söndag 26 augusti 2018

Dag D minus 49

Bloggardag samtalade med en bekymrad vän.
- Jag ska fylla år i år igen, det gör jag av princip varje år. Men nu ställs frågan om jag ska ställa till med något.
- Klart du ska. Vi brukar väl inte missa någon anledning till fest.
- Men det kanske kommer fler än som ryms? Är det inte enklast att helt enkelt cykla bort på den gamla vanliga cykeln, rymma. Däcken behöver pumpas, det är det hela.
- I din ålder finns det ingen måste-kvot. Du har alls inga uppdrag och inga som känner sig tvingade att komma. Du får väl bjuda dem du kommer att tänka på. Dom andra på ättestupan i alla fall. Fest på ättestupan är i varje fall roligare än begravningskalasets smörgåstårta, lättöl, kaffe och biskvi. Om man inte slå till med My-tårta förstås.
- Tror du folk håller tal också?
- Du får skaffa dig en sån där som sköter rostat bröd för att tysta de olämpliga. Och så får du minnas att du inte ska vara som Vilhelm Moberg, som kunde bli ursinnig när folk sa fånigheter till honom. Fast tystnad, Redeverbot, kan vara att föredrakanske.

- Men var håller man till om det kommer folk?
- Hyr ett församlingshem, vet jag. Några vänner som kan hjälpa dig att spilla vin i gästerna har du.
- Men blir det roligt, tror du? När man var i tjänst kom folk med sånger dom diktat, flaskor dom anförskaffat, intressanta böcker, vad vet jag. Nu förväntas jag väl gilla att de skänker pengar till något de tycker är välgörande. Klimatfonder kanske? Det är för få materialister kvar efter Berlinmurens fall, tror jag. Och jag ska se glad ut för att andra profiterar på min födelsedag!
- Nu får du skärpa dig och tänka ut en taktik för att uppnå ditt strategiska mål. Men "måste-kvoten" finns inte kvar. Du kan vara rätt lugn.

- Vilket är mitt strategiska mål?
- Det strategiska målet är att samla ihop vänner du fått under din livstid och låta dem få träffas. De hinner mer umgås med varandra än med dig.
- Taktiskt?
- Du bestämmer dig för den sedvanliga omfattningen, omringar kretsen av vänner och bjuder in sådana du får tag på. En del kommer du inte åt. Då får du utfärda en mer allmän inbjudan.
- Men då blir jag bara ledsen när folk inte vill komma och skyller på allt möjligt, precis så som Frälsaren berättat att det går till.
- Det är en risk du får ta, men det är i så fall en gudomlig risk. Du kan hantera den med en mer allmän inbjudan, en där du talar om stund, ställs, styrka, slag och sysselsättning. Själv är du sagesperson. Låt folk välja och fatta att du kanske inte har några vänner.

- Men om jag har och det brakar loss på Dagen D, klockan K?
- Då har du förberett somligt, sett till att folk aviserat att de vill komma, du kanske lämpligtvis har upprättat en sambandscentral och så ställer du upp. Glaset i vänster hand. Hälsa med höger. Se till att ha ett bautastort presentbord och hoppas att de fattiga, som vi altid har omkring oss, inte ska bli avundsjuka när de ser dig överhöljd i håvor.

- Det låter lite frestande, men tror du översåtarna kommer?
- Det tror jag inte ett ögonblick.
- Så jag kan utgå från att det blir idel vänligt?
- Det kan du lugnt utgå från. Annars kommer överstarna Olofsson och Salander och lyfter ut dem som inte uppför sig.
- Det kan man nog räkna med, de är ju i grund och botten markstridare.

- Så vad gör du nu?
- Jag tänker en vecka innan jag utfärdar ett påbud.
- Kommer det något på bloggen nästa söndag då?
- Det skulle det kunna komma att göra. Det blir den vänligaste bloggen en söndag någonsin.

- Har du fler frågor?
- Hur gör jag med de församlingar där jag varit och där det finns många jag tycker om? Skickar ett inbjudningskort, kanske. Kommer Silverstrands då att sätta in buss Löttorp - Köpingsvik - Borgholm - Brofästet - Kalmar - Ör tror du?
- Nu går du igång. Du som för några minuter sedan inte visste vad du skulle göra med din födelsedag. Buss är att ta i. Kommer folk med buss får du bunkra väldigt mycket, tror jag. Du får i stället hoppas på det bästa.

- Det var alltså att driva det hela lite för långt, förstår jag. Borde vi ändå inte lägga till något om att det vi planerat alltidär preliminärt, men att Gud styr. Man ska efter Skriftens ord inte göra upp alltför detaljerade planer för morgondagen.
- OK. Om Gud vill och skorna håller så blir det...
- Skor och skor. Jag har sandaler från 14 april till och med 14 oktober,  men låt gå.

- Är denna förvirrade konversation att uppfatta som något som ska bli ett påbud eller en vänlig inbjudan?
- Den saken ligger i betraktarens öga. Den kan också uppfattas som sakinformation utan personligt värde, förstås. Och de klassiskt bildade kommer att tänka på dialogerna mellan Sokrates och Platon. Blev du klokare?
- Kanske inte. Men jag markerar att Cliff Richard fyller år den 14 oktober, det är alltid bra att ha den saken noterad.
- Mohedadagarna då?

- Nenne Lindberg var där och sjöng och spelade vid Kronströms Blomsteraffär. Vi bytte några ord. Och så var det politiker på plats, fler är Egyptens gräshoppor. Hos moderaterna kunde man få en kokbok men också en putsduk med kandidatens konterfej på till glasögonen. Bra vardagsvis. Liksom toalettpapper t ex, men det sa inte Bloggardag. Hos centern en Wettexduk, plåster och en påsklämma, hos SD en bok av Jimmie. En liten papperspåse att bärga hem trycksaker och annat delade liberalerna ut. Det fanns pennor också. Pennorna från Alternativ Alvesta och från Miljöpartiet fungerade inte. Ska det tolkas politiskt? En reflexväst var väl också Alternativets gåva.

Miljöpartisternas var import från Växjö och en av dem var Per Stille. De gav bort sadelskydd för cykel. Bra att ha till, nävisst, den levererades aldrig. Vänstern hade sämst utbud av giveaways, KD näst sämst, men man ska inte bara se till det materiella för alla var vänliga och ville gärna samtala. Hos socialdemokraterna skulle man blixsnabbt smasha en potatis. Den politiska innebörden var nog fri för tolkning. LRF hade tävling och smakprov på ostar. På förfrågan förklarade de att de var idel nöjda bönder.

Annars? Folkligt och festligt. Det regnade i omgångar och var svalt. Så vad handlade egentligen klimat- eller väder-bråket för några veckor sedan om?


15 kommentarer:

 1. Bjud in KR:s ordförande och församlingsherden, folkkyrkans lokala ledare!

  -Bekymra Dig inte om morgondagen, käre jubilar Dag Sandahl, som samtalar med BloggarDag i dagens text. Den (födelsedagen) formas säkert som en glädjefylld och minnesrik högtidsdag, som uppmärksammas av vänner och bekanta. Och sådana finns ju som bekant; även Dina kritiker, många av dem i varje fall, betraktar dig ju som vän, eftersom de skiljer mellan sak och person och inte sätter sig på höga hästar, varken bokstavliga sådana eller teologiska.

  Och så bör du naturligtvis bjuda in KR:s ordförande och församlingsprästen i Mohedas folkkyrka; de är ju värda en särskild inbjudan, i det fall de av någon anledning skulle hesitera att komma. Förresten är de ju företrädare för Din egen kyrka sedan prästvigningen, den som Du i likhet med oss andra innerst inne torde älska, fast Du inte säger det utåt. Den man älskar, agar man ibland, sägs det ju.

  Du har ju faktiskt också, fast Du säkert inte har tänkt på saken, stoppat ett antal personer från att lämna folkkyrkan vilket tyvärr många andra gör.
  De har nämligen, sedan De tagit del av Dina teologiska åsikter och utläggningar, bestämt sig för att vara kvar i kyrkan - i protest mot vad Du har sagt och skrivet. Och sedan vet vi ju att Du också kan ses sopm en folklig och omtyckt präst, som har förmågan - vilket jag tidigare påpekat - att tala med de lärde på latin och med bönder på bönders språk, vilket det nu är.

  Så se fram emot högtidsdagen med förväntan och glädje över både befintliga gäster och fiktiva, såsom överstarna Salander och Olofsson!

  Ibland kan ju faktiskt också fiktiva personer vara mer välkomna än bokstavliga, ty de säger i varje fall inte emot Dig, som folkkyrkans företrädare plägar göra. Men att de sistnämnda gör detta, beror ju på Dig själv!

  Med förhoppningar om en upplyftande bemärkelsedag med klarsynta ögon på vår gemensamma kyrkas betydelse!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint skrivet, BENGT OLOF DIKE! Du tillhör ju liksom jag ICKE den s k doakören, även om jag nog, fastän lågkyrklig, håller med både BloggarDag och teol dr Sandahl oftare än du gör. I varje fall tillför du bloggen en modern folkkyrkoteologi, vilken ju trots allt kan vara intressant att få se uttryckt! (Ungefär som transpersonen ShadoWolf som träget följer, och kommenterar, min blogg queerretorik.blogspot.com). Du är också liksom Dag en man som försöker tala ur det skägg ni inte har (jag däremot!) - och jag är riktigt imponerad av att du blivit utesluten ur Moderaterna ;o)

   Radera
  2. Tyvärr kan jag inte komma på 70-årskalaset. Jag är på konfirmandläger på stiftsgården Undersvik då. Men Gud signe! (OHD).

   Radera
  3. Fiktiv och fiktiv. Överste Olofsson har jag träffat och hälsat på, han finns i högsta grad. Salander har jag inte haft förmånen att få möta, hoppas på kalas så kanske chansen kommer.
   /Pernilla

   Radera
  4. Pernilla,

   -Vill du vänligen då ge mig hans adress och telefonnummer?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Du är inte lite fräck, Bengt Olof, som insinuerar att Pernilla ljuger. Eller är det så illa att du själv inte finns på riktigt? Som man känner sig själv känner man andra, typ?

   Radera
  6. Jag är rädd att mina kontaktuppgifter för översten har några år på nacken och därmed inte säkert stämmer.
   /Pernilla

   Radera
  7. Att få träffa överstarna vore väl bara det en anledning att gå på kalas.

   den Lea

   Radera
 2. Bengt Olof och jag kommer på sjuttioårskalaset!

  ANTONIO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det inte dags för B O att komma ut snart?
   Achilles

   Radera
 3. Vi med multiplikationstabellen och inte statens järnvägars tabell till personlighet, vi vill ha eget lååååååångbord.

  Helst med eeeeeeen treeeeeeevlig tjeeeeeeej som upplockare ( ställa oss till rätta i stolarna eller locka oss i fördärvet)

  Aron Match och den Underbara

  ( vi kommer som par och helt efter könsmaktsordningen)

  SvaraRadera
 4. Förslag: ordna en bloggkommentatorsbjudning dit bara bloggkommentatorer är inbjudna, mot att man på bjudningen ska presentera sig med sin signatur eller sitt alias. Helt anonyma kanske ska undantas för att minska risken för sammanblandning. Se det vore väl en spännande tillställning med BOD, Antony, HH, Den Lea, Anna mfl i en enda stor och härlig (?) blandning. :-)
  /Per H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bedårande förslag!

   ANTONIO

   Radera
  2. Förresten, vore det inte underbart om vi först träffades med venetianska masker? Åh, hur jag ser fram emot detta kalas! En cocktäjl, och sedan en mässa tillsammans.

   ANTONIO

   Radera
  3. Å venetianska masker! Å

   Stonewallflickan

   Radera