torsdag 7 juni 2012

Lågt blodsocker

Kyrkans Tidning kom inte idag. Det gjorde däremot Ölandsbladet där Stig-Björn Ljunggren ifrågasatte dopet på en rätt okvalificerad intellektuell nivå. Jag funderar på om jag borde skriva ett svar - men det var en del annat att plocka med och två mackor till lunch var inte optimalt. känner jag nu. Jag greppade Kyrkans Tidning i församlingshemmet. Där har Lennart Koskinen skrivit om att nåden kräver att vi gör dopet tillgängligt. Han gör det genom en grovt tillyxad motsättning mellan kyrkosyner. Exklusiv kyrka för ett fåtal eller ett öppet erbjudabnde, det är motsättningen. Endast vid få tillfällen samverkar Koskinens två hjärnceller, fattar jag, när jag läser hans text fortsättningsvis:

"Kritiken från Dag Sandahl-angels med hang-arounds skjuter in sig på det första alternativet. Gärna trossamtal som liknar ett gammaldags husförhör med föräldrarna. Är de verkligen värda att få döpa sina barn."

Det är en fd biskop i Svenska kyrkan - den kyrka som anammat BEM-dokumentet - som skriver. Enklast ska han, doktor vid ett nordligare beläget universitet /men faktiskt inte docent/, avkrävas belägg för att det han påstår är vad jag menar. Fram med beläggen!

Jag har byggt församling och haft dopsamtal. Jag har stretat runt bland husen, suttit hos folk, klappat barn och hundar och blivit områdets präst. Det betydde att ingen tyckte det var konstigt att jag gick i trapporna när det var svårartade problem ("jag ringde dig för jag ville inte dra in polisen") eller dödsbud skulle ges. Jag döper och konfirmerar ibland barn till tidigare konfirmander och jag begraver  tidigare konfirmanders föräldrar. Dopsamtalen skapade kontakter och en hyfsat vital församling blev viktig i stadsdelen. Jag tror inte jag ska ta skit av Koskinen. Att jag inser att Svenska kyrkan på allt sätt vill ha många döpta och att det i stor utsträckning handlar om pengar ska jag inte heller ha skit för. Vi hamnar där Church of England redan är. Vi uppmuntras att kalla detta lilla kyrkliga egenintresse för "relevans".

Ska jag verkligen nu ägna en stund åt att försvara Svenska kyrkan i Ölandsbladet eller? Det finns annat att göra. Sätta ihop ett undervisningsmaterial om ondskans problem till de 44 unga som ska fortbildas teologiskt t ex eller kolla hur budgetberedningen vill ha in äskanden och när. Koskinen kanske har större skäl att försvara Svenska kyrkans praxis mot docenten Ljunggren än vad jag har? Men läser Koskinen Ölandsbladet - och skriver han utan ekonomisk ersättning?

9 kommentarer:

 1. Två hjärnceller.

  Först tänkte jag att nu var väl Dag ändå för elak. Sedan läste jag vad Koskinen skrivit och såg att han var ännu elakare. Att inte slarva med dopet är verkligen inte det samma som att ställa krav på föräldrarna för att barnet ska få nåden att döpas.

  För övrigt är det ett sorgligt tillstånd i vårt land när inte bara de flesta människor är fullkomligt likgiltiga alt. negativa till vår frälsare utan många av prästerna ger uttryck för samma inställning. Visserligen har Jesus själv varnat för detta men det känns ändå så oerhört ledsamt. Som kristen vill man att andra människor också ska komma till tro, inte att de ska gå evigt förlorade.

  SvaraRadera
 2. Läs gärna mina synpunkter idag på
  www.blt.se se Opinion se BLT-debatt
  "Ta religionen och tron på allvar."

  Det är väl skönt om det fortfarande finns präster som bygger församling och inte enbart ger sig och församlingen till underhållningsbranschen!

  SvaraRadera
 3. Nåden kräver att vi döper till vad?
  Till Kristus!
  Alltså i viljan att barnet skall få en tro på den uppstånde Kristus och därmed kan åberopa nåden.

  Det låter väl exklusivt i Koskinens öron, men är faktiskt intellektuellt hederligt och i linje med katolsk och ortodox tro.

  SvaraRadera
 4. Nä.
  Koskinen skriver knappast gratis. Det gör däremot Bloggardag. Skall toserier bemötas? Många gånger inte. Och tjänar det något till?
  Faktum är, att kristna skulle behöva en regnbågsdag, en prideparad f a våga komma ut. Så hårt är samhällets mottryck. Så intensivt är det antikristna föraktet, rädslan och misstänksamheten idag. Och samhället berövas så mycket kompetens genom detta osynliggörande.

  Häromdagen blev jag mitt på blanka förmiddagen utan anledning vänligen bjuden på smörgås samt lättöl. Förutom jag tre gubbar runt bordet, 27, 61 och 68 år gamla. Talet gled in på kristendom:

  - Det är inte klokt vad dom äger i kyrkan!

  - Ja dom har samlat på sig. Dom äger nästan allt här nere.

  - Ja de e för j-t!

  - Ja, vet ni varför dom byggde prästgårdarna så stora? Lika stora som kyrkorna skulle dom va. De va för att dom skulle få plats med allt dom hade snott och roffat åt sig.

  -Haha!

  Ja, å dom hade husförhör å sånt bara för att prästerna skulle komma ut och få fruntimmer. De va ena riktiga j-r dom!

  Haha!


  Nä. Tjänar det något till att gå i svaromål mot dumheten? Gubbarna var rara, som folk är mest. Och mot tidsandan kämpar gudarna förgäves.

  När vänstern hade högkonjunktur i mitten av 70-talet, yttrade den gamle psykiatern:

  - Det tjänar inget till att argumentera och sprida fakta. Dumheten måste få härja. Unga vildhjärnor mognar och de gamla, som upplevt fattigsverige måste hinna dö undan. Under tiden får man ligga lågt och odla sin trädgård.

  Kanske skall Bloggardag och andra nöja sig med att odla sin trädgård? Sköta det lilla och hoppas att Lennart Koskinen ibland kan sälja en artikel eller ett bidrag vid ett seminarium, som kan stämma tidens ogina vindar?


  Per S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag påstår inte att jag själv alltid gör det, men går man inte i svaromål så är man medskyldig.

   I detta fall hade det förresten varit enkelt att hålla med gubbarna, men med en viss knorr. Det enskilda trossamfundet Svenska Kyrkan HAR roffat åt sig! Nämligen den egendom som sockenbefolkningarna gemensamt skapade och förvaltade som sin egen. Nu kan plötslig det som en gång var socknens kyrka och prästgård genom ett beslut långt borta både säljas till privatbostad och rivas utan att någon frågar sockenborna vad de tycker. Får man diskussionen att handla om detta istället för allmän kristofobi så vinner man den.

   Radera
 5. Om en avdankad biskop levererar blasfemiska loskor så tjänar dom pengar. Sånt är väl vad världen vill höra och beredd att betala pengar för. Se på Seglora smedja som är ett annat exempel - fast här är det präster som nyligen halkat in på ett bananskal Svk. Så kan också en gammal gubbe tänka

  SvaraRadera
 6. Koskis inte bra för hjärnceller. Ingen av de båda! :D
  fm

  SvaraRadera
 7. Dopsamtal - husförhör!
  Frågan är om prästen har något annat att säga på ett dopsamtal i dag än vad en festfixare kan tillföra???
  Det håller inte att bygga församling på. Det vet Dag och de som tar sin kallelse på allvar.

  Bland de första kristna var det ju NN som "med hela sitt hus" hade OMVÄNT sig och kommit till tro på Jesus. "Är föräldrarna värda att döpa sitt barn..?" frågar någon.Det är Guds nåd. Har inte kyrkans tjänare ett ansvar att åtminstone informera om Dopets gåva, innebörd andligt sett, hur man lever här i som en del i församlingen, Kristi kropp och evighetetsperektivet. Kostnaden/kosekvenserna att döpas är större än det som debiteras på skattsedeln även det ska upplysas om.
  Prästänka

  SvaraRadera
 8. It's an awesome paragraph in favor of all the internet people; they will take advantage from it I am sure.

  Check out my weblog minecraft download

  SvaraRadera