tisdag 12 juni 2012

Höj kostnaderna!

Ann Hjertén (S) har bestämt sig för att lämna kyrkopolitiken. Det är i Skene beslutet fattats att kyrkopolitiker inte ska arvoderas längre. När mandatperioden är slut, slutar alltså Hjertén. Hon motiverar sig:

"Det har inte handlat om några stora summot utan mer om en symbolisk uppskattning. Nu blir känslan att jag inte är värd de här småpengarna. Då arbetar jag hellre ideellt på riktigt med sådant jag tycker är roligt och som jag aldrig skulle drömma om att ta betalt för."

Så bra att det blev sagt och så förödande för alla vackra fraser om socialdemokratisk kyrkopolitik och all sken-helighet om förtroendevaldas fromma drivkrafter. Nå, nu tycker jag faktiskt synd om de sossar som inte tänker som Hjertén utan med glädje ger av sitt engagemang för det kyrkliga. Åke Svensson blev till sin förvång vald till kyrkorådets ordförande i Två Systrars. Det räckte inte valresultatet för S till - men han var bäst. Alltså fick han förtroende och motsvarade det självfallet. Men han och många med honom befinner sig på ljusårs avstånd från det Hjertén nu deklarerar. Hon säger ju att det hon gör inte är roligt - det är så trist så småpengarna ska hon ha.

Det känns nästan lite frestande att berätta om usel socialdemokratisk kyrkopolitik men jag ska övervinna frestelsen. Det finns ju alternativ, så man behöver inte gräva ner sig alltför mycket. Vore det inte en idé att ta bort arvoden på fler ställen - mest för att man skulle veta hur kyrkopolitiker egentligen tänker om sitt ansvar?

Annars är jag för att kostnaderna för förtroendevalda borde höjas. Är man förtroendevald i det kyrkliga skulle man  få en betyande kompetenshöjning och det betyder fortbildningskostnader. Men det vore inte fel om någon på sitt CV kunde anföra en mandatperiod i ett kyrkoråd och alla då visste, att därmed fanns en kunskapsbas och ett utvecklat personligt engagemang i bagaget att imponeras av och ta vara på i arbetslivet. Växla arvodena mot utbildning/fortbildning och höj summan.

I Ann Hjerténs fall gäller nog att hon inte var värd småpengarna mer än för detta att hon så frankt deklarerat vad som gäller. Ge henne en 50-lapp extra som tack för insatsen.

Det bästa för svensk socialdemokrati vore att ägna sig åt politiska frågor och därmed inte politisera de kyrkliga. Men det fattar inte S, detta parti som tycks skörda politiska framgångar på föreställningar om sin politik mer än på rejäla programförklaringar. S är nog fortfarande ett parti som är illa ute men den lilla fördelen att alliansen kan vafra värre ute.

Nu blir det församlingsarbete i buss!
Fast kanske en liten påminnelse. Frimodig kyrka är det verkliga alternativet i kyrkovalet.


4 kommentarer:

 1. Bra beslut av Hjertén (även om man undrar vad hon alls haft i kyrkopolitiken att göra). Och bra beslut att sluta arvodera. Kan man inte engagera sig, åtminstone lokalt, i kyrkan på helt ideell basis har man inte där att göra. Då är det bättre att man pysslar med något ”roligt”. Det säger en hel del om engagemanget när kyrkan ställs mot något man ”aldrig skulle drömma om att ta betalt för”.

  SvaraRadera
 2. Samtidigt går det att läsa på nätet att de höjer arvoderna i Västra Marks församling där Frimodig kyrka styr

  SvaraRadera
 3. Ja, vilken lysande idé av Ekelund och c:o att slopa politrukarvodet! Fast mycket bra idé av Dag att då på annat sätt, t.ex. genom fortbildning (bl.a. i Augustana?), satsa på de ambitiösa ledamöter som frivilligt och ideellt även fortsättningsvis väljer att engagera sej inom kyrkan.

  SvaraRadera
 4. Till anonym: Enligt samma nät så har Frimodig kyrka 1 mandat av 7 i Västra Marks kyrkoråd.

  SvaraRadera