tisdag 24 maj 2016

Edgarssons avgång - EXTRA

Bruno Edgarsson begär att få avgå. Kl 21.10 nåddes jag av nyheten och kallelsen till valberedning för att få fram en ny ordförande. Centern har sagt sitt. Men kanske också gjort sitt i stiftssammanhang? Varför ska de få leverera en ny ordförande efter det som hänt?
Nu var nyheten också tv-nyhet så då är saken regionalt ute.

Blir det bara tystnad då när Stiftsfullmäktige möts i morgon? Vi får se.
Men till dess kan man fundera över vad som händer, när det händer.
Kyrkans liv är dock något annat än kyrkopolitik.

24 kommentarer:

 1. Förhoppningsvis, ang din sista mening i detta inlägg.
  Jag är tyvärr tveksam...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver onte vara tveksam.... I det postkristna samfundet är "kyrkopolitiken" prio ett i "kyrkolivet"!

   Radera
 2. Så var nummer ett i Centerpartiets inofficiell partiprogam avklarad. Ni vet, det där programmet som den nyvalda partiordföranden A Lööf stoppade, sedan hon tvingats avbryta semestern i Thailand för att lugna några skräckslagna Östgöta-bönder. Punkt två var nämligen att avskaffa arvsrätten (också en del av heteronormen) till bl.a. bondgårdar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan de avskaffa arvsrätten - om de vill att samhället helt ska regrediera. Får man inte anstränga sig för att ens efterlevande ska få det bättre så kommer man inte att anstränga sig alls.

   Radera
 3. Stasi-reglementet förbjuder kanske den, som är utstött ur sin nomineringsgrupp, att sitta kvar som vilde?

  SvaraRadera
 4. Genom sin totala tystnad och att ha gjort sig helt otillgänglig bekräftar Edgarsson att han skäms för sitt uttalande och nu tar de politiska konsekvenserna av det. Media har sökt honom upprepade gånger under dagarna så han har definitivt haft alla möjligheter att antingen vidareutveckla det eller att ta tillbaka det. En otrolig chans egentligen för den som vill föra ut ett budskap! Edgarsson valde i stället tystnaden och gömde sig. Det är ingen bra egenskap för den som har fått förtroende att vara en ledare. Hans parti Centern ville inte förknippas med unken homofobi. Något som stod klart redan när han nominerades. Sista ordet är förmodligen inte sagt. Edgarssons åsiktslike, pingstpastorn Åke Green, fick stora ovationer när han 2003 gravt missbrukade predikstolen för privata homofoba yttranden. Av de som lyssnat på svadan gjordes Green till en slags martyr. Edgarsson har likaledes fått stöd för all sin uppvisade okunskap. Det har vi inte sett minst i dessa spalter genom alla förgrämda hat- och höger-”kristna” som vädrat morgonluft. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Styr inte på person käre John. Det som nu har hänt säger mer om den kyrkopolitiska kollapsen än den enskildes åsikter vilka inte på något sätt är extrema. Skulle inte Pride vara en megatrend? Vår lilla och förskrämda kyrkogemenskap är synnerligt känslig för megatrender i sitt sökande efter relevans och bekräftelse, men det skall inte sökas i opinioner utan hos Herren.

   Radera
  2. Lite oväntad vinkel. Kul med nyanser och lite mer komplexa aspekter, ett snäpp ovan en annan Bloggardags kommentarsdödande.an.

   Radera
  3. Nu går du väl långt i din heterofobi, John.

   Radera
 5. Nej, bort med Centern och Socialdemokraterna och för den delen FISK (minns att Jan Björklund intervjuades i Kyrkans tidning 2009 som ledare för FISK - partipolitiskt obundna, jo pyttsan!) ur kyrkans sammanhang! (Och ett Borgerligt alternativ kan vara bra, men inte i en kyrka, det hörs ju på namnet!!!).

  Det är ju märkligt att just Centern, som i alla andra sammanhang betonar vikten av respekt för det fria företagandet och vikten av att staten och politiken inte äger och styr allt, i just detta fall agerar precis tvärtom.

  Men detta innebär inte att centerpartister, socialdemokrater eller ens liberaler behöver vara portade från kyrkligt engagemang, bara att man som förtroendevalda i Svenska kyrkan får lägga undan politiska partiknappen och samlas till rådslag som syskon i Herren (precis som i romersk-katolska kyrkan, Equmeniakyrkan, pingstkyrkan et c). Något slags grupperingar kan behövas ("partier måste ju finnas ibland er, för att det ska bli uppenbart vilka som håller provet"), men det får inte finnas minsta antydan om obehörigt inflytande från något politiskt parti, allraminst något regeringsparti. Reclaim the Church! Reformation 2017!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren25 maj 2016 kl. 09:24

   Vilken dag på kyrkoåret får vi lägga kollekt till "Reclaim the church"? Eller kan vi swisha?

   Radera
 6. Klart man inte får kritisera Det heliga pride.
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
 7. Tystnad eller ej - det hänger på FK?

  -Blirdet bara tystnad, frågar bloggaren. Avser han att vara tyst? Som jag har frågat tidigare och inte fått svar på:: vill och vågar FK-företrädare i stiftsfullmäktige dra en lans för Edgarssons rätt att lufta sina åsikter, åsikter vilka i detta fall råkar vara desamma som FK:s?

  Eller är det Edgarssons säte och stämma som förtroendevald KYRKOPOLITIKER som sätter tunghäfta på bloggaren och hans FK-kamrater?

  Jag undrar, frågar och upprepar frågandett samt inväntyar med stort intresse fortsättningen.
  Konsekvens, raka ryggar och mod behövs i kyrkodebatten - inte tystnad och hukanden därför att "fel" person kritiserade Pride.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle en sådan fråga enbart gå till FK? Är FK det enda alternativet till det kyrkopolitiska systemet?!an

   Radera
 8. Så mycket var biskopens ord om att samtalet var viktigt värda. Tomma fraser som alltid! När hbtq-etablissemanget har talat och den kyrkopolitiska piskan viner då samtycker eller åtminstone tiger man.
  Bruno är överens med partistyret om att han skall bort, heter det. Jo, jo, man associerar lätt till Stalins uttrensningar på 30-talet, då dissidenterna tackade partiet för att de skulle få ett nackskott eller skickas för att dö i Gulag.
  Men vi vet av historien att ju hårdare förtrycket blir desto starkare växer sig motståndet....Under min studenttid skojade vi om att vi skulle bilda den "militanta högkyrkligheten" - aKF:s väpnade gren! Kanske läge nu att börja planera "Operation Bruno?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modeus II är väl närmast en karikatyr på den nya religionens överstepräster, så det är klart att han bara är kapabel till att leverera "hot air"!
   Antony

   Radera
 9. Dike: Självklart har Bruno rätt att ventilera sina åsikter. Liksom alla andra har rätt att reagera på dem, vilket nu skett. Det är inte så mycket att säga om det, eller Brunos val att avgå. Det är folk som använt demokratin till en räcka av fria val. Ingen rätt har inskränkts. Så det handlar inte om att dra en lans för person X, Y eller Z.

  Det man kan fråga sig är i vilken utsträckning kyrkans identitet kan komma till uttryck i ett demokratiskt system som är fyllt till bredden med Svenska, företrädelsevis sekulära, identitetspolitiker.

  Vilket jag antar, är samma principiella läge som vi varit i de senaste sextio-sjuttio åren. Det blir tydligare nu därför att de flesta personer med Bruno-infallsvinkel antingen är döda, tystade eller har valt andra vägar än SvK. Det är inte möjligt att göra docentupprop, protestlistor.

  SvaraRadera
 10. Påstådda och svepande tillkortakommanden hos Sovjetunionen och DDR tas ofta upp i dessa spalter. Per automatik som det verkar.
  Aldrig hör man nåt om USA:s folkmord på 21 miljoner indianer när kontinenten erövrades, eller om slavhandeln och förtrycket av färgade eller om napalm- och terrorbombningarna under Vietnamkriget. En anmärkningsvärd blindhet. Man ser det Husbondens röst vill man ska se. Inte mycket till omdöme. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Käre John, förlåt min okunnighet. Jag visste inte att pride-extremisterna hr tagit livet av 21 miljoner meningsmotståndare rent fysiskt. Jag trodde att det bara handlade om att skandalisera sina offer och skrämma dem till tystnad, och andra Stasi-fasoner, som att beröva folk deras sociala ställning och förtroendeuppdrag, påverka arbetsgivare och liknande. Menar du på fullt allvar att du och dina gelikar använder napalm?

   Någon jämförelse med Sovjetunionen har jag inte gjort. Du ser kanske likheter mellan pride och Sovjetunionen under Stalin-tiden, men det gör inte jag. Så långt vill jag inte gå. Nog har jag lättare att överleva pride än Stalin-terrorn. Men det har kanske inte du?

   Du verkar ju vara skrämd från vettet. Vilken husbonde talar du om, för resten? Vad är det som skrämmer dig? Att inte ens alla människor i vårt likriktade land tycker exakt lika. Out of control ...

   Radera
 11. Hög lyrik! Virrigt värre! /John

  SvaraRadera
 12. John,

  Nu handlade det om Prideparader , inte om homofobi. Jag märker att du har svårt med att se skillnaden när du nu tom hoppar på NTL av alla och pådyvlar henne att vara homofob?

  Att långt ifrån alla homofiler eller "bara "hbqt" personer är roade av att förknippas med Pride-demonstrationer och alla de associationer de ger har du inte kunnat eller velat kommentera.

  Jag ställde den enkla frågan tidigare om du tyckte att EOW´s hädiska "konst" är något som skall pryda våra kyrkor eller om det som skedde i Oslo för en tid sedan skall applåderas av oss andra bara för att vi skall slippa kallas homofober av sådana som Dig?

  Personligen bryr jag mig inte ett dugg om ifall i praktiken helt intoleranta PK-personer väljer att kalla mig homofob oavsett hur mycket de missbrukar begrepp som tolerans och empati men det hade varit befriande och kanske rensat luften om du hade istället för att shablonmässigt slänga kränkande epitet runt dig svarat på hur långt du tycker att vi skall gå i den heliga "toleransens" namn.

  Skall vi sedan i Hammars efterföljd slänga allt vad bibeln lär och som nu stör det PK:a i historiens skräpkammare? När sedan det PK:a vill något annat plocka fram det igen?

  Historieförfalskning? Notera att historieförfalskning eller bara lögn inte nödvändigtvis är att uttala eller skriva direkta lögnaktiga påståenden utan minst lika mycket att genom tendentiösa urval försöka få folk att tro något annat än vad som är sanning.

  //HH


  //HH

  SvaraRadera
 13. Ja, nu handlar det om pride-parader, och inte om homosexualitet. Man tar sig för pannan, när en person som under flera år, långt innan det var "pk" kämpade för homosexuellas rättigheter, som de nu har fått. När en organisation eller rörelse har nått sina mål, har den att välja mellan att lägga ner eller övergå till försvar av de vunna segrarna. Men nu verkar homokampen ha tagit över av sexdårar, som jagar vidare, mot nya och alltmer bisarra mål. Som ett slags tomgångshandling. Vägen har tagit slut, hjulen hänger i luften, men motorn brummar på.

  Läste några rubriker i lokaltidningen. Förskolan hissar pride-flaggan, säger en rubrik. Dömd för försök att köpa sex av underårig, säger en annan rubrik. (För undvikande av misstolkningar påpekas att det var en ung man som försökte köpa sex av motsatta könet). Alla ska ha rätt att älska vem de vill, säger en tredje rubrik. Älska eller älska med?
  Under en fjärde rubrik presenteras programmet för pride:
  1. HIV i vardagen.
  2. Pride-gospel-
  3) Polyamori, swingerskulturen och öppna relatione.
  Man ska tydligen också tala om "cis-personer". Man har tydligen upptäckt en ny avvikelse från den etablerade normen: Personer som identifierar sig med det kön, som de är födda med.

  Hu, så hemskt! Hoppas att Stasi registrerar dessa farliga individer, och hindrar dem att föröka sig!

  Att även homosexuella, som vi leva i fasta par-relationer, är farliga har vi förstått. Det är väl inte för inte som de kallas "heteronormbögar" och anses vara förrädare?

  SvaraRadera
 14. Ja, läs vad LFL skriver här. Detta är taget från programmet för Karlskrona Pride, där en av de mest framträdande är Stadsförsamlingen i Karlskrona! Ledd av kyrkoherden och kontraktsprosten Garpefors!!! Tidigare med på uppropet mot välsignelse av homosexuella. Nog vänder vinden alltid!
  Skulle vilja veta vad hon säger om polyamori och swingerkulturen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara Karlskrona pride, som propagerar för polyamori. Jag hörde talas om företeelsen redan 2009, nä jag besökte Pride House i Stockholm. Pride House var (och är?) den mer städade framsidan av pride-spektaklet, intellektuella diskussioner. De polyamorösa fick hålla till i källaren, för att inte störa kampen för samkönade kyrkvigslar. De polyamorösa berättade att dittills hade bara miljöpartiet ställt upp, och att det nu var dags att sätta i stöten mot vänsterpartiet. Så har det fortsatt hela den politiska skalan och rakt in i Svenska kyrkan.

   Likväl förvånar kontraktsprosten Garpenfors, som för bara tio år sedan var motståndare till välsignelse av trogna samkönade par-relationer. Kunde hon inte ha nöjt sig med att säga "Förlåt, jag hade fel", gärna med en teologisk förklaring till varför det var fel? I stället verkar hon vilja dölja sina dåvarande åsikter, genom att bejaka vad som helst. Även det som förvisades till källarplanet 2009, men praktiseras helt öppet på badstränderna i Laholms kommun i södra Halland.

   Män och kvinnor, som aldrig har setts förut, träffas i skogsdungarna bakom stranden och har spontansex med varandra. När pride-hysterin har lagt sig, och swingerskulturen praktiseras i verkligheten. När pride-flaggan på kommunhuset i Laholm har tagits ner, framtädde i fjol, det kvinnliga kommunalrådet i Aftonbladet och uttryckte sin förtvivlan över hur kommunens turistsatsningar, att locka fler badgäster, förfelas och motverkas.

   Dröjer väl inte på innan någon präst i Svenska kyrkan "kommer ut" med sina egna polyamorösa erfarenheter? Jaså, inte - är det bara prat - betingad av rädslan för att kölhalas som "homofob"?

   Hur kan man med den anpassligheten förkunna en korsfäst Gud, som inte skrädde orden?

   Och, ja. Det har inte gått många år sedan vi fick lära oss ""Gud älskar dig som du är". Nu är budskapet från den pride-frälsta kyrkan ett annat: Homosexuella män ska låta omoperera sig till heterosexuella kvinnor för att bli accepterade av sig själva och andra.

   En kyrka, som inte vågar stå för "gammal vidskepelse" (exempelvis att Gud har skapat allt synligt och osynligt) deltar i spridandet av den nya tidens vidsepeser, allt från flygande tefat till att homosexuella män egentligen är kvinnor som är födda i fel kropp. Och vice versa vad gäller homosexuella kvinnor.

   Fattar ni inte vilken skada ni gör för homosexuella människor, som vill bli respekterade som det, de är, nämligen män och kvinnor med en annan sexuell läggning än majoriteten?

   Radera