måndag 5 juni 2017

Det blåser, men är det Andens vind över Hägersten?

Inte Guds gode Ande, kanske. Men missämjans blåser över Hägersten. Två av nomineringsgrupperna bojkottar nu budgetmöten, arbete i orgelkommittén, kyrkorådet med mera. Det fick kyrkofullmäktige besked om.

Kyrkofullmäktiges ordförande Jerry Adbo, S, förklarade i brev den 11 april att han saknade förtroende för komministern Ulrika Carlström Nordkvist och kyrkoherden Eva-Britt Löf Hansson, kontraktsprost därtill, samt kanslichefen Rolf Wassberg. I forna tider hade detta kallats mobbning av kv*nnl*g*a pr*st*r, Rolf oavsett. Forna tider är numera forna! Det säger en del, tror jag, om det dåtida lögnväsendet. Allt, precis allt, paketerades efter detta standarsmått. Det går inte längre.

Nu står jag på åskådarplats, men har inte min vän Jerry tuggat i sig en för stor bit när han ger sig på min vän Ulrika, som är jurist i botten? Det här artar sig till ett drama i House of Cards-klass, tänker jag. Men då kan å andra sidan allt hända.

 Jerry finner inte personalen lojal:
 "Jag är mycket tydlig i mina mejl att detta är min uppfattning, något som ingen kan ta ifrån mig." Jerry vet också att "det förekommit en hel del kommentarer kring mig direkt från ledningsgruppen i olika sammanhang."

Handlar det om att det finns en majoritet när det handlar om orgelfrågan, en politisk majoritet som står för en viljeinriktning som inte riktigt vunnit anklang? Vilken då? I sak? Pågår det försök att försena processen? Det verkar hotfullt: "Att inte genomföra arbetsuppgifter som tilldelats genom beslut kan möjligen betraktas som arbetsvägran." Jerry kräver i ett tidigare mejl 100% lojalitet. Då kanske man kan fatta.

Någonstans får jag för mig att personalen inte riktigt står nära kyrkorådets medlemmar, "vet inte vad vi tycker i kyrkorådet eller vilka vi är", som det sagts till Jerry och han återger. "Jag väljer att tro att detta alls inte är sant." Varför inte det? Därför att det inte går ihop med Ulrikas påstående "att det finns illvilja och ryktesspridning om mig och andra".

Antagligen bevittnar vi det kyrkliga sönderfallet i det lokala. Jerry Adbos mejl utlöste krisen. I detta läge har de två bojkottande nomineringsgrupperna tagit kontakt med "kyrkans ledning" för att få höra hur de ser på krisen. "De känner sig utlämnade och desorienterade av brist på ledarskap och har också rätt att få svar på våra frågor." (Dnr HF.2017.86)

Jerry Adbo har alltså "bildat sig en uppfattning om att ledningen är illojal och har en ledningsstil, som gör att han inte känner något förtroende för ledningsgruppen (kyrkoherde, kanslichef och vice kyrkoherde). Hur togs detta besked emot? Kyrkoherden ville ha ett extra möte för reaktionerna på vad arbetsgivarens högsta representant skrivit "blev självklart starka". I torsdags var det kallat till sammanträde med kyrkofullmäktige, men då hade Jerry och kyrkoherden fått förhinder. De som laddat för aftonen fick snopna gå hem med oförrättat ärende. Så det kan bli.

Hur detta House of Cards-drama ska utvecklas är inte gott att veta. Men konflikten ska kanske hanteras som en numera i Svenska kyrkan typisk konflikt, väl värd att lyfta fram inför kyrkovalet? Jag säger inte att det hela är roligt, inte heller underhållande - jag nöjer mig med House of Cards på Netflix om jag vill ha den här typen av underhållning. Jag kan bara hoppas på en sorglig genomlysning av allt detta och några principiella resonemang vilken torsdag som helst. Levereras den depressionen på torsdag nu när jag levererat nyheten på Bloggardag? Minns var ni läste den först, förresten.

De bojkottande nomineringsgrupperna styr in på arbetsmiljöfrågan och fokuserar uppenbarligen några socialdemokrater. Ni vet det där att Svenska kyrkan ska bli Sveriges bästa arbetsgivare, en valutfästelse. Då är det inte ointressant att vår vän Jerry är socialdemokratisk kyrkofullmäktigeordförande, alltså en av de mäktiga. "Ledningen upplever själva att arbetsgivaren vill att de ska säga upp sig. Var det din avsikt med detta hårda angrepp? Tänker du själv avgå om du inte får din vilja igenom?" undrar de bojkottande i kyrkorådet.

Vi på åskådarläktaren funderar förstås över varför ledningsgruppen inte mött de förtroendevalda för att reda ut krisen. 11 april när Jerry skrev mejl till till nu är ju en viss tidsrymd, om man så säger. Men gruppledaren Gunilla Schöldström, S, svarar på begäran om möte: "Min almanacka är full och ett extra möte skulle inte ge något."

Kanske kan någon med uppbjudande av hela sitt känsloregister förstå något av den frustration som avspeglas i detta ärende. Men de principiella frågorna är de riktigt intressanta. Bojkott och krav på lojalitet, det låter något. Majoritetsbeslut som inte genomförs? Är det makarna Claire och Francis Underwood som är i rörelse i Hägersten? Har de inte nog med problem i Washington?

Hägerstens församling är inte mer än ett samtal bort, heter det i reklamen. Lite intressant att samtalet i församlingen kom bort då. Det finns en hemsida med fotografier. Jag tittade. Det var verkligen ett galleri både av anställda och förtroendevalda. Det svartvita gav relief åt mina nyvunna insikter från Hägersten.
http://www.hagersten.org/kontakt/personal-ny/
http://www.hagersten.org/kontakt/fortroendevalda/kyrkoradet-i-svenska-kyrkan-hagersten-2014-2017/

Kaya Ålander är ersättare i kyrkofullmäktige, ser jag. Utan foto. Det får ni hämta här i stället och då får ni det i färg..
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaya_Ålander
Ni som diggar Röda Bönor vet vem hon är, förstås. Jag tror jag piggar upp mig med en proggig låt. En sån som mina döttrar föddes upp med av sin fader kv*nn*pr*stm*st*nd*r*n.
https://www.youtube.com/watch?v=gMZbuxxG5Fw

Är Carl Bildt verkligen oskyldig till att denna Annandag blev svart? Jag tror de sakkunniga, som kommenterat. Socialdemokraterna bär ansvaret i första hand. Men hur röstade Carl i riksdagen? Dramat går vidare, tror jag. House of Cards igen. Min minnesbild kan dock färgas av min hågkomst av att Carl en gång snodde min mössa, m/59 vinter. Motbilden var förstås tv-programmen i två delar om honom. En excellent man, förstod jag.

44 kommentarer:

 1. Alphadeltagaren5 juni 2017 kl. 08:15

  Får du alltså vara syrlig på kristna helgdagar om det inte är veckodagen söndag? Är det arbetslivets almanacka som gäller, och inte kyrkoårets, då alltså?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanningens ande över världen slår ut all världens strukturutskott!

   Radera
  2. Alphadeltagaren5 juni 2017 kl. 08:58

   Coolt. Sådan vill jag också bli.

   Radera
 2. Vilka då?

  -Vill bloggaren vänligen upplysa sina läsare om vilka de två nomineringsgrupper är som bojkottar arbetet i församlingen och exakt varför de gör det?

  Den informationen saknas tyvärr i dagens bloggtext.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 3. Från min åskådarplats ser det ut såhär för Svenska Kyrkan i kris i allmänhet och på församlingsplan i synnerhet :
  Ledningen måste snart bestämma sig. Ska Svenska kyrkan vara ett aktiebolag à la Växjöstiftets sju punkter(som Bloggardag var alldeles för positiv till i höstas-det gäller att hålla sig väl med Figge...)eller det mer dikesta myndighetsmässiga. Ska Antje mrd andra ord vara VD på eller GD?!
  Jag föreslår en rådgivande folkomröstning i samband med kyrkovalet i höst.
  Om jag härvidlag är inspirerad av den heliga ande eller en resa över sundet igår är jag inte man eller kvinna att avgöra...
  Ulf H Berggren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska kyrkan har helt andra planer för framtiden. Kyrkans tidning skriver idag om att Lunds stiftsgård Åkersberg ska bygga ett andligt och kroppsligt spa. Vad tror du om det Ylva-Ulf-Ludvig? Marcus

   Radera
  2. Alphadeltagaren5 juni 2017 kl. 12:47

   Ylva-Ulf-Ludvig turade ju igår, så han kanske behöver nyktra till.

   Radera
  3. Enligt förljudanden är det som ska bli till på Åkersberg en försöksverksamhet.
   Planerna på högre ort är att kyrkorna i framtiden ska ha ett andligt och kroppsligt spa som huvudavdelning. Något mindre avd planeras för drop-ins(dop,vigsel och begravning).
   "Vi tar oss vatten över huvudet" låter Kyrkokansliet meddela.
   Biskopsgården i Uppsala planeras byggas om till ett center för andligt torrsim." Simma lugnt med Antje " blir en av programpunkterna.
   Uffe

   Radera
  4. Kaere Alphahanne(?)!
   Min tur gick till Kristensamfundet på St Knuds Vej.
   Nattbardsvinet var biologisk-dynamisk druvsaft.
   Jag unnade mig inte ens en lushunn till smørrebröden.
   Men det blev pinsefirande i den nutidsenliga kristna Kyrkan.
   Därmed inte sagt att inte prästetskapets tid även hos oss snart är förbi...
   Uffe

   Radera
 4. Det är Hägersten - levande församling och Borgerligt alternativ. Exakt varför vet jag inte, bara så där oprecist som framgår av blogginlägget. Om jag gissar är det både en sakkonflikt, en partipolitisk konflikt och en personkonflikt. Men vad som exakt är vad i House of Cards kan väl ingen av kvinna född egentligen förklara. Dikes system håller kanske på att rasa samman. I Hägersten av alla platser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borgerligt alternativ! Jojo. Låter ungefär som Human-Etiska förbundet i Hägerstens församling. Tondövt i bästa fall. Måste få skicka med en dansk psalm om "Gud och fanden": https://www.youtube.com/watch?v=-S7lLTQiLpc

   Radera
  2. Med fem nomineringsgrupper representerade var det ju inte så svårt att räkna ut att ordf. & 1:a vice inte tillhörde bojkottarna.
   Men jag kan för mitt liv inte förstå hur bojkottande av kyrkoråd kan göra någon skillnad?
   I synnerhet som deltagande knappt märks, milt uttryckt.

   Radera
 5. Andre vice ordförande i kyrkorådet, Lars Richter, verkar vara lite lätt personlighetskluven.
  Han har ett litet näpet (M) efter sitt namn i presidieuppräkningen, men står grupperad tillsammans med nomineringsgruppen Borgerligt Alternativ.
  De lurade tror visst fortfarande att riksdagspartierna släppt greppet om de till namnet avknoppade nomineringsgrupperna.
  Den observante kan också notera att förtroendeuppdrag i SvK är ett något föråldrat uppdrag. Det kommer att bli en spännande demokratiutveckling och 20 år när det finns färre kandidater än platser.

  Att majoritetsbeslut inte genomförs finns det utmärkta exempel på från Sveriges riksdag. Under förra regeringen tog riksdagen beslutet att Sverige borde erkänna folkmordet på Armenierna 1915. Dåvarande borgerliga regering beslutade aldrig om något erkännande och inte heller nuvarande regering, som alltså i opposition drev kravet, har fattat något sådant beslut.
  Borde inte Jerry Adbo kräva samma 100%-iga lojalitet av regeringen mot det tidigare riksdagsbeslut man själva drev?

  Svenska kyrkan har uppenbarligen till syfte att uppvisa blind lydnad mot den förtroendevalda majoriteten.
  Det är dock märkligt att kyrkoordningen räknar upp huvudområdena gudstjänst, undervisning, mission och diakoni, när det egentliga uppdraget är att stärka förtroendevaldas egon.
  De förvånade kyrkorådsledamöterna som inte upplever sig igenkända kanske skulle läsa in sig på kyrkoordningen och fysiskt dyka upp vid gudstjänst, mission, undervisning och diakoni. Då finns ju risken att de beblandar sig anställda och möjligen även engagerade församlingsmedlemmar. Man blir faktiskt inte igenkänd genom namn och foto på kyrkorådets hemsida.

  m/59 vinter, det var längesedan. Dock är öknamnet på detta plagg inte publicerbart ens på denna frispråkiga blogg.

  SvaraRadera
 6. Folkkyrkans, folkets och vårt men inte exklusivt mitt system!

  -Tack för närmare information. Systemet är nog inte alls i fara, så gammalt, grundmurat, demokratiskt och av folket allomfattande som det är. att det rör sig om personkonflikter ligger nog närmare till hands, som bloggaren också antyder.

  Sådana konflikter är tyvärr inte ovanliga i kyrkan. Tyvärr, beklagar också en varm anhängare av systemet.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är väl ett svar i House of Cards-klass!

   Radera
  2. Inget program för mig!

   -Jag tillhör inte tittarna av nämnda TV-program, som bloggaren däremot tycks göra.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. BOD är en varm anhängare av systemet som orsakar konflikter mellan arbetslag och förtroendevalda som inte känns igen av gudstjänstfolket.
   Jag är föga förvånad.
   Systemet lallas lokalanställning.

   Radera
  4. Nämän Bengan då!

   House of Cards-betittande är ju grundbulten i en politikers skolning numera!

   Begrips!

   Lars-Gunnar

   Radera
  5. "Av folket allomfattande"...
   Inte av de av mina vänner som även om döpta, konfirmerade, vigda till äktenskap i SvK på frågan om hur de ser på valet i höst svarar att "Det vore bättre om ni kristna skötte det själva!".
   Så "allomfattande" stämmer i alla fall inte bland mina vänner, även om flertalet tycker det är bra kyrkan finns för alla. Rösta vill o tänker de icke trots mina övertalningsförsök.
   Eva H

   Radera
  6. Vilket system? Att vi endast får rösta personligt inom ramen för en "partigrupp"? an

   Radera
 7. Hägerstens församling är väl i sin kyrkopolitiskt styrda dysfunktion vad som numera är en normalförsamling. När Aspudden började byggas för så där 100 år sedan, uppfördes S:t Sigfrids kyrka där, för det var långt till den dåvarande församlingskyrkan, Brännkyrka. Kyrkan var naturligtvis byggd på frivillig väg, av Föreningen för främjande av kyrklig själavård (som med tiden blev Kyrkfrämjandet).

  När Hägerstens församling bildades, var S:t Sigfrid församlingskyrka, till dess Uppenbarelsekyrkan blev färdig. Då ville församlingen inte längre ha ansvar för S:t Sigfrid, så en förening bildades, S:t Sigfrids kyrkas vänner, som sedan dess äger kyrkan. Hägerstens församling gav dock föreningen ett anslag, eftersom många önskade förrättningar där ('Jag vill gifta mig i den kyrka, där jag konfirmerades' o.likn.)

  När föreningen började hyra ut till Missionsprovinsen, försökte Hägerstens församling stoppa detta. Föreningen meddelade då att den själv beslutar hur S:t Sigfrids kyrka används. Då drog Hägerstens församling in sitt anslag till föreningen. Antalet förrättningar har med åren minskat, men förekommer fortfarande ('Jag vill låta döpa mitt barn i den kyrka, där mormor döptes' o.likn.) Den präst som tidigare var ordf. i föreningen åtar sig sådana. Men då får man betala för organist och viss hyra, eftersom Hägerstens församling vägrar att låta det som sker i S:t Sigfrid ingå i clearing-systemet. Och församlingen är konsekvent: när prästen har bett att få dopbevis m.m., eftersom kyrkan ju ligger i Hägerstens församlings område, så vägras detta. Någon vilja att medverka till att Svenska kyrkan (för)blir en folkkyrka tycks inte (heller i detta avseende) prägla Hägerstens församling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig bara haka på +Görans tankar.

   Herrens vägar sägs ju vara outgrundliga och genom att låta S:t Sigfrids kyrka negligeras av Hägerstens församling har ju Herren skapat ett mycket levande gudstjänstliv inom församlingens territorium. Så är det bara hos oss i S:t Sigfrids kyrka det firas mässa idag på Annandag Pingst inom Hägerstens område och dessutom imorgon och övermorgon.

   Men det är förstås tråkigt att höra om stridigheter i grannskapet. Vi får minnas Hägersten i våra förböner.

   Radera
  2. Gissar att jag är en ende av dem som uttalar sig här som hört Staffan Edqvist predika i julottan i St Sigfrids kapell någon gång 1956-59. Nej, det har inte med saken att göra och vem vet förresten idag vem Staffan Edqvist var.

   Radera
  3. En pensionerad prästs dop är väl giltigt i SvK?
   Hur kan en församling då vägra att registrera det?
   Domkapitelsanmälan är ju inte applicerbart, eller?

   Radera
 8. Jerry Adbo är en jättetrevlig kille med många bra synpunkter. Fin artikel här om hans komma-ut-process: http://arbetet.se/2007/08/10/att-komma-ut-befriade-jerry/

  Berit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders Lundberg5 juni 2017 kl. 21:46

   När jag överhörde förra årets kyrkomöte förde Adbo, med anledning av kyrkans partipolitiska styrning (eller något i den stilen), något slags resonemang som gick ut på att hans människosyn var grundad i hans socialdemokratiska ideologi. Det tyckte jag lät lite märkligt, i det sammanhanget.

   Radera
  2. Jag kan inte se att vare sig hans trevligt eller hans sexuella preferenser är relevanta i sammanhanget.

   den Lea

   Radera
  3. Nej Lea, sånt vill ju aldrig moralhycklarna tala om. Sådant finns helt enkelt inte. Marcus

   Radera
  4. Människosyn grundat i socialdemokratisk ideologi, var det inte den som tvångssteriliserade tattare och underbegåvade?

   Radera
  5. Marcus, moralhycklarna? Vad pratar du om? Vad är det som inte finns? Och vari ligger det relevanta, emedan du tycks ifrågasätta min slutsats.

   den Lea

   Radera
 9. Hur många exempel på "församlngsnarcissistiskt" förfall behöver vi?! Svky är ett hedoninistiskt och postkristet samfund som, tyvärr, förtjänar sin undergång!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. "hedoninistiskt" -sa Bill, nej, nej...."bara" hedonistiskt, så Bull!
   Antony

   Radera
 10. Ett utslag av den felaktiga organisationsstrukturen i Svenska kyrkan där de valda politikerna har makten istället för prästerna.

  Undrar förresten om det verkligen håller juridiskt att vägra dopbevis?!

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antony och Jonas M,

   Ibland bevisas över hövan det som anats men kanske aldrig så oförblommerat kommit till uttryck som i nämnda herrars opus:

   -Den förste önskar rätt och slätt livet av Svenska kyrkan.
   -Gå under, förfall, rasa ihop kyrka, är budskapet.

   Den andre kräver fullt ut en präststyrd, dvs toppstyrd, kyrka utan demokratiska val och ett brett, folkligt inflytande.

   Varav hjärtat är fullt talar alltså datortexten!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. BOD, du har för en gång skull helt rätt. Svky förtjänar att gå under (pga sina heresier) och ersättas med en sant Katolsk och Apostolisk Kyrka (som redan verkar i landet, i full kommunion med biskop Anders Arborelius)!
   Antony

   Radera
  3. Förfaller, går under och rasar ihop gör Svenska Kyrkan förutan vare sig Antony eller BOD och helt på egna meriter.

   National- och folkkyrkornas tid är i det gränslösa, multikulturella samhället förbi.

   PP

   Radera
 11. NYTT! Transföreningen FPES kommer att få ta emot en fana ur kungens hand under nationaldagsfirandet i Växjö i morgon 6 juni. Marcus

  https://www.qx.se/nyheter/144100/transforening-far-fana-av-kungen-pa-nationaldagen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. När får Kvinnoprästmotståndarnas Förening KPMF sin välförtjänta fana ur Majestätets hand?

   Mössjöåsaren

   Radera
 12. Nåja, helt dött är det inte i Svenska Kyrkan: Göteborgsposten berättar idag att flaggstången för andra året i rad kapats medan Pride-flaggan var hissad. Detta skedde under natten till gångna söndagen, pingstdagen. Den handlingskraftige kyrkoherden såg dock till att man under söndagen fick till en gudstjänst pga sabotaget! Någon beskrivning av nämnda gudstjänst bjöd GP dock inte på.

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 13. Kristi Kyrka är toppstyrd till sin natur. Men det innebär inte att det kan finnas demokratiska val till ekonomi- och pastoralråd i lokalförsamlingen - med kyrkoherden som ordförande.

  Jonas M

  SvaraRadera
 14. De gråter inte men jublar!

  -Nej, som läsarna ser begråter inte flera kommentatorer Svenska folkkyrkans bekymmer och ännu mindre visar en vilja att arbeta för denna Kristi landsomfattande och helt dominerande kyrka i vårt land.

  Nej, de jublar och trampar på den, dömer och utdömer kyrkan, producerar på löpande band undergångslitanior, vilka de själva framträder som ivriga bakblåsare av.

  Sådan är deras kristliga världsbild, i sådan förstörelsekostym visar de sitt rätta ansikte. Orden avslöjar dem och deras syfte. De avslöjar sig alltså själva många gånger om. Att hjälpa och bistå vår kyrka faller dem inte in.

  Som om man skulle vända ryggen åt den, som fallit på gatan!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju inte SvK den helt dominerande kyrkan i detta land, möjligtvis den helt dominerande medlemsorganisationen.
   En kyrka bedriver - enligt kyrkoordningen i SvK - gudstjänst, undervisning, mission och diakoni.
   SvK har 4 miljoner gudstjänstbesök på ett år, bra många färre än de övriga kristna samfunden tillsammans.
   Möjligen lägger SvK mer av anställdas tid på diakoni än övriga samfund, men ligger långt efter vad gäller mission.

   Bengt Olof Dike kanske kan upplysa om var i kyrkoordningen det står att ett av huvudsyftena med att vara kyrka är att ha många medlemmar?
   För det kan väl inte vara så att mission innebär att skriva in ett namn i medlemsregistret? För då blir man ju ännu mer förvånad över att Hägerstens församling vägrar att göra just detta.

   Radera
  2. Men snälle hr Dike, var inte så patetisk.

   den Lea

   Radera
 15. Peter T,

  -Men ser och förstår Du inte Svenska kyrkans historiska och kulturella roll, dess samhörighet med vårt lands utveckling. Ser du bokstavligt alla tusentals underbara katedraler, som från norr till söder vittnar om vår kyrka?

  Våra men vanära inte detta fullständigt oskattbara och varmt levande arv!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera