fredag 18 maj 2012

Kund!

Pastor Wisti, han som vill ha en redlig teologisk debatt, ni vet, har för att åstadkomma ett enda inlägg startat en bliogg i syfte att ge sig på dr Borg. "Skam på dig, Annika Borg, heter den. http://blogg.passagen.se/wisti/ Några fler inlägg än detta enda ska det inte bli, får man veta. Riktigt vad trätran går ut på är faktiskt svårt för en utomstående att riktigt fatta. Att pastor Wisti inte kan stava till ordet "kosher" ser man dock. Antagligen icke-språklig examen. Det är inget salighetshinder, dock för saligheten hänger inte på att man kan dra det där med katal, katalta och ketaltäm. Fast kan man, kanske man får en bättre plats i himlen? Eller inte?

Det riktigt intressanta är pastor Wistis besked om hur han återkommande sålt bilder till Seglora smedja. Han tar betalt för varje teckning som publiceras. Nu kunde pastorn inte i sin "vildaste fantasig" tänka sig "att Kristen Opinion skulle sjunka så lågt att man i en vendetta med (ska det inte vara "mot"? DS) en av mina kunder skulle använda sig av något så intimt som en ärligt menad och mottagen ursäkt ..."

Oss marxister emellan: Nu har det teologiska samtalet - eller grälet, om ni vill - inte blivit något annat än en kundrelation. Förr var det något kollegialt, präster debatterade med präster. Nu har detta förtingligats, blivit kundrelation. Ungefär som man kan förstå av Kommunistiska Manifestet. Vem går till begravningsplatsen Highgate i London och lägger en blomma på Kalles grav med repliken "en poäng hade du".

8 kommentarer:

 1. Hej Dag! Ursprungstanken med min engångblogg var att den skulle ligga ute en vecka ungefär och sedan släckas ned. Detta har också meddelats Annika Borg. Eftersom du länkar till den här känns det rimligt att den ligger kvar åtminstone över helgen. Kan vara bra att veta om den inte hittas framöver. / Wisti

  SvaraRadera
 2. Numera är Kalles grav på Highgate utan väldiga kransar från Sovjetunionens Kommunistiska Parti och övriga realsocialistiska tillämpningar av Kalles tankar. Kyrkogården och gravplatsen är väl bevakade mot attentat dessutom. Så var det icke då det begav sig, då smaklösa små svenska, ultraliberala ungmoderater kunde få för sig att låta en uppfriskande urinstråle beljuta både gravsten och kransar. Åtminstone Kalle förtjänade bättre...


  Vad förtjänar nu pastor Wisti med sin one-night-blog? Han säljer som vore han nymoderat sin grafiska talang. Han tillhör de lättkränktas skara som vore han fisförnäm fiskmadam. Han är säkert pekå ända in i de rödgröna kalsongerna; kosher heter det väl passande i religiösa sammanhang? Och låt gå för ett 'koscher' i hastigt mod. Någon intellektuell Kalle är han åtminstone inte. Och det måste ju inte ens en Malmöpastor vara. Inte heller en Malmöjournalist, för den delen.

  Sydsvenskans ledare drar idag en lans för att landets 400.000 muslimer inte skall dras över en kam med en handfull imamer som utmanat pekå å det gruvligaste. Bra rutet SDS! Själve pastor Wisti kunde säkert inte ha uttryckt den stora toleransens credo bättre.

  Men håll i er, det blir bättre:

  -Även kristendomen rymmer extremister som pingstpastorn Åke Green och Jehovas vittnen(Sic!). Kvinnliga präster och homoäktenskap är två exempel på frågor där Svenska kyrkan(Sic!) har haft svårt att få uppslutning i de egna leden. Det ligger i trossamfundens logik att man inte utan vidare kan sparka ut dem som gör sina egna tolkningar av skrifterna.

  Imamer som förordar hustrumisshandel, Åke Green, Jehovas Vittnen, Dag Sandahl och många övriga buntas alltså ihop i det hotfulla, osvenska, extremistiska, skämmiga och antipekåiga hörnet. Dessutom fastslår nu SDS på ledarplats, att tveksamhet till homoäktenskap och kvinnopräster bygger på en egen (udda, avvikande, märklig och kanske mentalt sjuklig) tolkning av skrifterna, givetvis med litet 's'! Anar man inte ett beklagande, att inte sagda mörkermän och ev mörkerkvinnor utan vidare kan kastas ut? Under alla omständigheter kan de ostraffat sparkas på. Där gäller inget toleransens credo!

  Så kan man se världen genom journalistens färgade glasögon. Behöver man undra över färgtonen på glasen? Förmodligen hade Kalle sagt, som när han enligt en (kanske osann) anekdot lyssnande till de överhettade rödskäggens diskussioner gick runt bland borden på det marxistiska caféet i Paris under Pariskommunen 1870:

  -Kalla mig vad ni vill, men marxist det är jag inte.

  Jag förmodar att Kalle, om han fått uppnå 200 års ålder, dagligen och stundligen skulle suckat:

  -Hur dum får man bli och ändå kalla sig marxist?

  Själv suckar jag dagligen och stundligen:

  -Hur dum får man bli och ändå kalla sig journalist?


  Per S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan i onsdagens Uppdrag granskning buntades såväl Åke Green som Jehovas vittnen ihop med de imamer som inte tar avstånd från hustrumisshandel. För att ingen ska missa vad som är PK tog reportern i från tårna, vill jag påstå.
   Så skönt att lilla jag inte ska behöva ge mig på att tänka, tolka och dra konsekvenser själv utan att de snälla reportrarna på SVT gör jobbet åt mig!

   Jag i Halland

   Radera
 3. Anmäler avikande uppfattning. Jag hör till dem som läser Bloggardag, Kristen opionon och Seglora smedja, alla regelbundet.Oftast går mina sympatier till Bloggardag, det skall villigt erkännas,om än inte alltid och defintivt inte i alla frågor, och sällan framför jag det men i den här frågan gör jag det: jag tyckter indragandet av kritik av teckningen av Wisti är befogad, att ställa kritiska frågor om men jag tycker inte du Dag gör rätt som drar på och exempelvis kritiseras hans stavningsförmåga, det är den typen av sidospår som de som valt offentliga arenor att debattera på, som Du, Seglora smeda, och Kristen opion kan göra när ni debatterar mot eller med varandra, det tål ni nog men jag tycker ni skall visa mer hänsyn till den som säger sig blivit indragen i något han vill stå fri gentemot! Måhända är det ett naivt sätt att argumentera men jag är en enkel utkantspräst och tillåter mig att i det här fallet säga: nej f Dag, där går du under din värdighet. jag tycker du skall be Wisti om ursäkt.Mot det kan naturligtvis invändas att han i teckning häcklat dig, visst, desto större anledning till att be om ursäkt.
  /Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle det vara felaktigt att translitterera den hebreiska bokstaven shin "sch" i stället för "sh"?
   /Jesper Svartvik (Jerusalem)

   Radera
  2. Dags synpunkt på translitteringen av sagda bokstav var något småaktig och i sammanhanget ganska ovidkommande. Men det är ju egentligen inte den saken som förmått Dig att att fatta "pennan", eller hur? Så varför inte lämna förpostfäktningarna och gå öppet och rakt på sak? Du har ju sedan länge valt sida i den här striden. Med tanke på den valda sidan borde väl platsangivelsen Aelia Capitolina sitta nog så bra som "Jerusalem"?

   Radera
 4. Per S, låt åtminstone Susanne Torgersson kallna i sin grav innan du "skojar" om "fisförnäma fiskmadamer. Skäms!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Benämningen har nog mig förutan sedan länge kletat rejält fast. Den var i sammanhanget alltför fyndig. Och visst är upprepningen ett övertramp. Kanske är påminnelsen om en av de båda lättkränkta damernas namn också mindre klokt??

   Per S

   Radera