tisdag 27 september 2011

Aktuell insikt

Nej, jag ska inte fortsätta med Aktuellts insats i går - men innan jag somnade funderade jag över redaktionens arbete. Varför skulle Helle Klein få börja med en utgjutelse över Håkan Sunnliden? Var inte Sunnliden den intressante, han som gjort något han fått kritik för. En åsiktsmaskin från Stockholm, verksam i medievärlden samt vid en av kyrkosystemet uppburen arena - hur intressant är det och hur mycket mindre intressant när hon uppträder som samtalsförstörare. Sunnliden och "hans polare" borde ju lämna den öppna och välkomnande Svenska kyrkan, förstod vi. Helle Klein var tydlig på den punkten. Självfallet ville hon också stå upp för kärleken.

Det är det där med "lämna" som blir aktuellt. Jag slogs i helgen av en insikt. Det finns en inneboende logik i att de stora systemen gör sig de olämpliga kvitt. Kyrkosystem och utköp av präster, t ex. Lämplighet handlar inte om hur evangeliet förkunnas utan mycket mer om konformitet och social kompetens. Av präster krävs ju numera en stor uppsättning kompetenser. De ska skapa den relevans som är så viktig för Svenska kyrkans intäkter och anseende. Den som inte omedelbart gör det, ryker. När vi nu får stora enheter, finns kravet på konformitet inbyggt. Det ska vara folk som går bra ihop med chefens hållning oh cheferna blir färre coh finns längre bort vilket ökar kravet på enhetlighet. Cheferna styr ju alltmer på distans. Det stora blir, kan man förmoda, förödande.

Förr kunde man ha en rätt nördig präst i församlingen för han gjorde vad han skulle. Han förkunande evangeliet. Han hade en boklig lärdom /det visste folk!/. Han kunde sköta folkbokföringen. Han gick hem till gamla och sjuka men var ingen franmstående konfirmadpräst och lite udda när präster samlades till konvent. I sitt lilla sammanhang fungerade det dock. Hans kallelse sattes inte ifråga. Fast det är klart - allas var tacksamma om han inte gjorde något som skulle hamna i tidningen.

Nu prästviger vi folk och köper ut dem efter X antal år. Det kyrkosystem vi bygger behöver präster som är utbytbara. Karl Marx hade påmint om att denna proletarisering finns med i Kommunistiska Manifestet (1848) - den som sist av alla blir lönearbetare är prästen. Att detta går på tvärs mot vad Kyrkan egentligen lär om prästämbetet, behöver jag knappast påpeka.

Närhet och samverkan heter utredningen. Den gör vad som måste göras i den situation Svenska kyrkan är: inför stordriften iocg aklla uppträder nu som om utredningen redan beslutats. På ett metaplan, det heter så när man ska beskriva ett plan bortom det där vi harvar runt utan att riktigt hinna tänka och analysera, borde vi samtala om systemens logiska konsekvenser - oönskade eller önskade.Och nu suckar jag: Kunde vi inte kalla in Helle Klein som levererar en åsikt om saken? Varför måste vi andra arbeta med insikter och komplikationer?

9 kommentarer:

 1. Jag vill också poängtera att minst en prästkandidat fått frågan om var de står i frågan om "samkönade vigslar" (Antagning Strängnäs stift 2009) och svarat det som kyrkan alltid svarat blivit nekad att få tjäna, för att sedan utan skälig motivering bli utmålad som socialt inkompetent, och slängas ut med huvudet före. Helt uppenbarligen avsiktligt belagd med skulden för den uppkomna situationen. Hur kan en sådan utsparkad prästkandidat fortsätta att älska denna kyrka och be för henne?
  Vet ej, men jag är den personen.
  Vill för övrigt påpeka att jag fullgjorde de uppgifter som ålades mig under min praktik och att det inte framförts någon saklig kritik mot mig på den punkten alls.

  SvaraRadera
 2. Låt oss leka med tanken att f. Håkan faktiskt lämnar Svenska Kyrkan för att, får vi anta, starta en egen gudstjänstgemenskap på orten i lämpligt ledigt missionshus. Vad skulle hända? Jo antagligen skulle han ta med sig majoriteten av de trogna kyrkobesökarna. Glest i bänkarna i huvudkyrkan och färre medlemmar i Svenska Kyrkan men fullt hus i missionshuset alltså. Det märkliga är att Helle Klein ser detta som en för Svenska Kyrkan önskvärd utveckling.

  @Rickard Lind
  Andra stift är mindre subtila. Enligt kommentar här: http://adorientemversus.blogspot.com/2011/06/modrarnas-stadgar.html#comments kräver både Stockholm och Härnösand skriftlig försäkran.

  SvaraRadera
 3. Svar till Populisten:
  Jag har ofta hört "dem" säga: "Ut med dem" (Ni vet vilka jag syftar på) Jag har då svarat ung så här: - Men det är ju DET kyrkfolket som finns i bänkarna, förr även i kyrkoråden. De som har kyrkkaffe om hand och även sykrets. Det är de som gärna firar mässa och går till bibelstudier. Jag har då fått svaret: Det spelar ingen roll om de försvinner. Det kommer nya!!!!
  Detta är sant---så illa är det!

  SvaraRadera
 4. Skulle det vara en förlust att inte få bli präst i folkkyrkan (och viga herrar)? Tror ni på Gud -- eller på den s.k. ”Svenska kyrkan"?
  - Om ni hade varit t.ex. estländare och efter 1945 hamnat i Sibirien, hade er kristna tro kunnat hålla er vid liv. Det var svårt då -- och det är svårt nu.
  - (Enligt St Malachy’s profetia från 1100-talet är den nuvarande påven den näst siste.)
  Tapani

  SvaraRadera
 5. På sina håll i USA är det värre än här; åtminstone öppet värre. Att skriva en bok där man vänder sig mot likströmsdrift kan innebära att man förlorar arbetet. Som i den där staden vid Döda Havet för länge länge sedan. (Men USA är som två länder -- blue states, överklassmässiga och radikala, och red states, folkliga och konservativa. Blue States finns vid kusterna och Chicago. Tyvärr finns också media där.) / Tapani
  http://www.nationalreview.com/corner/278305/frank-talk-about-marriage-new-anti-defamation-project-kathryn-jean-lopez

  SvaraRadera
 6. Fisigt och fantasilöst av SVT att slänga in Helle Klein, en slipad debattör och aningen vulgär i sin attityd mot oliktänkande, mot en hederlig och (hittills) ordinär subaltern i kyrkan. Lyckligtvis tror jag s k vanligt folk genomskådar det hela.

  SvaraRadera
 7. @populisten: Detta var före 2009 års kyrkomöte.

  SvaraRadera
 8. Och det finns värre öden… Pastor Yousef Nadarkhani i Iran kan komma att avrättas som avfälling från Islam. Två gånger har han sagt nej till att ångra sig, två gånger till ska han få frågan, enligt högsta domstolen. Sedan avrättas han. Det står inte så i lagen, men Ayatollah Khomeini har på sin tid utfärdat en fatwa. / Tapani
  http://dynamic.csw.org.uk/article.asp?t=press&id=1231&search

  SvaraRadera
 9. Helle Klein är inte kul.

  SvaraRadera