måndag 15 augusti 2016

Kauft nicht bei Juden

På telefonlistan på Hotel Kempinski i Berlin finns inte Israel med landsnummer med.
Existiert gar nicht.
Vi talar om år 2016.
Och Kariroslägret på Strandbaden i Skåne (Kullabygden) tycks samla sig kring bojkottkrav mot Israel.
Det är ett intressant läger.

35 deltagare angavs som siffra. De blev i lite svepande tal ett 40-tal, om jag såg rätt. Hur finansierades det lägret? Tydligen med bidrag från Uppsala och Lunds stift. Det vore sannerligen av värde att få veta hur mycket av kyrkliga medel som går åt för att samla ihop ett litet läger, tycker jag. Jag har ju varit med om att samla betydligt fler människor i kyrkliga sammanhang men utan en enda kyrklig sekin i bidrag. Var Anna Karin Hammar, Uppsala, och stiftskonsulenten Marie Körner, Lund, men kanske fler på lägret i tjänsten, dvs med lön och allt? Ge oss besked. Drivs en anti-Israelkampanj på betald tjänstetid och med kyrkliga pengar försedd ska vi veta detta för att kunna diskutera förhållandet. Kan Ragnar Persenius ge besked? Och Johan Tyrberg?

Det finns relevanta frågor att ställa om Israels ockupation efter junikriget 1967.
Vad kan en ockupationsmakt lagligen göra på ockuperat området? Och vad sker olagligt? Jag skulle behöva en uppdatering. Jag vet ju ungefär vilka hållningar bosättarrörelsen står för, och jag kan inte sammanfatta dem med begreppen "love, peace and understanding". De tuffa judiska grabbarna från Brooklyn, NYC, nu israeliska medborgare och bosättare, säger sig veta hur de ska behandla araber. Fram med bulldozers och riv hus som betecknas som olagligt byggda och plöj upp olivlundarna. Bygg muren. Makten talar mot vanmakten.

Nu ska det väl snabbt konstateras att det finns en medveten israelisk fredsrörelse. Alla är inte för de tuffa tagen. Men fredsrörelsen får problem om själva staten Israel är under fortgående attack. Detta är dock ett land som hotats av yttre fiender i krig. En del av kunskaperna från dessa krig har svensk militär tillgodogjort sig. Till de pågående attackerna hör småmordstaktiken, israeler som knivskärs när de står och väntar på bussen, t ex. Det är självklart en stats ansvar att försvara sina medborgare mot sådana attacker. Vi kunde också nämna raketbeskjutningar från Gaza-området. Somliga hot mot staten Israel och dess befolkning är uppenbara. Liksom hoten mot palestinierna. Många kristna palestinier har emigrerat eller vägras inresa efter avslutade studier utomlands. Skulle jag en dag känna behov av något deprimerande, är det bara att sätta sig och tänka på konflikten Israel-Palestina.

Jag förstår dock allt mindre hur det är med Kairosdokumentet.
I Tyskland ställdes mer prövande frågor om detta dokument än vad Svenska kyrkans kyrkomöte förmådde. Det kan bero på att tyskarna till skillnad från en kyrkomötesmajoritet i Sverige verkligen läst dokumentet! Men har jag fattat fel när jag fått för mig att detta dokument till sin art var ett studiedokument och inte en bekännelseksrift men att dokumentet alltmer lever sitt eget liv på allt högre signifikansnivåer? Där fick jag till det. Ett öppet dokument att samtala om fick plötsligt en väldig betydelse. Men hur kom sig detta?

En del avgörande definitioner återstår.
Vilket område räknas till ockuperat? Är också de delar som före juni 1967 var Israel också att betrakta som ockuperade?
Vad ska vi säga om Israel som är en sionistisk statsbildning? Är det just detta sätt att bygga stat som vi ska vara emot?
Vad säger palestinier resp israeler om en tvåstatslösning? Kan palestinierna ö h t tänka sig en sådan? Israel är en judisk statsbildning, det är finessen. Ska den avidentifieras och bli sekulär?
Vad ska man svara de israeler som säger att a) detta är Mellanösterns enda demokratiska stat och b) vi är omgivna av stater som vill förgöra oss? Är det bara inbillningar eller det verkliga läget?
Om staten Israel är under konstant hot, vad kan andra länder göra för att inte undergräva Israels möjligheter att försvara statsbildningen?
Hur förhåller sig löftena till Guds folk Israel i relation till staten Israel? I frikyrkliga sammanhang identifieras de. Svenska kyrkans bekännelse skulle kunna ge stöd för att inte göra det och avvisa sådan (reformert?) teologi som "judaiserande lära".
Vad tycker Svenska kyrkan om allt detta knepiga?
Kan det vara så att Svenska kyrkans ledning spelat bort möjligheterna till en konstruktiv dialog genom att inte slå vakt om Svenska Jerusalemsinstitutets dialogvägar med israeler? Jag vet verkligen inte. Kan vi få veta?

Ett begriper jag. Efter Kariros-lägret med 35 deltagare har Anna Karin Hammar pläderat för bojkott. Kauft nicht bei Juden. Detta är antisemitism i nygammal form bortsett från att en bojkott väl då ska innefatta vitala delar i datorer och kopiatorer samt tryckeriutrustning, för att nämna något som helt enkelt verkar praktiskt dumt.

Det är när ett av Svenska kyrkan på olika sätt understödd lägerverksamhet får dessa konsekvenser som jag vill veta hur Svenska kyrkans understöd verkligen ser ut. Att det fanns uppburna teologer som var antisemiter i 30-talets Tyskland, vet jag. Kittel och Bultmann hör dit liksom riksbiskopen Müller (som tog sitt liv i Berlin den 31 juli 1945). Att det finns en uppenbar antisemitism i t ex Malmö och behov av skydd av synagogor i Sverige, har jag också fattat. Men det här? Och vilka leder arbetet i föreningen Sabeels vänner i Sverige, medarrangör på lägret. Sabeel är ett ekumeniskt centrum för palestinsk befrielseteologi.

Tänk att 35 personer på ett läger kan förorsaka så många frågor och komma till en så klassisk slutsats som Kauft nicht bei Juden.
42 kommentarer:

 1. En till antalet liten, självrekryterande elit har "the saying" i Svenska Kyrkan. Påminner det inte lite om ett oformaliserat kardinalskollegium eller läroämbete?

  Och vill man söka få med sig massorna, brukar lite misstänkliggörande av "der ewige Jude" alltid slå väl ut.

  Redax

  SvaraRadera
 2. De "liberala" visar oblygt alltid sina antisemitiska böjelser alltsedan Marcion som framställde den första antisemitiska teologin. Jude har ju sin verbala grundbetydelse i att prisa, tacka och bekänna Herren. De "liberala" glömmer "det äkta olivträdet" i vilket vi är inympade.

  SvaraRadera
 3. Under namnet Hotel Adlon var Kempinski Hotel Berlin ett favorittillhåll för den diplomatiska kåren och nazitopparna, inkl Hitler och Dr Goebbels.

  De gamla marschtakterna tycks sitta i väggarna.

  Lars Jensen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Kempinski var ett hotell och Adlon ett annat när det begav sig. Kempinski såg väl nach der Wende till att ta över det nedslitna Adlon. Det var på Adlon som Kreuger nästan fick sitt tändsticksavtal med Stalin i hamn. Nazister satt på 30 och 40-talen på båda hotellen och båda skadades svårt under slutstriderna. Kempinski bombades, vill jag minnas men fick under efterkrigstiden ånyo en viss berömmelse.

   Radera
  2. Oj, vad ni vet!!

   Ulf Claësson

   Radera
  3. Ich danke für die Belehrung, Herr Doktor:-)

   Lars Jensen

   Radera
 4. Sluta med pengagnället Dag Sandahl
  Sluta med dina infama verbalerier i försök att komma åt Anna Karin Hamnar med flera. Du är snart i klass med teparty-Annika Borg.
  Jag har varit på arbetslöshetsprojekt med fördrivna palestinier.
  Staten Israel är ett hot mot sina grannar. De kan visa militärmusklerna mycket tack vare Väststödet! !!
  Jag bojkottar sen länge varor från staten ISRAEL.Den bojkotten har inget med religion att göra-det är en protest mot den Israeliska statens orättfärdiga politik.Jag köper inte heller varor från USA eller Ryssland. Men gärna olivtvålar från Palestina.
  Ulf H Berggren, fredsvän

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, det antisemitiska kvasidemokratiska korrupta och terroristlojala "Palestina" är en god "stat" till skillnad från Israel?!
   Antony

   Radera
  2. Ska Ulf Berggren vara konsekvent i sin bojkott, bör han göra sig av med både smarttelefon och dator, vilka inte skulle fungera utan israelisk innovation!

   Radera
  3. De palestinier jag lärde känna på t ex "cykelhoj " och "blixttjänst" i Lund var demokrater, antiterrorister och absolut INTE antisemiter.
   Jag är för en två ststslösning.
   Jag är för att fördrivna palestinier får tillbaka sin rättmätiga egendom.
   Och Stig: jag är medveten om det svåra att leva konsekvent.Jag har ju svarat både dig som skriver med ditt namns nämnande och en signatur som jag inte vet varför hen inte skriver ut sitt namn.
   Och till Elisabeth m fl : Läs Politikens forsidesledare från igår och Oisín Cantwels kolumn på Aftonbladets sistsida idag.
   Ulf H Berggren

   Radera
 5. Hört om de världsomfattande bojkotterna mot apartheid i Sydafrika som organiserades underifrån? Var de fel? - Nästa fråga: varför vände sig anti-apartheidfolket i Sydafrika mot Israels politik mot palestinierna? Var/är sådana som Desmond Tutu antisemit? Har de fel när de känner igen apartheid i den israeliska politiken? Borde de inte snarare ses som experter i frågan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bojkotten mot apartheid regimen i Sydafrika var av minimal betydelse för dess avveckling. Det avgörande var trojkan Reagan, Thatcher och Johannes Pauls II som knäckte Sovjet och befriade central och Östeuropa från dess förtryck, vilket också innebar att ANC och Nationalistpartiet hamnade i ett vakuum som de måste hantera.
   Antony

   Radera
 6. Att inte köpa från judar och att inte köpa från Israel är är ju inte samma sak. Personligen bojkottar jag inte israeliska varor utan glupskt äter t ex apelsiner som kommer därifrån. Man ska fritt kunna köpa eller inte köpa vad man vill utan att behöva bli anklagad för antisemitism.
  Tankar för dagen imorse beskrev däremot ren och skär antisemitism. Ush och fy! Hör här:

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/768684?programid=1165

  en anonym en

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det är lågt Dag att du använder den rubrik och den slutkläm som du gör när BDS och Kairos Palestina-dokumentet och vi också ifrån lägret är så tydliga. Det är den Israeliska statens ockupationspolitik som skall bojkottas - inte ett helt folk som både kan återfinnas i Israel och i diasporan runt om i världen. Marie Körner, Lunds stift

  SvaraRadera
  Svar
  1. Israel är världens jude, Marie...

   Radera
  2. Har jag missförstått Anna Karins argumentation så visa det då. Men nog manar hon till bojkott av Israel, alltså "kauft nicht bei Juden"? Jag hade en del frågor. Deltog du i lägret i tjänsten, var förarbetet et tjänsteåliggande och utgick lön och kanske andra förmåner? Vad har stiften betalat till lägret? Nu kan vi få svar när en av de ansvariga går in på arenan. Jag ser fram emot svaren, mer lågsinnad är jag inte. Snarast högintresserad.

   Radera
  3. Instämmer i det Matie Körner skriver.
   Ulf H Berggren .

   Radera
  4. Nej Dag, att bojkotta varor från Israel är inte samma sak som att inte köpa av judar. Judar finns även utanför Israel och i Israel finns såväl judar som araber. En fråga dock: Tidigare gällde bojkottskravet varor producetade på Israeliska bosättningar på Västbanken (och Golanhöjderna?) - har kravet nu utvidgats till att gälla varor producerade inom staten Israel? / Markus

   Radera
  5. Bojkott är bara trams och leder inte till något - dessutom dubbelmoral . Ska vi också bojkotta kommunistdiktaturens Kina ofta kallad "världens verkstad" ? Ska vi bojkotta Putins och Saudiarabiens olja? Väx upp!

   Radera
  6. Marie Körner, med vilken rätt talar du för Isrselbojkott. Du borde ha sparken.

   Radera
 8. Det fanatiska hatet mot staten Israel är oroväckande - och påminner mycket om hatet mot judarna i Nazi-Tyskland. Som kristen bör man komma ihåg Guds löfte till Abraham: "Och jag skall välsigna dem som välsignar dig, och den som förbannar dig skall jag förbanna..." (1 Mos 12:3)

  För egen del köper jag varor från Israel i största möjliga utsträckning!

  Sveriges ensidiga ställningstagande för Palestina och mot Israel är oroväckande. Genom utrikesminister Margot Wallström sänder Sverige miljarder till den korrumperade palestinska myndigheten. Pengar, som det gång på gång har visat sig, går till terrorism och till att belöna dem vars målsättning det är att utrota staten Israel.

  Är det kanske inte bara en slump att i samma veva som Sverige tar så lättvindigt på Israels säkerhet och öser miljarder över dem som önskar det lilla landets utplåning - att vi nu mer och mer upplever hot mot vår egen säkerhet.

  När det gäller Svenska kyrkan så är det fanatiska Israel-hatet hos många i Svenska kyrkans ledning en anledning att gå ur denna. Ingen välsignelse kan komma av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller fullständigt med! Tack för det klargörande inlägget! Jesaja 62:6-7.

   Margareta Josefson

   Radera
 9. Ja, Björn, Desmond Tutu är en antisemit. Han kallar judarna för "okristliga" (!!). I sitt hjärta säger sig han finna nåd för nazisterna men hur han än letar hittar han ingen nåd för det judiska folket...

  SvaraRadera
 10. Det där med beteckningar: Den som kraftigt vänder sig mot att bli kallade homofob - helt orättvist! - till exempel, sätter lika glatt epitet som antisemit på den som kritiserar staten Israels handlingar. Som vanligt används homofob, islamofob, rasist, antisemit, kvinnohatare samt manshatare lite väl generöst?

  SvaraRadera
 11. "Israel is a mystery...it lies at the heart of redemption...Anti-Israelism is no better than anti-Semitism".

  Ovanstående är citat från den katolske filosofen Jacques Maritain, och återfinns i artikeln "Maritain and the Jews" av Michael Novak (First Things January 1973).

  Denna tänkvärda artikel finns att läsa här:

  http://www.firstthings.com/article/1993/01/004-maritain-and-the-jews

  SvaraRadera
 12. Guds ord:
  Bibeln både GT och NT är Guds ord.
  Gud talar upprepade gånger att Han har valt ut ett folk, judarna, och gett dem ett land, Hela Israel.
  Alla andra påståenden kommer från Satan.
  Hur kan man ens tala om att Israel ockuperar delar av det land de fått av Herren.

  Landet Israels areal är 0,1 % av arealen för länderna i arabvärlden. Israel har inga som helst planer på att erövra eller kontrollera arabvärlden. Det enda Israel begär är en trovärdig och stabil fred med sina grannar samt att på något sätt kunna samexistera med palestinierna. Hur kan det komma sig att den lilla staten Israel upplevs som ett sådant hot mot sina rika och mäktiga grannar? En fara med Israel är givetvis att landet är en demokrati. Kanske är man rädd för att demokratins "gift" skall sprida sig till de muslimska länderna, om man tillåter en sådan stat att existera mitt inne i arabblocket. Det råder med andra ord inte brist på mark för de muslimer som inte vill bo kvar i Israel och där leva i fred med Guds egendomsfolk eller vill flytta från Gaza till annat arabland.

  Av världens cirka 1,3 miljarder muslimer har endast en (1) muslimskt bekännande människa under de cirka 115 år som Nobelprisen i fysik, kemi och medicin har delats ut, fått detta pris i nämnda dicipliner. Under samma tidsperiod har ungefär vart fjärde nobelpris (25%) tilldelats en jude. I antal motsvarar det ca 200 pristagare i dessa ämnen. Idag finns cirka 17 miljoner judar.

  Så vem är det Herren välsignar?

  Öknen i Israel har judarna fått att blomstra.

  1967 vann man på sex dagar kriget mot Egypten, Syrien o Jordanien. På den sjunde dagen vilade man.

  1974 vann man kriget mot Egypten o Syrien trots lömskt angrepp.

  Gång på gång visar Herren att han håller sina löften till sitt utvalda folk.

  Ni som ondgör er över Israel / det judiska folket skall veta att ni kämpar mot Herren Gud och att ni aldrig kommer att få rätt eller vinna. Inte ens den dag då ni står bland dem, eller bakom dem som omringar Jerusalem och hotar att totalt utplåna Israel, för den dagen kommer Herren Jesus tillbaka och besegrar Israels alla motståndare i ett enda nu. Det har Han sagt i sitt Ord och det gäller hur mycket ni motståndare till Israel än "sprattlar".

  Så vakna nu och kom till insikt om sanningen.
  S Pilt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pilt: Så talade islamisten som anser att allt han gör är rätt eftersom han följer Allahs vilja. Fast du är kristen.

   Både islamisten och den som talar som du vet att den har rätt. Religionskrig - yeah!!

   Radera
  2. Anna: Det är inte JAG som har rätt. Det är Herren Gud som har rätt och står för sanningen och sina löften, löften som han hållit i snart 4000 år. Vilket annat folk har överlevt och behållit sin tro så länge och fått komma tillbaka till det land de utlovats. Studera israels folks historia och du kommer att förundras över hur de gång på gång på gång på gång har räddats trots otaliga försök att förgöra dem. Hade inte Gud varit med dem och hållit sitt löfte hade de gått under för länge länge sedan. Det finns bara en (1) yttersta sanning och den står den levande Herren för, Fadern, Sonen och den Helige Ande. Så än en gång, det är inte JAG som har rätt, det är Gud. Och har Gud rätt så kan inte samtidigt Allah ha rätt i sin strävan att utplåna, förfölja, missgynna Israels folk. Gud vill att alla människor skall komma till insikt om sanningen och bli frälsta; judar, buddister, muslimer, hinduer och alla alla andra.
   S Pilt

   Radera
  3. Pilt: Du förstod inte vad jag menade. "Det är inte jag som har rätt, det är Allah" sa islamisten.

   Förstår du inte att det är fullkomligt meningslöst att hänvisa till Herren eller Allah eller någon annan för att skapa fred, eftersom alla tror att "deras" Gud har rätt?

   Radera
 13. Ack ja,

  Det är typiskt. Man kallar sig fredsvän och rustar upp fienden.

  Man vill inte diskutera om det verkligen är SVeK´s sak att stödja antisemitism förklädd till antisionism eller möjligen antiisraelism. Stödja dee krafter som vill fördriva varenda jude ur landet Israel och gör det med urskillningslöst dödande.

  En "tvåstatslösning" (?) . Den finns ju redan '

  Att det egentligen aldrig har funnits något Palestina , att de landområde de nu besitter tack vare och inte till trots av Israel är större än det de erhöll vid bildandet av staten Israel låtsas man inte om.

  Låtsas inte om att man erbjöds ett mycket större område när Engelsmännen gav upp sitt mandat och att det innan dess inte handlade om ett palestinskt land som judarna fick utan om ett av ottomaner ockuperat område.

  "Palestinierna" erbjöds som skrivet ett mycket större område vi bildandet av staten Israel än vad det slutliga resultatet blev helt enkelt därför att de tillämpade principen "allt eller intet".

  Deras grannar lovade friskt att de minsann skulle se till att varbölden Israel utplånades och många av Palestinierna såg framför sig hur de då skulle bli rika genom att överta Israelisk mark och dess tillgångar.

  Ja då 1948 hade Europa ännu skuldkänslor för hur de behandlat judarna och tyckte väl samtidigt att det var en bra lösning att bli av med en hel del av dem som med sin blotta närvaro påminde dem om hur de hade behandlat judarna.

  Dessa skuldkänslor räckte ungefär fram till 1967 då Israel framgångsrikt besegrat sina grannar efter att fegt anfallits av numerärt och materiellt helt överlägsna grannar.

  Nu började man istället tala om Israels ockupation av områden de erövrat efter att först ha anfallits. En terminologi som man annars aldrig skulle tillämpat och låtsas dessutom inte om att hela tiden var Israel villig att dela med sig och ge upp områden som de erövrat i utbyte mot fred.

  De enda som hittills gått med på detta är Egypten som fick tillbaka hela Sinai med alla investeringar som Israel gjort där. Investeringar för miljarder av dollar.

  Israel gav sedan i försök till fred och trots dåliga erfarenheter upp t ex Gaza-området med alla sina investeringar. Uppgivanden som enbart har skadat staten Israel och gjort att de bl.a måst utstå många tusen raketattacker.

  Pengarna till alla dessa attacker har sedan vi i väst huvudsakligen bidragit med. Hade de på västbanken valt att leva i fred och njuta av sitt pekuniära stöd från väst skulle de alla varit välbärgade medborgare. Ja miljonärer i dollar i "sin" stat och egentligen inte behövt lyfta ett finger för att klara sin försörjning. Istället har de valt att med alla dessa pengar föda en helt genomkorrumperad regim som skott sig själva men lämnat dem i misär . En regim som dock varit duktig i att intala dem att denna misär helt och hållet beror på elaka Israeler.

  Visst, alla palestinier är inte , var inte så naiva men dessa rensar man ut , kallar för förrädare och likviderar mer eller mindre brutalt. Mord man ibland framgångsrikt lyckas beskylla Israelerna för.
  Vi får inte vara så stupida(?) att vi tror att vi genom att aktivt motarbeta Israel kan skapa lugn och ro för oss själva.

  Det ligger inte ens tillnärmelsevis i deras , arabernas intresse. För dem gäller att när judarna är kvästa och borta är det vår tur. En tid kanske vi tillåts vara andra klassens medborgare i det som förut var den kristna världen men för de som vägrar att behandlas som andra /tredjeklassens medborgare kommer inte att finnas någon plats.

  Vårt syndaregister gentemot judarna är digert och ständigt ökande. Ansvar för detta kommer att utkrävas-det får vi inte glömma. Det är vår egen grav vi gräver när vi nu aktivt stöder Israels fiender.

  Det är inte att vara fredsvän att beröva Israel sina möjligheter att försvara sig och på nåd och onåd-mja till ingen nåd för att vara korrekt utlämna dem till sina fienders godtycke. Det är enbart stupid feghet.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Israel har ett fredsavtal med Jordanien.
   Det uppfattas av israerna som en "varm fred", till skillnad från det som uppfattas som en "kall fred" med Egypten.
   Fredsavtal med Syrien saknas och jag tror även att det saknas för Libanon.

   Finns det någon Palestinsk statsbildning av skriva ett fredsavtal med? "Utbrytarrepubliken" Gazaresan är ju i praktiken i ett ständigt småskaligt krig med Israel.

   Radera
 14. //HH
  När jag läst dig börjar jag tvivla på implementering av tvåstatslösning i världssamfundet.
  Israel som stat borde aldrig kommit till. Vad en sådan uppfattning leder till idag klarar jag inte av att utreda-jag fler till jordlotten. .
  //Håhåjaja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så snart Dar-al-islam, fredszonen/den muslimska världen, utbretts över ett nytt område, får vi där fred och frid. Alla stackare som envisas med att bo i Dar-al harg, krigszonen/den ickemuslimska världen, får skylla sig själva.

   Vi kan väl bara hoppas att vi genom fortgående muslimsk migration och kommande befolkningsmajoritet får fredliga förhållanden både i Europa och i Israel. För inte vill vi väl ha det som israelerna har det??

   Redax

   Radera
 15. Jaha, vad här vi här då? En nordamerikansk urinnevånare (dakota) som spyr ur sig anti-semitism, eller vad?

  "As a Native woman, the situation in Palestine reminds me of what my people have gone through here in America. I have seen my people lose our land, our lives, our culture — our songs, dances, spiritual ways. Like the Palestinians, we have no justice. Treaties have been broken… We talk about loving our neighbor. We talk about justice. But where is the justice?… Now is the time for the church to stop profiting from these injustices. Now is the time to bring healing, to bring peace, to bring justice."

  Så långt Shining Star Woman, den strålande stjärnans kvinna. Kanske helt enkelt någon som talar utifrån det egna folket tråkiga erfarenheter. Och detta skedde när the Evangelical Lutheran Church in America (ELCA)röstade överväldigande för:

  "... create an investment screen that would identify and remove the Church’s investments in corporations profiting from Israel’s violations of Palestinian rights, and other human rights abuses around the world."

  Andra samfund som redan tidigare tagit sådana beslut är " Quakers, Mennonite Central Committee, United Methodists, Presbyterians, United Church of Christ, Unitarian Universalists, Catholic Conference of Major Superiors of Men, and the Alliance of Baptists."

  Länk: http://www.juancole.com/2016/08/evangelical-lutheran-occupation.html

  Man får väl förmoda att stora evangelikala grupper i södra USA av skäl som dock inte är pro-semitiska utan har andra fula motiv går emot denna politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn Nilsson, här har du en annan nordamerikansk urinvånare (http://www.israellycool.com/2015/01/15/my-name-is-ryan-and-im-a-very-angry-indian-right-now/):

   "I have become well known in some circles because a couple of years ago, after an argument with a rabid antisemite on a Facebook forum, I wrote an article detailing the commonalities between Jews and Native North Americans. At the time, the popular discourse was that Palestinians were analogous to Natives and the Jews were the “White European settlers” who colonized them. When examined even at a cursory glance, this “narrative” has serious holes. Firstly, the Arabs conquered the Middle East in the 7th century and are indigenous to a very specific region in the Middle East called the Hejaz or the Arabian Peninsula, not the Levant. Palestinians who claim to be Arabs are therefore not indigenous to the region they claim".

   Och på tal om amerikanska kyrkor. Så säger (http://www.stltoday.com/news/opinion/mailbag/churches-reject-black-lives-matter-s-platform-on-israel/article_42a99819-8231-572f-83d1-82d7a753a8f8.html) biskopen Lawrence M. Wooten:
   "The Ecumenical Leadership Council of Missouri, representing hundreds of predominantly African-American churches throughout the state, rejects without hesitation any notion or assertion that Israel operates as an apartheid country. We embrace our Jewish brethren in America and respect Israel as a Jewish state".

   Radera
  2. Skulle det där föreställa logik? På 600-talet erövrade halvö-araber delar av det bysantinska riket där det bodde semiter. Ökenrövarna var naturligtvis inte intresserade av att erövra tomma områden (då kunde de ha nöjt sig med Rub al-Khali, 'Tommar hörnet' på halvön). De ville ha befolkade områden att härska över. Det är lönsammare så. Jag antar att grekiska och arameiska (semitiskt språk) ännu var dominerande i Storsyrien på den tiden. Folket var mest östkristna, en del judar fanns kvar. Som sedan sker med erövringar så övergick stora delar av befolkningen till erövrarnas språk - arabiska. Något befolkningsutbyte har inte skett även om det här är ett genomfartsområde. Palestina har aldrig varit tomt. Förfäderna till dagens palestinier torde med hög sannolikhet vara folk som bott i området under tusentals år. Med andra ord skulle det kunna vara ättlingar till Josef & Maria som ni anti-antisemiter förbannar och vill driva bort! Ska vi nämna termen 'etnisk rensning'? Och inte har de östkristna församlingarna haft mycket utbyte av eran agitation. Politisk sionism är mer kär för er än solidaritet med andra kristna.

   Nu bygger Israel och Saudiarabien upp någon slags 'förlorarnas allians' i och med att båda staterna är i dåligt skick. Borde inte det vara en ögonöppnare på vad det är för folk som är i farten? På tal om kors-kampanjen så borde den väl inte vara så kränkande åtminstone för saudierna: de har ju fortfarande korsfästning som straff!

   Radera
  3. Så palestinaaraber är egentligen arabisktalande judar? Du är rolig, du....

   Det som nuförtiden kallas "arabiska östra Jerusalem" består till stor del av det gamla judiska kvarteret. Om en jude år 1946 öppnade en liten verkstad där, kunde det hända att han anställde en arab, invandrad från Syrien. Efter att kvarteret 1948
   togs över av den brittisktledda Arabiska Legionen och ockuperades av Jordanien, rensades det på judar. Syriern tog över verkstaden. 1967 kom juden tillbaka, nu som "illegal bosättare" och syriern blev "palestinsk flykting"...

   Man behöver inte gå tillbaka till det judiska paret Josef och Maria, för att hitta en definition på "det palestinska folket", faktiskt det enda "folk" i hela världen som är klart definierat: har du befunnits i området mellan 1946 och 1948 och är inte jude, är du en "palestinier"...

   Radera
  4. Palestinier är palestinier oavsett religion ... inklusive de kristna palestinierna som brukar bekvämt 'glömmas bort' när man talar om det, de räknas inte. (Med tanke på utvecklingen blir de verkligen allt svårare att räkna.) Eftersom 'jude' avser religion, inte etnicitet, är det inget problem med att se dagens befolkning som avkomlingar av de människor som bott i området i tusentals år, vilken religion de än omfattat. Jo, det inkluderar filisteer och andra. Men inte khazarjudar, etiopier etc.

   Och hur mycket än israellobbyn tramsar: det här handlar om bosättarkolonialism. Vita människor sparkar ut bruna människor från sina hem, sparkar bokstavligten, dödar. För att motivera den måste palestinierna bortförklaras, demoniseras, vad som helst bara de utmålas som Untermenschen som man inte behöver ta hänsyn till. Inte hederligt, och fungerar allt sämre. "Judarna har vapen!" skrek skrämda tyskar när Warszawagettot gjorde motstånd 1943. Sedan utplånades det. "Palestinierna har vapen!" skriker uppjagade israeler idag. Blir det utplåning, en 'slutgiltig lösning'? Jag är för övrigt gammal nog för att minnas en tid när israeliska politiker förnekade att palestinier över huvud taget existerade. Sedan tvingade det palestinska motståndet, inklusive med vapen, fram detta erkännande.

   Radera
 16. Det är demoniska lögner och projektioner inblandade när det gäller hat mot judar och Israel. Judarna målades upp som monster av nazisterna - och det påstods att de var ett hot mot "arierna" - och 6 miljoner judar mördades. På samma sätt utmålas idag den lilla judiska staten som ett monster och påstås vara ett hot - när det i själva verket är denna lilla stat som är ständigt utsatt för hot och för omvärldens fientlighet.

  SvaraRadera
 17. Till Stettiner skulle jag vilja säga att du blandar ihop begreppen. En person är en person och en stat är en stat och i den senare kan olika slags politik föras. Vi är många över hela världen som längtar efter den dag då staten Israel upphör med sin ockupationspolitik och är övertygade om att det innebär befrielse för både palestinier och israeler. Till Dag skulle jag vilja säga att dina ekonomiska frågor är en smula märkliga. Om det är ett arrangemang av Lunds stift med flera och jag är ansvarig stiftsadjunkt så är det väl klart att jag har lön för mitt arbete. Hade du också frågat en ansvarig församlingsmedarbetare om den verkligen hade lön när de är på konfirmandläger? Jag tycker det är märkligt. Med vänlig hälsning Marie Körner (som har mycket att göra och därför inte har möjlighet att sitta och skriva kommentarer och svar varje dag)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Marie. Då vet ambassadör Bachman med flera att detta var ett arrangemang av Lunds stift med flera. Det var ungefär det jag undrade, van vid andra arbetsformer för läger i idéorganisationer som jag är.

   Radera