fredag 2 november 2012

De svältande flyktingbarnen på Öland. Kyrkan ryter till

Naturligtvis måste Kyrkan ryta till när barn far illa och barnperspektivet ska ju snart nog genom kyrkomötesbeslut blir överordnad norm.

Flyktingbarnen på Öland får inte skolmat. Man ser hur de går runt och tigger till sig något litet - men kan det vara så? Eller är det en medveten plan på att mobba ungarna så att de frivilligt lämnar landet. Säger inte lagen att barnen ska ha skolmat? Kyrkan ryter till. Men vad ska denna något obestämda stor "Kyrkan" säga till kommun- eller skolledning? Att Kyrkan vill att barnen ska ha just skolmat? Eller att barnen ska ha mat?
Ska barnen ha skolmat är saken enkel. Lagen följs och barnen får mat. Men är det en klok ordning när familjerna bor på en campingplats och barnen enkelt från skolundervisningen på plats kan ta sig hem och föräldrarna ha en uppgift under förmiddagen - att laga mat. Om de inte har denna uppgift, vad ska föräldrarna då ta sig för? Åka till Borgholm och fördriva några timmar där? Är det en socialt sett vettigare lösning?

Ibland är förhållanden mer komplicerade än de ter sig för Sveriges malligaste morgontidning. Jag hör till dem som menar att det var en bra ordning att barnen åt lunch hemma, att föräldrarna fick svara för den (hade något att göra) och att det fanns tid för lite familjeliv mitt på dagen. Nu kommer inte detta att kunna fortsätta, ett förhållande som man nog haft på känn. Den dag någon börjar ifrågasätta, blir det skolmat för barnen och sysslolöshet för föräldrarna. Det uppfattas vara en rättfärdig förbättring av den s k situationen. Är vi säkra på att det verkligen är så?

Vad ska Kyrkan alltså ryta till om? Vad är det profetiska svaret när frågan ställs - skolmat eller mat i familjen?6 kommentarer:

 1. Detta är nog ingen social fråga utan en ekonomisk. Budgetsinnade önskar spara och finner några som inte klagar så lätt eller ens anar att här finns något att klaga på.
  Utifrån bloggarens perspektiv är lösningen enkel. Kommunen står för råmaterialet och anställer några av de asylsökande att laga mat som serveras, gärna till alla boende. Lite extra ska väl kommunen få betala för sina olagliga sparåtgärder och de asylsökande har sannerligen inte några större inkomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asylsökande som det här gäller är ju under utredning om huruvida de är flyktingar eller ej och får då under denna tid pengar för mat från Migrationsverket, dvs från oss skattebetalare. Pengar avsedda för mat betalas ut till både vuxna och barn.

   Radera
 2. Staffan Wadström2 november 2012 kl. 21:47

  Och när kunde barnen gå hem till föräldrarna och äta lunch? Talar vi om 1800-talet?
  Sedan huvudfrågan - det handlar väl bara om en slags likabehandling (även om situationen för dessa flyktingfamiljer ser väldigt annorlunda ut på alla sätt). Men kanske är det så att dessa utsatta barn ändå skulle känna sig lite mindre annorlunda om de i likhet med sina svenska skolkamrater, kunde äta sin lunch på skolan, med sina kompisar. Hur tror du Jesus skulle bedömt saken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De asylsökande barnen går i en provisorisk skola på platsen. Det säger sig väl självt att man inte snyter 200 nya skolplatser eller liknande ur näsan så fort Migrationsverket upphandlat ett nytt boende - ofta dessutom utan kommunernas vetskap eller inblandning utan de står inför fakta utan att själva fått delta i planering eller förberedelser, eftersom det är en uppgörelse mellan Migrationsverket och staten.
   Personligen tycker jag det nästan att det vore grymt att sätta asylsökandes barn i en "vanlig" skolklass då de lätt kan invaggas i en falsk tro att de ska få stanna i Sverige oavsett de har reella flyktingskäl eller ej.

   Radera
  2. "Personligen tycker jag det nästan att det vore grymt att sätta asylsökandes barn i en "vanlig" skolklass då de lätt kan invaggas i en falsk tro att de ska få stanna i Sverige oavsett de har reella flyktingskäl eller ej."

   Ja, Anonym, du har sannerligen en poäng där.

   Radera
 3. Vad är det viktigaste att ta hänsyn till jo vad som i förlängningen blir bäst för barnen.

  Scenariorna kan ju se olika ut beroende på hur situationen ser ut. T ex om alla barn som undervisas är asylsökandes barn och ALLA går hem till sin föräldrar och äter, perfekt lösning för alla...

  Men om det inte "bara" är asylsökandes barn utan även svenska barn som undervisas i samma byggnad eller i närheten och de går till skolmatsalen och äter medan de asylsökandes barn nekas tillträde till skolmatsalen...ja då ser situationen helt annorlunda ut.
  Lilian  SvaraRadera