tisdag 20 oktober 2015

Är det sant?

När någots berättas ska det ställas tre kontrollfrågor, brukar s Kerstin förmana:
Är det sant, är det nödvändigt, är det kärleksfullt?
Kommer man inte längre än ett "nej" på första frågan, kan man väl strunta i resten. Men ska man vara tyst då?
Jag läste Kyrkans Tidning på nätet om sovplatser i Växjö stift.


I fredags vädjade biskop Fredrik Modéus till församlingarna i stiftet om att ge flyktingar rum i kyrkan. Nu finns 570 platser i prästgårdar, sockenstugor och församlingshem som står klara att ta emot nödställda.

Nu?
Nä!
Lokalerna ska inspekteras först och kontraktsprosten Bengtsson framhöll att det kanske inte är läge förrän efter Luciafirandet, som tarvar mycket utrymme, att släppa till lokaler. Då bortser jag från att de ska ställas i ordning med sängar, sängkläder, möjligheter till mat, hygien med toaletter och dusch.
Nu är det inte.
Varför blir det inte riktigt rätt, det är en gnagande fråga. Slår en slags eufori till? Katastrofeufori?

23 kommentarer:

 1. Intressant lista från syster Kerstin. Då tar vi alla påståenden om ÄB som du skrivit:

  Hon ljög om sin professorstitel.

  Hon valdes inte på egna meriter utan "någon krattade gången" för henne.

  Hon fifflade till sig ett pris i Almedalen.

  Hon fuskade och arbetade under sin sjukskrivning efter en ögonoperation eftersom hon publicerade två tweet under sjukskrivningen.

  Hon skrev en artikel i Expressen om att vi alla har ett ansvar när vi yttrar oss på nätet varpå du drar slutsatsen att hon vill inskränka yttrandefriheten och detta beror på att hon är född i Tyskland. Det ställs också mot henne att det var "en beställningsartikel" från Expressen. Du själv ställer upp på "beställningsartiklar" i en hattidning vilket inte alls är lika suspekt som när ÄB skriver på beställning.

  Hon bar solglasögon i Almedalen troligen på grund av för högt vinintag och inte för att skydda ögonen mot stark sol.

  Hon hade "samröre med KGB-agent" (här citerar du kvalitetstidningen Expressen) eftersom hon träffat Aleksander Radler vid ett antal tillfällen.

  Jag inser att jag måste ha missat mycket i min lista över all "information" spridit om vår Antje Jackelén. Hur var det med din lista som du fått av syster Kerstin? Eller skulle inläggen inte låtit sig skrivas alls om du var tvungen att ta ställning till sådana saker som om det var sant, nödvändigt och kärleksfullt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, alla bloggposter och kommentarer här är inte kärleksfulla.
   Det är inte heller alla biskopar som tar till sig kritik ens om den är kärleksfull.
   Det är dock inget skäl att inte försöka skilja på sak och person. Även om man försöker vara kärleksfull mot den senare kan man rimligen inte vara kärleksfull mot den förra, även om man omhuldar åsikten.

   Radera
  2. Sannerligen varken kärleksfulla eller sakliga. Finns det verkligen ingen saklig kritik att anföra mot Ärkebiskop Antje? Har hon inga andra fel än ett synfel och det faktum att hon hade den dåliga smaken att födas i Västtyskland?

   Radera
 2. Stasi, inte KGB, skulle det vara.

  SvaraRadera
 3. Det var, Anna, inte det enda som var fel. Du har uppenbarligen fattat mycket helt fel. Det är fördelen med fördomar. Man slipper tänka när man läser text. Och man kan ägna sig åt att läsa in. Det blir mer spännande så, förstår jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle jag inte tro att det var, mycket som var fel.Däremot tror jag att anledningen till att du inte ger ett enda exempel på vad du menar att jag missuppfattat är att jag tvärtom uppfattat i huvudsak rätt. Just detta har du insinuerat om ärkebiskopen. Vi ett flertal tillfällen i många av fallen.

   Precis som vid ett flera andra tillfällen försöker du frisera sanningen och försöka slå blå dunster i ögonen på dina läsare så att du slipper undan det som är “lite jobbigt”. Jag har problem med det, mer än att du är kvinnoprästmotståndare.


   Mitt eget blogginlägg i dag kommer att ställa frågan: “Hetsar Dag Sandahl sina jakthundar mot småbarn? Är det sant att ett flertal barn i förskoleåldern fått uppsöka akuten efter allvarliga bitskador?” Om någon opponerar sig mot detta eller bara om någon påstår att jag faktiskt insinuerat detta tänker jag avfärda detta med att personen är “fördomsfull”. Jag har bara ställt en fråga, inget annat. Kanske skulle jag skriva att det var “tänkande publicister” som “slagit larm” om detta utan att ange vilka och var.

   Radera
  2. Tack Anna, detta var verkligen spot on och dessutom gav du oss ett gott skratt här uppe på tundran.

   Radera
 4. Vi lovar nog för mycket. Vi är inte det förlovade landet. Kanske kan vi rädda någon rakad Is-krigare klädd i burka som måste definiera sig som hbtq-flykting.

  SvaraRadera
 5. Anna, panna stekte fläsk
  1 9 3 6.
  Ett vackert poem från min barndomstid.
  Saknas rim och reson? Var det inte detta
  som denna blogg handlade om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven, du missade slut- "knorren"(det handlar ju om fläsk): Klockan slog, Anna dog.
   Men i dag slår ju inga klockor, i alla fall inte i mitt hem! Jag kommer alltså aldrig att dö! Inte ett faktum som jag blir upprymd över själv, men jag kommer ju att hinna skriva många kommentarer om jag lever ett evigt liv här på jorden.

   Radera
  2. Ja Anna, du är inte sämre än Dag. En skrämmande eller upplyftande tanke?an

   Radera
  3. an: Det beror på Dagsformen.

   Radera
  4. Annas Dagsform är dock alltid på högre nivåer än Dags form.

   Radera
 6. Är vakthunden Anna, som försöker hetsa bloggardag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Sven, nog får du väl medge att Anna har vissa poänger? Å andra sidan är det ju ett känt faktum att "underdogs" brukar tillerkännas vissa speciella rättigheter och tillåtas vissa fula bett, vare sej de heter Anna (i förhållande till Dag) eller Dag (i förhållande till ärkebiskopen). Den som befinner sej högre upp i hierarkin brukar förväntas tåla lite mer. Fast ibland tycks kvinnor automatiskt definieras som "underdogs" och hur jämställt är det?

   Radera
 7. Gärna kristen humanism, men först ett rejält luciafirande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och luciafirandet blir kristligt evangeliserande på vilket vis?
   Eller är det bara hederlig smygkatolsk helgondyrkan?

   Radera
  2. Jag minns minsann !
   Vi bodde sex personer i ett rum och kök på
   40 kvadratmeters yta.
   Vedspis och kallvatten i köket om vattentrycket
   räckte till för att få vattnet till andra våningen.
   Ett par vintrar frös vattenledningarna till flera hus.
   Kakelugnen var i vardagsrummet.
   Farsan var hemma och slängde i sig lite middagsmat.
   Vissa dagar skulle han till byggnadsnämnden.
   Då var det extra bråttom. Det lustiga, eller ruskiga, var
   att det aldrig var någon tjänsteman närvarande där.
   Till slut blev det den 13/12 1948.
   Då var det gott om folk i rådhuset.
   Det var tydligen ett rejält luciafirande.
   Klockan hade passerat ett, som det hette på den tiden.
   Nu var de närvarande men ändå frånvarande.
   Det gick inte att få träffa någon på byggnadsnämnden.
   De firar lucia.
   Farsan avslutar med,
   "De har väl för djävulen inte firat lucia hela året !"

   Karl-Alfred
   .

   Radera
 8. Till själva ämnet: nog hade t.ex. Lars Gårdfeldt ändå rätt den här gången i att Svenska kyrkan har många lokaler som borde gå att upplåta till flyktingförläggningar? Med eller utan duschar i dagsläget. Finns det hjärterum så finns det stjärterum. Visst ska vi använda förståndet här som annars, och inte ska vi sprida sockrade nyheter, men nog är det rätt och riktigt att som t.ex. Fredrik Modéus och Hudiksvallsbygdens församling börja med att åtminstone visa god vilja i denna oförnekliga krissituation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst Gårdfeldt har rätt: finns det hjärterum så finns det....

   Radera
  2. Tack Andreas, vettiga kommentarer på en blogg som ofta hamnar fel och kommentatorer som hamnar under bältet. Man undrar om dennna dock är värd din och min egen tid. Men så länge den befinner sig på SvKs ansikte utåt kan vän av ordning inte låta bli att visa att vi andra också finns i SvK. SvK består inte bara av korrupta biskopar och elaka misantroper som hatar kvinnor och främlingar. Det finns andra också som bara älskar Jesus och vill följa honom till sin sista levnadsdag.

   Radera
 9. Vi har lätt för att dela in människor i olika grupper. Någon har hävdat att man kan dela in människor i två grupper: de som delar in människor i två grupper och de som inte gör det. Någon annan hävdar att man kan dela on människor i tre grupper. De som kan räkna och de som inte kan räkna. Mark Twain

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan dela in människor i 10 grupper: de som känner till det binära talsystemet och de som inte gör det.

   (Blogginnehavaren må avgöra om detta är för tramsigt och långt från ämnet för att släppa igenom.).

   Radera