måndag 31 december 2018

Post scriptum och Gott Slut med mera!

Den 14 oktober Nådens År 2018, denna märkesdag i historien, upphörde Bloggardag. Kommentarer har strömmat in därefter, men Bloggardag har förhållit sig i stillhet efter lagens bud. Dock har kattungen Leo anförskffats. Känslan när man sitter i sin skrivbordsstol med en bok i dogmatik (708 sidor) och katten kommer hoppande över boken kan inte återges. Det handlar om språkets begränsning, förstås.

Eftersom Bloggardag inser att den något åldrade inte fått fatt på alla som gratulerade den 14 oktober, måste Bloggardag hjälpa till och ge plats för tacksägelser här. 70-åringen blev verkligen glad och än mer: det sitter i. Smetar sig fast liksom. Det beror på, har han bestämt sig för, inte på hans fallna natur utan på ren och skär helgelse. Också en kristen får vara glad i det mänskliga. En kristen är bottenglad. Och det är toppen.

Det måste medges att tiden är svår. Svår inte bara i sig själv utan svår också så, att Bloggardag förständigats att hålla käft. Han är gammal och uttjänt, riskerar att förfalla till bitterhet i stället för att vara pigg, käck och munter. Han får väl vila i frid så. Moren har gjort sin plikt, moren kan gå.

Men vilka anställer då kättarjakt och ställer det kyrkliga livet "under skarp observation". Uttrycket tillskrivs Karl Manfred Olsson och förekom understundom och lätt obegripligt i Stockholms-Tidningens ledarkommentarer. Vi talar 1950/60-tal. Häpnad har fyllt Bloggardag, som sett att förutom Uddo få trampar vinpressen. Svensk Pastoraltidskrift blir alltmer fin. Så var det inte i början. Vi talar nu 1950/60-tal igen.

Bloggardag hörde 70-talisterna mana till återhållsamhet. De äldre, till och med 60-talisterna, manade till uppståndelse; så mycket uppståndelse om möjligt. Nu får det kanske i denna tystnadens tid ändå bli någon liten motståndsrörelse. Ni får hålla utsikt efter Dagsländor. Oftast kan man se dem i augusti men de kan komma lite tidigare. Några teknikaliteter återstår. Det blir något för barnen i himlen att få, är det tänkt. För alla andra blir det förhoppningsvis motsatsen. Varje meddelande om att motståndet ska upphöra är falskt. Och dagspressen informerar inte ordentligt om hur illa det är ställt, inte folket i Antjeborg heller. Så vad göra?

Det långa talets korta mening? Ett gott slut blir ett gott nytt. Det pigga, käcka och muntra ska bevaras i trogna hjärtan. Och en hänvisning kommer att ges på Bloggardag som ett sista ryck. Sedan är han totalt passé.

Kort och gott:
gott slut på året som gått och gott nytt för det som kommer!

15 kommentarer:

 1. Glad uppståndelse ur tystnaden och ett Gott Slut!

  Härifrån kan glädjande meddelas att församlingens vänsteraktivistiska twitterkonto upphört efter att ha utsett den 15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg till den nye Jesus. +Johan lär "ha satt ned foten".

  Igår avtackades Limhamns kyrkoherde Jonas Persson, f d distriktsombudsman för V. Det erbjudande som tydligen inte kunde motstås var halv sjukhusprästtjänst samt översättningsarbete av den nya gudstjänstordningen till de svenska minoritetsspråken. Om översättning av gudstjänstordningen till jiddisch ingår i den avträdde kyrkoherdens arbetsbeskrivning, framgår icke.

  Komministern Heléna, "Jag är en stolt *****", Myrstener, likaledes aktiv på twittwerkontot, anser sig "belagd med munkavle".

  Inkvisitionen har alltså till mera allmän belåtenhet slagit till. För en gångs skull drabbades den politiserande, babblande, twittrande och härskande klassen. Det förspörjs att de många utträdena p g a Limhamns progg-aktivism svider i ekonomin. Ett mäktigt vapen, det där med utträden ...

  Boende på Limhamn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antje tyckte det var tråkigt att Limhamns-kontot släcktes, även om hon inte alltid hållit med om vad som skrivits. Mångfald, liksom.

   Har inte hittat motsvarande kommentar till BloggarDags avslut. Men den kanske är här någonstans?

   Radera
  2. Apropå polltiserande kyrk-twitter utnämndes härförleden i predikan i Hedvig Eleonora "tolv apostlar för vår tid". En var själve Jimmie Åkesson. Tydligen inget att smeta brunblått för. Inga mediedrev har försports. Inga biskopsfötter har satts ned. Eller har af Kleens tes om SD:s intåg på Östermalm fog för sig? Eller går de progressiva åsiktsväktarna helt enkelt inte i kyrkan, åtminstone inte på Östermalm?

   Lars Jensen

   Radera
  3. Det är en ny tid. Vinden vänder. Och vindflöjlarna vänder en efter en med den.

   Den alltid läsvärde Fredrik Haage:

   http://www.smp.se/ledare/hogervinden-fladdrar-i-seglet-2018/?fbclid=IwAR3wti-v6fPCs5GrFd4RSZPy84KAfd7JmEXKgOkPlFZFcx5aGQ2CZRlS1HM

   Skallagrim

   Radera
 2. Gott Nytt År!
  Att det är svårt att knipa näbb är fullt förståeligt, det saknas inte stoff för diskussioner om man säger så.

  Jag är nog inte den enda som lider av svår WWBS, (What Would BloggarDag Say) vid åsynen av det kyrkliga.

  SvaraRadera
 3. Han håller inte käft!

  -Skulle BloggarDag hålla käft? Nej, det är lika osannolikt som att solen går upp i väster. Och likt katten Leo, som han tydligen har begåvats med - kanske från en viss djurbutik i stiftsstaden, där hans biskop residerar - gör BloggarDag även i fortsättningen som han vill. Ty varken han eller katter kan dresseras, vilket förstås (åtminstone vad gäller BD)är bra. Bra för debatten, för humorn, för reaktionen hos teologiska motståndare, vilka tvingas skärpa sig i framförandet av den kyrkosyn som sedan länge omfattats av en mycket stor majoritet i landet, och - är jag också övertygad om - bra för BD själv.

  Och BD är förstås inte passé. Så får vi heller inte tolka hans ord i dag om sig själv. Nu önskar jag honom ett Gott Nytt År med nya drabbningar och framträdanden. De kommer. Vänta så får ni se!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 4. Att BloggarDag skaffat katt, kan bara applåderas! Katter har den mest positiva påverkan på det inte alltid så välputsade mänskliga sinnet. Katter står överst i en social hierarki, medan hundar oftast är underordnade, osjälvständiga och tenderar att ta efter sina människors olater.

  Happy New Year to all of You!

  whishes

  Bill, Public Opinon Manager & Spinning Consultant

  SvaraRadera
 5. Gott nytt år, allihop!

  Jag ser fram emot kommande Dagsländor, Dags röst behövs sannerligen i denna vridna värld. Motståndet får inte upphöra.

  Sedan får jag lyckönska till det lilla lejonet. När jag pluggade kom katten Moms (mervärdes-katt, förstås) och lade sig tvärs över boken när han tyckte att jag läst för länge. Han hade en osviklig känsla för när jag behövde en paus. Moms var också en katt som var suverän på att ge goda råd. När jag inte visste hur jag skulle lösa ett problem tog jag honom i famnen och förklarade mitt dilemma. När jag hade gjort det visste jag hur jag skulle göra.

  SvaraRadera
 6. Och jag som trodde att den goda katten tar möss!

  -Elisabeth har tydligen haft en katt, som gett henne goda råd. Men de bästa katterna är väl de som fångar möss, en masse? Då kvittar det också - som en kinesisk ledare uttryckte det en gång - vilken färg de har.

  Det måste alltså ha varit en vidunderliga katt, som rådgjort Elisabeth. Är det månne därför hon utropar att motståndet inte får upphöra?
  Men vilka är motståndarna? Måhända mössen. I så fall håller jag med henne.

  Gott Nytt År, Elisabeth! Och för skickliga mössfångare med fyra ben och mjuk päls!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott Nytt År, Bengt Olof!

   Ja, Moms var en fantastisk katt. Jag kan även förtälja att vi haft en katt, Rurik, som slängde sig på dörren när han var i prästgårdsköket och det kom upp en mus från källaren, ur något utrymme bakom diskmaskinen. Han gillade bara leksaksmöss.

   Radera
  2. I sanning ovanliga katter, Elisabeth!

   -Du har tydligen utövat en lockelse på mycket säregna och ovanliga katter med beteenden, som jag i mitt långa liva aldrig tidigare hört talas om.
   En katt, som springer undan för musen, innebär ju en rädsla större än min, eftersom jag aldrig brukar gå åt sidan när företrädare för alltmer sällsynta teologiska åsikter dyker upp och tar till orda.
   Då kommer jag att tänka på Dina ord, att motståndet inte får upphöra...

   Alltså God fortsättning på det nya året, som jag hoppas skall bli ett fint år för Svenska kyrkan - min och BloggarDags kyrka!

   Bengt Olof Dike

   Radera
  3. Ett i någon form nystartat BloggarDag vore kul. Veckoligt teminstingens? Särskilt som det alltid så givande och roande katt-temat redan tycks dominera!

   Bull, doktorand på Theologicum

   Radera
 7. God fortsättning! Ser fram emot evad som kommer (från Bloggardag)./Paul

  SvaraRadera
 8. Tack, Dag, för nyårshälsning! Och God Fortsättning på 2019 önskar jag så klart både Dag och alla läsare här.
  Jag fascineras/berörs starkt av att så många läst och kommenterat denna sena blogg, mer än två månader efter det officiella avslutet. Är det fel att tolka det som att fler än jag ibland smygtittar här - "för kanske har han ändrat sig!" Dagsländor - spännande!

  Jag i Halland

  SvaraRadera