fredag 2 juni 2017

Sätt dom på cellen!

Nu utreder åklagare mobbing mot organisten och de ansvariga i Tyringe riskerar fängelse. Arbetsmiljöbrott, sålunda. Det är fastslaget att organistens stressreaktion, utmattning och depression orsakats av arbetsmiljön. Mobbning, kallas detta. Psykologerna på Arbets- och miljömedicin vid Linköpings Universitetssjukhus bedömer att organisten "varit exponerad för kränkande särbehandling på nivå tre, den högsta nivån."

Den som mest tycks ställas till ansvar är kyrkoherden. Personalomsättningen har varit hög och flera tidigare anställda berättar att de blivit illa behandlade. Om det är kyrkoherden eller kyrkorådets ordförande som riskerar böter eller fängelse (sex månader om brottet inte betraktas somgrovt, annars upp till fyra år) tycks oklart. Fördelen om båda sätts på cellen är at de goda kristna kan besöka dem. Besök i fängelse ger många fromhetspoäng. Organisten skriver brev till åklagaren och undetstryker att det finns ett allmänintresse av ett åtal.

På en organisationsnivå kan vi se den potentiella konflikten mellan församling och stift. Organisttjänsten ville församlingen (vad nu detta är) omvandla till en kantorstjänst. Det är för en smålänning uppenbart att göingarna i Tyringe vill ha en billig lösning och kantorer är billigare än organister. Fast organisten i Tyringe fick inte högre lön, uppges det. Hur kan det vara möjligt? Har vi inte avtal?

Så blev det tal om arbetsbrist och då erbjöds organisten omplacering till kyrkogårdsarbete på halvtid.

När pastoratet söker ny musiker, anges önskemålet så: "Närhet och enkelhet är viktigare än hög musikalisk profil." Jag tror jag förstår vad konflikten egentligen kan ha handlat om. Bra att förundersökning är inledd, men nog finns det många frågor som också de som står helt utanför kan ställa. Vilket gemensamt ansvar finns på en arbetsplats för att den ska fungera? Om en mobbas ut - vad har då arbetskamraterna godtagit under årens lopp? Och vilka är, bortsett från handhavandefel, de srukturella problemen?

Jag känner inte fallet och inte organisten. En kollega skrev att detta är en duktig organist. Är det kyrkliga problemet en oförmåga att sköta begåvningarna men i stället glatt vårda sig om dem som inte ställer till med något? Och så undrar folk varför inget bli gjort. Men det blir inget gjort när man anställer folk som inte ska ställa till med något. Organisten i Tyringe framförde med sin kör en Mozartmässa när Finja kyrka återinvigdes. Hon uppfattade inte att hon fick något erkännande för den insatsen. Till sist sparkades hon. 660 000:- kostade förklikningen mot att anställningen upphörde samma dag.

Det finns enstaka som ställer upp för dem som mals ner i organisationen. Min vän Göran Bengtsson är en legendarisk polis i Kalmar som hade orken att stå upp för kamrater. Det finns poliser i Kalmar län som knappast kan nämna hans namn utan att börja gråta av rörelse. Fast Göran av ledningen sågs som en tvärvigg, visade sig hans kritik vara väl underbyggd och han kunde vad som stod i lagar och föreskrifter. Bättre än cheferna, som tillät mobbning på arbetsplatsen. Att polishuset, det nybyggda, var ett mögelhus, som skapade hälsoproblem, ville cheferna inte höra. Men så var det och ett nytt polishus byggdes. De stora systemen kan visa sig vara rätt förskräckande.

Det sägs att den kyrkliga snällhetskulturen gör att det finns en obenägenhet att ta itu med problem. Jag måste säga att jag sett rätt lite av den där snällhetskulturen. Jag har sett mer av inkompetens. Och hur kunde det fordomdags bli annorlunda, när chefer tillsattes i prästval! Tänk om vi skulle tillsätta tjänster som överläkare på det viset. Nu då? Utsorteringen har fungerat. Inlåsningseffekterna har varit uppenbara, kyrkoherdar har inte kunnat söka andra tjänster på grund av den kyrkopolitiska regleringen. Erfarna komministrar har suttit kvar. Det finns således en mängd erfarenheter som inte förts en eller två nivåer upp. Och nu aviseras prästbrist. Det hela kan bara bli dumt. Jag skriver utan att darra på manschetten (nå, har morgonrockar manschetter?): vi har inte sett den sista personalkonflikten i Svenska kyrkan ännu. Ska vi trösta oss med att siffrorna i Den Danske Folkekirke redovisar att 25% av prästerna mobbats under det senaste året och 41% bevittnat mobbning? Men vad gjorde de åsyna vittnena då?

Tillbaka till den avkragade i Strängnäs stift. Han hade tilldelats en treårig prövotid efter att ha köpt sexuella tjänster men efter 18 månader flyttade prästen och Strängnäs tog över ansvaret. Prövotiden tog slut den 15 oktober 2016. Men prästen hade också under denna tid, framkommer det nu, "varit aktiv på dejtingsajter i syfte att knyta tillfälliga sexuella relationer". Dominant polyamorös, torgförde han sig som. Då vet vi vad han var ute efter.

Jag hade gärna förstått saken så, att prästen lämnats utan hjälp, men han fick gå i terapi. Vad är det då som inte fungerar? Brutalsjälavård skulle fungera på ett annat och bättre sätt. Till det brutala skulle kanske höra att hitta en plats för andligt liv i gemenskap. Med gemenskap tänker jag något sådant, där människor är beredda att ta en kula för någon annan. Det gör inte biskopar. Om de gjorde, skulle kanske präster vara gladare? Polyamorös, jo. Så vad med kärleken till Jesus, till Kyrkan, till kallet? Är det när den kärleken kallnar, som det polyamorösa ter sig som ett gott alternativ.

I den krigsmakt i vilken många av oss tjänstgjort var den avgörande faktorn för att få folk att riskera sina liv att de visste att sjukvården fungerar, ambulanser eller helikoptrar kom fram och att MASS, Marinens Stridssjukhus, hade upprättats. En ensam och uppgiven soldat är tillspillogiven. Gäller det präster också?

Det drar mot kyrkoval. Usel personalpolitik skulle väl kunna vara ett lämpligt tema i en del pastorat. Vad har de förtroendevalda gjort och om de inget gjort eller gjort fel är väl valåret 2017 lämplig tid att reglera den saken. Välj några andra. Men går det? Eller är det en enhetslista, där förtroendet är så stort att den inte kan mätas eller vägas, än mindre utkrävas? Och om det blir väldigt många personalproblem, vem vill kommande mandatperiod på sin fritid ägna sig åt att röja i sådant eller som kyrkorådsordfröande riskera att sättas på cellen?

Vår framtidsdag är ljus och lång!
Eller inte.

23 kommentarer:

  1. Alla dessa göingen.Vad vore dackska stridsrop idag?
    - Låt Kyrkan bli kyrka igen.
    - Låt de första kristna bli vår inspirationskälla. Se Apg!
    - Det är hög tid att det johannesiska avlöser det petriska och paulinska.
    EVANGELIUM!!!
    Ulf H Berggren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulf-Ludvig skrike i församlingen.
      Moberg

      Radera
    2. Den lundensiske hindun är en ovanligt gapig universalist!
      Antony

      Radera
  2. Ja inte kan man tycka det är tråkigt att det snart inte finns lönemedel och pensioner att betala till dessa numera så vanliga och i tiden välintegrerade figurer.

    Synd bara att de flitiga arbetarna i vingården och en god bit av det svenska kulturarvet dras med i syndafloden!

    PP

    SvaraRadera
  3. "Präst"-bristen är ett gott tecken, en skänk från ovan och absolut ingenting att sörja över! Nästa nödvändiga steg är att kraftigt begränsa antagningen till "präst"-utbildningen. Det är gravt oansvarigt att lura in unga människor i något som näppeligen kan betala deras löner om 20-30 år.

    Nu kommer undergångstecknen på löpande band för den gamla dikeskörda ”folkkyrkan”! Den som under så lång tid har haft så oändligt många chanser med alla sina miljarder utan att åstadkomma något av bestående värde för dagens vilsna människor.

    Nu blåser nya vindar! Det är hög tid att börja montera ner den gamla inpinkade bajamajan i takt med att medlemmarna tröttnar på att betala för spektaklet. Stor skam över alla dem som har skott sig under åren - alltifrån vanstyret i Mörrum till bunkern i Uppsala! Vädra ut det kväljande dammet! Gläds åt varje nytt tecken!

    Vi har underbara dagar framför oss!
    /John

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du John,
      tycks vara väldigt bekant med bajamajor. Jag badar ibland på allmän badplats, och är tacksam att det finns en dylik tingest där.

      Jag är också uppväxt på landet, och vet att ju mer man petar i dynghögen, desto mer luktar den.

      Sedan kan jag undra: hur många stjärnor får du du kronan, när du en gång har avlagt din jordiska skrud?

      Radera
  4. De underbara dagarna som vi har att förvalta tillsammans ryms inom vår Svenska Kyrkan.
    Vad som kanske främst ska till är vissa av-kall.
    - Kom ner präster på ögonnivå med oss andra.
    - Kyrkoråden må ersättas av Församlingens Storsamling, dit alla i församlingen är välkomna -hålls efter söndagsmässan... om än ej obligatorisk...
    UHB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur blir det med det efterlängtade sommarlovet?

      Radera
    2. Med det sommarlovet får nog BloggarDag hjälpa till. Det vore ju lite tråkigt om kommentatorer som skriver vettiga inlägg skulle "påtvingas" sommarlov, som förra året. Även under sommaren behöver vi läsa kloka bloggposter och dito kommentarer. :-)

      Radera
    3. Jo,trots ansträngningar tycker jag att jag låter som en repig EP.
      Så nog hägrar ett långt rekrererande sommarlov.
      GOD HÄNRYCKNING
      Ulf

      Radera
    4. Denna blogg har, enligt min uppfattning, en alldeles för viktig uppgift att fylla för att tramsas sönder genom nonsenskommentarer och kommentarer som enbart fyller uppgiften att öppet förnedra andras kommentarer. Lite högre än vad som gäller idag måste vi nog alla hjälpas åt att placera "toleransribban".

      Jag i Halland

      Radera
    5. Nja, jag tycker nog att dessa "nonsenskommentarer" o.dyl. har ett värde. Jag kan hålla med om att somliga kommentatorer - inte minst med tanke på sin egen "image" - borde vara lite' mer självkritiska och tänka sig för lite' extra innan de trycker på "publicera"-knappen. Men det har ändå ett värde med den fria debatt som Dag släpper fram. Vi tål nog att få en del "nonsenskommentarer" på köpet./Paul

      Radera
  5. Varför tvångskommenderas inte präster med problem som Sörmlandsprästen under hela prövotiden till något av Svenska kyrkans kloster för att bedja och arbeta i mer eller mindre fullständig klausur?

    Jonas M

    SvaraRadera
  6. Är KR-ordföranden arbetsmiljöansvarig?

    -Den frågan måste ställas, sedan bloggaren hävdat att denne i Tyringe riskerar att hamna i cellen. Jag trodde att den ansvarige ytterst är arbetslagets chef, om vederbörande inte delegerat ansvaret på någon annan.

    Sedan verkar det sannerligen inta finnas brist på kandidater i kyrkovalet. Tvärtom känner sig många kallade, men få blir (ut)valda.
    "Usel personalpolitik" bör bli ett tema i valrörelsen, tycker bloggaren. Men hur skall temat konkretiseras närmare? Hur tänker FK om saken:
    Detta kanske: "Rösta på oss, så blir personalpolitiken god"!
    Eller så här: "Den som väljer FK får en bra personalpolitik, eftersom vi vill kraftigt stärka prästens roll och försvaga de förtroendevaldas"!

    Jag föredrar själv gärna initialerna FK - som "Folkets Kyrka är Framtidens Kyrka"! Skall vi lättsamt öva oss mer passar det kanske också att säga att FK står för "Kvinnor i Kyrkan"!
    Eller hur, hr bloggare, som jämte doakören och övriga mot folkkyrkan och förtroendevalda mer elelr mindre verserade kritiker, önskas en Glad Pingst!

    Ack om vi ändock en kommande pingsthelg skulle kunna få se en hänryckning för vår kulturbärande och fina folkkyrka även hos dem!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Är KR-ordföranden arbetsmiljöansvarig?"

      BOD, du har själv, upprepade gånger, hävdat att kyrkorådets ordförande är kyrkoherdens chef. Då är ordföranden också den som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön.

      Men, men, det är som vanligt, makt är roligt så länge det inte innebär något ansvar... Tvi vale!

      Radera
    2. Jag måste fråga: när du ideligen kallar oss som håller med Dag (oavsett om det är mer eller mindre) för "doakör" - inser du hur förolämpande du är då?
      Det ordet förutsätter ju att ingen av oss andra tänker själv utan bara "sjunger efter". Kan du tänka dig att vi kanske, helt på egen hand, kommit till ungefärligen samma slutsatser som DS? Som jag t.ex. som sökte mig hit för att se om jag (numer) höll med bloggägaren så pass som jag börjat ana av annat läst.

      Hänryckning faller jag bara i över Guds oerhörda nåd! (Samt möjligen hundvalpar, kattungar o de fågelungar som nu "dräller omkring" lite varstans, men de är ju Guds idé de också.)
      Eva H

      Radera
  7. Kära Elisabeth och Eva!,

    -Nej, det är inte KT-ordföranden som är arbetsmiljöansvarig. Fråga andra, får Du hör, Elisabeth!

    -Och till Eva detta: Nej, jag vill inte förolämpa någon medmänniska men tvingas konstatera alla instämmande nickanden, då DS tar till textlig orda.

    Vem eller vilka andra på denna blogg försvarar folkkyrkan utom undertecknad?
    Vem eller vilka försvarar det många decennier gamla beslutet att kvinnor skall få bli präster - utom jag?
    Vem eller vilka har öppet vågat upphäva sina röster mot vissa signaturers direkta oförskämdheter - utom jag?
    Vem eller vilka har försvarat politiska partiers rätt att ställa upp i kyrkovalen utom jag?
    Vem eller vilka har uttryckt glädje och tacksamhet över våra tusentals förtroendevaldas engagemang för kyrkan utom jag?

    Så visst, kära Eva, finns det i kommentatorsmassan, om jag får kalla den så, en förunderlig likriktning och entonighet, vilken ligger till grund för mitt epitet doakör.
    Du skall veta, att en svart katt är svart och absolut inte vit.

    Glad Pingst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du inte vill förolämpa föreslår jag att du slutar använda epitetet då, så slipper du göra så.
      Att jag (m.fl.) inte håller med dig om de politiska partierna kan du tänka att det kan bero på att vi har andra erfarenheter o andra preferenser?
      Själv vill jag t.ex för allt i världen inte ha ett parti som inte ens nämner Gud, vare sig Fader, Son eller Ande, i kyrkans styrande organ. Med det säger jag dock inte, o har aldrig gjort, att det partiets ledamöter rakt av skulle vara sämre som ledamöter. Där finns givetvis ett antal med hjärta för kyrkan o den kristna tron o de ska naturligtvis engagera sig - bara inte med ett sekulärt parti som grund. Guds ord ska styra kyrkan o inte partipolitik, då får vi en betydligt öppnare o vänligare kyrka o inte som nu en som utestänger efter politiska nycker. (O nej - jag är inte på DS sida om ämbetsfrågan! Studerande i frågan pågår dock.)
      Skulle du kunna fundera på om bristen på försvar hänger något samman med ditt sätt att aldrig vika minsta millimeter från din egen världsbild? Att du i princip aldrig svarar på raka frågor men mer än gärna mästrar?
      O likformigheten kanske finns för att DS' blogg är ett av de få ställen relaterande till SvK där sådana här saker kan diskuteras o sägas rakt ut utan att bli blockerad eller se sina kommentarer bortplockade för att man tror fel? För oavsett vad du tror så förekommer det mycket sådant i den kyrka som säger sig vilja välkomna alla (vilket faktiskt inte är sant i stora delar.)
      Tack detsamma!
      Eva H

      Radera
  8. Bra fråga, BOD! "Vem eller vilka andra ... försvarar folkkyrkan utom undertecknad?" Ingen, såvitt jag kan se (förutom - möjligen - en krympande skara sekulära politiker som innehar poster och uppbär arvoden för att göra det). Kyrkfolket flyr (återigen: studera medlemsstatistiken!)./Paul

    SvaraRadera
  9. Eva och Anonym,

    Du får nog, kära Eva, finna Dig i vissa epitet, vilka i så fall är en följd av semantisk verklighet och åsiktskonformism.
    Jag blir ledsen över Ditt påstående, att jag aldrig svarar på frågor, ty är det någon på denna blogg som gör just detta är det undertecknad; jag bemödar mig verkligen om just detta. Men reaktionen mot mig kan möjligen bero på att frågeställaren inte gillar svaret. Och är det någon, som inte viker från sin värlsbild, så är det faktiskt högkyrkligheten, se igen på kvinnoprästfrågan!

    Att vår stolta svenska folkkyrka inte skulle välkomna alla tarvar konkreta exempel. Kan Du ge sådana? Välkommen då med redovisning av dem!

    Du vill inte ha ett parti som ej nämner Gud eller Jesus i kyrkoledningen. Det förstår jag. Men verkligheten är ju, att väljarna röstat fram detta parti till dess ledande position. Skall inte deras åsikt respekteras?

    Glöm inte, kära Eva, det som jag gång efter annan tvingats upprepa i dessa spalter, att alla MEDLEMMAR i Svenska kyrkan har samma status, ställning och inflytande oavsett antalet kyrkobesök eller andra kyrkliga aktiviteter.
    Jag har förstått, att denna oomkullrunkeliga sanning är mycket irriterande för många kommentatorer. Men den gäller, hur de än krumbuktar sig.

    Prosten Pelle Patriarkssons i Partille valsedel i urnan väger alltså inte tyngre än måsjägaren Måns Mossigs i Moheda som inte har deltagit i en gudstjänst sedan han konfirmerades 1958.

    Det är medlemskapet, bästa kritiker Eva, som bestämmer inflytandet och inte något annat.
    Detta måste alla, som medverkar i kyrkliga debatter, utgå ifrån. Även Du Eva!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag har aldrig någonsin hävdat att inte alla medlemmar skulle ha samma status! Status i kyrkan ska/kan/får dock inte hänga samman med politiska åsikter.
      Däremot förundras jag storligen över de som röstar men aldrig sätter sin fot i kyrkan. Jag vill inte ta ifrån dem rösträtten givetvis men jag erkänner förvåning att de ens vill vara medlemmar i en organisation de inte bryr sig om. Och jag har mött ack så många som röstar på samma parti som i sekulära val utan att det minsta sätta sig in i frågorna. Det är inte rättvist mot kyrkan.
      Jag tänker/kan inte lämna ut enskilda men har både egna erfarenheter o andras när det gäller att t.ex. söka själavård som mer traditionellt troende. Trots allt fagert tal om att samsas i SvK med olika typer av tro kan det vara mycket svårt hitta en präst som respekterar.
      "Åsiktskonformism"? Jo, det vore väl trevligt om DS var ensam om sina åsikter o kunde avfärdas som "ensam tokpräst" kanske. "Konformism" blir ett väldigt fult ord i sammanhanget o du tänker tydligen just så som jag fruktade - att vi inte är kapabla att tänka själva.
      Nej, det handlar inte om att jag inte gillar svaren. Det handlar bl.a. om saknade svar på hur du vill göra för att stoppa medlemsflykten, där jag frågat om du vill återgå till förbudet att lämna SvK. Det handlar om frågan varför du tror att SvK skulle stänga dörren för en massa folk om inte de politiska partierna o staten (som ju inte helt släppt greppet) var inblandade. Jag har aldrig hört att t.ex. pingströrelsen inte släpper in den som söker Gud.
      Att kvinnoprästmotståndare inte släpper sin åsikt har väl med bibeltolkning att göra, liksom i en hel del andra frågor. Vad jag menar med din världsbild är din tro att människor ska vara lika intresserade av att vara med i kyrkan idag som på tidigt 1900-tal, trots globalisering, relativism, "blanda ihop din egen tro" o annat. Att präster o andra troende håller fast vid Bibeln o inte ändrar sig världsbild helt efter "dagens trend" är för mig helt ok, oavsett jag håller med eller ej. (O nej, jag tänker inte jämställdhet som trend...)
      Eva H
      som nog avslutar här för jag tvivlar på att vi kommer längre

      Radera
  10. Har aldrig varit här förut å lär inte komma tillbaka. Det räckte med att läsa alla era otroligt "fina" ord, hmm behöver ett lexikon ..men jag e bara en vanlig människa utan fina ord att uttrycka mig med...så jag säger er alla inklusive blogg innehavaren. Är bra att ni hittat eran wow sida, men är glad att den inte spridits. Kristen här inne , tja efter att läst bloggarens "tal" visar på att ta reda på fakta eller ens tänka på vad man säger är frånvarande. Dömande ,spekulerande skitsnack är en mer rätt term. rannsakning om sig själv inklusive talande är daglig och vi kan alla ha massa olika åsikter , men det är det som kommer ur mun som avgör vad du har i ditt hjärta. Ingen av oss är för mer än den andra , och högmod går före fall. Kort sagt Gud är den som dömer oss , vi är inte given den makten ! Vi kan tycka illa om handlingar , men börjar vi tycka illa om människan så har vi inte lärt oss skilja på vad som är våran uppgift och vad som är vår Faders.

    SvaraRadera