tisdag 20 oktober 2015

Snabba insatser och snabba cash

Modéus II tar avstamp i den misstänkta grova mordbranden där Kånna skola brändes ner till grunden och 80 plats bokstavligen gick upp i rök. "Låt oss fortsätta kampen för ett land dit alla är välkomna!" Ärkebiskopen retweetade biskopsorden.

Alla välkomna.
Alla? Så är det inte och så ska det förstås inte vara. Varför kan inte detta sägas? Många av de som nu kommer ska inte få stanna. Det blir lika hycklande som när det kyrkliga etablissemanget inte sa något om Dublinförordningens "Festung Europa" tidigare utan först när Ungern fullföljde avtalet och resultatet blev kaos, ett kaos vi alls inte sett slutet på.

Så vad nu?
Larmet går att vår feministiska regering för en flyktingpolitik där det inte finns plats för kvinnor och barn och där biståndsbudgeten finansierar flyktingarbetet med den konkreta påföljden att det är de allra fattigaste som får betala för vårt flyktingmottagande. Så ska vi väl, kristligt sett, inte ha det? Men å andra sidan är det politiskt omöjligt att låta folk uppfatta att flyktingarna kostar oss pengar.

Nu ska Svenska kyrkan ge flyktingar husrum.
Det betyder sovplatser med täcken, kuddar, lakan, handdukar och hygienartiklar samt en toalett per 10 personer och en dusch för 15. Tillgång till mat ska det finnas och lokalen ska klara räddningstjänstens brandsäkerhetskrav.
Det här är inte enkelt.
Ungdomarna får inte övernatta i församlingshemmet på grund av brandsäkerheten, vet många kyrkoarbetare att berätta. Finns det någon prästgård, som står obebodd? Då ska det dit sängar - men hur är det med maten? Och den främlingsfientlighet som kan vara något helt självklart i sitt sammanhang och kanske historiskt sett varit en del av överlevnaden. Vi vet alla hur danskar egentligen är, arvfienden alltså. De bekämpades kraftfullt som dem vet som gått hem och läst historia.

Min vän kontraktsprosten kunde från sin del rapportera många platser men med frågetecken för brandskyddet. Det ska onekligen bli intressant att följa vad som kommer ut av detta. Denna morgon berättas att det blivit 517 platser i stiftet. En halv dags behov av platser täcks då om jag fattat rapporteringen rätt. Men hur många har godkänts av brandmyndigheten? Det vet vi inte.

Pegida firade 1-årsjubileum i går.
Det hade jag inte pejl på men Lunchekot upplyste mig. Det var ett reportage med intressanta tillrättalägganden. Man måste tydligen komma ihåg att Pegida var en liten rörelse och de allra flesta var för ett välkomnande flyktingmottagande. Man kunde förstå att folk i östra Tyskland inte begrep bättre. Där hade man ju sällan stött på några utlänningar, sas det. Nå, själv såg jag en mongol i rysk uniform dirigera stridsvagnskolonn just i östra Tyskland år 1982, men ryssar och medborgare i de fjärran belägna sovjetrepublikerna kanske inte ska räknas till utlänningar just i DDR?

Hur det än är, så var det intressanta det pedagogiska upplägget. I
ngen nyhet skulle fresta mig att tänka fel, förstod jag. Och förskräcktes. Jag upplever just nu alltmer av tillrättalagd nyhetsförmedling. Är det mig det då är fel på? Eller är det några lömska typer som valt att bli journalister för att hunsa mig på samma sätt som deras lika lömska förfäder, de som då blev folkskollärare och adjunkter? Stackarna. De kunde bara hunsa en klass i taget. Ätteläggarna har kommit längre. De kan hunsa oss allihop och vi betalar licens och prenumerationer för den sakens skull. Hur var det ärkebiskopen sa? "Det är rätt att göra uppror!" Var det ärkebiskopen, förresten?

Kaos heter det om flyktingfrågan.
Bert Karlsson berättade om hur bolagen drar in vinter på flyktingmottagandet. Balder har lagt sig på en hög nivå. Där sitter Christina Rogestam som ordförande. Hon hör till de kristliga. Bolaget Frösunda är registrerat i Luxemburg. Där sitt S-mannen Jan Emanuel Johansson. För att inte pröva tålamodet med att dra de andra bolagen, som tycks ha bildat kartell.
Detta är förfärande. Och på långt avstånd från talet om flyktingar som ska beredas husrum. Här är flyktingar en lukrativ affärsidé med avkastning på 6-8%. Bråttom är det också. Snabba insatser ger snabba cash, fattar jag.

Vad ska då Svenska kyrkan ha för att ordna flyktingboendet?
Hur bråttom är det?
Och hur länge ska ansvaret tas?

På Öland tror jag det kan tas fram fler platser för flyktingar i lokaler (pensionat och anläggningar för turism) som inte fullt utnyttjas de närmaste 6 månaderna. Men till våren behövs de för turisterna. Och när folk börjar tröttna, kommer främlingsfientligheten upp till ytan. De pengar Kyrkomötet anslår för flyktingmottagande måste också kunna användas för att vårda volontärer och få ut budskapet att de som kommer har sina sidor som vi alla, är inga helgon och medför bekymmer för oss. Det är just det som är den utmaning Gud kallar kallelse, vocatio. Eller som diakonissan sa: "Jag har fått alla min fördomar bekräftade av folk som ljuger och stjäl, men det ändrar inte uppgiften."
Hon kanske sjungit sv ps 214 och tänkt som hon sjunger?

I går läste jag på twitter att "Svenska kyrkan" gillar vad Svenska Kyrkans Ungdom i Växjö stift gör. Jag kollade Kyrkans Tidning:

Den 28 april i år mottog Svenska Kyrkans Unga i Växjö stift utmärkelsen Årets ungdomsorganisation 2014 i Kalmar län, av Regionförbundet i Kalmar län och föreningen Kumulus. Nu har organisationen beslutat att skänka hela summan, 10 000 kronor, till syriska flyktingbarn i Jordanien via Svenska kyrkans internationella arbete.
- Vi ser att det finns andra som har större behov av de här pengarna än vi själva har. Det känns fint att få ge denna livsviktiga gåva som vi vet gör tillvaron mer värdig för de syriska flyktingbarnen, säger Torsten Thorvaldsson, ordförande i distriktsstyrelsen för Svenska Kyrkans Unga i Växjö stift, i ett pressmeddelande.
Pressmeddelande.
Jag slog upp det vi kallar Bergspredikan, Matt 6:2-4.
Så det kan bli. Kunde ingen påmint de kyrkliga ungdomarna om Frälsarens ord. Nu tycks det skita sig. Matt 6:1.

49 kommentarer:

 1. Visst har vi en journalistkår med stora brister i objektiviteten! Tveklöst!
  Men när det gäller flyktingboendet så vore det väl på sin plats att de som har de mest blödande hjärtana också ställde upp konkret. Det måste finnas plats i biskopsbostäder- varför inte börja med Åke Bonniers?- för att inte tala om alla slotten!
  Idag kan vi läsa att många av dem som saknar asylskäl går det inte att utvisa, för hemländerna tar inte emot dem. Då finns det bara en sak att göra. Stoppa att de kommer in i landet genom att sätta till gränskontroller. Vilka- förutom de som nu skär guld i flyktinghanteringen- gynnas av den kaotiska situation som är nu på många håll i landet? Det verkar gulligt och varmhjärtat, men faktiskt, så kan vi inte ta hand om hela världens elände! Det borde finnas ett mycket större ansvar för landets befolkning och behov. Vi är ju snart det glömda folket, inte minst de äldre och handikappade.

  SvaraRadera
 2. Naiviteten och hyckleriet rörande den s.k. flyktingfrågan är nu så omfattande, hos landets eliter, att den bör benämnas som förljugenhet. Är den tredjedel av alla migranter, som kommer från västra balkan, flyktingar? Är de sk flyktingbarnen (där 70% enligt danska och norska undersökningar är över 18 år) där största majoritet är afganer (90% män) från medelklassen, varav väldigt många från Iran, flyktingar? Är syriska vapenföra män, från dess medelklass, som uppehållit sig i Turkiet under några år, flyktingar? Är tunisier, algerer, marockaner, libyer, nigerianer, gambianer, pakistane, bangladesher etc.. flyktingar?
  Är det moraliskt rätt att svensk politik ska premiera de starka på bekostnad av de svaga? Är det moraliskt rätt att starka syriska män överger sina systrar, vilkar riskerar att hamna i den omfattande "hustruhandeln" som nu pågår i Turkiet? Är det moraliskt rätt och långsiktigt hållbart att 30% av de de som går på svenska gymnasier är utomeuropeiska män (många gånger +20 år gamla) från kulturer med en rutten syn på kvinnan? Är detta vansinne, som kallas för svensk migrationspolitik, överhuvudtaget försvarbart? Inte ens en ordentlig extraskatt på Modeus II och andras sportbilar kan betala luftslottet och då är inte de kulturella och socialantropologiska konsekvenserna inräknade!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antony, din omvärldskunskap visar som vanligt på stora brister.

   Radera
  2. Kan Alma möjligen påpeka, i detalj och exempel, vilka brister det rör sig om?

   Radera
  3. Alma tycks vara god, och det är ju bra.
   Antony tycks däremot inte vara god, och det är ju mindre bra.

   När det handlar om godhet, skall man väl ändå inte gräla om futtigheter som sanning och sånt?

   P

   Radera
 3. 6-8% avkastning är en alldeles för låg siffra. 16-18% är det, minst, vilket kanske förklarar en del av Modeus II entusiasm?!
  Antony

  SvaraRadera
 4. Det kommer att bli mycket tyst om alla kyrkor i Sverige skulle tolka Bergspredikan på det sättet du gör. Inga redovisningar om hur mycket kollekten gav till kyrkornas internationella hjälparbete. I församlingarnas budgetar och bokslut mörkas de diakonala insatserna. I vart fall får inte kyrkoherde och Kyrkorådsordföranden berätta för någon vad de gör.
  Torsten Thorvaldsson torde väl inte talat i egen sak, utan åtminstone på uppdrag av sin distriktsstyrelse.

  SvaraRadera
 5. Hujja vilken Grumpy Old man du är ! Vad var nu så gräsligt fel med KU i Växjö? Finns det inga gränser för din misantropi? Jag tycker inte det är fel att unga människor inte blygs för sin frälsare och ställer upp i pressen, det är strongt. Blåsa i basunen är något annat, inte blir du coola killen av något sådant i dagens läge.

  SvaraRadera
 6. Jag får ta SKU Växjö i försvar här för medlemmarna i en organisation har rätt att få veta vart deras pengar går. Vad som är positivt med deras insats är också att de är generösa med sina egna pengar (till skillnad mot biskopar och andra opinionsbildare som är generösa med andras tillgångar och skatter), samt att hjälpen går till de utsatta som är kvar i Mellanöstern.

  På det individuella planet finns dock många som borde begrunda orden i Matt. 6 innan de twittrar om allt gott de gör för migranterna. Men lockelsen att få godhetspoäng är stor i den civilreligion som nu råder. Migrantkrisen generar inte bara ekonomisk vinst för driftiga företagare utan också känslomässig dito för många andra. Samhällsekonomiskt kommer den dock att innebära välfärdsstatens undergång och en kulturskymning utan dess like.

  Jag instämmer helt i Antonys kritik.

  SvaraRadera
 7. Det intressanta i hela detta flyktingkaos, där det mer och mer framkommer att det till stor del är människor utan asylskäl som kommer, tycker jag är den känslohysteri som utbryter bland många. Finns det ett uppdämt behov att visa känslor som gör att folk blir som galna vid varje offentligt tillfälle? Detta må sedan gälla mord eller, som i nuläget, flyktingar. Vi såg ju vad den lille pojken på stranden, som enligt uppgift hade bott ett par år i Turkiet med sin familj, skapade. Självklart är det hemskt att barn dör. Men vi ska kanske inte bortse från skuldfrågan. Riskerar man sina barns liv genom att (enligt uppgift) lämna Turkiet för att få ett bättre ekonomiskt liv, då flyr man inte direkt från kriget!
  Instämmer, för en gångs skull, i mycket av det som Antony skriver här, fast jag trodde att de flesta ensamkommande flyktingbarnen kom från Marocko. Har det inte sagts så?
  En sak har tjugo års arbete med invandrare/asylsökande lärt mig. Många av dem tycker att vi svenskar är ytterst lättduperade och godtrogna! Är detta sant?

  SvaraRadera
 8. Klokt skrivet av Antony. Det är som HH var inne på häromdagen, nämligen att vi människor i många lägen har svårt att överblicka konsekvenserna av våra till synes goda gärningar. En förment god gärning kan i själva verket vara en mycket ond gärning. Det som nu sker är inte rätt mot någon. Det är inte rätt mot dem som kommer hit. Det är inte rätt mot dem som redan fått asyl men inte kan få jobb och bostad. Det är inte rätt mot gamla, sjuka och andra behövande svenskar. Det är inte heller rätt mot dem, tydligen företrädesvis kvinnor och barn, som blir kvar i flyktinglägren och inte ens kan få mat för att FN:s pengar är slut. Det är en skam för Sverige att vi har en dysfunktionell regering som står helt handfallen och låter de "goda" förstöra ett land som, med rätt prioriteringar, skulle kunna göra mycket gott för lidande människor.

  Helena Edlund skriver, som vanligt, klokt på "Det goda samhället": http://detgodasamhallet.com/2015/10/20/paradise-lost/

  SvaraRadera
 9. Bloggardag: "Alla välkomna.
  Alla? Så är det inte och så ska det förstås inte vara."

  Kanske åtminstone inte alla vuxna friska män som kunde stanna kvar och försvara sina länder och skapa demokrati och ordning där. Jämför hur ansvarsfullt och vuxet finnarna betedde sig under andra världskriget. De var inte en massa stora lurviga karlar som kom till Sverige i första hand. Finnarna var rädda om BARNEN som de skickade till Sverige, männen stannade kvar på fronten för att försvara landet och kvinnorna tog hand om landet i övrigt.
  Jag har pratat med en troende muslimsk kvinna och hon frågade sig varför kommer de hit, alltså männen från Irak och Syrien. Det är HARAM.

  Man kunde ställa två frågor till en ung, frisk muslimsk man som kommer.

  1)Vad säger Koranen om att lämna sin familj och sitt land och själv fly?
  2) Skulle du försvara Sverige om Sverige hamnade i krig eller skulle du dra till nästa ställe?
  Och så undrar jag varför det är så tyst i media om USA och deras ansvar och deras möjlighet att hjälpa när det gäller flyktingar.

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. En anonym en: 1) Jag vet inte vad Koranen säger om att lämna sitt land och fly och jag tror inte att muslimerna själva alltid vet det heller. Många människor är ganska sekulariserade till vardags även i många muslimska länder. De vill helt enkelt ha ett liv utan att bli bombade av galningar som spränger sig själva i folksamlingar och där de ständigt måste leva i skräck. Jag själv skulle nog ha varit en av de första som flydde, jag skulle inte stått ut med skräcken. Jag var med om ett bombhot i Londons tunnelbana under IRA-tiden och jag höll på att utveckla agorafobi efter det fast det bara var ett vanligt "vardagshot" som londonborna inte var imponerade av. Fast i deras länder är det ju sällan hot utan man spränger moskéer och kyrkor utan föregående hot.

   Varför frågar du bara vad Koranen säger? Väldigt många som kommer till Sverige i dag är kristna. Funderar vi över vad Bibeln säger när vi är rädda för våra liv? Under andra världskriget var fienden klar och tydlig, det de måste försöka (över)leva med i Syrien är något annat med div olika rebellgrupper och där alla dödar och bombar, inkl regimen, dvs "fosterlandet".
   2) Jag tycker din fråga om USA är befogad.

   Radera
  2. Det du, Anna, beskriver gäller maximalt 10% av migranterna, dvs de som enligt FN-konventionen är riktiga flyktingar (och då bortser jag från den kollapsade Dublinförordningen). Resterande migranter är av ekonomisk natur som av förklariga skäl vill ha bättre liv, men de är inte hotade till livet.
   En nylig genomförd dansk undetsökning visade att nästan hälften av danmarks muslimer vill införa sharialagar ännu fler såg sig som muslimer och inte som danska medborgare, så där värst sekulariserade verkar de inte vara!
   Antony

   Radera
  3. Jag måste tyvärr erkänna att det var tur att Dag inte följde mitt råd att stänga av Antony från fortsatt kommenterande. För i så fall hade vi inte fått läsa Antonys lysande kommentarer till detta inlägg.

   Radera
  4. Återigen är det bara Anna som står upp för en kristlig syn på människor på flykt från krig och sönderbombade länder. Ibland undrar jag vilket sällskap det är som ständigt tar tillfället i akt att spy sin galla över utsatta människor här på bloggen. Har ni ingen skam i kroppen alls?

   Speciellt den som anklagar Alan Kurdis pappa för att vara oansvarig. Just när Turkiet trappar upp mor kurderna i landet flyr denne man med sin familj till en säkrare plats. är det så märkligt med tanke på hans efternamn?

   Det är väl bra att vissa bloggar inte modereras, men måste ni som skriver här låta bli att moderera er själva innan ni spyr upp ngt äckligt här nästa gång? Ni verkar ju kalla er kristna.

   Radera
  5. Antony: Du är i full fart med att sprida fördomar, ser jag. Tror du att invandrarna från Syrien har kommit av "ekonomiska skäl"?? Sanningen är att många av mina elever från Syrien och Irak har haft det betydligt bättre ställt i sina hemländer än de har i Sverige. Det var bara inte möjligt att bo kvar där. De har lämnat en tidigare god tillvaro med bra jobb och fint hus - och måste kanske de sista yrkesverksamma åren i stället sitta på en skolbänk på sfi..Några uppehållstillstånd av ekonomiska skäl beviljas överhuvudtaget inte. Självklart finns det de som luras och inte har godtagna flyktingskäl också men att påstå att endast 10 procent har flyktingstatus är nonsens. Däremot är den största gruppen inte flyktingar utan anhöriginvandrare.

   Sharialagar är ett komplext problem. Jag är självklart emot det i alla former men många muslimer tillämpar dem bara civilrättsligt (t ex när det gäller vad som ska hända vid en skilsmässa) och förordar alltså inte steningar och stympningar även om sådana ju också finns. Kan man gissa att det även där är männen som driver på hårdast, eftersom dessa har mest att vinna på sharia? (Fast obs - givetvis är det en teologisk fråga när de vill ha fler rättigheter än kvinnorna, våga inte antyda något annat!)

   Radera
  6. Anna, jag tror inte att du är bekant med FN-konventionen rörande flyktingstatus. Men eftersom majoriteten av migranterna från Syrien har befunnit sig i säkra länder, som Turkiet, Jordanien och Libanon, så räknas de inte som flyktingar, ifall de inte befann sig i ett UNHCR-läger. Det finns otaliga exempel på personer som haft en halvhygglig tillvaro i framförallt Turkiet, men som sett möjligheten (eller missförståndet) att söka sig en bättre tillvaro i Nordvästeuropa. Detta har det skrivits spaltmeter om i dansk, norsk, tysk och österrikisk press, men om man inskränker sig till svensk media så blir man mycket begränsad i sin omvärdsanalys.

   Om Dublinförordningen tillämpats hade inte ens 5% räknats som flyktingar!
   Antony

   Radera
  7. Alma ska kanske inte leka Gud och förklara vilka här som är kristna och inte kristna. Sådant kallas hybris och är en synd!

   Radera
  8. Antony:Hur menar du med att "om Dublinförordningen tillämpats så hade inte ens 5 % räknats som flyktingar?" De är väl lika mycket flyktingar för det, men de riskerar att flyttas tillbaka till det land dit de först kom (uppgifterna är motstridiga ser jag, det står ibland "till det land de först kom" och ibland "där de först sökte asyl".) Har de fått avslag på sin asylansökan i ett annat land är de däremot inte flyktingar men detta kontrolleras ju genom fingeravtryck.

   Radera
  9. Anna, du verkar ha svårt att förstå ordet "tillämpats"? Enligt både Dublinförordningen och FN-konventionen så har flyktingar en skyldighet att anmäla sig för myndigheterna i ett säkert land.

   Du för ett, minst sagt, moraliskt märkligt resonemang angående de unga starka män som "flyr" till Nordvästeuropa. I bl.a. brittisk och tysk press har detta fenomen kritiskt granskats och där har många syriska kvinnor "öst sin galla" över de fega och egoistiska männen. Om du hade varit ombord på Titanic hade du nog ropat - "starka män först"!
   Antony

   Radera
  10. På Titanic hade jag varken ropat "starka män först" eller "kvinnor och barn först". Jag hade ropat "barn först" eller snarare "barn och föräldrar först". Och hoppats att jag hade haft moral nog att avstå min plats till dessa.

   Radera
 10. Poäng till dej, Leo! Men det har utvecklats en gräslig praktik på många håll de senaste åren, nämligen att församlingen börjat applåderar sina egna kollekter (i många fall rätt usla räknat per capita, typ 40 kronor till de lidande i Syren). Där tycker jag det börjar närma sej det "stötande i basun" som Frälsaren - och BloggarDag varnar för. Stötande är det i varje fall.

  Sen har vi ju den roliga (i vart fall gamla) historien om den generöse donatorn som velat vara anonym. När prästen kungjorde den storslagna gåvan reste sej en man i församlingen och sa: "Ja, vi tyckte det var bäst så."

  SvaraRadera
 11. Det är väl väsenskillnad på när en organisation basunerar ut att de skänker en summa de fått "för intet" vidare till ett gott ändamål och en privatperson som stöter i basunen?
  Den förra gör det för att visa på det goda exemplet för att inspirera andra organisationer att göra detsamma.
  Privatpersonen basunerar av mer grumliga skäl där bibelordet kanske kommer till sin rätt.
  En organisation måste hela tiden fråga sig hur den ska förvalta sina pengar på rätt sätt för att nå sitt syfte.

  Vi kan väl alla behöva bekänna vår synd som består i att vi gör för lite för våra medmännniskor i nöd?

  SvaraRadera
 12. Jag förstår av kommentarerna att Frälsaren hade fel. Rätt är nu att utåt, via pressreleaser, göra god reklam för sina insatser. Det inspirerar - både en själv och andra, kan man anta. Det hade jag i min biblicism inte fattat. Nu förstår jag. Så bra att det finns bloggar som korrigerar verklighetsuppfattningen. Ska vi inte ordna en stor festival med många kända artister som uppträder för flyktingarnas skull och kanske också ordna påkostade välgörenhetsmiddagar för att få in pengar. Jag menar inte middag för flyktingarna utan middagar för oss, som sponsras så att flyktingarna kan få en slant till något de behöver. Boende eller hygienartiklar lika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frälsaren hade rätt. Seglora Smedja ska inte redovisa ett öre! De ska ta emot kollektpengar och sen är det faktiskt inte vår ensak hur pengarna används. (Jag är extra jävlig i dag. Det beror på att jag är det alla dagar.)

   I det sista du skrev om galorna och middagarna har du en poäng.

   Radera
  2. Att ge något till Seglora Smedja är inte att ge en välgörande allmosa utan ett offer till Baal!
   Antony

   Radera
 13. Dag, jag är tveksam till att använda bibelord av den här typen till att kritisera andra. De är till för att man skall ha riktmärken för sitt eget liv, i förekommande fall ta emot som kritik av sitt eget handlande. Det är väl detta som skildringen av farisén och tullsnoken i templet handlar om.

  Frågorna inför de stora välgörenhetsgalorna delar jag. Man får ihop många miljoner, men vad kostar produktionen? Fast å andra sidan skulle ju något annat TV-program ha kostat motsvarande mycket. Och man får ju ut en hel del information.

  Att i flyktingfrågan tala om 'dysfunktionell regering' förstår jag inte. Jag tycker att myndigheterna improviserar rimligt tillfredsställande i ett läge med tidigare inte upplevda proportioner.

  SvaraRadera
 14. Anna: "Varför frågar du bara vad Koranen säger? Väldigt många som kommer till Sverige i dag är kristna. Funderar vi över vad Bibeln säger när vi är rädda för våra liv? "

  Om det är till muslimen man ställer frågan (som jag skrev ju) så är det Koranen som gäller. Kristna får söka sina svar i Bibeln. De flesta som läser denna blogg och som skriver här är kristna och borde därmed redan veta vad Bibeln säger.
  Och jag tror att många finnar faktiskt tänkte på Gud under kriget.

  Jag själv är inte kristen som du kanske redan vet men jag tänker också på Gud och mitt ansvar när livet känns svårt. Vi mirakelkursare är inga martyrer utan ser världen som en spegelbild som bara berättar sanningen om vårt innersta tillstånd. Då vänder jag mig till Frälsaren och ber om hjälp. Jag menar inte att jag alltid kommer ihåg att göra det men jag menar att det är lixom där den ultimata lösningen ligger och därför bör jag ta den vägen. Är situationen mycket brådskande så gäller det att försvara sig. Jag förespråkar inte onödig våld annars.

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag vet inte vad Bibeln säger ang detta. Jag anser att det inte finns några anvisningar i Bibeln om vad man ska göra i en krigssituation. Både att med våld försvara sig och att inte försvara sig med våld kan vara lika fullgott "kristet". Likaså att fly eller stanna kvar. Men när det gäller att tänka på sitt ansvar: Detta gjorde Jesus bonus-pappa och mamma - genom att fly till Egypten. Man skulle ju kunnat tänkt sig att folket beslöt sig för att kämpa emot och avsätta den galne diktatorn Herodes som vill döda alla gossebarn. Men en tillräckligt galen och tillräckligt stark diktator kan man ibland inte vinna mot.Och vem anklagar Josef och Maria för detta?

   Vad är en mirakelkursare?

   Radera
 15. Nej nu drar jag nog från kommentarsfältet en stund för att se vad jag kan hjälpa till med på den tillfälliga flyktingtransitförläggningen.
  Inför terror och dödshot skulle vi alla nog fly.
  Därmed inte sagt att alla som kommer hit flyr av den anledningen, men irakier och syrier gör det till överväldigande del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter T: Hur vet du att de flyr från terror och dödshot. Enligt tysk press, baserad på tyska myndighetsuppgifter, så verkar de allra flesta först ha vistats (ofta mer än ett år) i Turkiet, Libanon och Iran (afghaner) innan det påbörjat migrationen mot Nordvästeuropa. Är det annorlunda med de som kommer till Sverige?
   Vi ska också vara medvetna om att Syrier och Irakier är ungefär lika många som de (mest albaner och romer) som "flyr" från västra Balkan, och till detta kommer en stor grupp från Afrika, inte minst Västafrika.
   Antony

   Radera
  2. Antony: Hur vet du att det är krig i Syrien?
   Är det det kriget man flyr ifrån?
   Är det en konsekvens därav att söka sig bort från de tillfälliga flyktinglägren i närområdet där det inte finns någon annan framtid än överlevnad?

   Varför flyttade en miljon svenskar till Amerika under andra halvan av 1800-talet? För att där man var fanns inga andra utsikter än svält. Hellre söka sig längt bort till en plats där det finns något hopp om möjlighet att arbeta för brödfödan.

   Radera
  3. Peter: För det första så är det väldigt många som inte har bott i flyktingläger i närområdet utan många har bott i lägenheter och arbetat där (vilket man får klart för sig om man anstränger sig lite och läser/ser på utländsk etablerad media). Jag förnekar inte att umbärandena och tragedierna är omfattande, men om Sverige hade baserat sin asylpolitik på FN-stadgan (och inte på en massa egna naiva definitioner och lagar) så hade betydligt färre, med rätta, kvalificerat sig för att få asyl.

   Det den "humanitära stormakten" nu gör är ett enormt vågspel som på många sätt är moraliskt tvivelaktigt (slappa eller obefintliga identitetskontroller där bl.a. ca 70% av "barnen" med stor sannorlikhet är äldre än 20 år, dräneringen av biståndsbudgeten till de verkligt fattiga och utsatta för att prioritera de "starka", stor risk för långsiktiga negativa socioekonomiska, kulturella, antropologiska och sociala konsekvenser etc....)!

   De allra flesta svenskar utvandrade inte till Amerika för att klara sig undan svältdöden, men du har rätt i att de sökte sig dit för att få bättre levnadsstandard, de var (liksom de allra flesta som kommer hit) ekonomiska migranter. Den stora skillnaden är att de svenska immigranterna fick klara sig själva eftersom att en omfattande bidragsekonomi inte existerade. Då Danmark gjorde en riktig och kraftfull minskning av bidragen minskade också antalet asylsökande, och vår granne räknar med att ta emot ungefär lika många i år som förra året. Tyskland har tagit beslut på att gå samma väg, och liknande tendenser kan skådas i många andra europeiska länder. Om målet är arbete och självförsörjning så borde t.ex. Polen vara attraktivt, med växande ekonomi och betydligt lägre skatter än i Sverige, men det verkar inte locka migranterna?!
   Antony


   Radera
  4. ...och jag som trodde svensk asylpraxis grundade sig på rättsprincipen om individuell prövning så att de med verkliga asylskäl (enligt migrationsverket) beviljas asyl.
   Att sedan länder som Afganistan och Iran inte tar emot dem igen kan vi inte ladta svensk asylpraxis för.

   Radera
  5. Problemet, Peter, är ju just att de som saknar asylskäl ofta blir kvar, antingen går de under jorden när de ska utvisas eller också blir de inte insläppta på nytt i hemlandet.Tydligen får de bo kvar på asylboenden också, för det lär finnas 6000 sådana där, och de får fortsatt understöd, sägs det.Asylprocessen tar ofta mycket lång tid dessutom. Avvisningarna kostar mycket. Ibland händer det, berättade de på Migrationsverket för mig när jag jobbade med asylsökanden, att flygbiljetter var beställda, inte bara till den familj som skulle utvisas utan också till två tjänstgörande poliser. När dessa kom för att hämta inför avresan var familjen försvunnen, men flygbiljetterna fick man betala i alla fall!
   Sedan har det ju också hänt att Svenska kyrkan med någon ärkebiskop i spetsen har fått fnatt och gått ut och demonstrerat för att alla papperslösa i landet skulle få asyl! Kan man säga att det är ordning i asylprocessen?

   Radera
  6. Peter: du skrev vad det verkligen handlar om dvs "enligt Migrationsverket" vilket har helt andra, och mycke slappare, definitioner på vad som är asylgrundande, än vad som gäller i FN-deklarationen och i nästa alla andra länder i världen. Den "humanistiska stormakten" skulle lika gärna kunna kallas för "det naiva dårhuset"!
   Antony

   Radera
  7. Anony: Och varför "vet" du detta? "Utländsk press" är mycket tillförlitligare menar du än Migrationsverket som har experter på områdena de asylsökande kommer ifrån och att analysera dialekter, dvs om de är äkta osv.

   Ingen av oss vet exakt hur många som är "riktiga flyktingar" om man med det menar FN-konventionen. Ibland kan det vara svårt att avgöra. Men om du tycker att vi är naiva så finns det sannerligen "press", både svensk och utländsk, som har ett intresse av att svartmåla flyktingar och sprida felaktiga siffror till de asylsökandes nackdel. Jag tror du ska läsa lite mer kritiskt.

   Radera
  8. Tro mig, Anna, jag är en kritisk läsare och det är just därför jag söker information utanför det svenska dårhuset. Migrationsverkets generaldirektör har själv bekräftat att myndigheten bedriver en invandrarvänlig aktivism - så mycket för den rättsordningen!

   Radera
 16. Till Anna: Man kan även hålla med dig när det gäller att fly etc. Det är inte så enkelt alltid. Mirakelkursare använder jag om en student av boken En Kurs i Mirakler (som INTE GER några som helst konkreta svar vad gäller beteendet)


  En anonym en

  SvaraRadera
 17. Det finns massor av människor i världen som har det eländigt. Till dem hör också de gamla och sjuka som det nu av nöd sparas på i Sverige. Vi har förbundit oss att ta emot flyktingar som har asylskäl. Vi har inte förbundit oss att ge dem permanent uppehållstillstånd. Vi har inte heller förbundit oss att ta emot unga, starka män (kallas barn på vissa håll) som har gett sig av från mor och systrar, och som egentligen inte har asylskäl. Det är säkert så att Anna ser seriösa flyktingar i sitt arbete, men Antonys uppgifter om hur många som inte har asylskäl är ju något som har tagits upp i media och är inte hans idéer.Problemet är ju sedan att de ofta får stanna för att det inte går att skicka tillbaka dem.Vi ska inte försörja människor utan asylskäl som har kommit hit på falska grunder, det är inte detta vi betalar skatt till. Och nog är det skandalöst att biståndspengar går till detta! Man kan ju förstå att Margot Wallström blir bekymrad.
  Jo, det var naturligtvis hemskt med den döde lille pojken på stranden
  Men de uppgifter som senare kom fram, inte minst från hans faster, var ju att de inte kom från kriget, utan hade bott två år i Turkiet. En sådan där liten detalj, som faktiskt förändrade hela historien! Måste vi låta oss duperas så lätt? .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ntl: Vad händer med människor som inte får permanent uppehållstillstånd? Med deras vilja att lära sig språket, lära sig landets kultur och ta sig in på arbetsmarknaden? De är ju bara här "tillfälligt" tills kriget tar slut. Men kriget tar inte slut så snart. Det pågår i år efter år, som blir förlorade år, då invandraren befinner sig i limbo och egentligen inte har någon stark anledning att försöka rota sig i sitt nya land.Vill vi ha en sådan mängd människor som inte bör och ska rota sig här? Och vad ska de återkomma till sedan? Deras hus är bombat och plundrat och/eller bor nya personer där.

   Radera
  2. Ang "lämna sin mor och systrar". Det vet vi ju inte. Ofta är familjer helt splittrade och en är här och en är där och både mor och far är döda osv. Men i de fallet mor och systrar finns kvar i landet så är de omhändertagna av andra familjemedlemmar och är inte "lämnade vind för våg". Det är farligt att vara på flykt som vi fått veta den senaste tiden, men kvinnor råkar dessutom ut för våldtäkter och barn kan som bekant drunkna. Idén att den unge och starke mannen försöker ta sig till ett säkert land FÖRST för att sedan på ett säkrare sätt försöka få hit resten av familjen är väl ganska naturlig.

   Radera
  3. Anna ägnar all sin energi på att beskriva skillnaden (ang. moral, ansvar, mod och moral) mellan de Nordeuropeiska befolkningarna under andra världskriget och dagens syrier/araber/afghaner, och jag må ge henne hedern för ett utmärkt arbete!
   Antony

   Radera
  4. Om Anna hade befunnit sig på Titanic så hade hon, i sin nihilistiska dårskap, hysteriskt skrikit - "starka män först"!
   Antony

   Radera
  5. Antony: Om Anna befunnit sig på något annat sjunkande skepp hade hon inte behövt skrika starka män först, utan det hade blivit så i alla fall. Titanic anses vara ovanlig på så sätt att överlevnaden var mycket högre för kvinnor än för män. Så har det inte sett ut vid andra fartygskatastrofer. Vilket kan ha olika förklaringar, förstås.

   Men eftersom du är så onihilstisk odårig så förmodar jag att du anser att din slutsats är att det är kvinnorna med småbarn som ska ta sig över Medelhavet först. Så att, om de får uppehållstillstånd i något europeiskt land sedan tryggt kan flyga in männen som anhöriginvandrare?

   Radera
  6. Antony, i synnerhet svenskarna var väldigt moraliskt högstående när de lät Hitler få fri tillgång till Norge. Ansvar, mod och moral, som du så riktigt skrev.

   Radera
  7. Sveriges politik under 2:a världskriget kan till vissa delar kritiseras, vilket inte minst görs av den brittiska delen av min familj, men att samlingsregeringen främsta mål var att hålla Sverige utanför kriget kan knappast jämföras med situationen i dagens Syrien, Irak eller Afghanistan, utan där är det jämförelsen med Finland betydligt mer hållbar!

   Det är du, inte jag, som föreslår att utsätta kvinnor och barn för sådana oerhörda risker och strapatser - skäms på dig!
   Antony

   Radera