lördag 26 april 2014

Sne gloria

Seglorianerna får utstå en del, särskilt när en göteborgare läser vad de skriver. Han kallar dem "Sne gloria". Endast de lågsinnade uppskattar den sortens så kallade humor. Å andra sidan är vi lågsinnade en rätt försvarlig del av befolkningen.

Nu läste jag den fråga som ställdes på Dagen Seglora: "Skyddar dagens polis morgondagens Hitler?" Svaret på den frågan är ett enkelt: "Ja." Vad ska man annars svara i ett land med på papperet fastställda fri- och rättigheter? Politologerna skulle kunna lägga till att den politik som förs begränsar behovet av en ny Hitler, som för övrigt inte kan bli en ny eller ens nygammal för nazismen hör hemma i en historisk kontext. Ju rättfärdigare politiken är, desto mindre möjligheter för en ny Hitler. Hur den nya högersocialismen skulle kunna se ut, vet vi dock inte. Man kan läsa Håkan Arvidsson, Europas revolutioner (Carlssons Bokförlag 2014) om man vill fundera över sammanhang. Håkan kommer från Jönköping och detta ger en elegant melodiradioövergång:

Till Jönköping reser seglorianen Irving den 1 maj för att delta i en ekumenisk utomhusgudstjänst för människovärdet. Mona Sahlin ska också till Jönköping för att förstamajtala. Det kan bli något. Svenskarnas parti ska nämligen tåga genom Jönköping då. Men har den nyutnämnde hedersprosten Boeryd och hans folk gjort några beräkningar inför gudstjänstfirandet? Luk 14:8. Är utomhusgudstjänsten möjlig att uppfatta som en motdemonstration med gudstjänstförtecken? Eller är den bara en de godas uppställning - Matt 6:1? Kan man fira en utomhusgudstjänst "för människovärdet" - kommer abortfrågan upp eller bara detta att det kristna värdet också handlar om människas ovärdighet? Matt 8:8. Eller är gudstjänst - även utomhus - något som inte kan användas för demonstrationsändamål? Finns det en risk att gudstjänsten betyder inbjudan till den konfrontation som tycks vara eftersträvansvärd både långt ut  till höger och långt ut till vänster? Den våldsglädjen är väl i vår tid inte mycket att säga om. Kan man slå ihjäl varandra när man ska gå på fotboll, tycks det väl vettigare att slå ihjäl varandra i det politiska - och historiskt sett vanligare. Det lilla problemet att många kristna röstade på NSDAP i 30-talets Tyskland går vi förbi liksom det faktum att de röstade nazistiskt också för att de var välinformerade om de ryska bolsjevikernas kristendomsutrotning. Den var de emot.

Jag undrar om idén med ekumenisk utomhusgudstjänst är så klok. Vad kunde man i stället ha gjort i Jönköping? Man kunde lagt tid och resurser på de stora rådslagen med frågor om europeisk samtidshistoria, visionen om det goda samhället och om de kristnas ansvar i världen. Prästerna kunde talat med de reformerta pastorerna i grannskapet om att rätt kunna skilja mellan lag och evangelium, det hade varit nyttigt för alla. Allt detta hade synts mindre i media, Irving hade inte kommit farande, men de långsiktiga effekterna av den sortens ansträngningar hade varit större.

Fast visst är det roligt att kyrkan efterfrågas. I Jönköping och i Växjö där pastoratet är stolt sponsor av Pride. Kyrkan får vara med. Då spelar det inte så stor roll om glorian sitter på sne. Den sitter där i alla fall.

10 kommentarer:

 1. Seglora kommer från latinets Ecce gloria (uttalas antche glååria).

  Teofilologen

  SvaraRadera
 2. Huliganbråk inför en fotbollsmatch - nej tack!
  Huliganbråk inför ett kristet möte/inför söndagens högmässa?

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte? Hände hela tiden i Urkyrkan. Möjligen hade inte våra biskopsval blivit så havliga som på sistone, men à la bonheure!

   Radera
 3. Att med stolthet sponsra stolthet torde vara problematiskt. Med profeten Jeremia och aposteln Paulus skulle även pastoratsorganisationer kunna hävda att "den stolte skall ha sin stolthet i Herren" hellre än bland intresseorganisationers slogans, men som sagt det handlar ju att "vara med på ett hörn".

  SvaraRadera
 4. Tänk så lätt det är att sortera ut människor i sin iver att hindra dem som sorterar ut människor. Irving slår knut på sig själv, som vanligt.

  SvaraRadera
 5. Snart blir den utsparkade f.d. Norrköpings Tidningsjournalisten "sne-tänd" - Bäst att passa sig för hans munväder - Det blir riktigt snålblåst då.............

  Nils Nilsson

  SvaraRadera
 6. Briljant som vanligt Dag!
  Förlåt, om jag avviket från ämnet, men jag skulle så gärna vilja, att du skriver några ord om romerna. Våra behövande medmänniskor.
  Det ligger i linje med de hitlerska synpunkterna tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Tyckte först att det stod "Sine gloria".

  GAF

  SvaraRadera
 8. Kritisera inte Sneglorianerna, då är ni homofober som drivs av "hat". Argumentation är överflödig, ty Snegloria står på det godas sida och alla har ett val...

  SvaraRadera
 9. Det där med att det skulle bli så bra när prästerna och de reformerta pratade lag och evangelium vet jag inte om jag ger så mycket för! I min hemstad tog vederdöparna initiativet och försökte prata teologi med prästerna i Sv kyrkan, men då alla där inte var så pålästa så dog diskussionen i sin linda. Medan de reformerta talade om lagen och hur den skulle brukas vägrade de svenskkyrkliga prästerskapet att tala om någon annan lag än Svea Rikes lag. De reformerta har inte återkommit med någon förnyad inbjudan....

  SvaraRadera