söndag 4 november 2012

De kyrkopolitiskt lämpliga lögnerna

Karin Söder, C, välkomnade till Centerns kyrkträff, ser jag. I sitt välkomsttal refererade hon till en ledare i Kyrkans Tidning och efter att ha refererat Thomas Söderbergs artikel om behovet av bred erfarenhet av att professionellt driva verksamhet av socialt företagande, använde hon den försåtliga passivformen så här: "I Dag Sandahls kyrka sägs det ljumma och oengagerade inte ha någon plats."
Vad med Centern? Jo, "även den oengagerade kan bli en eldsjäl efter sin förmåga, om de får känna att de behövs" (jo, hon skriver så med blandning av singularis och pluralis) och i Centern finns "massor av professionalitet att ta vara på".

Tro det! Ett frågar jag: Ska Karin Söder ska inräknas sanningsvittnena? Att hon i övrigt inte säger ett enda ord om Jesus - och att det är Hans Kyrka vi talar om - kan man notera. Uppgifterna är i Söders uppräkning många, trots att inget sägs om gudstjänst, undervisning eller mission, för ensamkommande flyktingbarn, flyktingar och socialt svaga samt minoritetsgrupper som romer, samer och finsktalande står nu på agendan.

Centerns partistyrelse har bestämt att partiet under eget namn ska gå fram i kyrkovalet. Röstar folk på C nuförtiden? I så fall borde man få höra en motivering.

I går predikade jag väl för runt 250 personer och i dag är det tre gudstjänster i Nordölands församling. Av 18 gudstjänster i pastoratet har jag sju. "I Dag Sandahls kyrka sägs det ljumma och oengagerade inte ha någon plats." Men verkar jag själv inte lite mer än ljummen och i vafrt fall något engagerad? Eller ska jag stanna hemma i dag och anmäla till kyrkoherden att jag kände att jag var just det som "sägs" om mig.

10 kommentarer:

 1. Fiendebilder behövs. I brist på fiender får man uppfinna dem.

  Med en travesti:

  "Om Dag Sandahl inte finns, måste man uppfinna honom!"

  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fiendebilder behövs"........

   Först rensade man ut Svenska Kyrkan så att oliktänkande inte finns, åtminstone officiellt. Nu fortsätter pogromerna mot oliktänkande utanför Kyrkan. Jaha, skulle Onkel Josef Stalin varit levande idag och skulle vara i Sverige, han skulle nog utöva saltomortaler. Grattis svk, ni huggormars avföda!

   Johannes Kierkegaard

   Radera
 2. En stilla fråga: sägs var och av vem? Står det i KTs ledare eller Thomas Söderbergs artikel? Sägs det i centerpartiets interna kyrkskvaller? Eller sägs det av Karin Söder personligen? Eftersom sägs ger intryck av att förmedla ett citat vore det väldigt lämpligt med en citathänvisning! Om nu inte journalisten (eller vad det nu är för skribent) har gjort ett missvisande referat. Man skall inte tro allt som skrivs...

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://seglorasmedja.se/post13778/frivilliga-ar-viktiga-for-kyrkans-framtid/

   Radera
 3. Vem är det som menar att fader Dag skulle ha en egen kyrka? Skulle inte den lutherskt katolska kyrkan i Sverige där Dag Sandahl är präst drabbas av sådana misstolkningar i denna världen?

  SvaraRadera
 4. Eva Spångberg var en klok människa som sa att det var fint att bli gammal. Själv minns jag en annan person som sa en gång " det finns väl nån poäng med att folk går i pension när de fyller 65" , det tror jag var lika sant. De två påståendena behöver nog sammanföras, som påminnelse, för oss alla. Om 20 år skall jag vara tyst. Gå runt till unga prästers gudstjänster och uppmuntra dem, när de klagar på hur de har det skall jag säga " det var inte bättre förr det var bara förr" bjuda hem dem på tee och ge dem goda böcker och säga precis hur det är: så som det behagar Gud att låta ske, eller tillåta ske, busenkelt. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 5. Nej, hur skulle man kunna förbli ljum och oengagerad i Dag Sandahls kyrka? Antingen väcks väl tron eller också ilskan - vilka bådadera manar till brinnande engagemang. Inte konstigt att de som vill att folk ska förbli ljumma och oengagerade blir oroliga när de, helt i strid med sina egna ideal, inte kan låta bli att engagera sig när Dag tar till orda... Så Dag är absolut ett hot mot ljumheten, likgiltigheten och bristen på engagemang i Svenska kyrkan - det har han visat både som församlingspräst och förtroendevald. Både S och C är säkert mer lämpade att odla dessa tvivelaktiga dygder bland kyrkomedlemmarna.

  SvaraRadera
 6. Den som de ljumma och oengagerade eller de som strävar efter att värna ljumhet, borde lyssna till är Kristus själv. Till Laodokeia säger Han: Jag tillrättavisar och tuktar alla dem jag älskar. Visa iver och vänd om!

  SvaraRadera
 7. Ja. Efter att först ha sagt: "Jag skulle önska att du vore antingen kall eller varm. Men nu, då du är ljum, och varken varm eller kall, ska jag utspy dej ur min mun." Nog är det fantastiskt att vägen till omvändelse ändå lämnas öppen, ja, att han fortfarande "står vid dörren och bultar."

  Men säger Svenska kyrkan "jag är rik, ja, jag har vunnit rikedomar och behöver inget", fast den är eländig och ömkansvärd och fattig och blind och naken? Dissar den guldet, ögonsalvan och de vita kläderna som Frälsaren erbjuder? Och hur är det med mej själv?

  SvaraRadera
 8. Vilken kyrkan värd namnet vill att dess medlemmar ska vara ljumma och oengagerade??!! Vilken präst vill att ens församlingsmedlemmar ska vara det??!! Jag trodde liksom att det hörde till att man som präst (och/eller övertygad kyrkokristen lekman för den delen!!)skulle driva på för att vända ljumheten till glödande tro och de oengagerade till att bli aktiva i församlingsarbetet. (C) kyrkopolitik visar bara att partiet inte har framtiden för sig!
  F Pierre i Örebro

  SvaraRadera