måndag 28 november 2011

Skala en lök

Det var bra i går. I Källa kom 15% av befolkningen till gudstjänst, sas det. Nästa år, när fler dött, blir siffran högre, svarade jag. Det kan bara bli bättre! Källaborna är roliga.Hade Jesus förstått lite bättre, hade han inte låtit sig födas i Betlehem utan i Källa, världens medelpunkt. Men jag såg problemet.

En folkkyrka är en familjekyrka. I vart fall två generationer kommer till gudstjänsten Första söndagen i advent, sålunda. Men så är det inte. Folkkyrkan faller därför att den inte är familjekyrka. Äldre och konfirmander finns på plats. Vi delade ut julboken i alla fall.

Jag läste Arla-reklamen, dag för dag. Den finns i ICA:s jultidning. Den 1 december ges ett handfast råd: "Nu är det snart jul. Slå dig ner i soffan, blunda och tänk på julens sköna dofter." Jag tänker förstås hur det luktar under täcket när man ätit mycket julskinka ... Men meditationsanvisningen är begriplig - och något annat är det inte. Varför kan Arla det Svenska kyrkan inte förmår?

Kanske anar jag svaret för jag har börjat läsa Micke Evhammars bok Med Gud på vår sida (Ordfront 2011). Jag har inte kommit så långt i läsningen och har inget färdigt omdöme om boken - men en präst återfinns. För prästen i Afghanistan finns viktigare sysslor än att missionera (s 83). Prästen lyssnar mera men deklarerar: "Gud är bara en avspegling av det vi inte kan förstå, inte kan nå. Ett sätt för oss att ändå acceptera gåtorna och finna någon slags mening i det här. Och ibland även för vägledning." (s 91) Är det, frågade jag, möjligt att det finns präster som på riktigt hävdar något sådant? Svaret är tydligen ett bleklagt ja. Därför förmår Arla men inte Svenska kyrkan. Arla vet vad Arla vill.

STF: årsskrift Svenska leder har också kommit. En artikel handlar om gudomlig guidning men saken  gäller inte vallfart mot heliga mål. "I vår tid är pilgrimsvandring mer som en inre resa mot valfritt andligt plan." Jojo, det är till att gå i lära hos en idiot, inser jag. För så är det med det valfria. Jag blir min egen läromästare - och värre kan det inte bli.

Hur länge kan eländet pågå? Inte särskilt länge. Folk skalar sina lökar för att hitta en kärna - och den finns inte.

"Det är, lite otippat, den protestantiska Svenska kyrkan som tar initiativet", heter det om pilgrimsvandrandet som får en nystart på 1990-talet. Åsa och Mats Ottosson kunde kanske nämnt att det var Jan Arvid Hellström och Bengt Wadensjö men också Svenska kyrkans biskopar som agerade. Biskoparna skrev en pilgrimsbok. Bra jobbat. Vem som egentligen gjorde analysen och gav förslagen, behöver vi inte tjafsa om. Det räcker att veta att det var fel person men rätt förslag. Som så ofta. Men om pilgrimsvandringen inte blir mer än ett vandrande kring det egna så är det rätt meningslöst.

Jag ska denna adventstid fortsatt försöka förstå vad det är folk förses med - och de dumheter jag läser i bladen ska jag återge. Det finns en del till på lagret efter dagens tidningsläsande. Därtill måste jag få ihop ett blogginlägg om Lögnväsendet och ett om Det kristliga självbedrägeriet. Men tisdagen ska ägnas åt stiftsfullmäktige, upp före kl 6 för att kl 10 vara igång på Kronoberg, där Guds rike genom stiftsfullmäktige ska skörda nya triumfer.

7 kommentarer:

 1. Mot denna prästs Feuerbachinspirerade gudsuppfattning om Gud som en projektion eller återspegling av vårt begränsade förstånd möter oss Jesu Ord: Ingen vet vem Sonen är, utom Fadern, och ingen vet vem Fadern är utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara det för.
  Thomas Andersson

  SvaraRadera
 2. De skulle vara av intresse att få löken skalad.
  Tre (minst) olika tolkningar av vad som är den "Rrretta leran" som den gamle kyrkoherden i Myckleby uttryckte det.
  Hur mycket av löken plockar gruppen "Dag" bort.?
  Hur stor del av löken försvinner i nuvarande Biskopsgruppen? Är det samma delar ?
  Gruppen "Nördar" som tror på Kyrkomötet lägger väl snarare till fler alternativ.

  Kanske bblir resultatet av den skalad löken helt enkelt Öken.

  SvaraRadera
 3. Äh, skippa kolhydraterna och ät rejält med skinka så slipper du problem med täcket. Hälsan blir också (ännu?) bättre på kuppen. :-D

  Tråkigt (ja, ja, det är ett understatement) med präster som inte förstått vad de har för uppgift. Mitt i missmodet kan jag dock i dag dela med mig av något helt underbart. Jag har reumatisk värk och har sedan någon vecka tillbaka haft allt värre problem med händerna. I morse eskalerade det och jag betvivlade att jag alls skulle kunna sköta mitt arbete, både i dag och framgent. Det första jag gjorde, när jag bad morgonbön, var att be Gud om hjälp. Jag hann bara tänka tanken så vek smärtan omedelbart från mina händer! Halleluja!

  Elisabeth

  SvaraRadera
 4. Nja,
  det råder nog viss skillnad i grad av trosvisshet mellan taleban och den svenske militärpastorn i MES.

  Utgången av det afghanska kriget är given: Svenska unga män har till ohyggliga kostnader gymmat, kört tunga fordon och druckit importerade drycker i muslimskt land - ja, även vattnet importeras - där transportkostnaden bara den lär ligga runt tio dollar per kg. Den allierade insatsen lär knappast sätta några större avtryck i ökensanden. Möjligen i hat mot det dekadenta väst bland befolkningen.
  Mig närstående har deltagit i gudstjänster på svenska eller finlandssvenska i MES. En föga uppbygglig historia, menar dessa kyrkovana yngre officerare. Knappast lockande för vare sig kristen eller hedning. Värre än t o m US-amerikanskt evangelikalt bibelviftarmöte, ansåg en av dessa. Där hade man åtminstone en tro...

  Islam kommer genom sin tro och sitt engagemang att segra. Inte bara i Afghanistan, utan även i Europa. Och handen på hjärtat: När man ser vår dödsmärkta, njutningssökande och ansvarslösa, otyglade och hållningslösa kultur - Kommer så värst många att sörja över denna islams seger?

  SvK:s kyrkobyggnader bör under ordnade former kunna överföras till muslimska församlingar. Redan deltar fler muslimer i gudstjänster i Sverige, än kristna i SvK.

  Per S

  SvaraRadera
 5. Till skillnad från per S tror jag inte att Isalm kommer att bli majoritetsreligion i Norden. Det är ehlt enkelt en för tråkig religion, om inte annat. Den pliktmässiga fromheten och de fromma fraserna kan inte i längden dölja de svåra inre problem som finns i själva grunderna för Islam, någor som tex kopterna varit skickliga i att peka på. Svenskarna har sinne för sammanhang, forskning och logik, ting osm är problematiska i islam, där Gud bestämmer allt på nytt hela tiden: inga naturlagar! Kolla hur många Nobelpris som gått åt det hållet! Jag tror dessutom inte att svenskarna tänker offra skinka, snaps och julfirande! fM

  SvaraRadera
 6. Också jag misstänker att islam inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att i Sverige samla fler till gudstjänst än vad SvK kommer att göra. Inte pga att SvK-medlemmar kommer att konvertera utan för att dessa bryr sig så lite om sin kyrka och sin personliga tro medan tron har en mycket mera framträdande roll hos enskilda muslimer. Så det handlar inte i första hand om att offra skinka, snaps od utan om att man kan inta detta utan att egentligen bry sig om julen, Jesus eller tron öht.

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 7. Nobelpris eller icke nobelpris har kanske andra förklaringar än islam? Råsupande och inskränkta svenskars intellektuella kapacitet kan svårligen underskattas. En gång i tiden var hästkött en gudaföda. Stämpeln av oren hednamat satte sig fort med kristendomen. Svinkött lär snabbt bli diskrediterat om tidsandan blåser dithän. Snaps kan nog undvaras. Julfirande i sekulär form kan rimligen inkluderas i islam. Vad beträffar problem med grunder, lär sådana kunna påpekas på de flesta håll. Tvärtom är islam som system föredömligt enkelt, lättfattligt, sedligt och sunt.

  Hittills finns inget historiskt exempel på att kristendom i nämnvärd omfattning lyckats besegra islam i kamp om människornas hjärtan och liv. Sorry! Kanske dags att välja ett muslimskt namn för den anpasslige?

  Hur som haver är den bristande trosglöden, kunskapen, andliga erfarenheten och intellektuella förmågan hos företrädare för kristendom problematisk. Inte bara hos militärpastorer i Afghanistan.

  Per S

  SvaraRadera