fredag 17 augusti 2012

Allvar

Jag var inte så bekymrad. När jag ställde mig i duschen på morgonen och såg att foten var blå, tänkte jag att de nyinköpta strumporna som jag haft dagen innan färgat av sig. När färgen var kvar efter att jag tvättat foten blev jag lite betänksam och föll undan för hustruns krav på sjukvårdsbesök. Saken underlättades inte av att vi då befann oss i Marseille. Om det var en blodpropp, på franska trombose, kunde den gå till lungan och då skulle jag möta min Skapare om en timme. Detta ville tydligen läkarna förhindra. Först provtagning och sen sjukhussäng, därefter venundersökning - trodde dom verkligen att jag hade en venerisk sjukdom? - och så stod det klart att det var Bakers cysta, som heter något mycket längre på franska. Nu känns det som att jag fått ett getingstick i vaden och det kan man leva med. Nu ska svenska ortopeder undersöka vad det beror på. Doktorn som såg ut som läkaren i Greys anathomy levererade en massa fina färgbilder på mina blodkärl för en kostnad av nästan 100 euro, jag kan därmed njuta av min invärtes människa.
I Frankrike funderar man gärna över franska generaler, Joffre och de Gaulle t ex, men också svenska. De svenska har fått sin befordran därför att de kan budgetmål och fördelningsnycklar mellan vapenslagen sägs det. Blir det krig är denna kunskap utan värde. Har vi s a s präster och biskopar av samma fredstids slag? Det de håller på med är inte allvar, så kan läkare inte fungera. För dem är det som väl är alltid allvar.

13 kommentarer:

 1. Tack för att du delade din sjukhushistoria med oss! Men lite "bad timing" var det väl ändå att dra igång en sådan här historia på semester (?) vid ett ljuvligt Medelhav!
  Fortsatt tillfrisknande unnar jag dig och ber om Guds hjälp för detta. Din hjärna, din tunga, din penna, ditt hjärta - och din dator! - behövs fortfarande.

  Jag i Halland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det verkligen.
   Här nere på södra Öland väntar jag att Dag ska intressera sig för vad som händer inom kyrkan.

   Radera
 2. Eftersom jag redan skyllts för okänslig här btrf din hälsa (som om jag kunde påverka den) skall du få en liten uppiggande berättelse: en gammal sliten ängel sökte sig en dag ut i gränslandet mellan himmel och helvete för en sig tillstulen paus varpå han mötte en lika gammal men betydligt piggare liten jävel ute i samma ärende. De slog sig ned för en pratstund och delade (som det så fint heter numer) en berättelse(som det än finare heter numer) och pratade om sin arbetsmiljö ( som är så viktig numer) och då sa ängel " jag är så eländigt trött, halv fem börjar jag om morgnarna, får ingen hel lunchtimme, och går av mitt pass vid 23-tiden, varpå jag stupar i säng, säg hur har ni det där nere? Den lille jäveln orerade om hur han infann sig först runt elvasnåret om fm, kollade mail och sörplade lite starkt svart kaffe, varefter han tog långlunch för att sedan återkomma och gå ett varv i värmen innan han gick hem vid halvtrretiden på em. Ängeln reste sig hastade bort och sa dessförinnan " måste dra nu, vi har så kort om folk". Det är alltså ett helvete att vara ängel och ett himmelrike att vara djävel. Men så är livet sällan så enkelt. Dock stavas ju begåvning humor och eftersom du släppt igenom denna kommentar liksom min tidigare gratiskommentar så får man väl antaga att TD docenten och komministern, tillika kyrkomötesledamoten Dag Sandahl hade rätt när han vid ett tillfälle talte med mig och om nån dumhet vi talade om sade " men vi har roligare". Vill minnas att en sjuk gammal kvinna i Bolstad där prosten LM Engströms skrifter delades ut av diakonissan fått av misstag en bok av Albert Engström men då diakonissan insett sitt misstag och försökte lirka ur gumman vad hon tänkt så sa denna " um jauu entee vetat att dää vauu Guuss Ooord haudde jauu skrattat meee fördääurvaader". Så med lite humor mitt i eländet skrattar nog Dag sig frisk, gissar jag. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 3. Fader Dag! Gott att höra från Dig igen. Du är förmodligen den främste av "whistleblowers" i Svenska Kyrkan och för Svenska Kyrkan. Jag önskar Dig bättring för Din yttre människa. Din inre förnyas Dag fö Dag.
  Thomas A.

  SvaraRadera
 4. Högt ärade Fader Dag,

  Ni finns med i mina tankar - Gud välsigna dig och må Han skänka många, många, många fler år till dig - Многая Лета!

  Krya på dig........

  SvaraRadera
 5. God bättring och allt gott!
  f.Mikael Liljeström med familj.

  SvaraRadera
 6. Marseille ! Då förstår jag varför vi inte träffade dig i Högby i söndags. "Den som missar en mässa..." Med önskan om bättring /Tord

  SvaraRadera
 7. Välkommen tillbaka!

  Vill bara kommentera detta med läkarna.
  Sant är att någon läkare alltid måste fungera, men även inom den yrkeskåren Finns det sådana som inte kan eller vill bota. De söker sig snabbt högre upp till någon chefstjänst där de gör minst skada!
  Skillnden mot prästerna är att de från sina nya positioner inte försöker stoppa andra läkare som verkligen kan och vill bota folk.

  SvaraRadera
 8. Med tanke på själslig kletighet och såsighet bland kyrkoanställda på sina håll, blir kontrasten till sonens besök hos israelisk akutsjukvård slående: rasande effektivitet, flyt och tempo mitt i den sammetssvarta ökennatten, erfarenhet av krigsmedicin i skarpt läge, allt med vänlig glimt i ögat och till löjligt lågt pris dessutom.
  Blir något annat än "low self-esteem and depression" och tal om trevligheter och trivsamheter och fikor med påklistrade, mer eller mindre falska leenden möjligt för dem som aldrig fostrats i skarpt läge? Var inte Moder Therésa av helt annat virke än våra kyrkobyråkrater i bunkern vid Fyrisån?

  Men så lär ingen heller komma på tanken att vare sig salig- eller helgonförklara våra kyrkliga planerare och exekutörer av det Stora Återtåget och den Stora Nedläggningen.

  Per S

  SvaraRadera
 9. Härligt med din humor! Och så skönt att det inte var något allvarligt! Nu får vi hålla tackbön!

  SvaraRadera
 10. Med det här ville Dag ha sagt att förståndet är det inget fel på. Proppen satt alltså i foten och inte i hjärnan. Lycka till med tillfrisknandet.

  SvaraRadera
 11. Intressant. Hoppas på snabb tillfriskning. Guds välsignelse.

  SvaraRadera