lördag 10 november 2012

Clash of Culture

Nu är det inte läge för vapenskämtan även om jag måste rätta felet med kulsprutepistolen. 45B ska det vara så att ni inte hämtar ut något annat. Hur går fingrarna egentligen - eller är det hjärnan?

Men ingen skämtan när jag läser om de 5000 anglikaner i Nigeria som samlats i Abuja till DIVCCON 2012 - anglikaner är hopplöst förälskade i förkortningar! Dr Patrick Sookhdeo varnade för konsekvenserna av den arabiska våren. Boko Haram tar man inte så enkelt och metoden att döda terrorister betyder att cencern bara sprider sig, sa han. Om USA i en nära framtid sprider ut trupper över Tchad och Mali betyder det att terroristerna kommer till Nigera och skapar kaos. Kyrkan måste vara beredd inför den kommande stormen och ha planer för att skapa och upprätthålla säkerhet. Dr Sookhdeo beskrev också nogsamt skillnaden mellan den våldsanvändning som staten legitimt får utöva och metoden att ta lagen i egna händer. Boko Haram har tillåtits att beväpna sig och agera. Om staten inte klarar att skydda, måste kyrkan samordna ett försvar under "an appropriate authority" Men dr Sookhdeo ser alltså en storm vara på väg.

Nog är detta fortsatt illavarslande men kanske någon liten tröst att ABC Justin Welby har bott i Nigeria. Men Boko Haram är inte att leka med. Attacker mot gudstjänstfirare i kyrkor rapporteras inte alldeles sällan. Vad kan då göras i en försoningsprocess?

TT hakade på Ritzaus rapportering från Kokkedal där en bostadsrättsförening fattat beslut att slopa anslaget för julgranar. Beslutet ter sig lite märkligt tills man förstår att 60.000 danska kronor tidigare satsats på den muslimska högtiden id al-fitr. Bostadsrättsföreningens muslimska majoritet vill inte ha julgranar. Beslutet var förstås oklokt men på sitt sätt logiskt. Är muslimerna i majoritet är det islam som gäller med det lilla tillägg talespersonen Imran Shah gör: "Det ska finnas möjlighet för ickemuslimer att praktisera sina religiösa vanor var det sker i världen." Så då ska alltså ickemuslimerna i Kokkedal få ha sina julgranar som utslag av religion?

Varför TT slutar sin rapportering med meningen "Julgran är en tysk tradition som inte blev allmän i Norden förrän på 1900-talet" kan man fundera över. Uppfattar TT julgransinnehav som religionsutövning?

Dansk Folkepartiis ordförande överväger att lagstifta om julgranar. Vi andra kanske ska fundera över integrationsfrågor. Är det demokrati att bostadsrättsföreningens styrelse med 5 mot 4 tar bort anslaget till julgranar och är det diktatur att (eventuellt med lagstiftning) tvinga en bostadsrättsförenings styrelse att ha julgranar? Och ser vi på ett sätt i Nigera och ett annat i Danmark tankar om islams överhöghet, som det är av värde både att förstå och att diskutera?

5 kommentarer:

 1. Också här finns det anledning för evangeliska katoliker att erinra sig att ALLT som sker sker antingen för att Gud vill det eller tillåter det. En tanke som ofta lyser med sin frånvaro i Dag Sandahls analyser varför jag undrar om du Dag börjar luta åt samma håll som många andra? Se upp med Calvin, han är farlig! Calvin har så många svar på vem Deus absconditus är, det har inte dr Luther. Skulle finna det önskvärt med lite djupare teologi här. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 2. Det är väl för höge farao vara att de somm vill ha geanar betakar för det själva. Vem har någonsin lovat att det ska vara gratis att utöva sin religion eller kultur!

  SvaraRadera
 3. Lite vid sidan av men dock med anknytning, och i dessa tider då Svenska kyrkan på flera håll verkar mera intresserad av halv relígionssynkretism och internationella kontakter än av att byggga församlingar, har jag en fråga - på förekommen anledning-
  -Behöver man vara kristen för att bli/vara biskop i Svenska kyrkan?

  SvaraRadera
 4. Borde inte vi lagstifta om att man ska få ha kristna motiv på julkorten även på ICA och att man ska få sätta ut krubbor i den offentliga rummet till jul?
  Och så borde vi förtydliga yttrandefriheten med att det inte är förbjudet att säga att man är rädd för ett för starkt muslimskt inflytande i landet. Nu är jag främlingsfientlig igen- som jag har blivit beskylld för att vara i flera dagar på Å.B:s blogg.
  Men vi bär alla våra erfarenheter med oss. Jag minns tydligt en fråga som jag fick vid en anställningsintervju i Malmö för en invandrarlärartjänst (de accepterade inte mina löneanspråk) då den unga kvinnliga rektorn frågade mig
  - Vad skulle du göra om en elevs pappa nekade att prata med dig för att du är kvinna?
  Detta är väl ändå värre än Dag Sandahl och hans fan club!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra rutet, nya tant lila. Passar det inte att prata med en kvinna finns det ju andra länder att tillgå.

   Det är fullkomligt horribelt att en man fick skadestånd för att han diskriminerade en kvinnlig arbetsförmedlare. Är det någon som borde ha fått skadestånd (vilket jag i och för sig ifrågasätter) är det hon.

   Radera