torsdag 12 april 2012

Ralph E. Peterson

I dag fyller Ralph 80 år. I Saint Peter's, New York, kommer han framgent att tituleras "Senior Pastor Builder, Emeritus". Det är välmotiverat. Ralph byggde nya Saint Peter's i hörnet mellan Lexington och 54th Street och här kom den berömda jazzkyrkan till. Kultur och tro hör samman, det är hans övertygelse och den förverkligar han. Mötet med humanum är det nödvändiga mötet. Till det kommer hans stora kärlek till det brusande stadslivet. För Ralph är staden vacker, närmast obeskrivligt vacker.

Jag skriver blogginlägg om Ralph för att uttrycka min tacksamhet över hans vänskap. Han har med sina kontakter berett vägar till möten med människor i New York som jag aldrig annars skulle ha mött och varit mån om mig på många sätt. Men mer av allmänt intresse är hans teologi om staden. År 1977 revs ett antal kyrkor på Manhattan och kyrkor flyttade sin verksamhet. Saint Peter's fanns kvar fast den gamla kyrkan revs och blev nu en modern kyrka på bottenplanet till CitiCorp Condonium. Man kan gå förbi på gatan och se ner i kyrkorummet. 1977 var knappast ett år av väckelse, Ralph talade då om en kallelse att finnas i staden. "The Church was born in the city and we are not to be driven out."

Väl talat, kan den tycka som sitter som lantpastor. Det måste finnas en pastoral plan för att vara Kyrka i staden och då kyrka som något mer än en resurs i nöjes- eller kulturlivet. Jag kan inte se att vi har några församlingspräster i städernas mitt som arbetar med den sortens frågor. De finns kanske men de syns inte, de publicerar sig inte, de oroar inte. Kyrkans liv blir mer ett förortsfenomen och naturligtvis något lantligt. Ralps påpekande skulle ställa till det rejält. En kyrka som finns på landet har blivit "pagan", på heden, på bystan - och så förnyas inte tron. Kyrkoliv är i första hand ett stadsfenomen och där i staden möter evangeliet människor med ett cenrum av församlingsbygge och därför med kulturarbete - i distraktion, må vara. Men Kyrkan bygger också kultur liksom i förbifarten. Levande församlingsliv, skulle man kunna säga. Kallelser och kompetenser i nyskapande. Jazzkyrkan uttryckte både människors förmåga och trons utlopp, tänker jag.

I Sverige? Ska vi tala om kyrkoherdar i stora städer och deras förmåga att sätta svenskkyrkliga avtryck i stadens liv? Nä, jag tänkte mig väl det.

En kontraktsprost har tydligen noterat min "bitterhet" och menat att jag sedan länge skulle köpts ut. Argumentet om bitterhet är användbart, så sas om August Strindberg i Strindbergsfejden också. Han var på alla sätt "bäst före". Min vän den lärde teologen ringde och undrade vem prosten var och framförde sin mening att basebollträet är ett underskattat redskap i det teologiska arbetet. Själv menar jag att vi borde arbeta för att omvända ett motorcykelgäng så där lite lagom. Tänk vilken nytta dessa omvända skulle göra i kyrkolivet om de dök upp hos biskopar eller skitförnäma prostar och hälsade på. Kanske ett par dryga kyrkopolitiker också skulle må väl av ett besök.

Ett lagom omvänt och fanatiskt högkyrkligt motorcykelgäng - är det receptet för förnyelse av Svenska kyrkan? I vart fall receptet för förändring, kan man tänka. När vi får fram namnet på den skitviktiga prosten ska det omvända MC-gänget få ett resmål. Då stelnar prostens kordiala leende i en grimas. Han kommer fortsättningsvis att tala väl om mig, prisa mina insatser och framhålla mina personliga kavliteter. O Gud, sänd den lagoma väckelsen till ett MC-gäng, vilket som!

28 kommentarer:

 1. :)

  Vissa mentala scenarielekar bör rimligen inte omsättas i verklighet. Hur frestande, lustfyllda och njutbara de än må vara i slumrande stunder. Ett kyrkans SA? Det scenariet stoppas rimligen tillsammans med Petri svärd i Getsemane med en suck undan i lådan för 'kanske kul men direkt olämpliga projekt'.

  Kristna bikers/rockere? De finns. Konceptet är prövat och fungerande. Kanske dags för Bloggardags sympatisörer att dra av kassocken och tagelskjortan och på läderstället? Basebollträna lämnas dock lämpligen hemma...

  Per S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dags skämt påminner mig om när jag berättade för en kollega att jag hittat ett hus som jag, utifrån exteriören att döma, gärna ville köpa. Han tyckte att jag skulle be några västförsedda herrar att knacka på i huset och presentera sig som de nya grannarna. Min kollegas teori var att "mitt" hus därefter raskt skulle bli till salu. :-)

   Radera
 2. Biörn Fjärstedt12 april 2012 kl. 08:40

  Men S:ta Clara i Stockholm då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. S:ta Clara har mig veterligen fått verksamheten att blomstra genom aktivt församlingsarbete av ansvarig komminister. Oftast med kyrkoherdens (domprostens) goda minne.
   Sedan EFS-föreningen tog över driften så vet jag inte om det längre står under domprostens tillsyn?

   Radera
 3. Bröd och skådespel till folket, det kunde redan de "gamla" romarna. Evangelium eller institution - vad är det vi vill ge människorna?! Kyrkan som institution, är det det som folk vill ha? Är det det vi har att erbjuda? men den andliga längtan då, som det sägs att folket har, hur hanterar vi den?
  Jo, kom och se, säger Jesus, kom och var med! vad är det då vi har att erbjuda som stillar eller tillfredsställer denna längtan. Om vi inget har att erbjuda så går man till andra källor!
  Jag är det levande vattnet säger Jesus. Har vi också levande vatten som vi kan ge/dela med oss till den/de törstande?!
  Handen på hjärtat, är vi trovärdiga eller försöker vi bara hålla en institution vid liv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen!
   Ibland undrar jag vad Herren tänker ... Hesekiel 22:26..? Vem skall Herren sända? Hesekiel 22:30. Hallå, finns det någon som vill stå i gapet...?

   Jo, jag vet att inte plocka loss Bibelcitat, en det går ju bra att läsa hela Bibeln också, be om ett "rema" för vår tid och vår situation.
   Prästänka

   Radera
 4. Ärade Fader Dag,

  WOW, tack för denna nyhet. Jag kan berätta för dig att han var min pappa's favorit-elev vid Augustana Seminary i Rock Island, Illinois.
  Jag kommer så väl ihåg när den "nya" St. Peters byggdes. Och Dr. Peterson's fru är en skarp-sinnad och helt underbar kvinna.

  SvaraRadera
 5. Att inte du har fått sparken för extrem omdömeslöshet börjar för mig bli helt obegripligt...
  Charlie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wilhelm II av Tyskland beundrades av sin samtid för sitt blixtrande snabba intellekt och frustande vitalitet och entusiasm. Av och till kunde han dock förvåna. När en plundrande och mordbrännande rysk armé drivits ut på Kuriache Nehrung utanför Königsberg föreslog monarken på fullaste allvar, att man skulle låta ryssarna svälta och törsta ihjäl på det smala näset. Och detta inför utländska journalisters öron och pennor. Reaktionerna i S:t Petersburg och och övriga huvudstäder blev bestörta och skarpa. Auswärtiges Amt försökte förgäves reparera den förstörda bilden av det humana och kulturella Tyskland.

   Kanske är det så, att kreativa och ovanligt levande människor någon gång trampar lite längre ut i marginalerna än övriga? Kanske är det klokast, att då bara lämna det eventuella övertrampet därhän!

   Per S

   Radera
  2. Det är tydligen mycket du inte begriper.

   Radera
  3. Jag förstår det Per S men det finns trots allt gränser...och en annan sak som jag inte förstår är att om nu Dag brinner så för Jesus varför använder han då inte en del av sin blogg för att nå människor till frälsning?
   Charlie

   Radera
  4. Jörgen U. Bengtsson, tack för upplysningen :)
   Charlie

   Radera
 6. Omdömeslösheten börjar i toppen av det lokala Ararat.
  Man ser inte längre än dit näsan pekar och i dagsläget pekar den än hit och än dit.
  Man bör inte svära i kyrkan men jag kan svära på att det bär åt skogen.
  Längtar efter en eftertänksam gudstjänst enligt gamla principer. Det vore något att välsigna.

  SvaraRadera
 7. Det är gott om totalt humorbefriade läsare av denna blogg. Själv fick jag ett gott skratt vid läsningen.

  Det finns en allvarliga aspekt. Islam rymmer en mängd motsvarigheter till Hells Angels. Grupper som i renlärighetsiver slår ihjäl var och en som avviker från den rätta läran. Både kristna, judar och islamska meningsmotståndare.

  SvaraRadera
 8. Nej nu tycker jag att du passerade en gräns, synd eftersom jag tyckt om att läsa den här bloggen.
  Hälsningar Åse.
  P.S. Säger som Biskop Björn.. Men S:ta Clara i Stockholm då?

  SvaraRadera
 9. Doktor Birgitta Esselius?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad undras? Jo, jag är gift med Ralph E. Peterson.
   bepeterson@taconic.net

   Radera
 10. Har Dag månne sett Magnus Betnér - direkt på kanal 5? Helle Kleins uttalande är rätt skrämmande...

  http://www.kanal5play.se/#!/play/program/343001/video/1072606|/program/343001/video/1072606

  SvaraRadera
 11. Ibland får man lust att möblera om fejset på nån, men sånt ska man inte syssla med om man kallar sig kristen.
  Kommer plötsligt ihåg en fd svenskkyrklig präst, sedermera författare och numera ortodox präst som på ett domkapitel (dit han var kallad av ngn anledning) skrev sin avskedsansökan på en bit papper och bad ledamöterna torka sig i arslet med den. Då sa biskopen: "Nämen xxx, vi är ju ändå kristna!"

  SvaraRadera
 12. Men naturligtvis får man inte tala om de skitförnäma prostarna och dryga kyrkopolitikerna Dag! Då är man ju en omdömeslös sanningssägare! :)

  SvaraRadera
 13. Egentligen förvånar det mig att vissa präster vågar hålla predikningar och visa vilka de är.
  Är det ingen som i predikosituationen, liksom i bloggvärlden, har försökt att dra en svart huva över huvudet och vara anonym?
  Fast man gömmer sig väl i prästrollen och står inte för det som sägs i predikstolen heller.
  Kul idé med motorcykelgängen!

  SvaraRadera
 14. Jag förstår inte hur du orkar vara med i (S)(v)K? Det är ingen kyrka och kommer inte vara det för än pengarna är slut, då finns det bara en grupp som håller uppe av det lilla som finns kvar... och nej det är inte befrielseteologerna, som finner inspiration i en feltolkning av motreformationen, ej heller de som kallar sig för "hen" och inte kan se skillnad på Man resp. Kvinna, ej heller (semi)politiker med vänster/höger-fantasier. Det som sker nu är korruption lat. corruptio = fördärvat tillstånd sådant skall man hålla sig borta ifrån.

  De får gärna ha sina åsikter, men i en kyrka så är det tro på Kristus som skall förena...
  De som tror på hen får skapa sitt eget lilla sällskap. (namnförslag: Svenska Gubbkäringarnas proletariat).

  ΙϹΧϹ ΝΙΚΑ/ snart fd. medlem. i (S)(v)K

  SvaraRadera
 15. Haha, jag vek mig dubbel av detta inlägg - jag ska också börja be Gud omvända mc-gäng lite lagom. Undrar vad som händer om man börjar lägga den bönen i församlingars bönekorgar... Seriöst: din stil, Dag, påminner om Jan Guillous (läser just nu serien om Carl Hamilton). Tips: prova att ge ut en deckare!

  SvaraRadera
 16. Naturligtvis fungerar det inte, därav den lysande satiren - Hur skulle någon "lagomt omvänd" gå Dags ärenden och därtill vara fanatiskt högkyrklig? Lagomt omvända MC-gäng finns det väl redan - många medlemmar i MC-gäng är säkert döpta, konfirmerade och folkkyrkliga, går på begravningar i Svenska kyrkan när någon polare blivit skjuten eller så: Får höra några vackra ord om kamraten som alltför hastigt togs ifrån oss, men nu finns i himlen, "Gud älskar oss som vi är" osv. Lagom väckelse existerar väl inte heller: Antingen blir man väckt och inser sin synd och omvänder sig eller också inte! Blir man väckt är säkert inte den första reaktionen att beväpna sig med ett basebollträ... Jag tänker osökt på Tage Danielssons vapenvägraren, denna ytterst fanatiska kristna fundamentalist: "Tänk om han kommer där kristen och galen, och vägrar att anfalla folk på centralen [...]Han är en fara för osäkerheten."

  SvaraRadera
 17. Dessutom måste nämnas John Garcia Gensel som var "herde" till Jazzförsamlingen i St. Peters.

  SvaraRadera
 18. När man läser här måste man ju undra vilken uppfattning som finns om motorcykelklubbar.Borde ni inte skilja på kriminella motorcykelgäng och de klubbar som består av helt vanliga Svenssonar som gillar att åka motorcykel, flera av dem med herrar i hög ålder? Detta betyder förvisso inte att de därmed är kyrksamma!
  Är det sådant här som kallas fördomar?

  SvaraRadera