tisdag 17 april 2012

Rasism

Å lantegendomen några dagar men jag gav personalen ledigt när det snöade som värst. Praktisk personalledning, som ni förstår. Men nu solar det igen så ingen skada skedd. Ut i vårbruk och skogsbruk, sätt fart på maskinerna och arbeta med kroppen, det ger hälsa. Det blir lika roligt som när ett gäng studenter visades runt på en färja i Trelleborg av kapten, som lät studenterna klättra ner i maskinrummet och sa: "Här nere får dom arbeta som negr..." och tystnade när han såg hudfärgen på en av deltagarna. Sådant kan man uppskatta. Det är lika roligt som när man skulle köpa en liten rund kaka gjord på matfett, socker och havregryn och inte kunde få till vad dessa små bollar skulle heta. Självfallet är namnet "chokladbollar". Men är den som - fel, så fel, säger "negerbollar" därmed rasist?

15-åringen som för snart 10 år sedan gjorde nazisthälsning i Lessebo och dömdes för hets mot folkgrupp - var han nazist? Eller är det så att själva systemet, normsändarna, skapar sig minoriteter att avleda missnöjet mot och det spelar inte så stor roll vad som är sant och falskt när vi kommer till tillvitelserna utan om de fungerar?

Ta rasism som fenomen. LO inleder stor kampanj. Kommer den att lyckas? Jag tror inte det. De som kallas rasister är få. De som är kritiska till den förda invandringspolitiken och dess konsekvenser är fler. Ta campingplatserna på Öland. De står i vanliga fall tomma under vinterhalvåret och det behöver man inte vara någon Einstein för att begripa. Nu förpassades asylsökande dit och det uppgavs att en campingägare fått 13,5 miljoner statliga pengar. Lysande affärer, helt enkelt. 3 % av dem som sökt uppehållstillstånd beviljas det. Resten körs ut. Den är förstås inte rasist som menar att denna flyktingpolitik verkar underlig och talar om det. Den är inte rasist heller som beklagar att affärer i Borgholm utsatts för snatteribrott i en sådan omfattning att man tagit in vakter. Den är inte heller rasist som gått en runda i stängda lokaler och hittat sovande flyktingar där - som från en öppen lokal tagit sig in i andra utrymmen genom en branddörr.

Så vad är rasismen i Sverige? Det börjar bli tid att definiera - annars blir vår modell den nazistiska. Vi skyller på judarna fast den här gången kallar vi dem rasister. Är man rasist om man är nationellt kyrklig - så som sverigedemokraterna vill se sig? Ett problem borde väl vara att ungkyrkorörelsen var nationalistisk väl så medvetet som sverigedemokraterna? Korset stod tecknat på fanan och Sverige ville bo kristet och fritt. I vilken mening var de ungkyrkliga rasister? Koloniala i sitt tänkande, kanske imperialistiska i sina bedömningar - men inte helt säkert. Ungkyrkorörelsen bars av ett missionsmedvetande och skiljer sig där fördelaktigt från sverigedemokraterna, som mest visat sig använda de kyrkliga plattformarna för att dra in partipengar. Det har de fått göra utan att behöva åstadkomma något. Från kyrkomötesutskotten har de varit utestängda. Det hade varit bättre att tvinga in dem i arbetet och där ta debatterna med dem. När man inte vill det - är det för att sverigedemokraterna därmed kan bli de rasister systemet behöver? Eller är natioalism per definition rasistisk?

Inte vet jag, Breivik fick jag se i direktsändning i går. I dag ska han förklara sig. Tv sänder inte så att jag kan se. Är det ansvarig journalistik eller ett DDR-beteende? Litar journalisterna inte på folket? Finns det en risk att folket till sist är en dum massa som skulle gå på vad Breivik säger? Inte vet jag. Jag bara undrar.

8 kommentarer:

 1. "Konst"-argumentet ursäktar tydligen vad som helst (konstigt att vi inte har fler nazistiska teater- och konstföreningar än vi har, med tanke på der alte Adolfs dokumenterade konstintresse), se (eller också inte): http://avpixlat.info/2012/04/17/kulturministern-hogg-in-pa-negerstymparfest/

  Fy för den lede. Och då hjälper det inte om så konstnären själv är svart. Vad får oss att frigjort - och förment insiktsfullt - le artigt åt vad som helst? Hade inte kulturministern f.ö. bekräftat konstverkets "förnämliga" provokationspotential mer om hon upprört vägrat skära i det än genom att till synes glatt ta för sej och äta (och mata!)?

  SvaraRadera
 2. Det finns fog för att kritisera delar av migrationspolitiken. Den är för snål mot somliga och för generös mot andra. Tyvärr måste varje seriös människa som vill säga något om flyktingpolitken inleda med "jag är inte sverigedemokrat men". Vad är det för sätt? Den där rasiststämpeln duger inte. Till alla som skriker "rasist" vill jag säga: man är inte rasist bara för att man har synpunkter på t.ex. flyktingmottagandet.

  För övrigt kan jag berätta om hur maken, svenskkyrklig präst, möttes av avsky av behandlande läkare (m.h.t. namn och utseende förmodligen muslim) när det kom fram att han var just präst...

  Till sist: apropå negerbollar. En tidigare kollega föreslog, när hon var utbytesstudent i USA, att man skulle göra negroe balls. Hon skämdes fortfarande, flera år efteråt. :-D

  SvaraRadera
 3. Sexism är enligt ordlistan ungefär rasism fast p g a kön. Definitionen kan diskuteras. Men att tro att någon inte kan vara sexistisk bara för att han är svart är också rasism. Människans moraliska kvaliteter sitter väl inte heller i huden, även om de kan vara ytligt förankrade...

  SvaraRadera
 4. "Jag är inte sverigedemokrat, men---" Varför är Du inte det? Jag vågar inte, kan bli uppsagd från arbetet, utesluten ur fackföreningen, mina barn kan bli mobbade av lärarna, några som kallar sig demokrater kan kasta in tegelstenar genom fönstret, jag vill inte att släkten skall skämmas för mig och är rädd att jag inte skall få vara med i syföreningen. Dessutom vill jag inte bli kallad för rasist, ett skällsord journalister och politiker använder, även om jag, och kanske inte heller de själva, riktigt vet vad det betyder.Och om Elisabeths svensk-kyrklige man varit jude?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som våran välmående prost, medlem av så många ordnar och sällskap, så gärna framhåller:

   -Jag håller med om precis vad som helst! VAD som helst! Och dom ÄLSKAR mig! Det blir som Guds välsignelse över deras små tankar. "Gott mit uns." (-Hihi!) Fast förstås (med ett pillemariskt, charmigt leende) - är dom sverigedemokrater håller man inte ens med om att det är fint väder idag, om dom nu skulle påstå nåt sånt. Man vill ju inte hamna i dåligt sällskap!

   Per S

   Radera
  2. Vid kyrkoherdesonen Vidkun Quislings rättegång efter andra världskriget oroades man över den tilltalades intellektuella briljans. Förhör och försvarstal skulle kunna bli en pinsam affär för den norska staten och dess representanter. Alltså behandlades Q med ytterst plågsamma kemoterapeutika, bl a kontrastvätska och luft insprutade i hjärnan. Det hela i intet annat syfte än att förvandla den f d ministern till ett dreglande paket, utan förmåga att försvara sig. Försvarsadvokat i ordets egentliga mening var omöjlig att finna. Rädslan var för stor hos de norska juristerna.
   Ambassadörssonen Behring Breivik får i jämförelse med Quisling lyxbehandlng. Det går framåt för Noreg, må man sige.

   När övervinner man i SvK beröringsångest? Kanske bör högkyrkliga, sverigedemokrater, kyrkogående, invandringskritiska och andra skumma utrustas med varningsklockor, likt det förflutnas spetälska, så att accepterade kyrko- och samhällsmedlemmar kam dra sig undan? Eller varför inte tvångsmässigt förses med något identifierande märke på sina kläder? Samt fösas ihop i särskilda kvarter och läger?

   Bra idé! Var får jag allt ifrån?


   Per S


   Per S

   Radera
 5. Det är svårare att få jobb om man har ett utländskt namn och ett utländskt utseende än om man är etnisk svensk, som det så vackert heter. Vad kallar du det? Rasism? Främlingsrädsla? Dumhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige är nepotism något som ses som helt normalt - jag tror det kan förklara en hel del av varför den som är "utböling" inte får jobb, om den inte har släktingar eller vänner på platsen, oavsett varifrån man kommer. Sedan finns förstås språk och kulturbarriärer också, men dessa talas det om: Den utbredda vänskapskorruptionen däremot reagerar ingen på - alla är ju beroende av den!

   Radera