lördag 4 augusti 2012

Spionerifrågan

Det borde förstås bli en kommission som får arbeta nmed frågan om spioneri/underrättelseverksamhet riktad mot Svenska kyrkan. Kyrkostyrelsen kan se till att en forskargrupp tar sig an frågorna och Aleksander Radler kan förstås hjälpa till genom att berätta. För vi vill väl veta? Och en hel del vet vi, t ex att DDR visste att smörja personer på rätt sätt bland annat genom hedersdoktorat. De så belönade var alls inga agenter men de hade inflytande i sina sammanhang och var viktiga.

Naturligtvis var inte Aleksander Radler ensam. Fram med Rosenholzakterna, det är det politiska kravet och nu har kanske Kristdemokraterna skäl att kraftfullt driva kravet i regeringen? Men vilka fler i Svenska kyrkan bar informationer till Stasi och DDR? Finns det fler placerade agenter, tskar som talar god svenska? Jag frågar, för jag har i militära sammanhang mött KGB-officerare som talat svenska utan accent, ubildade i språklaboratorium. Det var de som skulle sitta i svensk tv och försäkra att svenskarna inte behövde oroa sig för nu hade trupper från W-pakten kommit för att hjälpa de utsatta svenskarna. Så vad ägnade sig sovjetiska ambassadens avdelning för imhämtande av upplysningar om folkrörelser och kyrkor åt? Går det att få veta nu? Antagligen inte. Inte med en rysk president som varit KGB-resident i Berlin.

Jag har inte förslagsrätt i kyrkostyrelsen, men det skulle förvåna mig om styrelsen nu intev tar ett ansvar att försöka skapa klarhet där Luleå domkapitel inte kommer längre. Läget är nu.

5 kommentarer:

 1. AMEN!

  Korten på bordet! Om nationalsocialistisk aktivitet hade antytts, hade inget krut sparats i drevet. Varför denna gullegullstatus för kommunalsocialistisk dylik? Är den finare? Omfattad av de makthavande, rödvinsdrickande "däruppe" i stället för att vara ett tatuerat, öldrickande underklassfenomen?

  Aleksander Radler kan göra en stor insats i upprullningen av sanningen om våra Mitspieler. Låt honom inte bli undanskuffad i glömska och isolering!

  Per S

  SvaraRadera
 2. Ärade Fader Dag,

  Ang. upplysningar om folkrörelser och kyrkor behöver man bara titta i SÄPO's arkiv som beställdes av våra egna quislingar som satt i regering och riksdag. Sovjetimperiet hade goda vänner i Sverige från 60talet upptill 1991.

  SvaraRadera
 3. "Kristdemokraterna" ... och ... "kraftfullt"

  ???

  SvaraRadera
 4. Det påstås att Heinrich Fink avslöjade bikthemligheter för Stasi. Är det något som var satt i system? Då har vi att göra med brott mot tystnadsplikten. När preskriberas sådant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brott mot tystnadsplikten preskriberas efter två år.

   Radera