedan åtminstone 1492. :O
   Bengans kritiker håller säkert med mig.

   Radera
  2. PT - denna bloggs mästare på att bygga halmdockor!

   Antony

   Radera
 10. Hur kunde det bli såhär?
  "Behold Israel" har en Youtube kanal med dagsaktuella uppdateringar. Den intresserade kan följa ett inside perspektiv, inte minst från Amir Tsarfatis uppdatering i går och den senaste veckan. Be om urskiljningens nådegåva när ni lyssnar. Det finns olika perspektiv. Som Tapel konstaterar: Enkelt är det inte.
  Vad är det som händer bakom det som sker inför våra ögon i SvK och i samhället?

  SvaraRadera
 11. Får vi inte veta något?

  -Nej, BD upplyste oss inte om vad det aktuella symposiet handlar om, ser jag med besvikelse efter min enkla fråga ovan.
  Är det hemligt, eller varför tystnaden?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 12. Bloggardag: "...som hör ihop med själva vårt olivträd, det vi inympats i."

  Det är i sådant här tänkande där problemen (som leder till krig och annat elände) börjar. Att man klyver mänskligheten i olika grupper. Nästa steget är sedan att tilldela grupperna olika värden. Här gör man klyvningen dessvärre i Guds namn, man delar mänskligheten i olivträdmänniskor och icke-olivträdmänniskor.

  De som tillhör Olivträdmänniskorna ska vara "finare" inför Gud än icke-olivträdmänniskorna. Icke-olivträdmänniskorna blir självklart avundsjuka men som tur är har de har hittat på en smart lösning som heter inympning.Då kan känna sig någorlunda tillfredsställda. Men kvar finns en gräns mot resten av mänskligheten.

  Personligen tar jag avstånd från allt sådant där trams och anser att ALLA människor är lika mycket värda inför Gud. För mig existerar inte "olivträd" och "ympningar" förutom i trädgårdar. Problemet är alltså löst INNAN det har uppstått.

  /En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud valde ut Abraham och hans ätt, folket Israel för att uppenbara sig för dem och genom dem. Detta betydde en särskild välsignelse ( tillgång till Gud) men också ett ansvar (hålla lagen). I och med Jesus utvidgades möjligheten att tillhöra Abrahams, Isaks och Jakobs Gud även för icke-judar, alltså t.ex. oss. Det är denna Gud, Fadern, som Jesus ger oss tillgång till och som vi ska synliggöra i världen. Det är det som Paulus kallar inympning, vi håppar så att säga med på tåget. Gud är fri i sitt handlande, och om han nu ville välja ut Abrahams ätt så fick han göra det. Det är ingen värdering i det, folket Israel och medföljande kristna är inte välsignade och kallade för att de är bättre människor utan för att det är vägen som Gud har valt. Därför kan vi inte separera kyrkan från judendomen, Jesus från Gud eller NT från GT.
   Alla är lika mycket värda, men Gud är fri att kalla vem han vill - biblisk lära som är svårt för oss svenskar, som har ett utpräglat jämställdhetstänk eller jantelag (du ska inte tro att du är nåt)

   Radera
  2. Fortsättning till mitt svar: Det finns alltså en existentiell biblisk-teologisk samhörigket mellan judendomen - och därtillhörande staten Israel - och den kristna kyrkan. Detta förhållande bör man alltid vara medveten om när man som kyrka börjar kritisera staten Israels politik, om vilken man självklart kan ha åsikter, men man är inte helt fri, därför att vårt öde, bibliskt sett, alltid är ihopknytat med Israels öde. En säkular politiker däremot får säga vad han/hon vill.

   Radera
  3. Jag menar att man i diskussionen skall hålla i sär judisk etnicitet, judisk tro, Bibelns land och den judiska staten. Sakerna är naturligtvis sammanvävda, men inte exakt desamma. De kristna rötterna handlar om folket, landet och tron, men knappast om det moderna politiska projektet Israel. Jag har svårt att se hur folk och land f.n. skulle kunna förenas på annat sätt än genom staten Israel, men i princip finns det andra lösningar. På Jesu tid fungerade det, även fast landet tillhörde det romerska imperiet.

   Radera
  4. Inte mindre än åtta gånger refererar Muhammed till Israel som "judarnas land" eller "det land som Allah gav åt judarna". Försök har gjorts av islamiska rättslärde i historien att definiera vad som menas med judarnas land och de har brukat landa i "allt land mellan Nilen och Eufrat."
   Sionisterna kan slänga sig i väggen!
   /Conspirator

   Radera
  5. Om vi definierar Gud som kärlek så uppenbarar sig Gud genom varje människa som ger kärlek, oavsett vilken etnicitet, religion eller nation hen tillhör.
   Kärlek är som ljuset, den sprider sig åt alla riktningar. Detta sker hela tiden. Kärleken själv begränsar sig inte på något sätt. Upplevd frånvaro av kärlek beror endast på att vi människor försöker begränsa kärleken.
   Anledningen att vi inte kan separera Jesus från Gud är inte att Jesus var jude utan det att han var kärlek fullt ut.

   /En anonym en

   Radera
 13. Det är denna palestinska terrorism och massmördareregim som fru dr führerin Jackelén, tillsammans med sosseregeringen, stöder. Skamligt är bara förnamnet!

  http://katerinamagasin.se/svenska-skattepengar-gar-till-smabarnsmamman-kims-mordare/

  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige betalar den Palestinska Myndighetens skolläroböcker:

   http://www.israelhayom.com/opinions/travesty-of-palestinian-education/

   /Det progressivt skall bli, skall i tid gå före!

   Radera
  2. Här håller t.o.m. jag med Antony, hör och häpna.
   Demokratikravet borde gälla både vapenexport och bistånd.
   Statsterrorismen feån den palestinska myndighetens sida borde innebära fryst svenskt bistånd. Pengarna gör mer nytta hos israelisla fredsorganisationer.

   Radera
  3. Massmördarregim – skall vi räkna på det sättet, så har fler palestinier fallit offer för israeliskt våld än tvärtom. Men nu skall vi naturligtvis inte räkna på det sättet. Dock, när det gäller att bryta mot internationell lag och ordning, är ingen sida oskyldig.

   Radera
  4. Tack för ditt medhåll PT! +Göran bör nog läsa på vad som definieras som mord respektive dödande vid legetima militära insatser. Nåväl, jag har mer och mer förstått att det enda som förenar fru dr führerin Jackelén och de lutherskt "högkyrkliga" är antisemitesmen - ett minst 90-årigt "samliv" som väl illustreras av den nazistiska grevinnan som grundade birettakarnevalen i Vadstena!

   Antony

   Radera
  5. Situationen i Gaza närmar sig nu ett fullskaligt israeliskt ingripande. Egypten försöker medla och uppnå ett stopp för attacker över gränsstängslet mot Israel, men president Abbas och PA gör allt för att skärpa trycket mot Hamasregimen i Gaza. Egypten har självt stora probem med IS i Sinai, något som lett till nära militärt samarbete med Israel och total tillslutning av gränsen mot Gaza varifrån terrorister får stöd för attacker mot Egypten.

   Yoav Limor, erfaren militäranalytiker och välkänd kolumnist och TV-kommentator, summerar: "The return of terrorism from Gaza includes renewed arson attacks using burning balloons and kites floated over the fence, as well as a devilish new invention – explosives-laden toys thrown over the fence. It would only take one Israeli child harmed by one of these innocent-looking improvised bombs to change Israel's policy at the border. A full scale war seems inevitable,"

   Svenskar tror att Gazas problem beror på israelernas ondska. Ibland skulle man kunna fundera på vad som skulle hända, om exempelvis en Hamas-/Muslimska Brödraskapsregim med två miljoner muslimska invånare bröt sig loss runt Malmö och använde samma kampmetoder mot de föraktade svennarna. Förmodligen skulle även Sverige bygga elstängsel och stänga ned vapenleveranser. Sverige kanske inte ens stillatigande skulle acceptera dagliga provokationer, skott, raketer, brandballonger och sprängleksaker? Men när Israel försvarar sig går Sverige i täten för protesterna.

   /Boende på Limhamn

   Radera
  6. Nu får du lugna ned dig Antony!

   Jag är säker på att du mycket väl vet att den antisemitism som för tillfället florerar inom högkyrkligheten i Sverige inte har ett dugg med luthersk teologi att göra utan är en följd av den vänsterpolitiska palestinavurm som följt med när kappvändandet har blivit normen

   Säkert vet du också att biskop Göran är en av dem som träffas allra minst av den sortens beskyllningar.

   Däremot ligger det något rimligt i ditt påpekande att man måste skilja mellan dödande som mord och dödande som legitim militär insats. "Problemet" är att de flesta tolkar folkrätten just som Göran för fram den. Jag och du (och kanske även Göran själv; men det får han i så fall själv svara på) skulle nog gärna se en tillämpning av folkrätten i Israel som visar en större känslighet för de unika omständigheterna i regionen. Man kan med gott fog resonera för att de allra flesta Israeliska brott mot folkrätten är väl motiverade på ett allmänmoraliskt plan. Men sett enbart på en abstrakt nivå bryter Israel mot folkrätten ofta och att föra fram detta som ETT av flera viktiga argument i debatten är fullt rimligt och behöver inte svartmålas.

   Radera
  7. Antony har rätt. Det går inte att jämställa dödande som sker vid legitima militära eller polisiära insatser med terror som riktas mot rent civila mål. När så ändå sker, är det för att man gjort terroristernas sak till sin. Vilket leder över till internationell lag och ordning. Staten Israel kom till genom beslut av NF, FN och internationella fredskonferenser. Från judisk sida godtog man FN:s delningsbeslut av det brittiska mandatområdet. Från arabisk sida svarade man nej och angrepp samfällt den spirande judiska statsbildningen. Parollen var och är, inte en kvadratmeter arabisk mark till en judisk stat. Från judisk sida försvarade man sig heroiskt med de vapen man kunnat skrapa ihop på olika håll, trots att britterna gjort allt vad de kunnat för att avväpna de judiska självförsvarsstyrkorna samtidigt som man beväpnade motparten. När läget var som mest kritiskt fick överlevande från lägerna i Europa ett gevär i handen när de steg i land i Israel och skickades därefter direkt till fronten. Mot alla odds och till ett högt pris lyckades man slå tillbaka angreppen. Gränserna blev nu förändrade i förhållande till det ursprungliga förkastade delningsförslaget och givetvis tillät man på israelisk sida inte de araber att återvända som lämnat sina hem för att göra gemensam sak med angriparna. De hade gjort sitt val och fick stå vid det. På den vägen har det fortsatt med fortsatta nej till fred och nya angrepp. Inte ens kraftfull internationell medling har kunnat rubba detta nej till en judisk statsbildning på det forna brittiska mandatets område. Och även om de militära nederlagen står på rad, har man på den "palestinska" sidan politiskt flyttat fram sina positioner genom att förvandla en ursprungligt lokal nationell konflikt till en internationell kulturellt-religiös konflikt där den samlade muslimska världen ställs mot Israel och Väst. Det gör konflikten närmast olöslig och Israels situation omöjlig om inte USA stått vid dess sida, inte minst i FN:s säkerhetsråd. Om man i det läget jämställer israeliskt självförsvar med den terrorverksamhet som t.ex. Hamas bedriver eller talar om att båda sidor är lika klandervärda, då har man ställt sig på samma sida som antisemiterna och Israel-hatarna. Inga plus framför namnet ändrar på den saken. Men kristen antisemitism har ju en lång historia redan före vår svenska kyrkostyrelses övningar. Ersättningsteologin omfattade t. ex. Luther med hull och hår. Hans antijudiska skrift citerade Hitler med illa dold förtjusning. Nåväl, här tror jag att det i vårt sammanhang inte så mycket handlar om klassisk kristen ersättningsteologi som aktuell röd-grön träskpolitik. SvK låter sig alltmer och i allt fler sammanhang låna sig till att bli en megafon för den politiken. Trist för oss kristna som inte hör hemma på den galejan.
   J.U.B.

   Radera
  8. Bäste Tapel, de högkyrkliga jag känner eller känner till är som regel småborgerliga karrierister föga påverkade av "Palestinavänstern", men det är förmodligen ett förfärligt hopkok i dessa kretsar vilket förvånar föga då hela den högkyrkliga rörelsen "överlevt" p.g.a. kappvänderi och hyckleri.
   Vad var det nu Göring sa i Nürnberg - "se dig omkring, de är alla ryggradslösa jasägare"!

   Antony

   Radera
  9. Antony, jag anförde inte vad som är rätt eller fel, utan noterade en statistisk verklighet – och tillade att man inte skall räkna på det sättet. Det som är ditt, och andras, problem är: Vem fastställer vad som är legitima militära insatser?

   Vad gäller ersättningsteologi kom Luther knappast med något nytt, han anslöt sig i det avseendet till en allmän senmedeltida hållning (vilket inte gör saken bättre, men han skall inte ensam ställas i skamvrån).

   Radera
  10. Nej, Luther kom inte med något nytt, men han uttryckte sig rejält obehagligt i sin stridsskrift mot judarna och deras lögner. Detta tillsammans med den ställning han intar i evangelisk-luthersk tradition kan förklara att hans synpunkter i ämnet judefientlighet fått större uppmärksamhet än en del andra medverkandes fått.
   J.U.B.

   Radera
  11. S.k. "ersättningsteologi" är inget annat än Bibelns och den kristna kyrkans historiska lära. "Kristen" sionism är något som blivit populärt de senaste 100-150 åren genom dispensationalismen, men den är svår att förena med traditionell luthersk teologi och bibelsyn. Israel är en stat bland andra, och dess förhållande till sina grannländer bör därför bedömas utifrån samma folkrättsliga principer som man bedömer andra konflikter.

   Mikael Nyman

   Radera
 14. En anonym en.

  Att något "stämmer" för dig är knapppast en tröst om det baseras på önsketånkande. Rätt och fel liksom sanning och lögn beror inte på önsketänkande utan på fakta.

  //HH

  SvaraRadera
 15. Tullverket tar inget extra, det är PostNord som begär 75 kronor, trots att avsändaren redan betalat för att godset ska nå mottagaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte så att det är Post Nord som i de här fallen har bemyndigats att träda i tullverkets ställe och för den tjänstvilligheten uppbär ett arvode på 75 kronor? Med den nya regeringen som nu är f.d. fast inte riktigt det heller, kom en betydligt striktare tillämpning av posthanteringen från den del av världen som ligger utanför EU. Tidigare släppte man genom enstaka försändelser av lägre värde, men nu ska allt beskattas/förtullas från den första kronan. Den privatperson som köper ett batteri från Kina för tio kronor får betal det dyrt. Från regeringen kom i början av sommaren något ljud om att tillämpningen skulle mildras, men det har vi inte sett röken av hittills. Ser vi till böcker blir det nu ofta billiggare att göra inköp via bokförlag innanför tullunionens gränser än att själv importera via amazon. com.
   J.U.B.

   Radera
 16. Somliga kommentarer är illvilliga och lider av kärlekslöshet. Sluta t ex att kalla Antje för fuhrerin. Det för tanken helt fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker ju gott och väl att kalla henne jungfrufödelseförnekare, ett för den kristna kyrkan i alla tider myvket värre epitet.
   Alltså hästlngder värre än Nestorius.

   Att klistra på en biksop i en kristen kyrka politiska åsikter blir bara fåning, ungefär som att låta politiker bestämma i kyrkliga frågor.

   Radera
  2. Vad är det för fel att respektera fru doktor Jackeléns tyska ursprung samt hennes ledarroll i Svky.
   Jag tackar Peter T för (den oerhört skrämmande) informationen och kommer fortsättningsvis att titulera det postkristna samfundets högsta prelat som "jungfrufödelseförnekaren fru dr führerin Jackelén"!

   Antony

   Radera
  3. Leugnerin der Jungfrau-Geburt Erzbischöfin Professor Doktor J?

   Så slipper vi det tråkiga f-ordet som för övrigt som substantiv har versal. Bitte!

   Lars Jensen

   Radera
  4. LJ har ett stort problem med sin alternativa titulering då jungfrufödelseförnekaren fru dr führerin Jackelén inte är en biskop, inte ens med ytterst heretiskt luthersk tolkning - fru führerin saknar helt enkelt de ontologiska kraven!

   Antony

   Radera
  5. "Ontologiska kraven" - snopp? Fast stake har allt vår Antje, tycker åtminstone jag. /Reidar F

   Radera
  6. RF, verkar tro att snopp är det enda som skiljer man från kvinna, undrar vilka erfarenheter och "visdomar" han grundar det på?!

   Antony

   Radera
 17. Om man skulle sansa lite bland invektiv och epitet rörande konflikten Israel-Palestina, så kan man ta sig en funderare på hur många fredsorganisationer (NGO) och medlemmar i dessa, som finns inom respektive område?
  Den psykologiska terrorismen som tar sig uttryck i indoktrinering är nog den i längden värsta stötestenen för att lösa konflikten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter T.
   Varför insinuerar du att NGOs skulle vara "fredsorganisationer" i en generisk mening?
   Angående indoktrineringen så är du själv ett tydligt bevis på att den fungerar, att det är den värsta stötestenen håller jag dock med dig om.

   Radera
  2. Förlåt min otydlighet, jag dyftade på av regeringar oberoende organisationer (NGO) som ivrar för fred.
   Det finns en hel massa NGO (t.ex. RFSLs motsvarighet i respektive område) som inte är relevanta i fredssammanhanget.

   F.ö. så uppkommer indoktrinering oftast genom begränsning av informationsflöde. Som läsare av denna blogg som inte cencureras alls, så blir man ganska uppmärksam på vad som är argument och vad som är indoktrineringsförsök.
   De sistnämnda brukar sällan åtföljas av bibelreferenser eller teologiska argument.

   Radera
 18. Peter T.
  Det var bedräglig otydlighet. - Ur mitt perspektiv ett resultat av "begränsningar av informationsflöde" för din del.
  För övrigt så kan konflikten i palestina förklaras helt utan bibelreferenser eller teologiska argument eftersom det handlar om militär och civil ockupation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske Lester Boré försöka förklara om Gaza är ockuperat militärt eller civil eller båda?
   Samt av vem det är ockuperat?

   Radera
  2. Peter T.
   Gaza anses inte ockuperat enligt FN.
   Är det poängen du vill göra?
   Gaza är väl en del av Palestina eller menar du att Palestina bara är en del av Greater Israel? - Som i sin tur borde vara under judisk/israelisk kontroll?
   Vi kommer nog inte längre gällande detta.

   Radera
  3. Vi kanske kom så långt att det finns komplexitet somngår utöver civil eller militär ockupation?
   Som i så många andra fall är verkligheten i en konflikt inte så svart-vit som man först kan tro.

   Radera
  4. http://beholdisrael.org/news-israel/news/idf-destroyed-terror-tunnel-gaza-strip

   Radera
 19. NGO:er, Svenska Kyrkan, Palmecentret och Forum Syd tillhör alla det biståndspolitiska komplexet.
  Jack London

  SvaraRadera
 20. Boende på Limhamn

  "Förmodligen skulle även Sverige bygga elstängsel…"
  Inget elstängsel mellan Gaza och Israel såvitt jag vet.
  Ulrika

  SvaraRadera