torsdag 9 juli 2015

Komplexiteternas livsvillkor

Det verkar lönlöst att försöka beskriva komplexa förhållanden. De återförs antingen till det som ses som löjligt eller det som blir väldigt underligt, särskilt i en evangelisk kyrka, det där att majoriteten alltid har rätt.

Jag hade tänkt fundera tillsammans med Hugo Rosén, som jag helt planlöst kom att ta fram när jag flyttade lite böcker å lantegendomen och träffade på festskriften till Pfannenstill. Jag fattar hur Rosén tänker i sitt bidrag, men jag är inte säker på att jag köper resonemanget.

"Den mäktiga kristendomstyp, som framgick ur reformationen, bör väl efter sin bärande religiösa grundövertygelse kallas 'evangelisk' men den är likväl ur moralisk synpunkt 'protestantisk', ty den har utgått från en protest mot all kollektivism, när det gäller samvetet och bär överallt med sig den moraliska individualismens princip".
Hugo Rosen, Tvenne tänkare och deras ställning till protestantismen i Studier tillägnade Magnus Pfannenstill, C.W.K. Gleerups Förlag, Lund 1923 s 146

Det här är inte enkelt. Vart tar Kyrkan som kollektivperson vägen?
Men i den kollektivism vi styrts ut i - fjärrstyrd, kontrollerad - kanske Roséns markering skulle innebära en viktig utmaning? Den gör hur som helst upp med majoritetsresonemang. Alla frågor kan inte avgöras så och det är inte anarkism att påpeka det förhållandet. MPA sa farbror Sven, min konfirmationslärare. Med personligt ansvar. Och så var det det där med samvetet upplyst av Guds Ord. Skivorna måste skäras tunt - men skäras!

Jag tappade emellertid tänkarlusten och skrivarlusten.
I går eftermiddag greps jag av svårmod.
Jag tyckte kommentarerna blev mer än lovligt dumma och styrde bort från blogginläggen.
Jag har tidigare menat att det var viktigt att debatterna kunde få vara yviga och informationsbärande. I går slogs jag av den pretentiösa okunnighet, som avfärdar andras meningar och försök att formulera sig som löjligheter i kombination med stolt deklarerande av egen brist på kunskap.
En fd rektor på en kyrklig folkhögskola som inte vet vad VDM betyder! Det fick vi andra lära oss i realskolan, när klassföreståndaren gick igenom skolkatalogen och lärarkollegiets bildning. Till detta trollandet. Ska vi ha det så? Jag tycker inte det.
Jag vill ha diskussioner på riktigt av människor som försöker förstå - varandra och saken som diskuteras. Annika Borgs inlägg var en lisa för själen. Vi kom vidare, tyckte jag, i förståelse. Och några fler kommentatorer kunde fylla i med sina kunskaper.

Jag väntade med att fatta något beslut om bloggen till denna morgon. Man ska sova på saken. Men nu blir det bloggpaus.
Jag skriver inte i morgon om HBTQI, som det talas om i Kyrkans Hus. Kyrkomötet talar om HBT, längre har KM inte kommit.  FÖRTVIVLA INTE! Det kommer. Andens verk kan inte gendrivas, som det heter.
Jag skriver inte heller om den lilla sången som man kan sjunga i Kyrkans Hus. Ni kan få texten, melodin kan ni nog i vart fall om ni varit på Kyrkans barntimmar, på dagis eller så:

Och Homo är här, och Bi har vi här.
Och Transor och Queera är här.
Och i vårt glada lag har vi Intersex idag
Tänk vad roligt att alla är här.

BDSM knackar på dörren och A kanske också. Sjung och le, men utan denna pigga, käcka och muntra blogg.

På lördag skriver jag inte heller om Israels Högsta domstol som tydligen trots allt sagt ja till att en mur får uppföras genom Cremisan-dalen, där klostrets och andras vinodlingar får sig en rejäl smäll. Kan druvor ö h t levereras till klostrets vinmakare? Men det blir alltså inte ett blogginlägg.

Nästa vecka tänker jag inte heller skriva, fast det finns väldigt mycket att fundera över på
http://blogg.svenskakyrkan.se/opinion/
Jag kan nog inte se något tydligare tecken på hur det marscherats genom institutionerna och väl på plats produceras ideologi. Den som så önskar, kan räkna efter hur många gånger Frälsaren eller frälsningsverket nämns eller antyds. Den som är politiskt intresserad gör förstås en sådan analys. Men jag skriver inte.

Hur länge varar blogguppehållet?
Jag säger som Tomas på Smålandsbryggan: Tills andan faller på.
Blir abstinensen för svår, får ni väl läsa twitter och #sandahlcitat. Om det läggs ut några citat.
Skriver jag några kyrkomötesmotioner, ska jag lägga ut dem här i alla fall. Det hör väl till mitt ansvar som vald. Sen får vi se.

63 kommentarer:

 1. Jag säger som jag igår sa till redaktörenbför Kyrka och Folk. Man sätter upp en bortre gräns som benämns "Hit men inte längre".
  När sedan den gränsen passeras av andra blir det naturliga steget att inte vara med längre.

  I mitt fall var gränsen en lärofråga i trohet mot Ordet och konsekvensen ett utträde ur SvK.

  Vem tjänar på att man ger upp?
  Det kanske handlar om att man inte längre vill understödja de krafterna och individerna som leder fel?

  SvaraRadera
 2. -Han kommer nog igen, säger Maja hoppfullt.

  Rickard från Rickomberga menar att ett sådant ideellt kneg, och dito vänlighet mot sabotörer, är rent fördärvligt:

  -Marknaden! går han på. Det finns väl pengar! Gör man något gratis och ideellt, och dessutom ska' va' snäll som kristna oftast är, så går det åt
  fanders. Här är ett paradexempel.

  -Marknaden hit och Marknaden dit, menar Bill, min pressekreterare. Marknaden ger oss knappast vår dagliga Whiskas. Den som tror på Marknaden, blir snart besviken.

  -Sandahl spår, men Gud rå'r, säger Bull, min teologiske sekreterare fromt.


  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 3. Jag förstår om du behöver vila efter alla dumheter du fått del av men jag hoppas innerligt att du kommer tillbaka. Din blogg behövs, i dag kanske mer än någonsin. Låt inte bloggförstörarna vinna. Var istället restriktiv med att publicera dem så att de goda samtal som det finns ansatser till kan få föras.

  Önskar dig en riktigt skön vila!

  SvaraRadera
 4. Jag läste precis igenom opinionsbloggen på Svenskakyrkan.
  Inte ett enda inlägg handlade om Gudstro.
  Något enstaka kanske med god vilja kunde sägas handla religion.

  Har SvK blivit Centrum för Rättvisa, Jämställdhet, Fred och Solidaritet?
  Är det dags att göra om kyrkokansliet till ett kloster så att de dagliga tidebönerna kan börja fylla tankarna med mer av Gud och mindre av Världen?

  För vem och vilka publiceras denna opinion?
  För att påverka medlemmarns? (Hur många träffar har bloggen?)
  För att visa för KM på allt det "goda" som SvK (=kansliet) gör?
  Något annat?

  SvaraRadera
 5. Lite semester är väl bloggaren väl unt även om han är pensionär. Men känner jag honom rätt kan han inte låta bli att läsa och reflektera och till sist behöver detta ändå få ett utlopp, om inte på bloggen, så i en bok. Vår dagliga saknad kan därför ses som en investering i fler ännu mer läsvärda texter framöver. Jag ber Herren om en välsignad vila!

  SvaraRadera
 6. Under de senaste månaderna verkar ambitionen att deklarera sin dumhet och/eller illvilja att blivit alltmer dominant bland kommentatorerna. I vår familj har det ibland gått så långt att vi helt låter bli att läsa kommentarerna, av ren omsorg om våra personliga välbefinnanden. Och, jo, vi är medvetna om att vi då också missar en hel del läsvärt.

  Att du, Dag, tar en paus har jag fullt förståelse för. Att vi är många som kommer att sakna dina tänkvärda och vassa reflektioner vet du säkert...
  Njut av sommaren, just nu 13 grader varm och med stark vind innehållande åtskilliga regnskurar. En rikt välsignad sommar - och välkommen tillbaka!!!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 7. Peter T frågar: "Har SvK blivit Centrum för Rättvisa, Jämställdhet, Fred och Solidaritet?"

  Svar: Det vore väl ändå ett steg i rätt riktning jämfört med det dravel som presenteras på Svk-opinionsbloggen?

  SvaraRadera
 8. Tja. De rena "dumkommentarerna" är det för det mesta vi som står i opposition som får ta emot. Och de är alltid anonyma till skillnad från oss. Ibland påhejade av människor som själva tror att de inte deltar i pajkastningen utan att deras anonyma hånfullheter är något annat.

  Aldrig har jag sett dig reagera mot det, Dag. Du tillåter hur mycket "mobbning" som helst om det bara är rätt personer som mobbas. Men det där har jag som sagt skrivit om på min egen blogg.

  En bra idé är att inte tillåta helt anonyma kommentarer. Den som anför att de kan råka ut för "repressalier" bör noga begrunda om detta är sant, eller om man helt enkelt är för feg för att säga sin åsikt som den man är. Den som är pensionerad kan till exempel naturligtvis inte råka ut för repressalier. Frågan är fortfarande om det som måste skrivas anonymt är något som måste delas med omvärlden.

  I går reagerade du på en kommentar skriven av tant lila. Det som är upprörande är att du varken ville se eller förstå att den anonyma kommentar som hon reagerat på¨inte bara var en åsikt bland andra utan något väldigt otäckt som låg nära synen som att en del människor är just ohyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte du bara hålla käften snart!!
   Skaffa ett liv eller nåt.

   L/B

   Radera
  2. L/B: Var lugn! När Bloggardag kommer tillbaka med full kraft är det bara kommentarer som dina som kommer att publiiceras! Sakliga, "som vill ha diskussioner på riktigt" och "försöker förstå". Sådana inlägg, sådana kommentarer. Och du hör till de utvalda, grattis!

   Radera
  3. L/B 18.55 - snälla Bloggardag, publicera inget sådant. Det är som kommentat betraktat bara elakt. Du kan väl bara låtsas tappa bort dem?

   Radera
  4. Kanske jag sa det som många andra här tänkt men inte "vågar " yppa?
   Jag vet inte.
   Men personen ifråga verkar leva av bloggar.
   Det blir ett skrivbordsliv av sånt antar jag. Och personen ifråga viftar med en wikipediakunskap här. Men det är ju en slags duttkunskap som jag ser det.
   I frågor om tro och allt som följer är det däremot riktigt långgrunt. Så uppfattar jag det i alla fall. Därmed inte sagt att undertecknad besitter en stor kompetens i teologiska spörsmål. Men personen ifråga hugger nästan på allt och drar ut i periferin ganska omedelbums och anklagar sedan andra för intolerans då de inte svarar upp på påståenden av olika slag.Det är som om just den effekten eftersöks så att personen ifråga kan stanna i sin retfulla bloggarroll. Och dessutom ta på sig en slags offerroll i det hela. Barnsligt eller medvetet?
   Vem vet?
   Men ok, jag tog nog i från tårna då jag skrev som jag gjorde. Men jag räknade inte med att det skulle tas in faktiskt.
   L /B

   Radera
  5. Om syftet var att knäcka bloggen så förefaller det ha lyckats för en tid, kanske för alltid. Dag får rätt i att det är "Anna"figurers argument som dominerat slutsatserna hitintills. Det är rörande att en eller flera annor släppts igenom. Är det slutet för den tid i Sverige då vi trodde att alla kunde vara med i ett samtal på sina egna villkor? Dag som en av de sista riddarna för det goda samtalet?

   Radera
 9. Nog hoppas jag på fortsättning snarast!

  SvaraRadera
 10. Repressalierna är verkliga, Anna. Man kan naturligtvis hävda att man ändå borde visa vem man är och ta konsekvenserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursus: Repressalier menar jag skulle kunna drabba en präst inom SvK som är prästvigd före 1983 och fortfarande är i tjänst. Är man pensionerad, präst eller medlem i en annan kyrka exempelvis så tycker jag att repressalie-pratet är larv. Men ja, vi kan alla drabbas när vi exponerar oss på nätet, det kan även jag. Men ska man skriva kommentarer som enbart handlar om att hacka på någon som visar vem han/hon är så tycker jag det är oanständigt att dölja sig.

   Radera
  2. Du pratar som om de som utövar repressalierna respekterade regler.

   Radera
  3. Men jag menade ju att det finns en liten grupp som vigdes under klausultiden, som kunde ha anledning att vara anonyma, just om de som ""utövar repressalier" inte respekterar detta. Förutsatt att de fortfarande är i tjänst.

   Men det är en knepig fråga. Får man inom kyrkan ha en åsikt om ämbetsfrågan som inte stämmer med kyrkans allmänna policy om man inte lever ut den? Ja, det måste man ju få ha, tänker jag. Men samtidigt så är prästyrket ett förtroendeyrke där man inte kan sitta och anonymt skriva något helt annat än man står för annars. Men om det är en kyrkomusiker? Ja vet inte.

   Men jämför med SD-politikern som skrev judehat på Flashback anonymt...Han jobbar för övrigt kvar, tror jag.

   Radera
  4. Den sista slängen var fin. Erik Petrén förklarade för ganska många år sedan att denna krets helt enkelt är skit som måste städas bort. Svårare är det inte??

   Radera
 11. Allt har sin tid. Skriva bloggar har sin tid. Sluta skriva bloggar har sin tid. För varje företag under himmelen finns det en utmätt tid./Gustaf Björck

  SvaraRadera
 12. Behövs det någon blogg ?
  Det borde räcka med möjligheten att få skriva kommentarer.
  Det går att ta en titt på verkligheten om uppslag saknas.
  Den visas osminkad på avpixlat.info , friatider.se eller nyatider.nu .
  Jag tror att det var avpixlat, som visade mig vägen till bloggardag.

  Även Anna kan där komplettera sin bild av vad som är människor.
  Det krävs ofta att en fråga kokas ner till något så simpelt som pengar.
  De flesta problem har således något grekiskt över sig.

  Karl-Alfred "föddes" två meter innanför det femte fönstret från vänster.
  I vinkeln mellan huskroppen och verandan på "Saltön" . Minnet ??
  Där var det ett himmelrike. Trettio år senare, 1978 , var detta förintat.
  Vattnet var som en blandning av vatten och tjära. Allt liv i vattnet
  var borta. Sikten noll.

  Att DS bara orkar. Det där om ont krut kan inte ifrågasättas här.
  Jag tackar och bugar.

  Karl-Alfred

  SvaraRadera
 13. Till bloggaren och kommentatorerna ovan,

  -Textproducenten tar paus, irriterad över andras påstådda dumhet och gripen av svårmod, en kommentator avser att ej vara med längre, eftersom de krafter han leder fel. En annan, Elisabeth, benämner dem "bloggförstörare" som inte delar hennes åsikter och vill tillika att deras röster skall refuseras och censureras. Jag i Halland har heller inget till övers för dem som inte tycker som han och anser att sådana röster demonstrerar dumhet. Ännu en, LFL, ser också de från honom avvikande röster som dravelproducenter.

  Ja, reflektionen är faktiskt nästan densamma efter varje doakörsoffensiv:
  Alla vi, som försvarar den demokratiska folkkyrkan, är alltså dumma, sprider dravel och - genom detta försvar - är det Rätta Ordets fiende!

  Alla vi, som inte delar den unisona högkyrkliga körens utgjutelser över Svenska kyrkan, är vilsegångna får, kallas politruker eller deras ombud.
  Alla vi är kyrkans fiender, som helst också skall censureras i den fria debatten (Elisabeth).
  Alla vi vet minst, säkert inget, medan doakören är det självutnämnda teologiska rättesnöret för Svenska kyrkan, vars biskopar tillika har hamnat helt fel i teologin.

  Upp flyga doakörens ord, högt ljuder dess tonfall, överröstande allt annat, självsäkert klingar dess röster, bestämda och hårda är dess anletsdrag. Visdomen har talat, sjungit, låta höra av sig. Hör ni det, alla ni i den förkrossande majoriteten av kyrkfolket och folket i sin helhet och som min ringa person är glad att få ingå i!

  Hör ni det en gång till: vi har alltså att vara tysta i församlingen, ty det vi anför är fel, otroget, har inget med den rätta läran att göra och är alltså bara dumheter och dravel.

  Tänk vad fantastiskt det är med människor, som vet mer och bättre än alla andra, som sätter sig på höga hästar och låter hästarna sparka vilt omkring sig.
  Och en delen av mänskligheten, det ena könet, skall minsann veta sin plats i Svenska kyrkan (om doakören fått råda):

  -Tig kvinna tig!

  Men jag säger och skriver så här:

  Predika, kvinna, predika och följ Missionsbefallningen!


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett så oseriöst intryck ger inte ens BOD, så att jag tror att han skulle uppfatta det som står på Svk opionsbloggen som annat än dravel. Jag tror inte att du har läst den bloggen. Det som framförs där är i alla fall inget av dina teologiska käpphästar. Utan snarare vad man kan vänta från alternativenergiproducenters och grönsaksoldares lobbyister vid diverse klimatmöten. Kanske är det så Svk har tänkt överleva ekonomiskt sedan medlemmarna flytt, som lobbyist åt bästbetalande kommersiella uppdragsgivare.

   Radera
  2. "En annan, Elisabeth, benämner dem "bloggförstörare" som inte delar hennes åsikter och vill tillika att deras röster skall refuseras och censureras."

   Det var värst vad du tar åt dig, BOD. Återigen är det inte du som åsyftas. Du läser in alldeles för mycket som faktiskt inte står i olika inlägg. Jag har ingenting emot att man har andra åsikter än vad jag har, det handlar om hur man beter sig. Människor som bara är ute efter att vränga ord och - i vissa fall - ljuga andra rakt upp i ansiktet finns det ingen anledning att dalta med. Det finns två (2) personer som frekventerar den här bloggen och där åtminstone den ena verkar ha som enda syfte att sabba hela bloggen. Detta bör Dag ta itu med eftersom bloggen annars kommer att dö. Jag har sett det hända i andra sammanhang och vill inte se det när det gäller Bloggardag. Hans blogg behövs. Men - som sagt - du behöver inte ta åt dig, BOD.

   Radera
  3. Ursäkta besserwisserattityden BOD: men Svk är inte en folkkyrka, många många tillhör svenska folket och vill inte ha Svk som sin kyrka. Många många har flytt från religiöst totalitära stater och vill inte ha en ny statsreligion. Även om Svk kanske förr var en folkkyrka skriver vi 2015 nu och då är det inte längre så. Vi är så många som är innerligt tacksamma för det. Från en 80-talist.

   Radera
  4. Och inte heller jag, väl, Elisabeth? Fast jag upplevde dig som elak redan från början när jag var ganska ensam om min kritik och du var väldigt snar med att påstå att jag "inte skulle få skriva här". Jag upplevde dig då som en av tjejerna i gänget bakom mobbaren på skolgården, vilket jag också skrev. Och ditt sätt att försöka smörja BOD nu visar på samma tendens för nu är du först och främst ute efter att driva bort de andra kvinnorna från denna blogg. Och det kommer du att lyckas med! I alla fall med mig.

   En gång visade du dock ett civilkurage som jag inte trodde om dig, då du hutade åt "Anna varför de"- kommenteraren, och jag såg dig även huta åt Antony en gång (jag är ledsen, jag kan inte hjälpa att jag har fotografiskt minne när det gäller allt jag läser).

   Men allt som oftast lämnar du en kräkboll framför ens fötter, men är sedan "för fin" för att svara på vad du menade.

   Må du ostört få kräkas på andra i framtiden, Elisabeth! Omgiven av personer som tänker som du, tycker som du. Och må du aldrig behöva stå för dina kräkbollar, någonsin!

   Radera
  5. Får väl hoppas att BOD är BOD men det faktum att han skriver under anonym gör att det mycket väl skulle kunna finnas många. Kommentaren ovan tvekar ju inte att representera "alla" som drabbas av Bloggens syrliga frågor.

   Radera
  6. Patetiskt BOD!!!
   F Pierre

   Radera
 14. Jag tillhör dem stora skaran anonyma som gillar Bloggardag. Brukar varje dag starta mitt bloggläsande med Bloggardag. Däremot kommenterar jag i princip aldrig. Började läsa din blogg redan när du hade den hos en tidning i södra Småland. Uppskattar ditt intellektuella djup och din analys av aktuella ämnen.

  Vill också skicka med några råd. Kom ihåg att det är Din Blogg. Var lite egoistisk. Ta bara in de kommentarer som tillför något som är relevant för ämnet och skrivna i en positiv och respektfull anda.
  Stryk alla kommentarer där samma (oftast negativa) synpunkter upprepas år efter år oberoende av vad du skrivit. Stryk också alla inlägg som bara går ut på att vara kritiska oberoende av vad du skrivit. Dessa kommentatorer kan ju skriva på sina egna bloggar. Jag håller inte med dig i allt vad du skriver, men respekterar ändå dina åsikter till fullo.
  /Ännu en anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men "Ännu en anonym": Alla Dags inlägg går ju ut på att vara kritiska och dessutom ofta förlöjliga andra? Han kan väl inte vara så egoistisk att han stryker alla sina inlägg? Det blir ju ingen blogg kvar då. Bara Thomas Anderssons kommentarer.

   Radera
  2. Vicken komplimang till TA!

   Anna kan, hon.

   J

   Radera
  3. J: Ja men det är ju bara för att jag alltid hoppar över hans kommentarer då jag inte förstår ett skit och tror att jag inte heller behöver försöka göra det.

   Radera
  4. Jase nu kom en råsop.

   Anna kan, hon.

   J

   Radera
  5. Nej råsop tycker jag var ett för starkt ord. Men jag uppfattar TA som lite av en ensamseglare på den här bloggen som kör sitt eget race och inte verkar ta illa upp över att väldigt få nappar på hans kommentarer. Jag tror inte han söker dialog.

   Radera
  6. Tack Anna. Du har helt rätt i din analys. Jag söker inte dialog utan jag slänger ut "flaskpost". Idag firar jag min dopdag, vilken också råkar vara min kära hustrus.
   Läs gärna 3 Mos 16:29. Allt gott Anna!

   Radera
  7. Tack detsamma till dig!

   Radera
  8. Anna har många modes.

   Hon kan, hon.

   J

   Radera
  9. Moderna (heter det väl på svenska?) tycks snarast vara legio.
   Här bedrivs "hostile take-over" av Dags blogg.
   Frågan blir, i vems ärenden?

   Spectator

   Radera
  10. Bra fråga Specator.

   Radera
  11. Ja väldigt bra fråga, Spectator!

   Gick vi förresten månne i samma klass i mellanstadiet? Det fanns en som kallades Spectator där nämligen. Problemet var att ingen kunde se hen då hen ville vara anonym. "Se men inte synas" tänkte hen säkert klokt redan då och hade ju verkligen funnit ett fyndigt nickname till sig själv.

   Radera
 15. Bra! Strö inte pärlor för svin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej för sjutton gubbar! Gör inte det, Dag!

   Radera
 16. Varför inte växla spår?
  Kyrkopolitiken kunde få ersättas av fördjupad bibelkunskap, själasörjande, kommentarer till aktuella texter osv. Att mera rakt på vara präst alltså.
  Vore det inte värt att prova? I alla fall för en tid.

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt, men nu är DS den han är. En skicklig polemiker och språkvirtuos. Snabb så tangentbordet glöder.

   Själv vill jag jämföra med Sven Stolpe, Jan Myrdal eller rent av Paulus.

   Men för all del. Kanske trollen tröttnar på kuppen ...

   Lars Jensen

   Radera
  2. Klokt tänkt, LG. Bloggen har ju f.n. inte just den karaktären men det kanske vore värt att pröva. Jag tror att det finns ett behov.

   Radera
 17. Helt klart har Dag farit illa av att få kritik för det han skriver. Det ska inte behöva vara så. Ingen som ideligen häcklar andra ska behöva stå ut med något sådant.

  Jag föreslår att vi alla ställer upp på en insamling för Dags sak, samt att vi samlas på olika håll i landet i en "Hide"-parad. Fast utan att dyka upp förstås. Eftersom vi absolut inte vill stå för att vi stöttar Dags åsikter "för då kan vi råka ut för repressalier" och faktiskt lämnar honom ganska ensam, då anonyma stöd-kommentarer inte rankas så högt på det stora hela. Har ni tänkt på det, någonsin?

  I vilket fall går jag ut och marscherar i "Stockholm Hide" i morgon. Eller förlåt, det kan jag ju inte göra, det var ju att gömma sig som gällde. Så det gör jag. Ihopkrupen framför datorn, i trygghet.

  SvaraRadera
 18. Utmärkt ide av Karl Alfred. Seriöst bloggande behövs inte. Det räcker med att kommentarfältet är öppet. Så kan
  Anna
  Anthony
  BENGT OLOF DIKE
  HH
  Jag i Halland
  LFL
  Ntl
  Peter T
  (Har jag glömt nån?)
  fortsätta att puckla på varandra i all evighet. Förmågan att fortsätta debatten även när den avlägsnat sig långt från ursprungligt inlägg är ju numera så välutvecklad att inga startinlägg längre torde behövas. Om inte annat kan man ju ta till dom säkra debattämnena "det var du som började" respektive "du är värre än jag".

  Skulle lusten i kommentarsdebatten någon gång avta (tror jag knappast men för säkerhets skull) så kan ju Dag lägga mer bränsle på elden genom att någon gång i veckan leverera en enkel mening av typen:

  Jag gillar ärkebiskopen
  Jag gillar inte ärkebiskopen
  Svenska kyrkan är bäst
  Svenska kyrkan är sämst
  Fram för folkkyrka med kvinnor som präster
  Ner med folkkyrka med kvinnliga präster
  Det talas för mycket om sex på denna blogg
  Det talas för lite om sex på denna blogg
  osv...

  Lycka till med kommenterandet kära vänner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att det var en tillfällighet att TL i sin uppräkning av oseriösa debattörer glömde Elaka Katten Måns.

   Givetvis är allt vi säger och gör helt utan djupare avsikt och totalt oseriöst.

   Med utmärkt vänliga hälsningar

   Bull, Master of Spin, pressekreterare hos EKM

   Radera
  2. Japp du glömde kronprinsessan Elisabeth!

   Radera
  3. Ge mig ett enda skäl till att Du Anna punktmarkerar AKA Elisabeth, som jag anser skriver vettiga kommentarer här! Dessutom kommentarer som handlar om ämnet Bloggardag har slagit an - och inte är en person som hävdar "ALLT LJUS PÅ MIG!" oavsett vad som avhandlas, - som Du gör!

   Radera
  4. Jag tycker jag har gett rätt många skäl, Christer VDM. Men jag kan ge fler förutsatt att du först svarar: Varför skriver du återigen kommentarer som handlar om MIG i stället för att "hålla dig till ämnet"? På vilket sätt anser du alltså att dina kommentarer ska vara undantag? Jag brukar nämligen också hålla mig till ämnet ELLER så svarar jag på något i en kommentar.

   Du har tidigare upplyst om att du är för "kristen" för gå i polemik mot andra på den här bloggen. För att vara så kristen så har du skrivit väldigt mycket negativt om andra, i synnerhet mig. Men även där gäller något annat för dig än det gör för mig förstår jag?

   Radera
  5. Elisabeth har i stort sett haft kommentarsfältet till att slicka Dag och spotta på Svenska kyrkan. Nu verkar hon ha gått till Missionsprovinsen. Men varför fortsätter man att harva när man har lämnat något? Räcker inte det beslutet? Dessutom verkar Elisabeth tycka att hon och fan cluben ska vara de enda som har rätt att yttra sig här. Vi som har avvikande åsikter om hur man ska tolka saker behöver inte vara några idioter för det! Och vi borde också ha rätten att framföra dessa. Här är ju Dag bra i sin tolerans, men hur han kan tolerera Antonys ständiga och ovidkommande spyor är för mig en gåta.
   Du, Chister, vill visst inte ha något avslöjande ljus på dig! I vart fall inte när du är igång och kränker andra människor! Är inte du präst? Du har ju det där fina tillägget VDM efter ditt namn! Ska präster nedvärdera människor som du gör här? Annas inlägg är ofta analyser och konsekvenser av de ställningstagande som Dag plus fancluben tar. Fast det hör kanske inte till bloggen. Det är kanske bara tänkt att folk ska jamsa med. Ja, dr (doc.) Dag!?
   Ibland driver Anna saker för långt- det gör säkert jag också- men det hon skriver är ofta ytterst relevant i sammanhanget. Fast det begriper kanske inte Christer, VDM? Och Elisabeth tycker tydligen att det stör ordningen!

   Radera
 19. Tycker nog att Dag ska använda bloggpausen till att fundera över om han ska tillåta anonyma kommentarer. Ett argument för att fortsätta med anonyma kommentarer kan vara att det blir svårt att hindra en Andersson, en Johansson och en Svensson att i skydd av sitt i praktiken anonyma namn fortsätta smutskastningen av identifierbara offer.

  Vad gäller aktiva prästers behov av skydd mot repressalier, så kan ju Dag ge ett särskilt tillstånd till dem att skriva anonymt..

  En annan möjlighet kan vara totalförbud mot personangrepp, och vad beträffar kritik, så måste den som kritiserar gå med på att hans identitet avslöjas för den som kritiserar - även om man använder signatur på bloggen. .

  Sedan tycker jag nog att de som angriper Svk ur en annan teologisk eller filosofisk synvinkel än Svk:s (d.v.s. ateister, katoliker och frikyrkliga) alltid ska ange samfundstillhörighet.

  SvaraRadera
 20. Vilken ideologi styr skribenterna på Svk opinionsbloggen? Inte är det socialdemokratisk, vänsterpartistisk eller ens extremvänsterns ideologi. Det är ju samma krav som Mp för fram i den politiska debatten. Mp-sympatisörerna är mycket stark överrepresenterade bland Svk:s präster. Mp är inte bara ett politiskt parti, utan en religion, som dyrkar gamla naturgudar.

  SvaraRadera
 21. Tack Torbjörn! Tack Dag! Vila i frid - men inte för länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack Torbjörn!

   Men Sven A, hTorbjörn tyckte inte att du räknades, trots att du aldrig skrivit något med innehåll utan bara gnäll. Blir du inte lite sur nu, över att du ses som så obetydlig, fast du kämpat så hårt för att diskvalificera andra?

   Radera
 22. Det gläder mig verkligen om inläggen igår tog skruv! Dessutom hade vi jätteroligt hemma åt det där liket som inte kunde andas luften efter en homovigsel.
  Nej, vi lärde inte om några kyrkliga titlar på mitt läroverk, och på Oskarshamns folkhögskola var de fullt upptagna med att vricka tungan under biskopsbesöken när nu ordföranden (senare exordföranden) dök upp. De andra prästerna stod sig i den jämförelsen rätt slätt!
  En sak lärde mig mina år som högstadielärare. Ungar som mobbar säger ofta " Det är bara på skoj!" De är nämligen också pigga, käcka och muntra! Lycka till hos Sankte Per, Dag! Det blir kanske inte din begravning som blir det värsta! Vem vet?

  SvaraRadera
 23. Jag har ytterligare ett förslag. Dag, jag förstår att du inte vill censurera inlägg – det är ju vad kyrkoledningen i största möjliga utsträckning gör med dem som har samma hållning som du. (Att de tvingas uthärda dig i kyrkomöte m.m., är naturligtvis en baksida av den demokrati som styr kyrkan.)

  Men du kan begränsa inläggen till en kommentar per person, och möjligen en replik, per inlägg. (Jag förmodar att du har möjlighet att se vilken dator inläggen kommer från.) Då skulle vi slippa alla dessa långa diskussioner, utan direkt anknytning till bloggposten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu var det inte långa diskussioner som verkade vara Dags problem, Göran. Utan att en del inte vet vad VCM är samt att de "försöker formulera sig som löjligheter".

   Ett krav på en bättre ton bland kommentarerna alltså, samtidigt som inlägget i sig, liksom de flesta andra inlägg, är ute efter att förnedra (och förlöjliga). Det blir VÄLDIGT svårt för bloggägaren att hitta en konsekvent hållning då. "Oförskämdheter är tillåtna av mig och de som tycker som jag" typ?

   Radera
 24. När jag skrev i anslutning till ett tidigare inlägg att modern naturvetenskap kan hjälpa oss till förståelse av bibelord, som tidigare förefallit orimliga, menade jag självfallet inte att naturvetenskapen upphäver den tolkningstradition, som kyrkan har mottagit av apostlarna. Jag syftade i synnnerhet på tidsbegreppet i Bibeln, bl.a. att det för mång generationer kristna har framstått som orimligt att Gud kunnat skapa allting på bara sex dagar. I ljuset av Einsteins relativitetsteori är det alls ingen orimlig tanke. I detta fall leder den moderna naturvetenskapen snarare tillbaka till den traditionella tolkningen, från de liberalteologiska tolkningarna.

  Opinionsbloggens programförklaring för Svk lyder: "Svenska kyrkan arbetar för att politiska, ekonomiska och religiösa makthavare ska fatta beslut som bidrar till en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling, jämlikhet och jämställdhet. Vi som skriver arbetar med policy- och påverkansfrågor på Svenska kyrkans internationella avdelning." Låter som en produktbeskrivning från ett lobbyföretag.

  I ett av inläggen på nämnda blogg läser jag: Tidigare i vår publicerade Svenska kyrkan rapporten Jordbruket i klimatomställningen. Den handlar om de utmaningar som skapas av metanutsläpp från idisslande boskap och risodlingar, lustgasutsläpp från gödslade åkrar, och koldioxidutsläpp från uppodlade och brukade marker." Har vin & sprit eller läskbranschen betalat för detta kampanjinlägg mot mjölk och köttbranschen?

  Opinionsbloggen drar sig inte ens för rasbiologiska resonemang: "Ryck undan mattan för flyktingsmugglare och andra som skor sig på fattiga och desperata människor och på dåliga politiska beslut. Se de många fördelarna som immigration och integration för med sig. Nya idéer och lösningar. Nya gener. Förbättrad demografisk balans."

  Svenska folket måste tillföras nya gener! De gener som redan finns i en population på nästan 10 miljomer är inte bra nog. De många aborterna får naturligtvis inte kritiseeras. De nya generna behövs tydligen också för att åstadkomma demografisk balans.

  Om dem som inte håller med skriver opinionsbloggen hånfullt:
  "Låt oss bomba flyktingbåtarna innan de lägger ut på Medelhavet.
  Låt oss förstärka våra gränser, bygga högre staket och murar
  Låt oss stifta fler förbudslagar "

  Man får förstås hoppas att inga flyktingar har tagits ombord innan ´båtarna förstörs. Men varför är det annars fel att förstöra båtarna innan de har lagt ut?Med de stora insatser som nu görs för att lokalisera båtarna och rädda de ombordvarande, drar sig inte flyktingsmugglarna för att använda ännu sämre båtar. Nu kan de skylla ifrån sig om nåon inte räddas. Ännu fler människor luras till Afrikas nordkust. Ännu fler kommer att duka under innan de har nått så långt. Och detta för att det är fel på våra gener, enligt Svenska kyrkans rasförädlare.

  SvaraRadera
 25. Nog borde teologer hålla sig till teologin, och överlåta de praktiska tillämpningarna till de professioner, som begrper detta bättre?

  "Grundorsakerna vågar vi inte ens tänka på. Än mindre försöka lösa. Fattigdom, krig, vapenhandel, ojämlikhet, orättvisor, korrupta och inkompetenta ledare och politiker. Klimatförändringar, miljöförstörelse," exploatering av människor, fauna och flora."

  Var det inte så han sa, herr utbildningsminister Gustav Fridolin, i Almedalen? Vad han inte sa, säger ej heller opinionsbloggen. Jag skulle inte beskriva de styrande i terrorstaten IS som "inkompetenta" Deras militära kompetens är det i varje fall inget fel. Och inte heller saknas kompetens vad gäller att styra det civila samhället i de IS-kontrollerade områdena med våld och terror.

  Men Mp vill ha det till att allt är klimatets fel. Om vi bara förbjuder svenska bönder att ha idisslande kor, och tillför nya gener till den degenerade svenska folkstammen, så fövrandlas terroristerna till snälla scouter.

  Felet är ju inte bara att Svk styrs av politiska partierna. Det är lika fel att amatörerna i Kyrkans Hus i Uppsala försöker styra de politiska partierna. Att man lurar sina egna medlemmar att tro att all denna amatörmässighet inom vitt skiljda områden har något att göra med kristen tro. -.

  SvaraRadera
 26. Jag har följt denna blogg i några månader. Jag kommer att sakna den, eftersom den gett möjlighet till hård träning i att försöka förstå. Jag har sällan lyckats begripa undertonen hos många av kommentarorerna , liksom hos DS själv. När jag började läsa de dagliga tankarna, tänkte jag mig att det handlade om en diskussion - öppen och respektfull - om Svenska Kyrkans utvecklign under min livstid , de år jag har minnen och erfarenhet av. (född 1944)
  Men jag blev snart förvirrad, eftersom jag inte begrep mig på samtalstonen. Påhopp och förakt tyckte jag mig allföroftast kunna uppleva - kanske fattade jag vilse, men så kändes det - och jag förvånades. Varför sparka på varandra?
  Diskussionen om Svenska Kyrkan är självklart viktigt och skulle vinna på att föras på ett mer sakligt sätt. Fattade beslut som ogillas av en eller annan anledning borde inte behöva leda till personangrepp och kränkande tillmälen. Tycker jag.
  Frid önskar jag er alla - oss alla!
  Vi behöver det. Och jag tror att vi kan leva vidare med olika åsikter - och livsåskådningar! - men inte utan respekt för varandra och oss själva. Och Kärlek!
  Ingrid Berlin

  SvaraRadera