tisdag 16 februari 2016

Förföljda kristna

Jag läste Svenska kyrkans hemsida för att förstå vad Svenska kyrkan gör för förföljda kristna. Nu var det mer vidsynt än så. Svenska kyrkan ställde upp också för andra troende. Den bekymrade prästen ringde och frågade om inte dopet betydde något i sammanhanget, för där hade ju alla kristna gjorts till en helhet och den enes lidande är den andres. Jag förmodade att det enkla svaret var att dopet i detta sammanhang ingenting betydde. Det var de religiösa som ansamlades. Jag fann det hela obibliskt men välmenande på sitt sätt. Fast inte så lite kan jag vara bekymrad över att de som alls inte har någon tro på detta sätt ställs åt sidan. Borde vi inte antingen ställa upp för de medkristna särskilt eller säga att tron har ingen betydelse och vi ställer upp för alla människor?

Nu har Frasse och Kirill sagt något annat än vad den svenska kyrkoledningen uttalat. De tar förföljelsen av de kristna på allvar. Det skapade en konstig situation. Stöd för kyrkoledningen kunde dock inhämtas från Borås Tidning, ett stöd som snabbt twittrades runt. Det fann jag lite besvärande. Eigenlob stinkt. Men tydligen uppträder Svenska kyrkan ansvarsfullt och bryr sig. Jag läste innantill /referens längst ner/ om allt vad som uträttas och så lite till:

5.  Vi verkar i det tysta
En del av vårt arbete måste vi tala tyst om av säkerhetsskäl. Idag kan vi till exempel berätta att Svenska kyrkan in på åttiotalet finansierade församlingslokaler och kyrkoreparationer i Sovjetblocket. Det höll vi tyst om då för att inte riskera de kristnas säkerhet.  

Jag har varit med i styrandet av Svenska kyrkan. Jag satt som ersättare i den dåvarande kyrkosttrelsen 1986-1989 och som ordinarie och i arbetsutskottet 1989-1998, var det väl. Därefter satt jag i styrelsen för Kyrkofonden, först på den statliga tiden som ersättare och från 2000 som ordinarie och i AU. Jag slutade väl 2004 - eller när det var styrelsen upphörde? Jag kan lugnt säga att jag inte förrän nu nåtts av beskedet att Svenska kyrkan finansierat församlingslokaler och kyrkoreparationer i Sovjetblocket. Något sådant stöttades i Tallinn efter 1989 men det var den svenska församlingens kyrka. Men innan? Kan det vara så förfärande, att Svenska kyrkans kommunikationsavdelning nu tar åt sig äran för vad fria organisationer som Kristna bakom järnridån eller vad de hette kan ha gjort? Men nu ser jag, först nu, glidningen. Inte Sovjetunionen utan sovjetblocket (som ska stavas med liten begynnelsebokstav!)
Kollekterna till Demmin från Växjö stift kan alltså räknas in. Men de togs upp alldeles öppet? Vad är det Svenska kyrkans kommunikatörer försöker göra nu? Och med vilken avsikt? För att hantera tystnaden kring det samtida utrotandet av kristna i Mellanöstern?

Det här vill jag veta mer om, för det verkar underligt.

Hade det hela alls med Sovjetunionen att göra eller hur kom någon på att kalla centraleuropeiska stater för "Sovjetblocket"?
Fördes pengar in i CCCP? Hur i så fall? Kurirer? Hur kom det sig att KGB inget visste? Var våra agenter så skickliga i cover-up operations?
Eller är det operationen Till Bröders hjälp som pastor Svantesson var inblandad i och som ställde till det rejält för Svenska Kyrkans Diakonistyrelse när det blev svårigheter att redovisa medel och rykten om vapensmuggling genom organisationen florerade som kommer till användning? Men då var det första delen av 1950-talet.

I den aktuella frågan om förföljelsen av kristna i våra dagar, verkar det på mig som om ledande kamrater i Svenska kyrkan trampat rejält snett och jag kommer inte ifrån tanken att kommunikatörerna vill dölja något genom att sätta fokus på något annat, något vi har föga kunskap om och att just detta faktum är poängen.

För egen del menar jag att det finns en förpliktelse för kristna att tala för de förfölja och plågade medkristna av ett basalt skäl. Deras plåga är vår. Den ska kännas in på bara skinnet. Givet, förstås, givet att vi är en apostolisk kyrka som tar apostelns undervisning på allvar. Är vi det, kanske det inte blir så speciellt med troende av annan religiös tillhörighet utan mer särskilt med de människor vi har nära inpå oss - våra nästor - som inte tror eller inte vet vad de riktigt ska tro. Majoriteten av medlemmar i Svenska kyrkan, alltså.

Vill ni läsa hur Svenska kyrkan officiellt ser på de förfölja så kollar ni själva.
https://www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/forfoljda-kristna-och-utsatta-troende
Är det verkligen dumt att nu ställa en fråga om trovärdighet?

27 kommentarer:

 1. Kanske är det så enkelt att man inte ser vitsen med att ställa upp för förföljda kristna eftersom man djupast sett inte delar deras tro.

  SvaraRadera
 2. Hur skulle samhället se ut om ingen ställde frågor om trovärdighet?

  Jag läste Mark 12:1-12 imorse och tycker mig kunna tolka texten som att Jesus ställde den typen av frågor, inte minst till de religiösa potentaterna.

  SvaraRadera
 3. Läste just dessa tänkvärda ord:

  http:/kyrkligating.blogspot.se/2016/02-359-bunkermentalitet.html

  SvaraRadera
 4. Elisabeth,

  -Det är verkligen ingen snygg kommentar som Du avlåtit; den är faktiskt infam: "...inte delar deras tro".

  Vi är nog flera som skulle uppskatta, om Du tar tillbaka kommentaren.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. F D Alphadeltagaren16 februari 2016 kl. 18:04

   Men det FINNS ju folk i styrande ställning som inte delar tron. De säger ju det själva! Om du menar specifikt präster så finns det ju någon snubbe i KT idag som enligt rubriken tycker vi ska tro på reinkarnation. Det är nog inte det kristna i Syrien och Irak går i döden för. Alltså delar vi inte tron.

   Radera
  2. Nej, BOD, du är ju inte precis svag för sanningen - eller totalt blind.

   Själv skulle jag uppskatta om ledningen inom Svenska kyrkan visade tecken på kristen tro. Det skulle glädja mig mycket. Jag kan, liksom ingen annan människa, skåda hjärtan och njurar men de tecken jag ser är mycket illavarslande. Jag tänker inte bidra till eländet genom att gapa "allt står väl till, allt står väl till".

   Radera
  3. Varför? Eventuell censur på denna blogg har väl bloggaren ansvar för?!
   Elisabeth har kanske trampat på någons ömma tår?
   Tyvärr är det inte en i sammanhanget konstig misstanke hon framför, menar jag. Vi är uppenbarligen fler som undrar vad Svenska Kyrkans biskopar håller på med."Vofför gör di på dette viset?"

   Jag i Halland

   Radera
  4. BOD..
   Din logik behöver nog finputsas lite.. Du kommer givetvis att svara blaha blaha på detta som vanligt när någon inte håller med dig, men jag hoppas ändå att du kanske förstår denna gång:
   Svk:s företrädare vill inte ställa upp för sina förföljda (tros-) syskon pga företrädarens tro att man inte ska favorisera någon.
   Dock är jag säker på att de kristna som förföljs (t ex i Irak, men även här i Sverige) resonerar omvänt på denna punkt.

   Logisk slutsats: De har uppenbarligen olika tro.
   Du läser säkert in något annat i ordet tro men här är det ju uppenbart att tron måste vara olika, så lägg av att hacka på Elisabeth i denna fråga.

   Personligen anser att det är en skam för SvK att man inte kraftfullt tar tag i frågan om förföljelsen av sina trossyskon runtom i världen och blir en drivande kraft för att t ex få till stånd flyktingförläggningar för enbart kristna här i Sverige.

   Nu gissar jag att du, BOD, lär hävdar att så görs, men om det görs så görs det men en mycket tyst viskning och inte med en stämma med över 6 miljoner röster. (Som du brukar stoltsera att antalet medlemmar är i SvK.)

   // En tänkare

   Radera
  5. Förmodligen är man i kyrkoledningen religiös, om än inte nödvändigtvis kristen. T o m civilreligiös. Efter 1990 blev socialism inte bara "osexig". Den förlorade för nästan alla sin trovärdighet som civilreligion. ML (Marxism-Leninism) blev hopplöst ute.
   Det civilreligiösa behovet kvarstod naturligtvis. Och vips dyker MR-religionen upp. Mänskliga Rättigheter. Värdegrunden Alla Människor Lika Värde. Välfärdens utsträckande över en gränslös värld. Nationalstatens förkastlighet.

   Den f d folk- och nationalkyrkan SvK gör den nya, humana och gränslösa civilreligionen MR till sin egen. Många har inte märkt religionsbytet som skett. Så försiktigt och omärkligt gick det. För många blir kristendom identisk med MR. För andra gäller det att försvara civilreligionen MR mot upplevd "konservativ"
   kristendom och gränssättande.

   Kan BOD vara säker på, att biskopskollegium och Kyrkans Bunker är fria från MR-religiositet?

   Lars Jensen

   Radera
  6. Vi hade en ärkebiskop, som nyligen skrivit en bok med den ungefärliga titeln om att "släppa Gud fri". Jag har inte läst den och kommer troligtvis aldrig att göra det. Öppet och tydligt sade han att vi inte har samma Tro som apostlarna. Varför skulle någon som bekämpar apostlisk Tro i den omedelbara kontexten vilja hjälpa Kristna som förföljs och elimineras i MÖ?

   Radera
  7. http://www.dagen.se/svenska-pr%C3%A4ster-kristna-och-muslimer-har-samma-gud-1.687547


   BOD...
   P.S. Tror du fortfarande att alla präster i SvK delar den kristna tron?

   // En tänkare
   Radera
 5. Skulle inte uppskatta om den kommentar BOD åsyftar lyftes bort. /BoR

  SvaraRadera
 6. Jag anklagar inte kyrkoledning för lögn, men jag misstänker gravt att de friserar sanningen. Jag skulle vilja få fakta presenterade. När, var, hur, vem, varför? (Dag har någon militär variant av samma remsa.)

  SvaraRadera
 7. Hur gör man när pseudoproblemen fyller hela rutan och inget annat-dvs det som verkligen är viktigt- får rum? I militär taktik försöker man slinka förbi de hinder motståndaren ställt upp för att nå de mål man vill. Kan detta tillämpas i kyrkliga sammanhang och hur? fm

  SvaraRadera
 8. Det är ju ett fiffigt påstående att man inte kunnat vara öppen med sitt stöd eftersom detta skulle skada de förföljda än mer. Frågan är dock hur mycket verkstad som funnits bakom den tysta fasaden. Eftersom en så anspråkslös åtgärd som att ägna särskild förbön åt trossyskonen i Mellanöstern allt som oftast lyser med sin frånvaro i Svenska kyrkans gudstjänster befarar jag att mer praktiska insatser också saknas.

  SvaraRadera
 9. F D Alphadeltagaren16 februari 2016 kl. 21:08

  De behöver inte avslöja detaljerna kring alla sina modiga dödsföraktande undercover-operationer som de tydligen utför i det tysta.

  Men ge oss NÅGONTING som kan få oss att "se hur de älskar varandra". Står det inte så någonstans? I Bibeln, alltså.

  SvaraRadera
 10. De försvarar på fullt allvar hennes förlöpning!

  -Nu häpnar jag ännu mer: Här ställer sig flera bakom Elisabeths kommentar, som är en grov insinuation mot Sveriges kristna kyrka: att kyrkoledningen inte delar tron hos de förföljda och för den skull ej vill ställa upp för dem. Betänk de orden igen, ni som skyndar till Elisabeths försvar i stället för att ta avstånd ifrån hennes förlöpning. Själv ångrar hon inget. Svenska kyrkan visar inga tecken på kristen tro, är hennes slutsats.

  Finns alltså i ledande positioner vår vän bloggaren i en kyrka, som inte är kristen? Vad tycker han om Elisabeths slutsats?

  Jag vidhåller med skärpa att hon bör ta tillbaka och be om ursäkt för sina ord. De är sårande, insinuerande och alltså grovt, mycket grovt, orättvisa mot allt det kyrkfolk, som delar tron med de förföljda kristna och med avsky noterar våldet i Mellanöstern.

  Och den flat- och feghet, som visas i försvaret för Elisabeths insinuation är faktiskt skrämmande; var finns ryggraden hos dem, som annars upphöjer sig till frontfigurer för äkta sann och god kristendom?

  BENGT OLOF DIKE


  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD,
   nu visar du verkligen att det inte finns någon som helst anledning att ta dina skriverier på allvar. Du är blind på bägge ögonen alternativt fullkomligt inkapabel att förstå det du läser - om det nu inte är så att du är en medlöpare av rang. Dina oförskämdheter är helt otroliga och det är en gåta att Dag publicerar allt (?) du häver ur dig, särskilt mot bakgrund av att den här bloggen kom till på grund av att han inte ville publicera alla dina alster på Dagblogg.

   Om, jag säger OM, du verkligen älskar Svenska kyrkan så mycket som du påstår borde du vara tacksam över den kritik som riktas mot henne och ta den på allvar för att, om möjligt vända skutan rätt. Istället yrar du om att kyrka är kristen för att trosbekännelsen läses samtidigt som man i ord och gärning visar att man inte har den tro som bekänns i trosbekännelsen. Det är i sanning helt otroligt.

   Radera
  2. Bengt-Olof läs gärna Sofia Lilly Jönsson som skriver om den "ockupation" av vår älskade kyrka. O svenska kyrkan, du märkliga hybrid av sossemyndighet, antik folkrörelse och medlemsdemokrati. Inte är hon flat och feg inte heller alla som kämpar för apostolisk tro i denna kontext.

   Radera
 11. Enligt Svkys nomenklatura så finns det väl egentligen inga kristna utan alla (inklusive ateister) är väl i sitt innersta samma sorts människor, goda och lagom relischösa?!
  Antony

  SvaraRadera
 12. Elisabeth,

  -Oförskämdheter, har Du mage att stämpla min fullständigt logiska begäran om ursäkt för Din grova förlöpning mot Svenska kyrkan! Har Du
  ännu inte förstått innebörden i det som Du har skrivit? Den är ju inget mindre än en kränkning av kyrkfolket för att dess påstådda tro skulle vara en annan än de förföljda kristnas och att vårt kyrkfolk därför är ointresserat av att skydda och hjälpa dem!
  Alltså att Svenska kyrkan vänder ryggen mot dem, uppträder passivt och inhumant, struntar i lidandet, tortyren och massakrerna på andra kristna.
  Och att detta grundas på att vår kyrkas tro är en annan - eller ingen alls - än de förföljdas!

  Vår kyrka går alltså förbi och struntar i den svårt skadade mannen, som ligger blödande på vägen.

  Att jag reagerar mot denna insinuation, denna kränkning av Svenska kyrkans folk, föranleder inte blott anklagelser mot mig för oförskämdheter utan tillika rop på refusering:
  -Stoppa genast Bengt Olof Dike, Dag!

  Jag känner igen dylika utbrott. De görs regelmässigt av människor, som känner sig trampade på tårna, därför att de har blivit avslöjade.

  Och jag saknar fortfarande ryggradstexter från andra på bloggen, texter som visar åtminstone ett minimum av integritet och sund reaktion, när någon - som Du i det här fallet - har gjort å det grövsta!

  Var finns ni, varför är ni tysta som mössen i ladan?


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Den är ju inget mindre än en kränkning av kyrkfolket för att dess påstådda tro skulle vara en annan än de förföljda kristnas och att vårt kyrkfolk därför är ointresserat av att skydda och hjälpa dem!"

   Kyrkfolket delar nog den kristna tron, åtminstone många av dem men nu handlade bloggposten inte om kyrkfolket utan om Svenska kyrkans officiella agerande, vilket är skamligt.

   Därtill skulle du, BOD, om du kunnat förstå vad du läser inse att jag aldrig krävt att någon ska stoppas från att kommentera. Jag har tvärtom understrukit att det är Dags blogg och han gör som han behagar i den frågan. Det jag skrivit ovan är att det är en GÅTA att han publicerar allt du häver ur dig - och det är det - men det betyder ingalunda att jag förväntar mig att han ska sluta med det.

   Radera
 13. Lånar en kommentar från Tino Sanandajis FB, som säger en hel del om svenskarnas syn på "religion":

  "JH:
  Sverige är ett SEKULARISERAT land. I Sverige är religion nåt trivialt, perifert kuturellt som några gamla tanter håller på med i kyrkan på söndagarna. Precis så ska naturligtvis alltid vara. Varför tvingas inte dessa immigranter att förstå att de ska ta seden dit de kommer? Vill de ha massor av religion kan de ju flytta till.... Mellanöstern."


  P

  SvaraRadera
 14. BOD,

  Vi aer kanske tysta daerfor att vi ser och maerker hur SVeK just agerar okristet och negligerar de foerfoelda kristna till foermaan foer vaensterideer , PK-trassel. synkretism och annat. Flirt med Islam istaellet foer konsekvent avstaandstagande fraan vad deras galningar staeller till med.

  Nej , det aer som Elisabeth skriver - SVeK agerar enligt en annan tro aen den vi laer oss av apostlarna.

  Tyvaerr aer Du helt foerblindad av tro paa egen foertraefflighet att Du inget ser och inget foerstaar av vad som haender och sker med SVeK , forna tiders SvK.

  //HH

  SvaraRadera
 15. Elisabeth,

  -Låt då gåtan vara olöst och gläd Dig i stället åt det öppna samhällets fria debatter!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 16. Alltså jag blir mer och förvånad över Dikes ständiga försvar för marxister, hycklare och svenska kyrkans byråkratiska fotbojor.
  En gång var du konservativ, nu går du vänsterns ärenden.
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
 17. Canutus Hahn,

  Vilka ideologiska läroböcker har du läst som resulterar i ett slikt befängt påstående?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera