söndag 25 juni 2017

Häda mera!

Hädelse är att ifrågasätta/kritisera heliga värden. Det är en ärofylld uppgift för alla profeter och för alla profeter wannabe. Tillvägagångssättet är enkelt. Definiera bara vad samhälle och samtid håller heligt och ifrågasätt. Det räcker. Då börjas det. Ris släpas fram till bålet, tändvätska och tändstickor anskaffas. Snart brinner det riktigt muntert, som bålet vid danskt midsommarfirande.

Människors lika värde
Lika värde påstås alla människor ha. "Värde" är det engelska begreppet "dignity", som betyder värdighet. Ställ frågan om olika inkomster eller olika möjligheter till inflytande och hur detta stämmer med allas lika värde då somliga uppenbart är mer värda och värdefullare än andra.  Men i det kyrkliga då? Allas lika värde, men noga vid bordsplaceringarna med just värdet. AU-medlemmar är mer värda än ersättare. Jag vet. Så vad med lika värde då? Häda mera!

Klimatfrågan
Tänk om klimatskeptikerna har goda skäl för sig? Tänk om professor Rockström bara tuggar teser som inte håller? Vad menar Trumps klimatförnekare? Var finns hårddata att luta sig emot och inte bara förnimmelser? Och om det är illa i världen men Sverige kommer bättre ut, och varför skulle vårt stora men inte särskilt överbefolkade land inte göra det, har vi inte uppfyllt vad vi borde och släpper ut måttligt? Måste vi för att komma upp i katastrofal verkligen räkna in andra länders utsläpp för de varor vi köper från dem. Det verkar inte klokt. Häda mera! Eller kräv fakta och alternativa fakta så vi vet vad vi kan prata om.

Fair Trade
Är det sant att man är med och samlar in pengar till LO när man köper Fairtrade? Är det sant att Fairtrade gör vinster som stoppas in i ett aktiebolag, men att skattebetalarna likväl får betala till föreningen? Fiffigt? Vilken roll spelar Svenska kyrkan i detta? Finns det några kyrkliga kommentarer kring de kritiska granskningar, som menar att de fattigaste inte får det bättre genom Fairtrade? Är Fairtrade en anspråksfull bluff? Häda mera! Begär korten på bordet.

Abortfrågan
Jag hann inte skriva om barnmorskan Grimmark förrän hennes insamlingsmål var nått. Men borde inte de kyrkokristna häda mera när de hör att en barnmorska ska släcka liv lika väl som förlösa. Tanken är inte ny. 2 Mosebok 1:15-22. Verkar det inte rätt osannolikt att de illegala aborterna skulle nått till samma höga tal som de ssom kallas legala? Och hur kan vi veta i vilken vecka som ett foster blir ett eget liv och inte bara en cellklump? Är det verkligen sant att jag, just jag, inte fanns i den där cellklumpen. Jag ville veta. Ska jag få veta, behöver vi nog häda. Min grundhållning är att
också ett foster på fyra veckor besitter mänsklig värdighet. Vi ska ju se tillvaron från ett barnperspektiv. Häda mera!

Tanken att Sveriges riksdag rätt uttolkade vad Kyrkans ämbete är
Det betyder att grundfrågan om Kyrkans ämbete ställs. Vad är en präst och vad ska en präst vara för? Var detta ens en fråga riksdagen ställde sig? Det beslutsunderlag som fanns, SOU 1950:48, höll inte riktigt måttet, det var de flesta överens om. Författaren fick på den avgörande punkten rätta sig. Om ett beslut fattas på klent underlag och uppfattas gälla något helt annat, är det tid för hädelse. Och häda gärna när ni ser hur denna fråga i det kyrkliga fortsatt hanteras med lögen som vapen och sveket som verktyg. Häda mera och mera högljutt!

Tanken att Reinfeldt & Co rätt uttolkade vad Guds avsikt med äktenskapet är
Riksdagen kan definiera vad ett äktenskap är som riksdagsmajoriteten vill, men är inte äktenskapet en av Gud instiftad ordning vare sig det ingås kyrkligt eller borgerligt eller hedniskt? Och är inte äktenskapet till för man och kvinna av rätt uppenbara skäl? Ställ grundfrågorna på nytt och inse kraften i hädelse av samtid och samhälle. På vems uppdrag handlar en Kyrkans präst som viger enkönat? Svaren kan bara bli intressanta.

Detta kan väl räcka för idag. Jag kanske ska fortsätta med att jaga självklarheter i morgon, det kan också bli intressanta jaktbyten. Men hädelser åstadkommer mer i förbränningsbranschen, om man så säger. Och vad som hålls heligt blir uppenbart.


18 kommentarer:

 1. Judar och de tidiga kristna ansågs ibland under antiken som skändligt gudlösa, just för att de hårdnackat vägrade erkänna det allmänt omfattade heliga. De hölls för skamlösa hädare.

  Bloggaren fortsätter en stolt, profetisk tradition. Svenska Kyrkan står däremot på den trygga civilreligionens sida. Alltid i tidsriktig skrud, i den relevanta samhällsnyttans tjänst, erbjudande offerrök till tidens växlande gudar och heligheter.

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 2. Dansk midsommar innebär att sätta eld på en halmgubbe.
  Är det någon som vet bakgrunden, för jag kan inte klura ut varför man vill elda upp S:t Hans (Johannes Döparen).

  Men det kan ju finnas en och annan halmgubbe i det svenskkyrkliga också?
  Ateisten Reinfeldt sa ju som sagt:"redan i vår kan vi höra kyrkklockorna ringa..."

  SvaraRadera
 3. Bloggaren glömde nomineringsgrupperna!

  -AU-ledamöter i KS är mer värda än ersättare, utropar bloggaren med stöd av bordsplaceringarna.

  Men han glömde tydligen "värdera" kyrkans nomineringsgrupper.

  Är Frimodig Kyrka värd mer än exempelvis Socialdemokraterna eller Borgerligt Alternativ? Den förstnämnda gruppen står ju för - enligt egen utsago - Guds röst medan partierna företräder den politiska maktens. Är då FK värd mer än de andra grupperna, om bloggaren får vara värderingsman?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är en mycket komplicerad fråga som kräver en ordentlig funderare. Jag ska verkligen fungera och åstadkomma ett genomreflekterat svar. Det kan ta ett par dagar. Försöksvis är dock svaret ja. Annars skulle jag väl inte rösta på FK, kan jag tro. Men frågan kan och bör kompliceras. Det sak bli.

   Radera
  2. Så typiskt för Dike att redan på morgonen (kl 9.17) försöka kapa bloggen och leda in på den på det helt ovidkommande kyrkovalet. Dike som själv aldrig går i kyrkan, vad har han här att göra med sitt papegojnonsens? Han drar sig inte det minsta för att häda när han som en clown bollar med för oss andra heliga begrepp. Varför ska vi bloggläsare utsättas för sånt? Vad står Dike för som är så viktigt för bloggarDag att få in? Knappast POSK? 'Dike lider av bristande verklighetsuppfattning' skrev +Göran för en vecka sen. Räcker det? Berit

   Radera
  3. Berit,
   vad anser du själv om de frågor Dag tar upp?

   Radera
  4. Berit1,

   -Jag har tidigare frågat Dig vad du vet om mina kyrkobesök. Inget svar.
   Har Du bytt signatur, eller är det framträdanden under olika namn - förstås alltid anonymt?

   Radera
  5. Dike: dina fåtaliga kyrkobesök känner jag och flera mycket väl till eftersom jag bor inte så långt från Mörrum och har bekanta där som vet vem du är. Dessvärre är du i gott sällskap bland de kyrkovalda med att skolka från gudstjänster. Förstår inte hur POSK och liknande grupper kan godkänna detta år efter år. Gör du?
   Berit (mitt efternamn behåller jag för mig själv för att undvika tråkigheter andra råkat ut för). PS apropå att framträda under olika namn verkar det ibland som om Elisabeth och du kan vara samma person.

   Radera
  6. Berit,

   -Känner Du inte till, att det finns ett fyrsiffrigt antal andra katedraler i vår folkkyrka och som har söndagliga gudstjänster?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  7. Vad har det med saken när du själv aldrig sätter din fot i kyrkan? Åtskilliga bloggposter här har ju avslöjat att du sitter hemma och skriver på gudstjänsttid. Berit

   Radera
 4. Viskar ett glatt "Just det!" i örat på min siamesiska hjälp vid tangentbordet (katt, Algot) när jag läser Lars Jensen ovan. Det är väl närmast tillbaka där att vi kristna räknas som gudlösa av nutidens romare vi hamnat?

  För övrigt gläds jag åt blogginlägget, jag som just denna helg tjatat mer än vanligt om att vi behöver "johannesar" i kristenheten o väl särskilt i SvK. D.S. är en men jag anar vi behöver många fler.
  Det där med värde kontra värdighet börjar de som ser min fb bli lite trötta på har jag förstått, för att inte tala om hur hemsk o hädisk man anses efter minsta lilla "gilla" när det gäller barnmorskornas strid för livet!
  Det är rätt kul faktiskt, att inhämta reaktioner om man vågar vara lite hädisk ibland, så jag håller med D.S. om att våga det mer.
  Eva H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att "vi kristna" i de här kommentarsfälten av många av oss räknas som just gudlösa eller åtminstone avfällingar från det kristna BUDSKAPET! Det är inte de dagliga spyorna som gör dig till kristen! Vad som behövs är människor som i kärlek kan visa på vad Jesus ville förmedla. Inte en doakör som snarast påminner om en mobbningsfalang.Kristendom är väl inte en intellektuell kraftmätning och förakt för de som är mindre rätt!

   Radera
 5. Makten tar sig friheter, definierar Kyrkans ämbetssyn, förföljer och förnedrar dem som säger emot. Makten anser sig kunna diktera Kyrkans äktenskapssyn och bortse från vad Kyrkan själv kommit fram till. Makten gör våra sjukhus till slakthus, befodrar i en i realiteten nazistisk och gudlös människosyn som INGEN får ifrågasätta. Protester bemöts med lögner, förnedring och isande tystnad. Jesu vänner tiger, det blir lugnast så tydligen. Inte ens kardinalen av Stockholm säger något, bara en enkel barnmorska våga utmana och provocera genom sin vilja att slippa våldföra sig på sitt samvete i sitt dagliga verka, slippa medverka i 2000-talets euthanasiprogram!

  Hur vore det om vi kristna började säga ifrån och bli besvärliga??!! Hur vore det om vi startade egna sjukhus, skolor och äldreboeden där bönen beledsagar arbetet, vården och undervisningen. Skolor där barn och ungdomar får lära sig om Gud och samvete och öppna en bibel.Äldreboenden där äldre respekteras och inte skickas på avlivning och där gudstjänster och andakter firas regelbundet och där prästen får ge de döende den sista vägkosten och Ordet på vägen. Sjukhus där vårdetik är mer än ett begrepp och där mänskligt samvete respekteras och där livet vårdas och ges i stället för att tas.
  VENI SANCTE SPIRITUS!!!!
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
 6. Högkyrkliga "måsten" mår också bra av att hädas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog redan gjort...
   F Pierre

   Radera
 7. Rörigt värre med klart SD-stuk! Påminner om Antony fast värre. Hur kommer Veni Sancte Spiritus in i sammanhanget? Hur mår arge medlemmen egentligen? Marcus

  SvaraRadera
 8. Fantastisk bloggoost idag! En annan sak som hade varit lika fantastisk som off topic vore om Dag, med sedvanlig humor, ville återge historien om när Kalmar församling beslöt riva masonitskjulen på Ohletveten för att de inte skulle falla i händerna på Sveriges högkyrkliga. Eller hur det nu var.

  SvaraRadera
 9. Nej, det har hädats nog. Den typen av argument väcker inte förstånd utan motstånd. Om folk ska öppna sig för ett öppenhjärtigt samtal krävs respekt och omtanke. Reformationsjubileet borde verkligen firas med lägga bort det reformationstida sättet att missfirma och verbalt fara illa med de som inte delar ens åsikt. Vilket det också manas till i ert med Rom gemensamma dokument "Från konflikt till gemenskap", första och andra imperativet.
  -Anthony gillar den säkert skarpt! Och kyrkomötet ska väl anta den? Vad annars?

  SvaraRadera