torsdag 12 januari 2012

Tolerans

Den gamla diakonissan - gammal bara i betydelsen pensionerad - ringde. Hon manade mig läsa domprosten Hernmanssons bloggkommentar, där han inte bara deklarerat sin framtidstro utan också skriver i ett svar: "Mångfald är ordet! och involvera."

Diakonissan var bekymrad. "Minns han inte från ena timmen till den andra?" undrade hon. Hon tyckte att domprosten inte slagit vakt om mångfalden, inte involverat och inte levt upp till sina krav på goda samtal. Diakonissan hade fel, förstås. Hon hade inte begripit att mångfald inte gäller alla, inte mängden. Hon har inte fattat att sådana son hon inte ingår i mångfalden. Hon hör till dem som ska exkluderas. Det är skillnad på folk och folk. När den nya tron, den där arvsyndsläran skrivs av, proklameras, då hör hon till dinosaurierna. Jag kan förstå den gamla diakonissans svårigheter att orientera om sig - men det blir till att läsa Karl Marx igen. Det har hon inte gjort de senaste 35 åren, tror jag. Alla heliga värden omprövas, vänds upp och ner.

Domprosten Hermansson blev anmäld. Det ser han ingå i en strategi. "Det är ett sätt att tysta oppositionen". Så talar en domprost. Personangreppen på komminister Hagberg låtsas han inte om. Att domprosten startat kampanj där Markus Hagberg alltmer blir en icke-person, en man talar om utan koppling till vem han är, vad han gör eller vad han sagt. Jag tycker inte någon ska behandlas så. Vi är väl något annat än de konstruerade föreställningarna om oss?

Helle Klein får till det i torsdagsdepressionen. "Oroväckande rapporter" kommer från Visby stift. Pastor Klein har "full förståelse" för att ordet "kränkt" används i sammanhanget ty "Hagberg är högkyrklig, tillhör Kyrklig förnyelse och var en av dem som skrev på den så kallade Kalinska listan som samlade motståndare till samkönade äktenskap." Visserligen gällde saken partnerskapsvälsignelse men bortsett frånn den lilla detaljen inser alla hurdan Hagberg är.

Föredraget, då? "Hagbergs föredrag andades uppfattningen att den rätta nattvarden celebrerades av en man." Hur vet Klein det? Föredraget har hon vare sig hört eller läst. Hagberg talade inte om den saken. Andades?

Nu kommer biskop Urwin - och Klein är klar över vem han är: "en ökänd kvinnoprästmotståndare och han har dessutom uttalat sitt stöd för biskopen San Joaquin i Kalifornien." Pastor Klein tror tydligen att biskopen saken gäller heter San Joaquin. Roligt. Den numera pensionerade John-David Schofield skrattar länge när han inser sin upphöjelse. Jag har vid flera tillfällen mött honom liksom jag mött hans föregångare biskop Rivera. Jag har uppenbart umgåtts i helt fel kretsar. Skäms på mig!

Tillbaka till biskop Lindsay och pastor Klein: "Vad denne man har att lära svenska evangeliskt-lutherska präster på Gotland är för mig en gåta." Enklast är väl att lyssna på honom då för att få gåtan besvarad? Men det går nog inte, eftersom pastor Klein ser det som "en direkt förolämpning" för kyrkoherde Witting och komminister Granath att lyssna på biskopen.

Biskopen Fast anses vara "en reko biskop" men har inte agerat. Han skulle "bemödat sig att se till att inte ännu en mörkerman tillåts undervisa prästerna." Pastor Klein vill att studiedagen ska ställas in. "Det måste väl ändå finnas gränser för idiotin?" utbrister hon. Det tänker jag var bra sagt, för då slipper jag skriva det själv.

Här är vi alltså. Informationsbärande är samtiden. Men vad i sak har pastor Klein i sin spalt - som anges som ledare på första sidan av Kyrkans Tidning - tillfört? I sak kanske detta, att tillvitelser och tillmälen är normaltillstånd bland samtidskristlighetens företrädare. Domprosten Hermansson har fått sällskap.

3 kommentarer:

 1. Gloskunskap

  Din namne, han som är så duktig i tyska språket, vet nog vad "klein" betyder.
  Du och jag också.Och de andra inser väl det av sammanhanget, som man brukar säga.

  LG

  SvaraRadera
 2. Låt oss inte häckla det som inte är åsikter! Den nivån kan andra roa sig med. Kom ihåg att Jesus älskar Helle, men inte nödvändigtvis hennes val, åsikter, eller handlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart är det Helle Kleins åsikter jag avser. Det trodde jag alla insåg.
   Men nu råkar det lustigt nog hampa sig så, att hennes efternamn överensstämmer med, som jag anser, kvaliteten på hennes åsikter.

   LG

   Radera