torsdag 3 maj 2012

Hialöst

En kvinnlig präst skickade över texten från Svenska kyrkans hemsida med en betraktelse inför 3 söndagen i påsktiden. Man bleknar - och det beror uppenbarligen inte på att man är man. Nu är det chefen för Seglora smedja Ewa Lindqvist Hotz som formulerar sig.

Hon fick ett infall att läsa Johannesevangeliets kapitel 10 mot bakgrund av rättegången mot Breivik. Händelserna 22 juli ska alltså vara bibelutläggningsraster. Vi får veta att Breivik "har hämtat sina fientliga idéer mot allt vad mångkultur heter bland annat från en auktoritär kristendomstolkning med den här typen av exkluderande anspråk på sanningen", nämligen hävdandet av "kristendomen som den enda sanna religionen, som den enda möjliga vägen till Gud." Det finns dom som använder bibeltexter "som om det inte fanns någon annan väg till Gud än den genom Jesus Kristus."

Den lilla komplikationen är väl inte Breivik utan Jesus och apostlarna, som faktiskt hävdar något sådant. Pastor Lindqvist Hotz har för övrigt vid sin prästvigning lovat att påstå detsamma, om jag är rätt informerad.

Nu vet jag mig inte ha sett någon analys av vilka teologiska motiv Breivik anför och alldeles avgjort är det knappast heller om Breivik ska betraktas som mentalt insufficient eller inte. Om Breivik skulle läsa Jesus (kanske det där ironiska om att två svärd räcker eller åthutandet när Jakob och Johannes vill be ner eld över den samariska by, som inte tog emot Jesus med följe) kanske det kunde räcka för att inte bomba och skjuta? Det är inte kristendomen som införs med vapen i hand i det romerska imperiet.

Om vi struntar i Breivik och inte använder honom som ikon eller projektion för egna intressen utan i stället ser vad pastorn skriver i sin betraktelse faller två ting i ögonen.

Det första förstås att det hon hävdar inte är kristendom. Kristen tro har mer handfasta saker att säga om Frälsaren - bestämd form - och vet att den apostoliska förkunnelsen säger att i inget annat namn finns frälsningen. Jesus är vägen, sanningen och livet. Efter bokstaven är detta förstås en fundamentalistisk läsning - för detta är den kristna trons fundament. Vilka andra religioner skulle vara sanna, menar pastorn, och vilka andra vägar till Gud har Gud visat oss?

Det andra närmast uppseendeväckande att detta är av Svenska kyrkan på nationell nivå publicerade tankar för helgen på Svenska kyrkans egen hemsida. Hur är detta alls möjligt? Vem ansvarar för den sidans läroinnehåll? Ärkebiskopen? Eller är detta en fråga för biskop Brunne och Stockholms domkapitel? Seglora smedja fick en halv stiftskollekt...

Torsdagsdepressionen meddelar att alla som återsänt sitt statliga vigselförordnande riskerar att bli avkragade. Vackert, Stickan! Falsk lära är ett ingenting. Vigselförordande - det är något att ta på allvar. Blir jag trött eller blir jag trött?

Det var en kvinnlig präst som reagerade och tipsade en känd kvinnoprästmotståndare. Ingendera har ändrat mening i ämbetsfrågan. När Svenska kyrkan nu spricker upp på ett annat sätt, kan det bara bli intressant. Tid för nya samtal, tror jag. Tid att se och analysera sammanhang och brist på sammanhang på ett nytt sätt. Men också tid att se den gamla förnekelsen just så gamm al som den är. Urgammal.

Om jag skulle precisera mig så tänker jag att Jesus talar sanning när han säger att han är grinden. "Den som går in genom mig ska bli räddad" och "Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i öevrflöd." Detta var söndagens text, den som pastorn gjorde Breivik till raster för att förstå.

13 kommentarer:

 1. Nu har jag aldrig mött Lindqvist Hotz, men flera av mina studiekamrater på pius skulle ha bemött dina argument med ett: "ja, men det där är ju från Johannes" - underförstått: Johannes är ett opålitligt källmaterial (i alla fall när det han "lägger i Jesu mun" inte passar mig.) En konsekvens av ett par decennier med så kallad modern exegetik.

  SvaraRadera
 2. Seglora tankesmedja tycks vara ett tillhåll för gläfsande vargar.
  Thomas Andersson

  SvaraRadera
 3. Om alla präster som förkunnar falsk lära skulle avkragas så blir det ett stort antal. Varför tiger biskoparna?
  Tack Dag för att du förkunnar det som du en gång har lovat.

  SvaraRadera
 4. Här en länk till Eva Lindqvist Hotz text på Svenska Kyrkans gemensamma webbplats http://svenskakyrkan.se/default.aspx?id=882238

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa hon skrev i sin text går fort att citera: "… de stackars missbrukade verserna från Johannesevangeliet …"

   Radera
 5. Att kleta samman kristendom med kanabalism eller nazism är ett Urgammalt trick.

  Det säger mer om dem än om kristendomens förespråkare.

  Ära vare rödvinsvänsterns slagord; "friheten, jämligheten o brödraskapare" i rödskäggens o rödstrumpornas röda högborg

  SvaraRadera
 6. Hur skulle Jesus och apostlarna idag skulle blivit mottagna av de svenskkyrkliga Kaifas och Hannas och alla över-, mellan-, och underpräster och vanliga, svenskkyrkliga småleviter?
  -Farliga, fundamentalistiska tolkningar, det där. Måste beivras med världslig makt. Pilatus får tillkallas. Brott mot jämställdhetslagen. Hets mot folkgrupp i HBQT-frågan. Rena freakin', fuckin' hädelsen, visst är det? Kan vi köpa ut dem? Kan de mentalvårdas? Åtminstone få en diagnos - kanske 'jesuskomplex' - så vi slipper offra krut på tosingarna, som stör vår ro. Det är bättre att en man stryker med för kyrkan, än att hela kyrkoorganisationen stryker med, eller hur? Ja, så gör vi! Till Pilatus, staten och arbetsdomstolen! Har inte rent av Jesus värre och mer radikala idéer än Breivik?

  Men templet det stod inte länge på sin plats i Jerusalem efter detta , trots sin glans och förmenta förankring i folkdjupet.

  Per S

  SvaraRadera
 7. Det är som lite komiskt också, det hela. Man kan inte annat än skratta åt tokerierna.
  OM nu Gud händelsevis råkar vara pappa till Jesus och Jesus är enda sanna och helgjutna vägen till honom, då är det ju bra att Gud har upplyst oss om det. Om det är sant, liksom. Tycker då jag i alla fall.

  SvaraRadera
 8. När man läser Ewa Lindqvist Hotz text framstår det som så uppenbart att hon är så oändligt mycket mer trogen den socialistiska agenda som förfäktas av t.ex Aftonbladets ledarsida än vad hon är mot den kristna läran.

  Det här är hjärtskärande eftersom det faktiskt är viktigt att hålla fast vid den rätta tron och det är också en prästs främsta uppgift att hjälpa människor på denna väg.

  “Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är
  smal som leder till livet, och det är få som finner den.”

  Ja, den kristna läran är exkluderande så till vida att den lär att det finns en väg till Guds Rike, nämligen Jesus Kristus. Samtidigt är kristendomen unikt inkluderande eftersom alla som ångrar sin synd och erkänner Jesus som Herre är välkomna in genom porten...

  SvaraRadera
 9. Har biskoparna någon uppfattning i frågan?
  Tomas T

  SvaraRadera
 10. Du undrar vem som är ansvarig för vad som skrivs på sidan. Enligt Marianne Ejdersten, så granskas texterna av avdelningen för teologi, på kyrkokansliet. Det är den pastorala granskningen som sker.

  Oklart vem på avdelningen som granskar.

  I Göteborg har kyrkoherdarna utsett en kyrkoherde som granskar alla texter ur ett teologiskt perspektiv.

  Kanske kyrkostyrelsen skulle skulle ställa frågan om detta - eller kanske ska den ställas på kyrkomötet. Vem är pastoralt ansvarig för de teologiska texterna på Svenska kyrkans webbsida?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om det är direktorn för teologi och ekumenik i kyrkans hus som granskar så är det väl inte mer att vänta, hon håller säkert med! Cristina Grenholm yttrade följande i Kyrknytt nr 4 2011, apropå "Hatar Gud kvinnor?" hur hon får ihop sin feminism med en religiös tro. För det första vill hon arbeta för att hjälpa religionens företrädare att förstå att Gud vill kvinnor väl, men:

   "Självklart måste vi ta avstånd från det som hände Fadime utan att för den sakens skull avfärda allt muslimskt"

   Tro inte att det publicerade materialet har råkat slinka igenom - tvärtom: Det är det rådande sättet att se på saken i Kyrkans hus. Svenska kyrkans officiella hemsida är det inget fel på - det hjärtat är fullt av talar munnen!

   Radera
  2. Smått off topic, men... om Christina Grenholm har sagt är hon, liksom väldigt många andra, ute och cyklar vad gäller fallet Fadime. Fadimes familj var rätt ordentligt sekulariserad men från vilken religion verkar oklart. Buden är många, alltidfrån nån ortodoxt kristen variant till zoroaster till allt möjligt annat - men inte islam. N.b. att man valde begravning i Sveriges största religiösa samfund nämligen SvK. Fadime var knappast medlem men man gjorde väl ett undantag.

   Radera