måndag 4 januari 2016

Jag godkänner

Jag godkänner replikerna i en debatt om Missionsprovinsen och annat trots att jag alltmer uppfattar debatten som absurd och som ett spel i stället för ett samtal. Jag kan återkomma till Missionsprovinsen framöver och då kan det vara läge att debattera den saken men mindre nu när det handlar om något annat än vad jag skrev om.
Det är förunderligt och märkligt, omöjligt att förstå hur lätt fokus skiftar till något annat än det texten aktualiserar. Jag kan gilla det och jag kan understundom också ogilla det hela.
Men jag godkänner.
Jag minns Edwalls ord: Också en blind kan få korn på en höna, nämligen.

13 kommentarer:

 1. Min uppfattning är att detta slags inlägg alltid kommer när det står tre-noll till mig i debatten. Ett spel ja, men inte mer spel än alla andra diskussioner som brukar föras här. Och BOD har fått fråga om Mpr:s medlemsantal under varenda inlägg och det många gånger dessutom.

  Men just när jag faktiskt kommer med goda argument (för jo, det gör jag)så ska debatten helst strypas och det ska påpekas att vi inte håller oss till ämnet -obs att ämnet under inlägget i fråga handlade om tidigare diskussion mellan mig och ett par andra om Mpr) - men ibland är du god nog att låta den fortgå, bara du får kalla någon för en blind höna.

  Men tänk på att jag bara blir mallig av detta och tänker "Oj, nu har jag fått bloggägaren att börja svettas lite". Det är bra och renande för kroppen att svettas nämligen. "Då kan kroppen göra sig av med gifter och slaggprodukter" som hälsoexperterna brukar skriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaddå 3-0 till dig? Tittar vi på samma match?
   (Just nu tittar jag på andra semifinalen i JVM i ishockey och det står (kl 20:55) verklgen 2-1 till Ryssland mot USA.

   Radera
  2. Torbjörn: Nej vi tittar inte på samma match. Detta kan jag bestämt säga, då jag inte ens har någon TV.

   Radera
 2. Anna,

  -Utnämn Dig gärna till debattgigant men kritisera vänligen ej undertecknad för upprepningar av frågan om antalet medlemmar i missionsprovinsen. Vänd Dig i stället mot dem, som vägrar redovisa siffror och fakta.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD: Jag kritiserade mest att dina många förfrågningar som lett till diskussioner utanför ämnena i inläggen i fråga släppts igenom utan knot från "bloggpappan".

   Ang redovisningar från Mpr tycker jag att du kan nöja dig med att medlemsantalet är så lågt att den skulle se det som ett nederlag att redovisa medlemsantalet. De vill inte, helt enkelt, och detta kanske av goda skäl, sett ur deras synvinkel. Och då måste de inte.

   Men ett tips till dig är att leka "Uppdrag Granskning" och ringa dess kansli och säga: "Hej, jag heter Josef Jannesson, och jag är medlem i provinsen. Det är så att jag driver ett tryckeri och jag tänker att jag kanske skulle kunna trycka ert medlemsblad till ett bättre pris än man gör nu - får man fråga hur stor upplaga det rör dig sig om för övrigt?"

   Radera
  2. Bäste Bengt Olof.
   Det är väl tryggt för dig att veta att du aldrig givit någon saklig grund åt de som kritiserar dig för upprepningar?

   Det ursprungliga samtalet handlade ju om avkragningar baserat på ett citat av Myrdal. Att avkragningar numera oftast handlar om samröre med Mpr kan ju ses som vår tids McCarthyism, men kopplingen till det aktuella blogginlägget blir ju inte svagare för det.

   För min egen del så uppfattade jag att det mestadels var ett samtal med argument som utspelade sig, inte en debatt som kunde vinnas.
   Om någon vinns i sakfrågan så görs det nog i Överprövandenämnden.

   Men jag gillar bloggarens alludering på Emile Zola i rubriken.

   Radera
  3. Ja, så var det. Det fanns en ovanligt stark koppling till inlägget i fråga menar jag, mer än det ofta finns här. Inlägget handlade om avkragningarnas riktighet och några har försvarat dem och jag har ifrågasatt "försvaret" och deras och prästernas argument. Däremot var det givetvis ett skämt att jag "vinner något" men jag vidhåller att mina ifrågasättanden och synpunkter inte var så dumma.

   Radera
 3. Christer, präst i Mpr5 januari 2016 kl. 09:50

  Jag tycker den här diskussionen är ganska kul faktiskt! :-) Eller djupt tragisk, hur man nu ser på det. Ingen vet vad han/hon talar om, och ingen gitter ta reda på det heller! Och så blir det liksom en självgående historia, som Bloggardag nu lagt på ett sidospår och en egen tråd, där frågorna sannolikt så småningom självdör.

  Ska jag ge BOD lite tips är det att kolla ordentligt på Mpr hemsida och ställa frågorna där direkt till de som ansvarar för Mpr. Vad Anna ska göra vet jag inte, då hennes funderingar inte ligger inom min profession eller kompetens. Men klart -åtminstone för mig - är att vi i Mpr till största delen består av ideellt folk som gör det vi gör utan ersättning, - för Kristi skull. Vi är inte ett registrerat trossamfund = vi har inte ett enda öre i bidrag från staten - som t ex svenska kyrkan har, som därigenom är redovisningsskyldiga. Så att ha en "administration" som för att det t ex skulle klia BOD I öronen ta fram statistik - är inte vårt syfte. Det är i stället att I trohet mot Skriften predika Jesus Kristus. Dessutom är jag helt övertygad om att det inte FINNS någon statistik på t ex medlemsantal, så ingen, inte ens vår missionsbiskop, kan svara på den saken. Några församlingar tillhör Mpr rakt av (se hemsidan!), åtskilliga är "betjänade av en Mpr-präst" men tillhör Bibeltrogna Vänner, Kyrkliga förbundet, Lutherstiftelsen, firar gudstjänster hemma hos varandra, har sin andliga hemort i læstadianismen, hör till Norska, Finska, Danska och också vissa delar av den afrikanska lutherska kyrkan - och hur räknar man då? Medlemmar i Mpr...? De som firar söndaglig högmässa ledd av en präst i Mpr? De församlingar som är på väg att bli Mpr-församlingar? De trossamfund som har funnit en trygghet i att ha en Mpr-präst som står under biskop Rolands (eller assisterande biskopars) tillsyn som sin präst, och är på väg att som självstående förening ansluta sig till Mpr...? De som hör till svenska kyrkan, men söker sig till de orter där Mpr säkerställer att Ordet rent och klart förkunnas, och sakramenten förvaltas efter Kristi instiftelse? Så, nä - uppgiften om sk medlemsantal är inte hemlig, däremot totalt ointressant och okänd. För oss är det viktigaste att människor omvänder sig till Herren Kristus – vilket det borde vara för varje kristen människa som kommenterar här, av genuint intresse, av ”religions-klåda” eller för att hävda sig själv framför Kristus.
  För intresserade kan jag också berätta att vi inom Mpr sk ”avkragar” präster, vilket har hänt ganska nyligen. Är man inte beredd att predika och undervisa så som man lovat i sina prästlöften, då åker man så det visslar om det. Är man präst i Mpr ger det alltså människor en garanti att man framför sig har en präst som sköter sitt ämbete på ett riktigt sätt. Annars har man inte i Mpr att göra. Och då gäller det inte om man är ”PK” eller ej, utan att man följer de dokument svenska kyrkan fortfarande formellt har som grund; ”…och så som Svenska Kyrkans Bekännelseskrifter därom vittna.”(citat från prästlöftena) Det var vad jag själv gick ed på vid min prästvigning, och det är vad jag fortfarande står fast vid. Men nu inte inom svenska kyrkan, då den inte längre står kvar vid sin ursprungliga bekännelse utan tror att vi kan rösta om vad som är Guds vilja med oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christer: Jag trodde tvärtom att de frågor som diskuterats (förutom de juridiska, men där hade ju Peter T kompetens och diskussionen om medlemsantal) just låg inom din kompetens. De har ju bland annat handlat om vad som egentligen menas med att "lyda Gud mer än människor" och vad som inbegrips i det andra budet och hur man kan bryta mot det - alltså helt klart något som bör falla inom en prästs profession och kompetens. Eller var det något annat du syftade på?

   Kan du också ta reda på vad du menar med "Ingen begriper vad den talar om och ingen gitter ta reda på det"? Tvärtom är det ju just det som har gjorts i det här fallet, eftersom vi i och med domarna på "Kyrklig dokumentation" har ett "verkligt fall" att diskutera vilket man inte alltid haft tidigare på den här bloggen när man diskuterat Svk:s "behandling" av Mpr.

   Radera
 4. Christer sätter fingret på ett förhållande som omöjliggör vettig statistik. Jag redovisar vad jag vet: I vår familj är vi sju personer som nyligen bytte från att ha varit betjänade av präst i Sv k till att vara betjänade av präst i Mpr. Detta var ett stort och avgörande steg för oss men i ev statistik hade det inte synts någonting, bara i Sv k gudstjänststatistik. Vi är fortfarande medlemmar i Sv k och vår nya församling tillhör ELM-BV. Och apropå betjänade: Många lyssnar på församlingens gudstjänster via internet. Är den som hör på en predikan av Mpr-präst på nätet också betjänad? Och vad beträffar betjänade i Sv k: Hur många av medlemmarna skulle räknas in i en sådan kategori?? Statistiska jämförelser kräver att det inte är äpplen och päron man jämför. Eftersom medlemsantal inte är en relevant kategori för Mpr (inte heller för t ex Oasrörelsen) så vore det ju för jämförelsens skull bra om BOD kunde ta fram siffror över antalet betjänade i Sv k, särskilt som även frikyrkorna alltmer använder det begreppet i sin statistik.

  SvaraRadera
 5. Äh, det är inget tryck på den här sidan i dag. Om jag inte kan få ett eget inlägg förväntar jag mig minst en skopa ovett från någon vänligt sinnad person eller att någon läser lusen av mig, gärna efter noter. Kanske bara någon kan skriva "dumhuvud!"?

  Jag känner mig inte sedd annars.

  SvaraRadera