onsdag 6 juli 2016

Skamkulturen

När kristen tro föses ut i en vrå eller får stå i centrum tillsammans med dem som behöver förstärka politisk makt med en ideologisk apparat, blir det illa för människor. Då slår det till liksom. Skoningslöst. För i brist på barmhärtighet, den som kommer ur sakligt hanterande av skuld, återstår skammen och skamkulturen. Den kulturen är vår.

Jag är inte dummare än att jag förstår att det måste bli så.
Alternativen är tydliga. Antingen få sina synder förlåtna eller stå där med skammen.
Och i skamkulturen finns det löjligt många som vill stena. Det är bibliskt och det är nutid.

Pontius Pilatus har en kollega i Kalmar, Stefan Carlsson. Han åstadkommer mycket och har vispat runt på Länsstyrelsen. Jag har inga som helst möjligheter att bedöma hur bra det har varit - men det har varit så. Nu är landshövdingen påkommen med att ha alkoholproblem och att ha ringt och köpt telefonsex för skattepengar. Smålandsnytt hänvisade till sin Facebooksida, som bar syn för sägen. Där rasade kommentatorerna hejdlöst. Ståndrätten fungerade med medial stöttning. Det var kanske inte riktigt i klass med von Fersen, men det närmade sig. Det betyder att de kritiska måste fråga "i vems intresse?"

Det är tämligen uppenbart att Radio Kalmar och SD-mannen Thoralf Alfsson tipsats om att begära ut bestämda handlingar från Länsstyrelsen, telefonräkningen för residenset. Någon som jobbar på eller har knytning till Länsstyrelsen visste, och ville att alla skulle få veta. Nu visste uppenbarligen också  "flera personer" (som det heter) om problemen tidigare. "Ett år" sa en avdelningschef, den nu semestervikarierande landshövdingen att han vetat. Länsrådet sägs inte ha vetat.

Två möjligheter kan jag se. Den ena att han inte vågat säga något i risk att bli utsatt och den andra att han inte velat säga något, för det man inte lägger sig i, behöver man inte dra sig ur.
Nu ställs krav på ledningsgruppens avgång. Det är mot bakgrund av gamla tiders syn på vad en ämbetsman är, inte ett orimligt krav. Men finns det så många modiga kvinnor och män att fylla alla platser med, om de försiktiga ska bort?

Carlsson själv?
Peter Akinder undrade i Östra Småland i går om Stefan Carlsson verkligen vill komma tillbaka till rollen som landshövding. Kl 18.33 i går läste jag beskedet om att Carlsson beviljas avsked som landshövding av regeringen på torsdag. Han ska stå till regeringens förfogande som tjänsteman.
Majoriteten av politiker backade  i går undan från frågan om hur de såg på avgångskraven.
De upphetsade kommentatorerna ville se blod.

Peter Akinder skriver ledare i Östra Småland i dag och påminner om att många uppfattar att landshövdingen har gjort ett bra jobb. Viktigast av allt är att Stefan Carlsson blir frisk, poängterar Akinder. Det är en välkommen markering för det verkar finnas få som lärt sig att inte slå på den som ligger och bevara respekten för människan också när människan är en syndare? Sekulariseringen berövar oss något som förut var viktigt. Det stavas barmhärtighet.
När ideologierna gör oss omänskliga, drabbar det oss allihop.
Barometern/OT har inte på ledarplats kommenterat fallet.
Någon borde fundera över Sveriges Radios/Smålandsnytts facebook-sida och ställa frågan om ståndrätten.

Telefonsex, vad ska vi annars säga om det?
Ska man verkligen betala? Att man inte ska betala med statens medel om man är landshövding, tror jag alla vid närmare tanke tycker. En del menar så utan att ens behöva tänka efter närmare. Eller förresten. Ges inte statliga bidrag till pridandet och om all sex är bra sex kan väl också telefonsex i statligt residens få statliga bidrag. Tänker jag fel nu?

Vad är telefonsex - rent fejk, tror jag. Men jag har aldrig köpt produkten.
Kan telefonsex vara bra?
Tja, ring frun eller lilla maken och pröva.
Men vad ska man säga då och vilken är poängen? Här krävs eftertanke.
Bra sex börjar vid diskbänken, sägs det - men kan mannen ringa frun och fråga: "Vill du jag ska sätta på diskmaskinen?"
Går det inte att förenas i köttet utan telefon numera?
Telefonsex verkar vara mer telefon än sex, om ni frågar mig fåkunnige.

Det är synd om människorna.
Därför finns Kyrkan. Gud blev människa av ett mycket bestämt skäl. Det tycks vi ha fått veta.
Joh 3:16
Människan Stefan Carlsson åker idag till Blentarp och Nämndemannagården för behandling.
De som visste om problemen men inte sa något under 2014 och 2015 sitter kvar eller är på semester.
Länsrådet Malin Almqvist visste ingenting, heter det.
Jag noterar detta en andra gång i dagens bloggpost.
Till begrundan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar