söndag 19 februari 2017

It's been a quiet week in Göteryd

Inte lugn så att ingenting har hänt, men jag ville stoltsera med en anknytning till Lake Wobegon och visa att jag varit med. Vi var i Älmhult i torsdags  eftermiddag och mötte Modéus II och en uppsättning stiftsarbetare. Jag sa bestämt ifrån att det var olämpligt att kalla dem på första raden för ruggugglor. Sedan var det introduktioner till de 18 poängerna i framtidsarbetet och vi vände oss mot varandra i kyrkbänkarna för att utbyta väsentliga synpunkter. Ja, ni vet hur det går till. På kvällen fick ordinarie kyrkoherden avbryta sin ledighet och träda in i leken. "Det var bättre då", sa någon som var med hela dagen.

Nu ska ju allt vara så positivt så jag får väl dra till med syföreningen. 39 000:- hade de tappra arbetat ihop och fördelade. Här är början till det internationella medvetande som är så svenskt. Det kom genom missionen och missionssyföreningarna. Vad kvinnor kan, kan vi allihop. Karlar också. Det var ju de som förväntades ropa in på auktionerna. Syföreningen fixar förtäring på Palmsöndagen, är det beslutat. Göteryd kl 10 om ni vill ha korv efter gudstjänsten.

Lite mullrade det i Göteryd vid insikten om vad VD:n för Verbum drog ihop. Svensk Bokhandels lönespecial är högprioriterad läsning just i Göteryd (fråga mig inte varför). Verbums VD Henriette Zeuchner taxerade 2015 för 2 364 000:-, plus 14%. Går de kristliga böckerna och Kyrkans Tidning så bra? Nja, pengarna kommer från Gleerups men där drar VD Åsa Steholt Vernerson bara ihop 1 726 000. Ändå är hon, men ska inte kallas, kassakon. I Göteryd med omnejd återgavs denna information samman med uppgiften om präster som sagt nej till högre löner med argumentet att de ville vara trovärdiga. Nu vet jag inte så mycket om detta. Jag sitter inte i Verbums styrelse.

Nu blir det inte mer bloggande efter veckouppehållet. Jag känner mig lite ringrostig och ändå hade jag så många uppslag. Men det blir så inte minst som jag bloggar med valp i knäet.

15 kommentarer:

 1. Syföreningar ska ha all ära!
  Jag har en dröm om en sådan efter äldre "recept", med präst som läser ord till uppbyggelse under arbetet o många kakor till kaffet efter.
  Blogga med valp låter trevligt, själv bloggar jag ofta runt siamesen som försöker dra uppmärksamhet från tangentbordet.
  Eva H

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läste in min jur. kand. hade vi en katt som, när han fått nog av mitt pluggande, lade sig tvärs över kursboken. Klok kise!

   Han hette för övrigt Moms (inte Måns), eftersom han var en mervärdes-katt. :-)

   Radera
 2. Välkommen åter! Glad reformationsdag tillönskas allesammans med glada - och några lite mindre glada - Lutherpsalmer i sunt katolsk anda: http://helakyrkansjunger.blogspot.se/search/label/1500-talet%20Luther

  Det bästa han åstadkom ifall ni frågar mej. Tycker gott att S:t Martin kunde få vara kyrkomusikens skyddhelgon likaväl som S:ta Cecilia, om vi nu ska ha skyddshelgon - helgon och skyddsänglar har vi i a f, och minnesdagar är bra. Minns vi S:ta Lucia och S:ta Valborg - tysklandsmissionären - och S:t Martin av Tours, så kan vi också hålla S:t Martin av Wittenberg i tacksam åminnelse (Hebr. 13:7). När kommer Vatikanens frimärke, förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hel. Eftraim Syriern och Romanos Skönsångaren(Melodos) är stora helgon för kyrkosången: Utan Efraim ingen Ambosius (båda 300-talet) och inga latinska hymner eller efterkommande psalmböcker. Landet är dessutom fyllt av syriskortodoxa som sjunger hans hymner dagligen. Med Romanos är det mindre genomslag i Väst, men jag tror det kommer att ändras. Han skrev kontakier, dikter på c 23 strofer om bibliska händelser som är fantastiska. Julkontakiet finns i en praktfull och ganska fri översättning av Hjalmar Gullberg. Framtidspoet från 500-talet! http://www.artos.se/ortodoxa-traditionen/julhymn

   Radera
 3. God söndag!
  Svansviftning!
  🐯 Tiger

  SvaraRadera
 4. Från den ekumeniska utsiktsposten här, ett tack för ett intensivt och mycket lärorikt informationsarbete!

  SvaraRadera
 5. Han lever, han lever! Jag var orolig för att dessa dagsedlar upphört. Har saknat dem, brukar börja min dag efter morgonandakten med att läsa dem.

  Blir dock förskräckt när jag ser att de fromma kvinnorna i Göteryd skall koka korv på Palmsöndagen, under Stora fastan! Vore bätte om de kunde erbjuda torkad fisk med potatis, eller varför inte något vegetariskt som hummus eller falafel (då kanske det komme lite utlänningar också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, i den tradition jag levt mitt vuxna, kristna liv bryter söndagen, Herrens Uppståndelsedag, fastan. Såvitt jag lärt är det alltså OK med korv på Palmsöndagen.

   Roligt att du, Dag, är "på plats" igen!

   Jag i Halland

   Radera
 6. Inget bloggande – ännu en vit vecka! Dag, du tvingar oss till askes, redan innan Fastan har börjat (fast för fr Mikael har den väl redan i gång).

  SvaraRadera
 7. Bryter inte söndag fastan?
  Kh på landet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvitt jag vet bryter, söndagen fastan enligt västlig/latinsk tradition, men inte enligt östlig. V.g. välj önskat väderstreck!/Paul

   Radera
  2. Den östliga fastan börjar gradvis i förfastan. den egentliga börjar nästa måndag (27/2).
   Det är inte OK med korv (=köttmat) på Palmsöndag eller någon fastesöndag, enligt västlig fasteordning.

   Radera
  3. "Västlig fasteordning" tycks inte (längre?) vara något enhetligt begrepp. "De katolska biskoparna i Skandinavien [har] gjort alternativa fasteregler för katolikerna i här. Det innebär att man kan välja att avstå från något annat än kött, t.ex. TV, cigarretter, alkohol, sex, godsaker och andra nöjen och njutningar."/Paul

   Radera
 8. 2,4 miljoner är ju åtminstone lön. Var det inte samma summa dom kyrkokansliet lade på advokatkostnader?

  Hoppas att bloggare Sandahl har haft en fin Reformationsdag

  SvaraRadera
 9. Till 2,4 miljoner ska dessutom läggas sociala avg och arbetsgivaravgift, kanske också en extra pensionsinbetalning - det är vanligt på den nivån.
  Tror vid inte kostar Verbum under fyra miljoner.
  Canutus Hahn

  SvaraRadera