fredag 2 december 2011

Kyrkans Tidning

Jag fick fatt på ett sammanträdesprotokoll från en så kallad kyrkonämnd, styrelsen för ett pastorat eller kyrklig samfällighet. Beslutande var en kyrkoherde, förstås, samt sju andra personer. Av dem var två ledamöter av stiftsfullmäktige och en dessutom tjänstgörande i kyrkomötet med ett förflutet i en nämnd i det rikskyrkliga. Inte riktigt folk från stubbotan rot, alltså.

Sista paragrafen handlade om prenumerationer på Kyrkans Tidning till anställda. Beslutet blev att "arbetsgivaren" från 2012 inte betalar personliga prenumerationer av Kyrkans Tidning till anställda. Tidningen finns att tillgå på församlingsexpeditionerna. "Om särskilda skäl föreligger kan undantag göras" efter beslut av kyrkoherden.

Nog kan jag håna och häckla Kyrkans Tidning vid behov - men detta är en skrift på väggen. Den sägerr att KT inte är ett oumbärligt verktyg i arbetet. Arbetsgivaren - som alltså ger arbete fast jag trodde att arbetet köptes! - tycker inte heller att det är en poäng med att "arbetstagaren" på torsdagens morgon innan arbetstid vid sitt frukostbord inhämtar tidningens informationer. Det ska ske på arbetstid efter hänvändelse till församlingsexpeditionen.

Jag är inte chefredaktör för Kyrkans Tidning. Jag avundas honom inte situationen för händer detta på ett ställe, händer det på fler. Frågan skulle kunna besvaras: Hur ser Kyrkans Tidnings upplageframgångar ut från start till nu? Och hur är det ställt med solidariteten i Svenska kyrkan - och viljan att samtidsorientera sig? Tror någon att förtroendevalda och anställda fylkas kring det enda exemplaret av Kyrkans Tidning, det som ska finnas på församlingsexpeditionen? Är jag rätt informerad har pastoratet tre expeditioner.

Tidningen Vår Kyrka hade som bäst kring 60 000 prenumerationer.När den upplagan halverats, kom rop på en annan tidning. Vi fick Kyrkans Tidning med många kollektivprenumerationer. Nu börjar det se dystert ut. Det är uppenbart att tidningen i det aktuella pastoratet tappar väldigt många prenumerationer - procentuellt sett. 10 prenumerationer bort. Kvar blir 3, kanske 4. 70% reduktion, va? Kanske 80!! Och KT upphör att vara en snackis på jobbet torsdag morgon.

Svaret blir förstås att saken handlar om ekonomi. Må vara. Och då är det, som man säger, informationsbärande var man gör besparingarna. Snart håller vi husen igång men har inte råd med verksamheten. Mycket påminner om den svenska krigsmaktens öden och äventyr. När det begav sig sparade vi in på försvaret men fick fortfarande betala lika mycket....

5 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte2 december 2011 kl. 15:44

  Håller helt med, det är är att låta snålheten bedra visheten. Vi prenumererar på systertidningen Sändaren som verkligen fick ett lyft när Anders Mellbourn blev chefredaktör och tidningen veckotidning, med mera nyhetsinnehåll. Skulle tro att Kyrkans Tidning med Anders Ahlberg håller liknande hög kvalité!

  SvaraRadera
 2. Har varit utan den i många år men brukar tjuvläsa den när jag passerar någon expedition. Det går ganska fort, OK tar några fler minuter än SKT. Men jag förstår invändningen - det finns alltså ingen tilltro till den egna arbetsorganisationen och dess eventuella behov. Möjligen betraktar också ledningen blaskan som en gäspning. Det var roligare på Ingmar Ströms tid - på något vis. BoR

  SvaraRadera
 3. Förslag till ersättningstidningar:

  * Mandrake - har tumme med det "övernaturliga".
  * Stålmannen - oövervinnelig i ämbetsdräkten.
  * Bamse/Karl-Alfred - förstår vikten av himmelsk manna.
  * 91an Karlsson - tar allting med gott humör.
  * Tarzan - tar sig alltid fram, bara det finns den allra minsta lian att hålla sig i.

  LG

  SvaraRadera
 4. Och jag som började tycka att Anders Ahlberg och KT började arta sig riktigt bra - eller var det där skon klämde? När t o m anrika Aftonbladet satsar för fullt på webben är det kanske bara att inse att papperstidningen som format inte hör framtiden till - men finansieringen måste hursomhelst lösas!

  SvaraRadera
 5. Kyrkans Tidning är ju inte ens kyrkans längre.

  Sedan jag sade upp prenumerationen av KT har mitt blodtryck blivit bättre, magsyran balanserats och mitt humör mycket bättre säger alla. Samt att jag sparar pengar.
  Plastannonserna kan istället utsättas på svenska kyrkans hemsida centralt. Då blir det gratis dessutom. Man sparar papper, trycksvärta, utkörning, och så slipper man en massa sekulärt dravel.

  "Glad Lutheran"

  SvaraRadera