lördag 23 juni 2012

Koskinen

Utomordentlig usel är Lennart Koskinerns analys. Först gjorde han bort sig i Kyrkans Tidning om dopet. Nu kör han "mer av samma"-konceptet. Biskop emeritus (fast emerituslön har han inte så i vilken mening är han egentligen något annat än pensionär?) Koskinen får - och läser! - "regelbundet med posten ett stort antal församlingsblad". Man ser brevbäraren släpa det stora antalet till biskopspostlådan. Vi har lärt oss skillnaden mellan postlåda och brevlåda! Lennart är nöjd och glad när han läser församlingsbladen och ser allt som där erbjuds. "Tänk att få tillhöra ett sådant sammanhang." Det är här i Koskinens text man förstår att någon diagnos borde ställas på den gamle mannen.

"Öppen dörr, låg tröskel och högt i tak" är Koskinens kyrkoideal. Så har han varit biskop i Visby, kyrkoruinernas stad. Nu gnäller han över att han blivit påhoppad och kallats "Falsk profet" och "Kyrkans dödgrävare" - och det var bland det snällaste. Har ingen helt enkelt kallat honom "idiot"? Mn det kan man nog inte för då buntas man samman med fariseerna på Jesu tid (medan Koskinen naturligtvis finns bland de rättfärdiga!): "Fler och större manteltofsar. Mer av Guds stränghets lag än kärleksbud. Gudstjänster utformade för de likasinnade." Men går verkligen Kyrkans Tidnings läsare på denna verklighetsbeskrivning - då är vi än mer illa ute än vad jag förmår tänka. Det kommer mera! "Kvinnor vi altaret och hbt-personer göre sig inte besvär. Tydlighet kallar man det. Passar det inte kan den stora gruppen sökande och andligt svältfödda söka sig någonannanstans."

Skolavslutningar och drop-in-dop tydliggör vägvalet. Riktigt hur går inte att förstå för det är skolverket som klargjort vad som ska gälla och ingen enda präst har stängt någon dörr eller visat bort någon. Och det där om Nya testamentet som är fullt av berättelser om snabba dopbeslut har jag redan berört. Går biskopen på några kemiska substanser?

Till sist får vi en tes och en antites, för att tala med Hegel. "Vägvalet står mellan en snabbt krympande exklusiv och exkluderande kyrka av gammal frikyrkotyp, i värsta fall en sekt, och en dialogisk samhällstillvänd och välkomnande kyrka av det slag en klar majoritet förespråkar." Koskinen står på majoritetens sida. Vi andra står inför uppgiften att än en gång söka syntesen, en biblisk kyrkosyn som ger människor självkänsla i sin identitet som skapade och återlösta. Men det tänker jag inte skriva om nu. Jag blir bara alltför upprörd över att Lennart Koskinen lyft hög lön och haft stort ansvar och tänker så utomordentligt uselt. Det är ett förhållande som ska uppfattas vara en personlig förolämpning för många, inte minst Visby stifts kyrkokristna och Kyrkans Tidnings begåvade läsare.

När Lennart Koskinen i sin ungdom badade bastu i presidentbostaden på Skatudden i Helsingfors tillsammans med president Kekkonen och inbjudna ryska gäster och delgav bastubadarna sina visa ord, sa Kosygin till Kekkonen att den unge mannen skulle det bli något stort av. Jag hör till dem som misstror ministerpresidenten Kosygin. Men så sitter vi med facit också.

8 kommentarer:

 1. ”Passar det inte kan den stora gruppen sökande och andligt svältfödda söka sig någonannanstans.", skriver Koskinen.

  Man tar sig för pannan! I Svenska kyrkan i dag finns det ytterligt få ställen där den stora gruppen sökande och andligt svältfödda har någonting alls att hämta. De präster som har någonting att ge motarbetas aktivt. Riktiga gudstjänster med predikan, bön och nattvard ersätts många gånger med rent trams. Koskinen borde skämmas!

  Och vad då, "öppen dörr, låg tröskel och högt i tak". Det ska det vara i så motto att alla syndare är välkomna till kyrkan. Ingen behöver först bättra sig för att sedan, när rätt värdighet uppnåtts, få komma till kyrkan. Det ska däremot INTE vara som i dag där den som blott känt de första kallelserörelserna i sitt hjärta (om ens det) anser sig (och anses) kunna undervisa andra och lämpad att avgöra hur gudstjänsten ska utformas osv.

  Att Koskinen fullkomligt saknar insikt om vad det är som lett till att Svenska kyrkan i dag är en snabbt krympande kyrka är tydligt eftersom han förordar mer av samma som medicin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beska droppar eller honung?
   http://nyhem.media.fnf.nu/4/nyhemsveckan_2012/27
   Bibelstudium på Nyhemsveckan Isik Abla en turkisk fd muslimsk kvinna talar utifrån 2Krön 7:14. (C:a 40 minuter lovsång innan hon börjar tala). Kvällen innan ger hon sitt vittnesbörd.Tuffa tag. Prästänka

   Radera
 2. Dag, jag håller med dig i sak även om du skulle ha vunnit fler poäng om hade avhållit dig från karaktärsbeskrivningar. Koskinens två artiklar var jättedåliga. Det ÄR upprörande att man kan skriva så och ha haft så stort ansvar. Det verkar som att han inte förstår argumenten (han behöver ju inte hålla med om dem för det).

  SvaraRadera
 3. Men biskop i Svenska kyrkan? Det är väl STORT?! /Maria

  SvaraRadera
 4. Kanske han går på Koskinkorva...

  SvaraRadera
 5. Jodå.

  Efter några rejäla dricksglas iskyld Koskenkorva i bastun på Skatudden, kunde säkert t o m Sovjetunionens ministerpresident Aleksei Nikolievitsch Kosygin se en lysande framtid hos en ung finländsk präststuderande? Och visst är Koskis' karriär anmärkningsvärd, liksom hans förmåga att få och ta betalt för sina konsultuppdrag, artiklar, föreläsningar och tjänster?

  Helt enkelt en duktig gosse den där! En som vet att hålla sig framme inte bara i bastun, utan också alltid och överallt tänka och säga det RÄTTA. Bloggardag och andra mera gammaldags VDM:ar har MYCKET att lära av Koskis...

  Nog har Koskis rätt i att majoriteten vid tillfrågan skulle förorda hans kravlösa snällismkyrka. Min förmodan är dock, att denna skäligen tomma och utslätade, ja rent av slätstrukna påse näppeligen låter sig fyllas med något som ger framgång för Kristi Rike. Koskiskyrkan lär vara vigd till undergång. Få i den positivt inställda majoriteten lär under någon längre tid vilja betala till ett dylikt missfoster.
  En fråga:
  Hur många vill egentligen betala till en kyrka, som kan ordna Tysklandsresor fyllda med INNEHÅLL, som den Bloggardag stolt beskriver i föregående inlägg? Kanske betydligt fler, än de som i slutänden vill betala till den tomma koskiskyrkan?

  Per S

  SvaraRadera
 6. Dags blogg fick mig att webbsurfa! Av Wikipedia fik jag veta att "emeritus" inte är detsamma som "före detta":
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Emeritus
  fm

  SvaraRadera
 7. Högt i tak,säger Koskinen.Ja,det är det ju i ruiner.

  SvaraRadera