tisdag 11 juli 2017

Kardinalen fick problem

Nu talar vi inte om, som han kallas, "Sveriges kardinal", Den Ranghögste. Han är verkligen det. Ärkebiskopen är detroniserad av en romersk katolik, när hovet bjussar. Mina källor är säkra. Det är en annan kardinal som fått problem och då kan de svenskkyrkliga säga: "Vi har problem. Men det har man i Rom också."

Monsignor Luigi Capozzi och ett gäng andra åkte fast när Vatikanens gendarmeri stormade ett näste i Santa Ufficio, Holy Office, där det snortades kokain och idkades homosexuell samlevnad. Orgie kallas saken i media. Grannar hade klagat på trafiken sena kvällar till fader Luigis eleganta lägenhet. Det anges också att den ligger knappa 500 meter från påvens bostad.

Capozzi var sekreterare åt kardinalen Coccopalmerio, 79 år. Jag hör att Frasse blev förbannad på det svenska sättet, alltså inte utan Gud och nåd i världen, men på det mer handfasta. För att säga som det var. Den Helige Fadern blev heligt förbannad. Coccopalmerio är nu på väg bort från Det Påvliga Rådet för Legislativa Texter. Det är nästan så att man tycker synd om den gamle mannen.

När media ringde Capozzis kontor fick de svaret: "Pronto" och beskedet att intervjuer inte ges. Skandalen uppmärksammas stort. Kokain har kunnat levereras med en Vatikanskyltad luxuös bil för ingången vetter ut mot ett område som hör till Italien, inte Vatikanen. Ni förstår.

Luigi Capozzi fördes efter tillslaget till avgiftning och sattes sedan i bil för att föras till ett kloster någonstans utanför Rom men finns nog nu på Gemelli-sjukhuset. Det där att han skulle bli biskop kan han glömma. Det var annars meningen. Att det inte hann gå så långt är nu en källa till tacksamhet i Vatikanen.

Catharina av Siena citeras i kommentarerna. Hon var inte för det som nu gendermerna klampat in i, för att uttrycka sig med en eufemism. Också demonerna upprörs när de ser sådant som skedde i fader Luigis lägenhet, menar hon. Och det redan för 600 år sedan. Min engelske vän som hörde om detta och om kardinaler med stora förmögenheter i Swiss Bank, bestämde sig för att dra till Yorkshire Valley för att få möjlighet att lugna sina nerver. Han bloggade, men fann nu en värld avslöjad som befinner sig bortom själva parodin.

Jag har aldrig fått svar på frågan om den bordell för präster och munkar som Luther såg i Rom år 1510 och vars existens upprörde honom, har stängts. Låt oss förutsätta det. Vad säger vi då nu - monsignorer i böghög och höga av kokain? De romerska katoliker som älskar att avhåna Svenska kyrkan som ett postkristet samfund och har en del synpunkter i övrigt, kanske ska sändas en medlidandets tanke. För nu var det väl något som sprack upp.

Kardinalen Pell är väl tillbaka i Australien för att försvara sig mot pedofilanklagelser.

Vad kan evangeliska katoliker säga om det romerska? De får väl sin andliga tradition likmätigt läsa Bibeln ("Skriften allena!"), och trösta de romerska med beskedet att vi står samman. När en lem lider, lider alla. Hade vi inte på djupet hört ihop, hade vi storknat av skadeglädje. Nu gör vi inte det. Vi vet något om synden, vi som fått så mycket romersk kritik för allt vårt tal om synd i Augustinus och Luthers efterföljd. Fader Luigi kanske hade behövt påminnas om den saken?

Kardinalen Francesco Coccopalmerio slutar i ett nederlag, förrådd av sin personal. Frasse hölls informerad om raiden och utfallet, berättas det. Han får våra sympatier också. Dock har jag inte svaret på frågan om Bengan avgick för at han visste att Frasse kan nypa så mycket hårdare när det gäller att röja. Jesuiter är inte att leka med. Eller som benediktin sa: "Jesuiter är precis sådana som det sägs i de värsta berättelserna om dem!" Jag är inte säker på att han skämtade.

Det finns ögonblick när jag undrat vad man går på i Kyrkans Hus och på andra högre kyrkliga höjder, men det är ändå inte kokain. Men byråkratier föder ett osunt självmedvetande, en bild av omnipotens. När gendermerna tar sig in, raseras den självbilden. Den eleganta lägenheten blir Luigis före detta boende. Och nu sätts Frasses tal om barmhärtighet på prov. Blir det ett kloster för Luigi? Blir det en ny uppslitande debatt om gay-lobbyn i Vatikanen?

Om ni inte läst nyheten från Rom i Il Fatta Qutidiano så kom ihåg att ni läste den första gången på Bloggardag. Nu behövs en ny chef för Det Påvliga Rådet för lagtexter. Mina romersk-katolska sagesmän hävdar att det inte är någon överhängande fara att Kardinalen Arborelius åker på den sysslan. Men börjar kardinalerna tunnas ut, kan man inte veta hur stora åtaganden de anständiga får ta på sig.

Jag mötte några entusiastiska kristna som hört nyheterna från Rom. "Då citerar jag gärna Jesus", sa den ene. "Egen framgång är guld värd men andras motgång är inte heller att förakta. Här återställs ekumeniska utgångsvärden. Jag höll inte med. Det var inte Jesus som sa så. "Det kan vara bra för det", sa den protestantiske vännen.

Löd inte anklagelsen att Svenska kyrkan hölls med ett hedonistiskt prästerskap eller minns jag det Antony skrivit fel? Kan det i stället vara så att det mänskliga innebär ett pågående projekt att stå det omänskliga emot? Både här och där, i oss, kring oss, med oss.

Hur det är med kardinalernas stora tillgång på Swiss Bank har jag inte hunnit fördjupa mig i. Men skakade har vänner utomlands blivit. Det är inte alltid roligt att vara i Frasses kläder.


32 kommentarer:

 1. Noteras med glädje!

  -Javisst är det glädjande att bloggaren nu också - i likhet med mig och en massiv majoritet av Svenska kyrkans medlemmar - indirekt erkänner, att kyrkan inte är ett postkristet samfund, som den hånats för att vara från romerska katoliker (och från flera kommentatorer på denna blogg, kan tilläggas).

  Också det näst sista stycket i dagens bloggtext - indirekt riktat mot Antonys anklagelser - får ses som bloggarens erkänsla för den kyrka, som han givit sitt liv, där han trivs och verkar på lokal nivå och i toppen och som han ibland tyvärr också givit varma servetter.

  Som jag alltid har betonat: hjälp och stå upp för kyrkan! Varje bidrag, stort eller litet är välkommet. Som vi människor är kyrkan förstås ofullkomlig. Vi kan inte göra den helt fullkomlig men vår vilja att vara Guds soldater för kyrkan är gott nog. Gud till ära och oss själva till glädje!

  Hänger ni med i truppen, kära "Dikeätare", övriga kritiker och de som inte förfaller till utbrott så snart de ser en liten text av mig!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag drar mitt strå till SvK genom att vara månadsgivare till Oasrörelsen.
   Den delan av svK står jag upp för, så mycket frimicklare jag numera är.

   Radera
  2. Herr "förtroendevalde" storhycklaren Dike, 77, briljerar här med bravur sin roll som patetisk, ömkansvärd föredetting. Intresset för "kyrkan" är NOLL. I den sätter herr Dike, 77, aldrig sin fot. Det som styr lismaren är de hägrande arvodena och möjligheten att bevilja sig själv ytterligare sekiner. /John

   Radera
  3. John utrycker sig förnedrande om DIke och behöver gå till bikt, och det snart. Man vet ju inte om man är död imorgon.

   Radera
  4. Se där Dike77, nu har du äntligen fått en egen ortodox liten doakör! Har Dike77 varit i bikt nångång? Marcus

   Radera
  5. Marcus,
   sluta att hacka på Dike (och Antony, för den delen). Skriv något vettigt en enda gång, istället för den smörja du presterar.

   Radera
  6. Nu är dom redan två i Dikes doakör! Det här går ju riktigt bra! Berit

   Radera
 2. Svenska homofila biskopar har åtminstone den goda smaken att vara monogama.
  Men det gör inte skandalrn i Rom mindre tragisk.
  Ska vi gissa att kardinal Anders avböjer intervjuer p.g.a. tidsbristen som uppstår för alla böner som behöver bes för de inblandade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får dom masturbera? /John

   Radera
  2. Får man masturbera dom? Marcus

   Radera
 3. Nya vindar blåser i Vatikanen!
  Det ligger mycket damm och smuts samlade under alla sedan länge ovända mattor. Byråkratier som tillåts bli cementerade börjar leva sitt eget liv. Köra sin egen agenda. Se till sitt. Att Vatikangendarmeriet nu slår till är ett hälsotecken och visar på gott gry hos KK! När börjar mattor vändas på Kirchenkanzellei/Führeerbunker i Uppsala? /smun

  SvaraRadera
 4. Dr Sandahl är inte i bästa form trots den ringa sommarvärmen. Har jag någonsin hävdat att alla katolska präster är helgon, eller att alla Svkys 38,25 timmars tjänstemannaprelater är hedonister?

  Jag har många gånger skrivit om John Jay-utredningen som kom fram till att de sexuella övergreppen, utförda av katolska präster i USA, till nästan 80% var homosexuella. Jag har därför med emfas backat upp kyrkans kamp för att rensa ut homosexuell hedonistisk subkultur och hedonistiska präster, vilket nu verkar vara fallet med prästen i Vatikanen.

  Jag har förvisso hävdat att det postkristna samfundet är hedonistisk, i den meningen att man officiellt deltar i Pridehedonismen, har många prelater som lever i utomäktenskapliga, seriemonogama och homosexuella relationer, vilket verkar vara helt ok eller uppmuntras av Svkys nomenklatura.

  Om fader Luigi varit en prelat i Svky hade drogerna varit den stora synden, knappast bögeriet!

  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att inte instämma i Antonys sista sats.

   Lars Jensen

   Radera
 5. Nej, dag, nog var det illa, men det var inte i Santo Officios nuvarande lokaler som fanskapet pågick. Stora orgnaisationer utan ordentlig koll, blir såhär. Och det är ingen som helst ursäkt för oordning och tjänstemannavälde på andra håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var menar du att fader Luigi bodde?

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=wEGXmpOb5Hw

   Lars-Gunnar

   Radera
 6. BOD,

  som den politruk Du är läser Du allt in vad Du själv önskar att det stod än vad det verkligen står.

  DS påpekar helt sanningsenligt att RKK har sina problem och har även tidigare påpekat att orsaken till skilsmässan mellan RKK och nuvarande protestantiska rörelser. (De är ju sorgligt nog splittrade, SVeK påstår sig vara lutherskt men bevisligen är det inte sant).

  Oavsett, vi som kritiserar SVeK för dess anpasslighet, dess brott mot den bekännelse de visserligen lögnaktigt med dock påstår sig vara bundna till gör det förhoppningsvis utan att snegla på RKK utan just därför att SVeK sviker. Den är inte en helig allmännelig och apostolisk kyrka utan en plattform för politiker att breda ut sig i och genomföra sina utopier utan tanke på Kristus. (Detta självklart med arvoden som morötter- annars hade det nog varit ganska tunnsått med politruker i de ledande samlingarna. Om arvodena är höga eller inte-tja för en girig politruk är de aldrig tillräckliga men så är deras synpunkter här knappast av värde.)

  RKK´s bekymmer och avarter ursäktar dock inte på något sätt SVeK´s framförallt förminskar de inte avstegen på något sätt.

  Läromässigt kvarstår det mesta av Luthers kritik om än en del försvann i samband med motreformationen. Tyvärr kan sedan tilläggas att nya tillkommit både på RKK´s sida men framförallt från SVeK´s sida. Avsteg som möjliggjorts genom att politikerna helt tagit över alla tillsättningar av tjänster inom SVeK och då fof ämbetet som biskop /kyrkoherde.

  Detta medför att de också både direkt och indirekt tagit över läroämbetet. Tala om läroämbete där visserligen biskopar ingår men där alla är anpasslingar till tidsandan och där man nogsamt sett till att utestänga apologeter.

  När nu en i läronämnden,inte biskop, avgick därför att hon helt enkelt ansåg att hon inte kunde vara ansvarig för rena brott mot skriften såg sedan Antje till att den mest meriterade och rimligen den man borde valt i hennes ställe inte fick säte där.(Det fanns ju risk att han skulle sätta sig på tvären i avstegen mot apostolisk lära.)

  Hur är det? Har Antje hittat någon som fått "godkänt" av henne? Om så kan vi bara konstatera att politrukernas kontroll över läronämnden är total liksom den redan är över biskoparna och de flesta kyrkoherdarna , förvisso över majoriteten av komministrar och andra också.)

  Redan på Giertz tid talade han om kyrkans förfall och att man inte kunde påstå att SVeK var en Kristi Kyrka men väl att man kunde finna inom SVeK "öar" som ännu var det.

  Problemet idag är "bara" att dessa öar nu är mycket färre och mänskligt att döma utrotningshotade ty nya släpps inte in så länge politrukerna har makten.

  Våra katolska kommentatorer har inte helt fel när de talar om det postkristna. Det officiella SVeK talar inte i enlighet med apostlarnas lära- de går så långt att de köper ut, avskedar,avkragar de inom SVeK som håller sig till skriften och bekännelsen alltmedan de inför ett annant evangelium. Ett som sannerligen inte kan frälsa men kanske dövar samvetet till en tid.

  Till vilken nytta kan man ju fråga sig?

  Som sagt, ännu finns det öar. Bro / Brastad var ett sådant men det får väl anses vara besegrat av tidsandan idag.

  //HH

  SvaraRadera
 7. "Läromässigt kvarstår det mesta av Luthers kritik..."

  Hahahaa... Luther!? Vem i all sin dar bryr sig om Luther 2017!? Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hahahaa... Luther!? Vem i all sin dar bryr sig om Luther 2017!?"

   Kristet folk, typ.

   Radera
  2. Svar på Marcus fråga:
   Det gör många. Inte minst rom.kat. teologer, blad dem förre påven. Mycket tjohej om Luther i Danmark och Tyskland också.
   För frågan var väl seriöst menad?
   För den ortodoxa och östliga kristenhet är Luther inte så intresant eftersom hans förståelse av kristendom inte är ortodox.
   Lutehr och hans vänner menar tex att läran om Kristi ställföreträdaden lidande ( Jeus blidkar Gud faders vrede genom att låt sig korsfästas) är en lära med vilken kyrkan står eller faller.
   Men den är okänd, och har a l d r i g f u n n i t s i östkristen tradition! -därmed inte i Nya Testamentet heller, fast vi som påverkats av västkristen tradition tror oss höra det. Det är den augustinska Paulustolkningen som lurar oss.

   Radera
  3. Alphadeltagaren13 juli 2017 kl. 07:18

   Mikael Liljeström

   Åh!
   Den där Guden som först var arg i evigheter och sedan, efter att ha fått avreagera sig på Jesus som en slags boxboll, inte reagerar på något alls i hittills 2000 år har jag så svårt att lita på. Tro=tillit.
   Har ni Alphakurser?

   Radera
 8. Är det en fundamental skillnad när det gäller synd mellan att delta i en "böghög" och att som heterosexuell svenskkyrklig präst titta på pornografi på nätet, där människor deltar i heterohögar? I böghögen torde ett visst samtycke föreligga, i heterohögen på film vet man inte alls samt syftar den ofta till att förnedra kvinnorna.

  Bara en fråga, då jag läst att ett väldigt stort procenttal av männen regelbundet tittar på porr. Vilket är obehagligt i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna: Enligt Katolska kyrkans lära är båda företeelserna allvarliga synder, möjligen är böghögen en värre synd mot skapelseordningen men både företeelserna är allvarliga pervertioner av sexualiteten (som i sig är god om den utlevs i ett heterosexuellt, sakramental, äktenskap).

   Med tanke på att det postkristna hedonistiska samfundet "välsignar" bögeriet, utomäktenskapliga och seriemonogama relationer är väl båda företeelserna rätt ok i Svky, möjligen är den stora synden att porren är kommersiell?!
   Antony

   Radera
  2. Antony: du har verkligen imponerande kunskaper i vissa saker. På det här har du tänkt länge och mycket märker man. Tycker du inte också att själva sexualiteten i sig är pervers? Till och med tankar på den är synd säger pater Josef i Jönköping. Nåt annat än barnalstring får den inte användas till, det vet du väl om du är katolik. För att inte tala om självtillfredsställelse med risk för ryggont. Du vet väl att en stor del av katolska prästerna är bögar? Och att de största böghatarna ofta är ledsna bögar själva. De dyker upp här ibland. Berit

   Radera
 9. Antony: "möjligen är böghögen en värre synd mot skapelseordningen" skriver du. Om det inte är för personligt, kan du utveckla det lite? Berit

  SvaraRadera
 10. Anna,Berit

  Utan att föregå Antonys eventuella replik bara påpeka att i fallen "böghög" resp "heterosexhög", just inget uttryck jag skulle använt påpeka att i båda fallen är det fråga om otukt av värsta slag.

  I första fallet tillkommer dock även själva det homosexuella utlevandet vilket alltså enligt kristen, apostolisk lära är en synd i sig själv.

  Ni får väl sedan fundera över om det är meningsfullt att gradera synden. Tror Ni att det hjälper inför vår Herre att räkna upp synder vi eventuellt inte begått?

  Kanske man bör erinra sig Jesu allvarsord om de gärningar vi borde gjort men underlät att göra?

  Att t.ex SveK nu prisar RFSL och deras "ideér" ändrar inget i vad skriften säger och apostlarna lärt. Att SVeK lär annorlunda innebär bara att de lämnat skriften och den apostoliska läran.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH: Du missförstod mig om du tror att jag är ute efter att "gradera synd". Jag påpekar bara än en gång balansen mellan vilka synder man ägnar kraft åt att fördöma.

   Radera
 11. Anna,

  Nja, Det handlar inte så mycket om vad "vi" ägnar kraft åt att "fördömma" utan om i vad "Kyrkan" angrips.

  Ännu så länge har ateister och andra likasinnade i det här sammanhanget ödslat så mycket krut på att fördömma "Kyrkans" ställningstagande i fråga om t ex otukt. Ingen har heller börjat på allvar föreslå legalisering av sådant som tidelag, nekrofili och liknande.

  Får utvecklingen fortsätta blir detta kanske en strid men knappast inom den närmsta tiden. Nu gäller det för Kyrkans fiender att konsolidera sina segrar.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH: Jag förstår inte riktigt vad du menar. Det jag menar är att om man fördömer det som i Bibeln kallas otukt så ser det lite snedvridet ut om man ägnar allt krut till att fördöma homosexuell otukt (för mig är dock homosexualitet i sig inte något jag kan eller vill kalla otukt) men överhuvudtaget inte vågar peta i den heterosexuella pornografin. Men okej, jag kan förstå att RFSL/RFSU retar upp och provocerar fram detta i viss mån, men samtidigt tror jag inte att RFSL och Pride är den enda anledningen. Pornografin ligger för nära, eftersom de flesta män (enligt uppgift i nyligen läst tidningsartikel) inte kan låta bli att konsumera porr några gånger i veckan, minst. "Flytta, flytta fokus! Till de homosexuella och deras vedervärdiga beteende!"

   Tolkar jag det hela som.

   Radera
 12. Anna,

  Glömde ett "inte" i repliken ovan skall vara ...sammanhanget inte ödslat så... Dessutom borde varit punkt efter ställningstagande och alltså inlett med versalen I i nästa mening.

  Vad jag vill ha fram som jag påpekat förr. Kyrkan angrips där den är svagast. Det är den där den onekligen har behandlat sina medmänniskor illa.

  Kristna har ,vilket dess fiender älskar att utnyttja, kravet att svara på varje seriöst ställd fråga om dess tro. Tyvärr har inte alla orken att helt enkelt svara på vad Kyrkan lär utan vill vara PK och inte stöta sig med den nu så toleranta och medkännande PK-"intelligentsian"?

  De vars utövare tycks vara utan egen tanke, reflektion men hela tiden tror sig forma nya visa tankar gentemot oss rigida som inte inser att PK= rätt och att tolerans bara gäller dem som omfattar PK-ideérna?

  Mig påminner de mest om tjattrande papegojor.

  //HH

  SvaraRadera
 13. Det är helt säkert så att förbindelserna i Svenska kyrkan är så många fler än i Katolska kyrkan men de får ingen eller liten uppmärksamhet när de uppdagas, då Väl eller journalisterna inte ser så allvarligt på Det, eller att det inte anses fel alls.

  Jonas M

  SvaraRadera
 14. Gendarmeriet stormade in, Vatikanstatens egen polis/militär. Men hur prövas nu detta? Hur ser Vatikanstatens rättsystem ut? Åklagare - försvarare? Finns avläsbar lagstiftning? Vilket bedöms som svårast - drogerna eller sodomin? an

  SvaraRadera