tisdag 30 juli 2013

Dra sig undan

Inför det som blir dumt eller mödosamt finns det en frestelse att dra sig undan. "Svenska kyrkans styrsystem är av ett sådant slag, annat jag inte röstar i kyrkovalet" är ett argument att ta på allvar. Det är psykologiskt begripligt, inte minst som ansträngningarna inför kyrkovalet är att locka folk att rösta. Valet ska legitimeras av att det blir mer än 10% som röstar. Kanske till och med 12 - eller 13%! Men vad röstar man på? Handlingsprogrammen har man inte läst. En del röstar på det parti de alltid röstar på och är medlemmar i. Andra röstar på någon de känner - men känner allt färre eftersom valet inte handlar om ett mycket lokalt kyrkoråd utan - på norra Öland - ett kyrkoråd som sätts samman av folk från många socknar. En del som röstade förra valet, har lämnat Svenska kyrkan - somliga genom aktivt val "en sådan kyrka kan man inte tillhöra och understödja med sina pengar", andra genom passivt val. De har helt enkelt dött. Och så finns de som vämjes över kyrkovalet och inte röstar fast de har rösträtt.

Jag tror man ska rösta. Argumentet är egentligen att en kristen inte får dra sig undan. Det är en illusion att tänka att om kyrkosystemet faller ihop under sin egen tyngd så kommer Svenska kyrkan att frisk och glad likt en fågel Fenix att resa sig. Vi har inget alternativ till det mödosamma att bedriva kyrkokritik och lägga fram visionerna för en levande, folklig kyrka och den som vill detta, får rösta på dem som står för ett sådant program.

Nu finns det förträffliga personer också i de politiska partierna. Den kristne bolsjeviken Nisse Rehnström från Norrland var en sådan. Han valdes in i kyrkomötet 2001 med fler röster än någon vänsterpartist, men de andra bolsjevikerna fann snart att Nisse företrädde klassisk kristendom och alls inte stod för partiets kristendomstolkning (eller vad man ska kalla företeelsen). Han sattes raskt ut i kylan och partiets behandling av honom förkortade hans liv, menar jag. Att Gudrun Schyman pinkat i mattan på en biograf eller försummat betala skatt är beteenden som är milda i jämförelse mot den skändliga behandlingen av Nisse Rehnström. Men fallet illustrerar hur det blir med partipolitik. Förträffliga personer är en sak. Partisystemet ett annat. Ställs de två emot varandra, vinner partiet. Vi kanske alldeles för fort har glömt komministern/kommunisten Rehnström?

I årets kyrkoval finns det alla skäl att inte rösta partipolitiskt. Partipolitik har inte i Svenska kyrkan att göra. Det kan man säga till grannar och vänner - och de flesta håller med. Det är också ett fullgott skäl att animera dem att rösta den 15 september. Vi kan fortfarande göra skillnad, menar jag.

Frimodig kyrka i Växjö stift packar valsedlar den 10 augusti kl 10.30 hos Nymans i Ingelstad. Det är folkrörelse och arbetsgemenskap. Vill någon som inte är medlem komma, går det bra förstås. Vi arbetar på med paketinslagning och prata Kyrka. Kan det bli bättre? Den som vill vara med, kan mejla mig. d.sandahl@telia.com

15 kommentarer:


  1. Men Dag, hur kan en av kyrkomötets minsta grupper stå för "folkrörelse och arbetsgemenskap"? Med det första ordet menas ju spridd i och företrädd av hela folket. Men Frimodig kyrka i såväl landet som i Växjö stift är ju en liten minoritet bland de få som röstar i kyrkovalet.
    Låt vara att gruppen är frimodig - men stark förankring bland kyrkfolket har den faktiskt inte. Drömmar bör inte få överflygla verkligheten, eller hur Dag?

    Kyrkotillhörig iakttagare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan avsikt att misskreditera FK, men så att vi får perspektiv på storleken på folkrörelsen: det var fler som såg finalen i damfotbolls-EM på plats på Friends arena än som röstade på FK i kyrkovalet 2009.

      Radera
  2. "Men stark förankring bland kyrkfolket" Kyrkovalet är maxat för politiker som enbart behöver smulor av sina politiska vaneväljare för att fylla Kyrkofullmäktige.

    Svenska Kyrkan får finna sig i detta. Sekulära krafter håller i ratten. Ingen vänstersväng eller högersväng utan rent åt skogen

    SvaraRadera
  3. Ett påtagligt problem är valet på församlingsnivå, om man har sin gudstjänstgemenskap i en annan församling. Vad är det för mening med att rösta i ett sammanhang, som inte angår en? (Det kanske inte heller finns något annat än politiska alternativ.) Jag har de senaste valen (ja, jag tillhör fortfarande Svenska kyrkan) brukat rösta i kyrkomötes- och stiftsvalet, men avstått från församlingsvalet.

    SvaraRadera
  4. Jo, det är bra, rätt och riktigt att kunna rösta på Frimodig Kyrka till kyrkomötet. Och man har, såvitt jag förstått, betydligt starkare förankring bland kyrkbänksfolket än vad "Kyrkotillhörig iakttagare" tror.
    Ett annat problem är att de tidigare renodlat partipolitiska listorna här och var byter bort sitt partinamn på nomineringsgruppen, lurar kyrkfolk och andra, upplevs som "rumsrena" - men innehåller samma
    personnamn som tidigare.

    Jag i Halland








    SvaraRadera
  5. Med tanke på Rehnströms martyrium påminns vi om att det är ett av den sanna kyrkans kännetecken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bör väl rätt betänka, att pissande i biografmattor och deltagande i ravepartyn samt skatteflykt är småkrafs. Lite dumgulligheter bara, jämfört med det stora PHUUULA, att ta Jesus på allvar.
      Hade Shyman, eller Ohly eller vem som, kommit ut med en klassisk kristen tro, hade de inte suttit särskilt länge som företrädare för något som helst parti. Talibaner omhuldas, såvida de är muslimska. Kristna troende anses vara en belastning och ett hot i de flesta sammanhang.

      Den sanna kyrkans kännetecken var det, ja...

      Tant Svart

      Radera
    2. Jag förmodar att f Dag vill likt Hebr 10:38 uppmuntra till bekännelse som med nödvändighet omfattar martyriet. Angående undandragandet skriver von Balthasar om detta i "Cordula oder Ernstfall (The Moment of Christian Witness)". Till alla som vill vara vän med den tillfälliga kontexten och göra alla till anonyma kristna säger den icke kristne kommisarien: Dont be stupid my friend. Now I have understood enough. You have liquidated yourselves and spared us the trouble of persecuting you.

      Radera
    3. Se det var ett argument med bett!

      Tant Svart:)

      Radera
  6. Mätpunkten borde vara den gudstjänstfirande församlingen. Ekklesia snarare än demos borde vara Kyrkans valmanskår. Där tror jag de frimodiga står sig rätt väl.

    SvaraRadera
  7. Jag vet inte vilket kyrkfolk kyrkotillhörig känner, men jag har bland kyrkfolket mött ett starkt stöd för Fk, samt ett beklagande att man redan sedan tidigare bundit upp sig och engagerat sig för ett parti istället, p g a brist på andra möjligheter i förfluten tid. Men kanske du har delvis rätt: Kyrkfolket kanske inte längre är en del av en folkrörelse i den snäva mening du lägger i ordet, folkrörelsen i Sverige rör sig väl snarare bort från Gud och S och C mfl med den. Ändå gör dessa partier anspråk på att styra kyrkan i samma riktning, den kyrka som är Herrens! Men kyrkfolket - och däribland Frimodig kyrka - är om inte folkrörelse så i allafall den lilla minoriteten som vill vara Herren Kristus trogna i Sverige och som sådana har vi 2000 åriga anor och miljarder bröder och systrar i hela världen. Varken S eller C slår det och bör därför inte i rättvisans namn heller få kallas "folkrörelser". Särskilt som inte S har fler medlemmar än jägarförbundet. Och det kommer iallafall på min ort fler på gudstjänster varje söndag än på arbetarkommunens möten!

    SvaraRadera
  8. Jag kommer att rösta på Frimodig Kyrka i kyrkovalet, om det nu har någon effekt på det kyrkliga läget. Hoppas att FK får många mandat.
    Jag deltar inte i Svenska Kyrkans gudstjänster då jag anser att där jag bor inte finns den förkunnelse som jag behöver. Jag har min gudstjänstgemenskap med Kyrkliga Förbundet. Så brukar jag lyssna på gudstjänster via Internet. Det finns kyrkor som sänder ut gugstjänster med en god förkunnelse. Exempel: Närpes församling i Finland, Roseniuskyrkan i Stocholn och Ingelträdes missionsförening via Höganäs närradio.

    EM

    SvaraRadera
  9. ur dagens Gotlands Tidningar: "I Visby domkyrkoförsamling finns två alternativa listor, Posk och Kyrklig samverkan ... De ger inga vallöften och har allmänt hållna programförklaringar... - Skillnaden är marginell ..."

    Jag har redan tänkt på att göra som +Göran.

    /Martin

    SvaraRadera
  10. Nej, vad som än kommenteras ovan är inte FK en folkrörelse - och blir det inte heller. Någon frågar var undertecknad hör hemma. Svaret är enkelt: i folkkyrkligheten, hela folkets kyrka. FK har förvisso flera ledande och teologiskt kunniga företrädare, bland vilka det kanske inte är självklart att vi vart fjärde år skall rösta i kyrkoval. Också i en kommentar antyds att den lilla FK-minoriteten vill vara Herren Kristus trogen Men, snälla nån, det vill väl också den sanna folkkyrkligheten! Vad är annars kyrkan? Kom ihåg, bästa kommentatorer, att ingen är förmer än den andre. Eller som Dag kanske skulle säga:
    -Inför vår Herre är vi alla smålänningar.

    Kyrkotillhörig iakttagare

    SvaraRadera
  11. Fint att du nämner Km Rehnström som så tidigt lämnade oss efter sin hjärtinfarkt. En frisk fläkt i Luleå stift på sin tid.

    SvaraRadera