tisdag 8 september 2015

Konsumentupplysning onsdag förmiddag

Ärkebiskop Antje Jackelén skriver i Expressen i dag.
Jag fick uppgiften att artikeln skulle komma i morgon eller på torsdag, så jag har varit försumlig. Här är beskedet jag fick:

Onsdag eller torsdag 9-10/9
Debattartikel av ärkebiskop Antje, på begäran av Expressen.


Kanske är det bra att skriva.
Kanske är det inte bra att vara en del av en mediekampanj.
Men hur hanterar vi att ärkebiskopen finner mediekampanjen hoppfull när medieforksare varnar och säger att det finns en risk att den blåser förbi.
Det bedrivs ett ädelt krig, Ärkebiskopen krigar mot trollen.
Mitt problem är allas. Krigets första offer är sanningen.

Vad är vad? Är flyktingsmugglarna inte smugglare utan transportörer av människor som måste hitta vägar in i Europa när de ordinarie transporterna är omöjliga eftersom det fattats politiska beslut om transportöransvar? Talar Hans Rosling sanning när han säger att transportörerna måste använda usla båtar eftersom de riskerar att båtarna konfiskeras på grund av fattade politiska beslut? Är det sant att den döda kroppen efter Alan arrangerades på stranden för att bli ikonisk och få genomslag? Jag vet inte vad jag ska tro. Men jag vet att bilder kan arrangeras eller manipuleras för att jag ska bibringas någon annans tankevärld oavsett om den är sann eller inte. 

Men vilka är trollen? Namn eller i varje fall sysselsättning skulle vi nog behöva. Resurserna att stå trollen emot finns, menar ärkebiskopen, i de politiska rörelser som värnar medmänsklighet. Är detta en polemik mot de politiska partier som varit med om att fatta besluten om Festung Europa? De finns också "i de religiösa traditionerna. I sällskap med många andra religiösa och icke-religiösa traditioner hjälper den kristna tron oss att öva den blick som förvandlar en mot-människa till en med-människa."
Det hade jag gärna trott.
Kanske undrar någon varför man behöver vara kristen om så många andra gör gott.
Det undrar inte jag.
Jag drar mig bara till minnes hur medkristna i Svenska kyrkan konsekvent definieras ochnhanteras just som motkristna.
Det blir inte riktigt trovärdigt.

Och ärendet var alltså en beställningsartikel.
Jag vet inte vad det säger, men något säger det.

31 kommentarer:

 1. Med tårar konstater aposteln att "många är fiender till Kristi Kors", "många schackrar med Guds ord", den som är född av naturen förföljer den som är född efter Anden, så är det också nu. Så är det också nu 2015 och lär vara i framtiden. Det är i den kontexten vi skall vara Kyrka. Hur kan vi då vara "kontextuella"?

  SvaraRadera
 2. En tanke:

  De danska privatpersoner, som nu hyllas för att de kör flyktingar i sina privatbilar över till Sverige (och så underminerar Dublinöverenskommelsen om första asylland), är de verkligen värda att hyllas?

  Fast de sparar onekligen stora summor åt dansk ekonomi.


  GG

  SvaraRadera
 3. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/hans-rosling-i-aktuellt

  SvaraRadera
 4. En fråga till Bloggar-Dag: Känner du att din uppgift som kristen är att understödja hat mot medmänniskor på flykt? Tycker du att en kristen bör sprida fruktan för främlingen? Tycker du att du måste vara den kristna cynismens ansikte utåt? Behöver kristenheten över huvud taget ett cyniskt ansikte utåt? What Would Jesus Do?

  SvaraRadera
 5. Nej. Men bekännelsen att jag inte vet är inte hat. Och jag försöker bilda mig, läsa på och försöker undvika att kommenderas av media. Tror någon att Hans Rosling är en cyniker när han noterar vilka beslut som fattats och vilka konsekvenser dessa beslut får? Vad allt får inte Alma för sig av hennes frågor att döma!

  SvaraRadera
 6. Tack för ditt svar. Glad att det var nej, men What Would Jesus Do? Kvarstår.

  Jag länkade till Rosling, tror du att jag inte ¨håller med honom? Det är dina skriverier som oliknar Roslings budskap, inte mina.

  SvaraRadera
 7. Människors kollektiva, hysteriska känslostormar skrämmer mig alltid. Det är som om de plötsligt vaknar upp vid vissa händelser. Naturligtvis är bilden av den döde pojken på stranden hemsk. Men varför har inte svensk media rapporterat att familjen hade bott tre år i Turkiet? Detta rapporterar utländsk media.Är de mp-journalisterna inom svensk media som glider lite på sanningen? Nu är ju folk helt galna! I Stockholm, detta överbefolkade område, står man med skyltar och hälsar välkommen. Till vad? NORMALT tar det ca tio år att få en hyresrätt där!!!
  Det farliga med den här sortens känslostormar är naturligtvis att fokus flyttas från de verkliga problemen till något annat. För de verkliga problemen är inte på stranden i Turkiet utan i Syrien och dess grannländer. Vi kan ösa in hur många flyktingar som helst. Detta löser inte orsakerna till varför de kommer. Och vi kan inte ta emot hela Syriens befolkning! Kommunerna har redan stora problem. Kanske borde Löfven snart börja syssla med problemen inom vårt land. Det är ju trots allt här han är vald till statsminister! Fast det är kanske enklare att stå och skaka hand med Angela Merkel och slippa alla problem här hemma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, nya tant lila. Visst ska vi hjälpa men vi kan inte hjälpa alla. Det är hög tid att vi nu börjar fråga oss hur många vi kan ta emot.

   Det hade också varit klädsamt om de "goda" som vill ställa dörren på vid gavel talat om vad och vilka som ska prioriteras ner istället. Om det blir (är?) alltför många som, av olika skäl, inte arbetar, betalar skatt och sköter sig kommer välfärden att raseras. Då är det slut med "vård-skola-omsorg" och det samhälle vi känner i dag. Så det är bara att välja. Man kan inte vara god mot alla så länge resurserna är begränsade.

   Radera
  2. det där sista blir verkligen skrattretande när man betänker attd etta är en kristen blogg=) Guds resurser begränsade???

   Radera
  3. Nåjo, vård-skola-omsorg hade väl rasat för länge se'n, utan anställda med invandrarbakgrund? Och - det var väl en evig tur att svenska invandringskritiker inte beslutade om Egyptens flyktingpolitik omkring år 0./Paul

   Radera
  4. Alma, du har nog missuppfattat vad vi skriver om. Det är kommunens och statens resurser det handlar om! Du förstår det finns en bister verklighet också!

   Radera
  5. Ja, fast det vore ju ganska bra om de anställda inom hemtjänsten kunde svenska när de besöker gamla, halvdöva personer. Eller åtminstone kunde läsa på svenska!!! En salig släkting till mig kunde ibland - det berodde ju på vem av alla de som brukade komma som kom- inte göra sig förstådd om vilka varor hon behövde.

   Radera
  6. Guds resurser är inte begränsade, Alma. Däremot är Sveriges resurser begränsade. Berätta du vad och vilka som ska nedprioriteras. Eftersom det verkar som om du vill låta alla som vill komma till Sverige göra det (jag kan ha missuppfattat dig i den saken och då får du rätta mig) måste du också tala om vilka som ska nedprioriteras. Vilka barn, sjuka och åldringar menar du ska stå tillbaka? För det är de grupperna det kommer att handla om, tro inget annat.

   Paul, jag menar inte att vi ska stänga gränserna, långt ifrån. Däremot menar jag att vi ska veta vad vi gör. Vi kan helt enkelt inte behålla dagens levnadsstandard utan begränsningar i flyktingmottagningen och det tycker jag, faktiskt, att de som förespråkar fri flyktinginvandring ska vara ärliga nog att tala om och också stå för. Dessutom är argumentet med Jesus som flykting i Egypten ett riktigt lågvattenmärke. Josef försörjde säkerligen sin familj från dag ett. Jag kan inte tänka mig att socialtjänsten i Egypten var särskilt utvecklad på den tiden.

   Radera
  7. Men är inte problemet egentligen integration och HUR vi tar emot och hanterar dem som kommer hit? De allra flesta vill troligen mer än gärna försörja sig själva.

   den Lea

   Radera
  8. Ntl, Som en FB-kompis påpekade så finns något som heter Genevekonventionen från 1951, om flyktingar, vilken vi är förpliktigade att följa. Tycker du att Sverige ska ta emot färre, så borde du applådera att Löfven pratar med Merkel om att fördela flyktingarna jämnare över Europa. I stället gör du tvärtom. Underligt, tycker jag.

   Radera
  9. NLT, förutom i Sveriges kommuner, så finns en bister verklighet i Syrien, men den kan du nog inte föreställa dig. Elisabeth, du har rätt i att det ibland kan krävas att människor gör uppoffringar. Om folk inte arbetar kan man med lagändringar göra det lättare att få in en fot på arbetsmarknaden. Flyktingar har också skyldigheter, finns också i Genevekonventionen.

   För övrigt konstigt att Dag hänger upp sig på vissa av Roslings yttranden, och frågan om en bild möjligtvis är arrangerad, och undviker huvudfrågan. Som om allt kan relateras till hur kristna av Dags sort behandlas i svenska kyrkan. Vad som händer i Syrien kan alla som vill ta reda på. I sådana situationer blir det mängder av flyktingar. Flyktingar har rätt att få skydd om de tar sig över gränsen.

   Radera
  10. Jag hänger inte upp mig på något. Jag deklarerar hur svårt det är att greppa situationen. Och jag läser för att förstå. Böcker också. Men jag blir alltmer missmodig, apokalyptisk närmast.

   Radera
  11. Jo, Dag, du är ett föredöme i bokläsande. Ska försöka läsa Aron Lunds bok också. Din fråga om flyktingsmugglarna bara är transportörer:: såvitt jag kan bedöma är de smugglare eftersom de tar in folk på illegala sätt, men en flykting är fortfarande en flykting, även om den tar sig in i länder illegalt för att söka skydd. Lyssna lite på Rosling också, det är bra mot undergångsstämning, och idag är det torsdag...

   Radera
  12. Elisabeth: "Josef försörjde säkerligen sin familj från dag ett. Jag kan inte tänka mig att socialtjänsten i Egypten var särskilt utvecklad på den tiden."
   Jaså, gjorde han det, från dag ett? Det är mycket möjligt, men i GT kan du också läsa om säden utmed vägrenen som markägaren ska lämna till de fattiga osv - skulle man kunna benämna det som en tidig socialtjänst?
   För övrigt, vill jag fråga dig, du som vet hur folk försörjde sig på den tiden - hur försörjde Jesus sig egentligen? Han "skötte sig" väl och arbetade och gick inte omkring och dagdrev och tog emot allmosor och mat från hederligt folk? Eller kunde han som många söner långt upp i vuxen ålder alltid käka hemma hos mamma?

   Radera
  13. Olof Olsson, nej jag kan säkert inte föreställa mig situationen i Syrien. Men jag vet att det finns många, inte minst äldre personer, i det här landet vars talan ingen för. Det hjälper ingen att det blir kaos. Det är ju som när en person spenderar en massa för pengar som hen inte har. Det finns gränser, och det måste finnas gränser, trots Genevekonventionen. Även de människor som ingen skriker och gapar om, och som far illa, har nämligen rättigheter i Sverige! Och de är många idag och blir fler och fler på grund av att politiker och myndigheter inte begränsar sig. Man måste ta ansvar även för dem som redan lever här, detta är den krassa verkligheten.

   Radera
  14. Anna, min kommentar handlade om svensk flyktingpolitik och inte om hur Jesus försörjde sig. Han kan knappast vara modell för denna, ser du! Det var ju väldigt vad det är lätt att hamna i sidospår på den här bloggen och börja diskutera något helt annat.

   Radera
  15. Tyskan har ett bra ord: 'Gutmensch'.

   Och visst är det bra att vara god. Begreppet behöver problematiseras, dock. Det är inte alltid självklart vilket det goda alternativet är. Detta gäller också i kristna sammanhang. Selma Lageröf gjorde det i romanen "Jerusalem".

   http://ledarsidorna.se/wp-content/uploads/2015/09/Tiggare.jpg


   Argus

   Radera
  16. Ntl: Jag har överhuvudtaget inte kommenterat vad du har skrivit. Min kommentar var till Elisabeth, som i sin tur kommenterade Pauls påstående som hon kallade "lågvattenmärke" då hon vet att berätta (använder bloggarens ord här) att Josef minsann försörjde sin familj "från dag ett".

   Radera
  17. Sant, Argus. Staten kan till exempel inte känna medkänsla. Det är det människor som gör. När Per Albin yttrade vår beredskap är god, så ljög han. Det kan hända att han då gjorde rätt. Jag skulle inte vilja ha en statsminister som inte i vissa fall är beredd att ljuga, det gäller inte vad vi nu diskuterar. Rätt och fel, kanske är mer lämpliga begrepp än god och ond, då det gäller just stater?

   Radera
  18. Oavsett vem du riktade dig till, Anna, så drar du fokus från flyktingproblematiken, som är ett allvarligt problem, genom att totalt irrelevant försöka debattera hur Jesus försörjde sig. Flyktingsituationen ska inte ska pratas bort genom ovidkommande inlägg, tycker jag! Och alla har rätt att svara på en öppen blogg!

   Radera
  19. Du må tycka så, ntl, men nu visade det ju sig att två kommentarer ovan (Elisabeth och Paul) tyckte att det var relevant att debattera hur försörjningen gick till på Jesus tid, samt hur flyktingar behandlades då.

   Radera
  20. Dock ska sägas att "lämna säd utmed vägrenen" inte verkar vara exakt det som stod. Men i andra och femte Mosebok skrivs det att markägaren/bonden inte ska gå tillbaka efter en kvarglömd kärve på åkern, inte "efterskörda" vinplantorna eller eller olivträden. Något litet att äta skulle alltså lämnas till den som av någon anledning inte kunde försörja sig och var fattig.

   Radera
  21. Jag förstår inte varför Anna gör utfall om innehållet i det jag skriver här på sin egen blogg, vilket blir helt obegripligt för mig. Jag är inte "för jävlig" för att jag har synpunkter på att ditt innehåll här var irrelevant!

   Radera
 8. I Blekinge lägger de ner demensboende och dagverksamheter. Och föräldrar får ibland köra flera mil till förskolor, för det finns inte plats på förskolan där de bor. Nedmonteringen av välfärden har gått ganska långt redan! Vi behöver sedan inte tala om det vanliga att man inte har råd med personal på äldreboendena ex. på natten etcetera.
  Sedan gör regionen en storsatsning på turism, och så kommer Bert Karlsson och lägger det ena anbudet efter det andra för asylboenden på de finaste turistanläggningarna nere vid havet! Hanöhus är i hans regi idag och Guön är ev. på gång, Tjärö har det varit tal om.Tala om logik!!!
  Ett samhälle kan faktiskt inte fungera så här! Då fungerar det inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyktingsgströmmarna lär inte minska. Det talar demografisk utveckling för. Tyskarna räknar nu med en konstant, framtida flyktingström om minst en halv miljon per år. Sverige lär få något drygt hundratusental. Till dessa kommer en ständigt stigande anhöriginvandring, kanske snart lika stor som flyktingmigrationen. Redan fattas bostäder, skolor, vårdcentraler och arbeten för ett drygt Stockholm. Vi måste bygga ett Stockholm vart tionde år framöver och utbilda och rekrytera personal till samhällsservice i motsvarande grad.

   Världen lär ha tio miljarder invånare redan om 35 år. Hur många hundra miljoner som vill och måste flytta till Europa vet vi inte. Ett är säkert. Migrationen har kommit för att stanna. Morgondagens värld ser radikalt annorlunda ut än den nuvarande. Redan 2030 anses 60% av alla nuvarande svenska arbeten vara borta. Om nya arbeten uppstår är osäkert, utom i offentlig verksamhet. Skattebasernas utveckling avgör den offentliga verksamhetens åtaganden.

   Allt fler konstaterar att välfärdsstaten är ett snart avslutat kapitel.


   J

   Radera
 9. Det danska gemytet lurar många. De danska privatpersoner, som skjutsar flyktingar till Sverige, beskrivs i Sverige anti-rasister. Men vad de i själva verket håller på med, är att de rensar Danmark från flyktingar.

  SvaraRadera