onsdag 9 maj 2012

Helgarderat inför Jesusmanifestationen

Det kunde inte bli fel. KRISS och projektet Religion hjärta hbt - vilket väl ska läsas "Religion loves hbt" - får inte vara med som utställare vid Jesusmanifestationen. Det fick de förra året. Kosntigt nog. Skulle inte fokus vara just på Jesus? Men strunt samma. I år blev det nej - och naturligtvis en framgång för KRISS och projektet.

Det hade blivit en framgång oavsett utgången. Först om de fått ställa ut - då hade de fått utrymme för sitt eget projekt och vunnit acceptans. Fokus hade flyttats - som förra året, för det medialt intressanta blir väl hbt-grejen. Som vanligt. Jesus-grejen, själva manifestationen, blir i det läget kuliss till det som är projektets ärende. Det kan väl inte vara så svårt att fatta - inte heller fatta att detta är och var avsikten, den man uppbär betydande subsidier av allmänna medel för att förverkliga. De kristliga är vanligtvis så snälla att de glömmer skilja mellan andarna och se vad saker och ting egentligen gäller. Men i år sa ledningsgruppen alltså nej. Projektet inhöstar en ny framgång - men av annat slag.

Det kunde liksom inte bli fel. Nu kan man gråta offentligt och offentligt uttrycks sin förvåning. Ordföranden för KRISS har fått beskedet att Jesusmanifestationen inte är till för att diskutera politik - men, säger hon, detta är inte politik utan "vi ser detta som kristen humanism". Lite kan man väl få le, nu? Förbundsordföranden för Sveriges förenade hbtq-studenter hämtar ur det inträffade ny inspiration. Beslutet "bekräftar och stärker bara att dessa frågor är viktiga att prata om och att projektet är viktigt." Må vara - men en förenad intresseorganisation för studenter kanske inte är rätt instans att bedöma programinslag på just en Jesusmanifestation? Skvare det inte lite? Men medialt är uppmärksamheten tryggad.

Förbundsordföranden uppges också vara förvånad: "Hen är förvånad över beslutet", som det heter i en artikel. Finns det ingen som genomskådar mödan att ta makten över människors tankar? Finns det ingen som bereder sig att fira pingst och fira Sanningens Ande?

Missionskyrkan skriver öppet brev till Ledningsgruppen och påpekar i brevets första stycke att man gett ekonomiska bidrag under några år. I andra stycket konstateras att några pengar betalats tillbaka - antagligen till projektet Religion hjärta hbt. I brevets tredje och sista stycke tas inga som helst pengafrågor upp. Däremot ser Missionskyrkan att "vissa kristna exkluderas". Men är det verkligen så enkelt att ledningsgruppen exkluderar personer när det är somliga aktiviteter de inte vill ha? Inte vet jag - men har man några intellektuella ambitioner och krav på logisk stringens ska man nog passa sig för Missionskyrkan, tycks det.

Det är mycket jag inte går på. Gör ni? Så bra att vi lever i ett på papperet fritt land!

20 kommentarer:

 1. Så visas vilka de egentliga gudarna i samhället är.

  Vi lever i en mysig polyteism. Överst härskar Mammon, fet och glad. Hans ruttet stinkande kommerskult pågår 24/7.
  Sedan en folkhemsk jämlikhets- och jämställdhetsgudinna, som lite i smyg hugger huvudet av alla som sticker ut eller upp. Heter hon Egalia? I kulten mässas credot:
  -Alla är utbytbara. Alltid och överallt. Det finns ingen speciell. Ingen som är unik.

  HBT-guden syns i jämlikhetens närhet. Könet är en ren konstruktion. Vi konstruerar vad vi för tillfället råkar vilja. Ve den som har fobi och och inte visar tro på HBT. Hans nitiska prästerskap svingar bannstrålar och spikar vantrogna vid skampålar.

  Miljögudinnan Gaia kräver ständigt allt större offer. "Ge till mig, så skall du slippa min hämnd", mässar hon. Och människobarnen syns pliktskyldigast offra allt mer till den ombytliga gudinnan.

  Vite Krist får fortfarande vara med bland de populära gudarna. Men då gäller det, att hans anhängare inte utmanar folkets riktiga, STORA gudar. Och Vite Krists alltmera tilltufsade prästerskap inrättar sig mestadels lydigt i gudahovet.


  Per S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant utkast till ett folklustspel. Något att åka i folkparkerna med...

   Radera
  2. Dessvärre en fullkomligt korrekt analys.

   Radera
 2. Förra året hade KRISS bokat bord och tält och utan att säga ett ord "gett bort " det till hbtq-organisationen. Fullkomlig överaskning för alla utom KRISS och hbtq! Kan man inte kalla detta ett bedrägligt beteende? Något som man försökte även i år men hejdades. Varpå media larmades (inom en timme enligt uppgift). KRISS bokar, Religion hjärta hbtq är där (och är den som betalar av sitt erhållna stöd).
  Observatore Holmium

  SvaraRadera
 3. Ja, Missionskyrkan lyckades ju för ett par år sen med det antiintellektuella konststycket att slå fast BÅDE att äktenskapet är ett förbund mellan man och kvinna (senare uttytt: "så har det varit traditionellt och så kommer det oftast att vara även i framtiden") OCH att varje församling som så vill får viga män med män och kvinnor med kvinnor till äktenskap. Med samma språkliga sofisterier kan man ju låta de församlingar som vill viga folk till polygama äktenskap samtidigt som man hävdar att äktenskapet fortfarande i princip (d.v.s. "traditionellt och oftast") är ett förbund mellan två personer.

  Fast kan å andra sidan någon med intellektuella ambitioner och krav på logisk stringens verkligen gå över till Svenska kyrkan??? Som har en ärkebiskop som t.o.m. byter könsbegrepp när riksdagen så önskar, och numera på fullt allvar tror a) att folk kan vara fäder (!) till barnen de föder (!) samt b) att de som inte tror det förespråkar tvångssterilisering och förnekar människors lika värde. (Hur ska Wejryd nu motbevisa begynnande misstankar om att han inte är en riktig karl? Klä av sej räcker nämligen inte nuförtiden).

  Kul (inte) att mina barn ska få lära sej sånt dravel om sin pappa när de (helst inte, kanske) konfirmeras i Svenska kyrkan om 5-9 år och får Kyrkans Ungdoms hbtq-bilagor med sexuella upplysningar från välsminkade Jojo, "hen" från Rfsl ni vet. (Ja, ni läste väl KU-Troligts hbtq-nummer från i vårvintras så ni inser vad era rikskollekter och medlemsavgifter används till? Som tur är får man visst bara in 50 000 på en stiftskollekt i Stockholm, så rikskollekten kanske inte var så fet den heller).

  Jag tror säkert fler inte minst konservativa kristna skulle behöva upplysas om hbtq(ip)-personers utsatthet och om de accelererande könsbytesidéerna. Så gärna temanummer om hbtq(ip), men med kyrkans lära (se gärna Matteus 19) som självklar utgångspunkt och inte queerdoktrinerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte Jungfru Maria apropå läror om män och kvinnor!

   När det gäller Missionskyrkan kan det ibland tyckas svårt att förena de två dogmerna: Församlingarna bestämmer själva och Jesus Kristus är Herre. Bekännelsen hanteras dock på lokal nivå, så det är fullkomligt logiskt: Församlingarnas självbestämmande är högsta dogm. Men glöm inte att det nu är GF-kyrkan. Det är väl betydligt mer intressant att höra vilken metod metodisterna använde för att förena sin episkopala kyrka med två congretionalistiska?

   Radera
  2. Eftersom konfirmationen varken är ett sakrament eller ett krav för att få delta i nattvarden skulle jag, om jag var du, läsa med barnen själv, förutsatt att jag inte kunde hitta en vettig präst inom rimligt avstånd.

   Radera
  3. Något som jag funderar över Gunvor, är hur de här olika frikyrkorna kan samsas med så olika dopsyn. Som jag uppfattat det är baptisterna rabiata vuxendöpare som kräver omdop av redan döpta medan missionarna har en mera måttfull attityd. Jag undrar hur de får ihop detta.

   Radera
  4. Att missionarna går ihop med de andra är inte konstigt att förstå - de tar inte ställning som samfund, men de menar att ett dop räcker. Detta innebär att föräldrarna bestämmer och församlingen verkställer. D v s har föräldrarna en baptistisk dopsyn väntar de med dop och kan då få spädbarnet välsignat i en särskild cermoni (barnvälsignelse), annars döps barnet. Baptisterna har de facto tonat ner sina krav på omdop vad jag förstår och då innebär det ju bara att de inte döper sina egna barn - metodisterna får göra som de vill - d v s baptister+metodister=missionare. Ömsesidig respekt och pragmatism kan lösa det mesta...

   Men det måste väl ändå kännas lite konstigt att vara episkopal i en sådan kyrka? Jag menar läroansvar, etc. Det är min undran. Eller är biskoparna så långt borta att ingen har märkt dem?

   Radera
 4. Missionskyrkans ställningstagande är intressant och kan antagligen få andra konsekvenser internt än man tänker sig.

  SvaraRadera
 5. Blir lite fundersam...
  Är det alldeles säkert att EFFEKTEN av att få vara med eller inte, alltså att KRISS och projektet kommer i fokus hur det än går, var AVSIKTEN?
  Liten konspirationteorivarning kan kanske vara på plats...
  I övrigt tackar jag för en bra och upplysande blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avsikten var att vara där det finns troende hbt-personer... no more, no less...

   Radera
 6. Problemet är att hbt-perspektivet missar två saker:
  1. Människor är UNIKA i Guds ögon, och inte skapade att passas in i nymoralistisk tvångströjor uppmärkta med bokstavskombinationer
  2. Gud har en god skapelseordning med man/kvinna (naturvetenskapligt verifierbart), som får barn (historiskt verifierbart)

  SvaraRadera
 7. "Religion loves hbt" är en slagkraftig översättning av Kriss-rörelsens kärna. Det är väl också på väg att bli Credo för den nya svenskkyrkligheten. Alla som hävdar att Jesus är Herren stämplas som mörkermän.

  SvaraRadera
 8. Följande citat kan sägas vara ett avslöjande av det tyranni som hbtq-avguden försöker styra oss med: Homosexuality is so ruinous because here man has caught sight of his own beauty and made it into an object. If the male is involved, he has likewise objectivized his God-willed superiority. No being, as a matter of fact, should enmesh himself in the love that seeks full satisfaction in beauty, which a special grace graciously conceals from him. (Hans Urs von Balthasar, The Grain of Wheat, p 89f.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans Urs är inte helt lättläst. I synnerhet inte på engelska. Svenskens engelskakunskaper är oftast ganska begränsade, åtminstone när vi kommer till filosofi, religion och litteraturvetenskap.

   Synd på en sådan skarp och aktuell tänkare, dock.

   Radera
 9. Det här var verkligen "huvudet på spiken"! Klockrent! Amen broder, säger jag bara! /A

  SvaraRadera
 10. Studieförbundet Bilda fick för in så länge sen stoppa utställningen "Det ihåliga landet" och göra avbön efter kritiken att om grava antisemitiska inslag. Var ägde detta utställnig rum - jo, i Svenska Missionskyrkans paradkyrka, Immanuelskyrkan i Stockholm.

  När missionskyrkan skriver slugt formulerade brev (egentligen avsedda för pressen) till ledningsgruppen för Jesusfestivalen så känns handlaget igen på något sätt.

  SvaraRadera
 11. För alla oss som var i Kungsträdgården förra året och gick förbi montern till Religion hjärta hbtq, fördunklade det vår upplevelse av manifestationen?

  Inte min åtminstone. Jag konstaterade att de var där och gick lugnt vidare till en monter som intresserade mig mer. Det finns en del montrar där man kanske inte skall göra någon djuopare teologisk analys av innehållet, men jag uppskattar ändå mångfalden.

  Sen kan man ju undra om inte Religion hjärta hbtq skulle få fler besökare i montern på pride-festivalen?

  Om kristna M/FP/KD/SD/S/V eller vad det nu är skulle vilja ställa ut så skulle även det vara OK för mig, bara fokus från podiet är på Jesus.

  SvaraRadera
 12. I morse påannonserades i radions P1 dagens Människor och tro. Om Jesusmanifestationen sas det negativt vinklat:"men alla får inte vara med..." Jo, vill jag säga, alla får vara med som individer. Men inte alla organisationer, inte de som bara vill använda Jesusmanifestationen för sina egna syften, som Religion hjärta hbtq. Sveriges Radio går som alltid hbt-lobbyns ärenden.

  SvaraRadera