onsdag 7 november 2012

Namnsdagsbarnet

Ingegerd Källström har namnsdag i dag. "Inte visste jag att det var Källström idag!" Gammal skämt men nummer två i diktsviten hon skriver kom för några veckor sedan och har anmälts i Kyrkans Tidning av Mikael Löwegren.

Poeter ser mer. Jag tror man ska skilja mellan att titta och att se - och därtill kommer att inse. men poeter och mystiker minns och generaliserar det lilla och gör det stort och märkvärdigt - så märkvärdigt som mycket i skapelsen är. Vänskapens ljus heter nummer två i sviten och nummer tre ska komma om någon månad.

Somligt är lustigt. Som när Ingegerd berättar om första tidebönen hemma i flickrummet. Hur det gick ska jag inte återge. Det är den fromma tonårstjejen (det kunde varit en kille också!) som gör sig till och blir fromsint - och sedan frattar vad tidebönen gör med oss. Lär oss att be! Ingegerd skriver aforismer också: "Var bor skönheten? Bara i en vän." Men hon ser också Guds människa i den som vandrar på trotoaren. Jag säger: Rätt. Åk till Ullared och gå på GK:s och se dem allihop. Guds älskade människor. Och käringar kan se ut precis hur som helst. Obs! Det var bara ett R i ordet! Gud älskar mångfalden i former, om ni förstår hur jag menar.

Ingegerd har pejl på att Treenigheten är vänskapens mysterium och jag tror att det är detta som gör henne så fascinerad inför människor. Likväl är det skildringen av Ingegerds bror som ritar kartor och hon beundrar honom. Poeten minns och kan generalisera det lilla. Göra det allmängiltigt.

Hur man får tag på Vänskapens ljus. Boken, alltså. Ring författaren i Lund. Kolla på Eniro. Men jag säger som Micke Löwegren, det börjaer bli tid att ett förlag kastar sig över de snart tre böckerna och ger ut dem stort. Men det kanske är för att tänka för stort om förlag att de ska känna igen en betydande poet, säger jag som räknar Jesper Svenbro till min ungdoms viktiga vänner och som kan njuta av honom. Han hamnade i Svenska Akademien ....

1 kommentar:

  1. Käringar. :-)

    Jomen, som infödd halländska vet jag att det är skillnad på kärring och käring. "Nä, nu ska jag hem till käringen" är definitivt inte fult att säga. :-)

    SvaraRadera