onsdag 21 december 2011

Nog är nog. Några ord om domprosten Mats Hermansson

Den 13 oktober var komministe rn, författaren och bokutgivaren mm mm Markus Hagberg och talade vid en samling för prästerna i Visby stift. Nu, den 21 december, kommer personangreppet på honom.www.helagotland.se/Print.aspx?ArticleID=7350907 Hans möjligheter att försvara sig är inte särskilt goda för folk glömmer vad som är sagt och lögnen kan framstå som sanning. Det finns en taktisk vinst med att dröja.

Markus talade om nattvarden. "Han gjorde det på ett sätt som fick flera kvinnliga präster att känna sig kränkta." Vad sa han då? "Han ville inte säga det rent ut, men vi uppfattade det som att han ansåg att den rätta nattvarden är den som celebreras av en man, säger Marianne Witting, präst i Väskinde församling." Det kan så vara - men felkällan uppfattar varje normalbegåvad omdelbart. Det man uppfattar kanske inte är det som sagts.

Hur hamnade man här? Domprosten Mats Hermansson frågade om det inte var viktigt både med nattvardselementen som skulle vara bröd och vin utan också med en manlig präst. Markus svarade att så tänkte de stora kyrkotraditionerna men i en kyrka som har kvinnliga präster är det kanske viktigare att argumentera för den reformen. Det är inte ointressant att domprosten tog upp detta sidotema - på sitt sätt logiskt men då logiskt på det sätt Markus Hagberg svarade.

Till listan över anklagelser i Gotlands Allehandas fogas också att Hagberg en gång skrivit på Kalins lista mot partnerskapsvälsignelse.Domprosten Hermansson tog initiativ till att de kvinnliag präster som känt sig kränkta fick komma till något som var att förstå som en debriefing med biskop Fast.

I förbigående meddelas också att nästa stiftsfortbildning ska handla om ungdomsarbete med pilgrimsvandringar. Biskop Lindsay Urwin ska tala men domprosten meddelar att han ska vara solidarisk med de kvinnliga präster och vill inte de komma, kommer inte domprosten heller. Vilket är problemet? Biskopen misstänks att vara mot ordningen med kvinnliga präster eftersom han inte tycker att Church of England ska införa kvinnliga biskopar. Därtill har Lindsay uttryckt stöd för biskopen i stiftet San Joaquin - en utomordentligt trevlig karl. Hans förbrytelse var att han bröt med TEC när Gene Robertson biskopsvigdes.

Vad säger domprosten mera? Det värsta: "Inget annat stift skulle komma på tanken att bjuda in honom (Markus Hagberg, DS) till en studiedag som är obligatorisk för präster. Det var direkt olämpligt." Analysera nu.

Domprosten argumenterar mot person, inte i sak. Hans frihetsideal är det i Sovjetunionen med lyydstater tillämpade. Har någon en olämplig mening i någon fråga (den domprosten själv försökte aktualisera!!), är personen nog grata och det är "direkt olämpligt" att kalla honom att tala om ett teologiskt ämne. Vilket teologiskt eller annat ämne som helst - för det är ju personen som är misshaglig.

Nu går allt svenskkyrkligt tal om politiskt ansvar för förtryckta och förföljda åt helvete om inte domprosten utsätts för näpst. Vi kan inte ha en totalitär kyrklig överhet och det gäller att hålla rent i tid, annars lär vi av hiistorien hur det går. Ogräset tar man innan det vuxit till sig. Av omsorg om Svenska kyrkan ska jag alltså anmäla domprosten till domkapitlet. Han skadar det förtroende en präst måste ha. Han står för ideal som inte ska vara ideal i vårt samhälle, ideal som somliga dragit på sig uniform och beväpnat sig för att försvara.

Jag vill också värna Svenska kyrkan mot att domprosten ska skada våra ekumeniska förbindelser med Church of England. Får han hålla på, blir biskopen från Walsingham bojkottad av en hoper kvinnliga präster och domprosten i januari - och då står vi där allihop, i samtliga stift, utskämda. Den risken vill jag inte ta. Alltså måste domprosten anmälas och näpsas. Nog är nog. Eller som det heter i det ekumeniska: Enough is enough.

Får man inte kritisera fördedragshållare eller debattera och ifrågasätta, då? Självfallet. Men i sak. Inte mot person. Så anmälan kanske också är ett sätt att hålla uppe den akademiska statusen i Visby stift? Själv hade jag funderat på att norra Öland och Visby stift kunde ordna något. Vi har ju ändå ett internationellt vatten tillsammans. Men den tanken föll just. Så mycket viktigare att domprosten Hermansson nu får torska.

7 kommentarer:

 1. http://helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7350907

  Länk som inte är en "print"-länk.

  Dag, om du rättar i artikeln kan du ju ta bort den här kommentaren.

  SvaraRadera
 2. Lönlöst!
  Men en markering, dock.

  Det vill mycket till innan tidsenlig dumhet framstår som just dumhet. Och klokskap, som går emot det av tiden just tänkta, framstår oftast som obegriplighet och dumhet.

  Var finns Visbystiftets traditionellt kristna prästinnor, som effektivt kan vrida om snoken på dumheten? Nog borde det förutom de lättkränkta finnas några av Sonja Grunselius' eller Anna Sophia Bondes kaliber också på Gotland?

  Per S

  SvaraRadera
 3. Stackars biskopen som ska ha en sådan populistisk och illojal domprost!

  SvaraRadera
 4. En spännande konfrontation med det turkarna kallar "den djupa staten"!"Kommunister Sundahl" är ju en non-grata person,så vi vet hur det är tänk att gå. men så kan man överklaga, och då blir det pinsammare!Om det varit någon fason på Svek borde "Kommunistern"haft en supporterskara på sådär en 400.00 som med demonstrationer och upprop kräver av folk i ledande befattningar, att de ska behärska enkel tankereda, hederlighet och förmågan att läsa innantill!
  fm

  SvaraRadera
 5. Av de senaste inläggen på bloggen framstår det i all sin tydlighet att Svenska Kyrkan måste vara vårt lands sämsta arbetsplats.

  I sin Herres efterföljd: Han blev ju t o m avrättad.

  LG

  SvaraRadera
 6. Jag förstår varför det är en tom kantors-vakans hos denne Witting med tanke på de falska brösttoner hon upphäver med skärande stämma uti sin tomma kyrka.
  Men nu har hon fått en knäpp på näsan av många av sina församlingsbor, vilket jag fått höra i första hand.
  Folk är hjärtligt trötta på henne samt på domprosten efter alla hans inblandningar i skandalerna under det gågna året.
  Många är de som bedjer till Herren om att han skall få det nya sökta jobbet.

  (Vad nu stackarna i Skara har gjort för ont)

  Ja svenska kyrkan är idag som den var vid tiden för 1490-talet. DAGS FÖR EN REFORMATION IGEN !!!

  "Gammel-Lutheran"

  SvaraRadera
 7. Hamnade här 2018, efter Hermanssons tilltag att likt höger- eller vänster extrema överrösta ett fullt legitimt demokratiskt samtal initierat av en seriös journalist. Att överrösta det demokratiska samtalet medelst klockringning; åsikter som Hermansson tydligen finner strida mot den dagismoralism och "värdegrund" han förfäktar.
  Att domprosten agerar som antidemokratiska krafter alltid gjort är skandalöst och monumentalt omdömeslöst. Tydligen har varningssignalerna funnits länge kring Hermanssons omdöme och ledarskap. Visby stift borde lysa hela Almedalsveckan i bann. Att Hermansson sedan tidigare rensat ut oliktänkande, självständiga präster ur stiftet är helt logiskt.

  SvaraRadera