tisdag 9 februari 2016

Berlin, tisdag - en förkrigstisdag?

I går fick jag i Berlin presentera överste Busse för två präster från Växjö stift. Vi firade den G&T-måndag som här mest kallas Rosenmontag och det gjorde vi på HB. Denna dag tar vi oss hemåt.

Det var roligt att möta översten, wie gewöhnlich. Han ska i påsk till Öland fick vi veta. Men samtalet var i stort allvarligt. Översten undrade hur mycket vi uppmärksammade att president Obama nu vill fyrdubbla rustningen i Central- och Östeuropa. Från 750 miljoner dollar till mer än 3 miljarder. Det är ett svar på ryska framstötar och ett svar till de baltiska stater som begärt en sådan upprustning. Men översten var bekymrad. Det är en kalla kriget-epok inte bara på väg utan "schon da", sa han. Kamraterna såg bekymrade ut och jag var villrådig. Inte har vi talat särskilt mycket om kraftfulla rustningar i vårt närområde. Vi har ju haft det som kallas "Mello" som fokus, Mello med glitter och glamour. Brukar det inte vara så just i förkrigstider. Folk roar sig, njuter av det vackra vädret och underhålls till döds. Så 1914 och så 1939. Så nu?

Jag förtäljde överste Busse att Jan Myrdal skrivit i dessa kategorier och det gjorde han när han i ett tidigt skede analyserade krisen i Ukraina. Det har blivit värre, sa Busse. Vi brukar aldrig detaljerat tala om försvarsfrågor för Sverige är inte med i NATO och lite distans till främmande makt har vi drillats att hålla. Så jag sa inget om försvaret av Gotland eller de handfasta nedrustningarna i Sverige. Vi har ingen möjlighet att snabbt växla upp vårt försvar. Till det kommer ett uppenbart budgetelände. Det sa jag inget om heller - men den tyske försvarsattachéen liksom alla andra försvarsattachéer kan läsa själva. Man vet nog i Tyskland. Allt annat vore tjänstefel. Liksom att den svenske arméchefen nu varnat för - krig. Generalmajoren Brännström kanske vet vad han talar om? Tyskarna vet och förstår vad han säger, förstås.

Hur är man kristen i en förkrigstid? Hur är man kristen när det ryktas om kommande ofärd? Jag antar att det - så festlig fettisdag det är och Fasching här i stan - att man då är kristen mer helhjärtat, markerat i bot och bön. Om det är min sista fastetid innan det krig kommer som Sverige inte kan hållas utanför, så ska den väl tas tillvara.

Men är det inte överdrivet att tänka så här?
Fyrdubblade rustningar brukar vara faktorer att räkna med. Och i söndags redogjorde Radio Kronoberg för att det var brist på skyddsrum i Markaryd. Det var ett egendomligt inslag om det inte är så att det finns insikter om allvar, som inte allmänt diskuteras.

Mina kamrater, som är mig viktiga men militärt mindre orienterade, var så skakade att en av dem bjöd på taxi för vidare färd genom Berlins nattliv. Översten hade gett dem perspektiv att fundera över.

I dag blir det Überlegungen, KaDeWe för lunch (på begäran) och så några timmar innan vi ska hem. Det ska enligt plan inte dröja så länge innan jag flyger tillbaka till Berlin. Någon fördel med att bo i Moheda är det. Man kommer lätt därifrån. Jag inventerade för mig själv tillgången på skyddsrum i Moheda och visste var två eller tre finns, men inte vart jag ska bege mig. Det var enklare när jag var Staatsbürger in Uniform.

4 kommentarer:

 1. Är inte det ryska hotet mest en halmgubbe?

  Sovjetväldet föll. Islam börjar bli en så stark kraft att man inte längre vågar upprätthålla en muslimsk fiendebild. Återstår Ryssland och klimathot för att skrämma upp de inför en centralistisk framtid dominerad av multinationella storföretag tveksamma.

  I fråga efter fråga har den ryska linjen varit en klokare linje än Washingtons: Irak. Afghanistan (som man kände alltför väl). Libyen. Syrien. IS.

  Kanske kan även Kosovo räknas in, särskilt om man betänker den helvetesregim FN installerade ( se Maciej Zaremba i frågan!) Kanske rentav Krim?

  Georgien samt lågintensiv krigföring i Donetsk blir svårare att känna sympati för. Å andra sidan har vi den ryska synen på islam som politiskt hot av samma dignitet som kommunismen och den tveksamma ryska inställningen till sekularism och internationalism. Kanske realism?

  Ryssland har all anledning att vara väl rustat med tanke på sina begärliga råvarutillgångar. Har Ryssland resurser eller vilja att utmana NATO militärt? Är Busse i själva verket desinformatör?

  AMDG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad beträffar just Donetsk och Krim kan det kanske finnas skäl att "follow the money"? Ukraina såg möjlighet att sälja gas till EU och redan 2020 bli nettoexportör av energi. Att Putin är en listig ledare erkänns annars villigt. Kanske rent av illistig?

   http://www.euractiv.com/sections/europes-east/russias-silent-shale-gas-victory-ukraine-317270

   Lars Jensen

   Radera
  2. AMDG, grattis att du inte får mer mothugg. Detta är faktiskt ett lämpligt ställe att sprida dessa idéer som du anammat. De flesta här är upptagna med övernaturligheter, och Putin ses av inte så få som kristenhetens försvarare. Tanken att islams illa rustade fotsoldater är ett större hot än ryska kärnvapen över Östersjön kan du få gehör för i Bloggardags kommentarsfält. Ditt försvar för Putin kommer till sin rätt på denna blogg. /Olof Olsson

   Radera
 2. Tanken som ingen vill tänka... Om man är kristen så hör det till att vara realist: värklden ser ut såhär:"den är i den ondes våls-och det blir stundom väldigt tydligt. Sm ortodox kristen har jag förmånen att ha ett relativt stort antal dagar avsatta för andlig krigsövning. Dels varje onsdag och fredag, vidare de stora fasteperiodena. Det har ni svenskkyrkliga i princip också: problemet är att århundradens negativa propaganda tömt dem på innehåll. Det grekiska ordet för övning är "askesis" (ασκήσις).Övningen betyder att öva sig i kärlek till Gud och nästan: att öva att göra det goda, att öva sig i att vara beroede av Gud allena, och därför öva oberoende av allt annat begär. Betydelsen av detta skäps när världsläget mörknar.
  Varma hälsningar från öster, varifrån mycket gott också kommer -kristendomen, till exempel!

  SvaraRadera