torsdag 5 januari 2012

Jag hade fel om Visby stift!

Nu kräks dom i kapp - som efter en färjetur från Nynäshamn till Visby - på Gotland. Om de journalistiska insatser säger jag bara ett: underkänt och fördomsfullt, inte yrkeskomepetent. Att det sitter en högerman och tycker på en ledarsida må så vara. Han vill uppenbart återställa proportioner. Men sakkompetensen? Han lämnade Svenska kyrkan för 20 år sedan. Det är kanske en viktig detaljinformation - för det mesta är just dumt och fördomsfullt. Han granskar inget, allra minst det han tror sig veta om hur de kvinnliga prästerna blev mobbade. Nyhetsjournalistiken har ägnat sin möda åt formulär 1a, dvs varit förutsägbar. Säg "kvinnoprästmotståndare" och den journalistiska reptilhjärnan slår till. Nu kanske jag är skarp? Jo, men så har jag också fler böcker om journalistik i mitt bibliotrek än vad journalisterna har teologisk litteratur i sina.

Det kräks vidare. Kyrkorådet i Garda - men det ska väl vara Garde? - rapporteras ha uttalat sig. Vem är kyrkoherde där och medverkar i ett enhälligt beslut? Ordföranden Ann Larsson uppger nämligen att "vi är helt eniga" och eftersom kyrkorådet har arbetsgivaransvar för prästen bör kyrkorådet ha inflytande över fortbildningarna, menar hon. Det artar sig! Marianne Witting, kyrkoherde i Väskinde, applåderar beslutet med en minnesvärd formulering om biskop Lindsay Urwin: "Det som  han kommer att tala om är underordnat det han står för." Talibanerna hade inte kunnat vara tydligare.

Men tillbaka till kyrkorådet som anser "att anlita föreläsare med den kvinnosynen är en skymf mot alla de klvinnor som är anställda inom Svenska kyrkan och inte minst alla dessa kvinnor som frivilligt lägger ner tid och arbete i en kyrka som de tror på." Här noterar jag skillnaden mot mig. Jag tror inte på denna kyrka. Jag tror den är stämplad till undergång - och det som sker på Gotland illustrerar. Frälsaren hade något ord att säga om riket som kommer i strid med sig självt.

Men jag hade dock fel. I alla år har jag röstat för att Visby stift ska bestå och tyckt att detta var värdefullt. Jag inser nu hur fel jag hade. Visby stift är så litet att miljön blir sjuk. Stiftet bör avvecklas och läggas samman med Stockholm. Utlandskyrkan måste hamna i Uppsala. Det dröjer till biskop Fasts pensionering - men då blir det. Gotlänningarna bad om detr - fast det fattade dom inte. Man tänkeer inte så klart när man kräks.

4 kommentarer:

 1. Ja då lär det verkligen bli teologisk ordning och reda på Gotland, om de hamnar i Stockholms stift menat jag.

  SvaraRadera
 2. Vill nog flagga för, att om Visby stift ska avvecklas bör det återgå till Linköpings stift!

  SvaraRadera
 3. Ja eller varför inte till något danskt stift?

  SvaraRadera
 4. Hur ofta har jag inte glatt mig åt att vi bekänner tron på "en helig allmännelig kyrka" och inte på Svenska kyrkan! Den förra överlever enligt Guds löfte, den andra blir lätt en avgud.

  /frivillig kvinna med klen tro på Svenska kyrkan, men som försöker vara trogen Kristus och min kallelse.

  SvaraRadera