onsdag 3 juli 2013

Hallå, Helle!

Helle, var är du? 
Dagens Seglora har gått i sommarvila ungefär som när det var vintervila för ett halvår sedan. Antirasisterna tar semester - vad ger du mig för det? Och din efterträdare, en åldrad /läs:erfaren/ missionsförbundare har mycket att anföra om kyrkovalet i Svenska kyrkan i en ledare. Men Dagens Seglora berör inte längre. Sommarhälsningen var en samling av pretentiösa floskler och efter denna floskeluttömning tog man alltså ledigt. 

 Förslaget som gavs inför kyrkovalet var detta: "Ge möjlighet att denna dag möta och samtala med kyrkans anställda präster och diakoner. Låt det bli en dag där vi bjuder in människor till utökat engagemang istället för utträde. Helt enkelt låta valdagen bli en tacksägelsedag över demokratins stora gåva i Svenska Kyrkans organisation."

Vad det där "helt enkelt" betyder, fattar väl ingen. Och vad då demokrati? Kan demokratin vara en gåva - från vem? Översåtarna? 

Demokrati, alltså. På norra Öland finns för val till kyrkofullmäktige en enda lista. Demokratin är möjligheten att kryssa. Osäkerheten inför hur den framtida organisationen ska se ut är stor - för det ska kyrkofullmäktige besluta om, samma kyrkofullmäktige som tillsätter församlingsråd och väljs på valdagen. Ingen har sagt hur de tänker sig den nya organisationen och vilka befogenheter församlingsråden ska ha.

 Bättre är det när det handlar om val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte. Det finns olika listor - men egentligen bara, som vi vet, ett enda verkligt alternativ i kyrkovalet. De politiska partierna navigerar öppet eller i doldom och valprogrammen fastställs av en partistyrelse, där också en muslim var invald och där alltså också folk som inte är medlemmar i Svenska kyrkan är med och fattar beslut. Naturligtvis är detta orimligt. Men nästan lika orimligt är det att organisera en partipolitisk grupp som icke-parti. Hur den faktiska kopplingen mellan moderparti och det som sedan organiseras ser ut, vet vi inte. Rinner pengar? Används partiets resurser - trots allt? Och hur uppfattar partierna deras lösligare kyrkopolitiska gruppers engagemang om kyrkovalet går illa? Blir ett dåligt kyrkovalsresultat ett problem för moderpartiet, en signal att valet 2014 inte kommer att gå bra? Finns det inte intressanta frågeställningar här? Och därmed ett rätt självklart partipolitiskt intresse att vara med och styra de kyrkopolitiska grupper, som delar namn med moderpartiet?

Att ingen granskar vad de olika nomineringsgrupperna åstadkommit den gångna mandatperioden hör också till, som vi vet. Men varför ska man rösta på de som inga förslag har, inte deltar i debatterna och ägnar sin sammanträdestid åt - ja, ingen vet.

Dagens Segloras förslag är väl närmast oförskämt när det handlar om att "ge möjlighet att denna dag möta och samtala med kyrkans anställda präster och diakoner" - den möjligheten finns varje dag! För att inte säga: varje söndag. Och vad då bjuda in till ökat engagemang när folk går för att rösta? Den inbjudan sysslar jag med dagligdags - också när jag har semester, fruktar jag. 

Helle, du hade kanske inte heller hade haft så mycket att komma med inför kyrkovalet - förutom floskler, förstås. Ändå saknar jag dig och ditt självsäkra uppträdande, det som döljer oceaner av okunnighet. Nu är Dagens Seglora mest en uppvisning i okunnighet, den okunnighet som bottnar i fördomar och inte i analys. Jag saknar dina dribblingar - det drar ju mot EM i fotboll - som det där du sa att Dagens Seglora aldrig kallat mig "rasist", vilket är sant men inte riktigt sanningen, eftersom Dagens Seglora framställt mig som rasist. Men det här liberala sättet att umgås med sanningsfrågor uppskattar jag trots allt. Men vet på förhand vad man inte kan lita på, liksom. 

Att Dagens Seglora utan dig alltmer styr ut och blir ointressant kanske du tar som en komplimang - men vad var det egentligen du ville med publikationen? Och hur ska finansiärerna kunna motivera sitt engagemang inför något som är ointressant? 

Jag såg förresten att det blir Seglora Smedja-gudstjänst i Sofia kyrka en söndag kl 11. Högmässotid, alltså. Är det inte en konstig ordning att en tankesmedja gör församlingens högmässa till sin? Inte medverkar i församlingens högmässa, det kan jag gott tänka mig, men tar över den och gör den till en Seglora Smedja-gudstjänst? Hur tänker man då?

Helle, var du än befinner dig i sommarens glädje och grönska ska du veta, att jag saknar dig. Vad är Tuulikki i jämförelse - hon som bara intresserar sig för frågan om finnar i rumpan? Dina intressen var vidare. Du sköt i helfigur.

15 kommentarer:

 1. Floskerspridare är ni allihop! Både du och Helle Klein gör Gud och Jesus till ett skämt. Man skäms!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt till din åsikt har du, men man kan ju undra vad du grundar den på...

   Radera
  2. Nog tål Jesus ett skämt?

   Själv skäms jag över, att man obekymrat förfalskar Jesu Ord, och läser in och prånglar ut vad som ligger i tiden och intresset i det Namnet.

   Tant Svart

   Radera
 2. Tyvärr är det bara Fräulein Helle som sprider floskler som bondens maskin som sprider flytande kodynga ute på åkerfältet. DS är långt mycket mer en ledare, han har inte tid med "skitgöra"

  Birgitta af Segerstad

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Missionsförbundspastor ny ledare för Seglora Smedja - en pastor som också drivit krog! Hur går det ihop och vad skulle Waldenström ha tyckt om det? Varje läsare av hur snörmakare Lekholm fick en idé vet ju att i Missionsförbundet brukar man inte riktigt vin ens till nattvarden!/Jansenisten

  SvaraRadera
 5. Vad har Dag Sandahl lett? Uttåget ur Svenska Kyrkan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Dag Sandahl, har sannerligen inte lett något uttåg ur Svenska Kyrkan. Såvitt jag vet är han ju själv kvar, tillika som präst! Hur menar du egentligen????

   Däremot har Dag, likt den lille pojken i "Kejsarens nya kläder", sagt för somliga pinsamma sanningar om det verkliga läget i Svenska Kyrkan. Är det detta du besväras av???

   Vi är nog många som, liksom Dag, skulle lämnat Svenska Kyrkan om det inte vore för att vi ser det som vår uppgift att stanna kvar för att be och på andra sätt försöka påverka den svikande "makten" i vår kyrka.

   Jag i Halland

   Radera
  2. Borde han inte bildat en egen kyrka? Så dålig som han tycker Svenska Kyrkan är! Nej, alla kritiska Präster och prelater vill vara kvar under Herr Wejryds beskydd så de får sin månatliga lön och kan behålla sina subventionerade bostäder. Och i sin nya Kyrka predika den sanna Tron!

   Radera
 6. Lite sommarsemester eller bloggsemester kan man väl få ta utan att betraktas som nedlagd? Missionsförbundaren (eller equmenianen?) är tyvärr säkert snart igång igen och det rätt rejält inför kyrkovalet i september. Men det är klart att Helle Klein är ett större medialt dragplåster, vare sej man sympatiserar med henne eller inte.

  Sen är Koivunen Bylund faktiskt inte ett dugg mer rumpfixerad än Sandahl och Klein (var det f.ö. inte Klein som VAR själva "finnen i rumpan"?). Jag gillar inte försöken till förminskning av en både intelligent och intressant personlighet - och hennes rumpkommentar var helt relevant, givet bloggarens eget uttryckssätt. Det oroar mej att det faktiskt kan finnas en tendens - pröva tanken! - att just de starka kvinnorna i pk-kyrkan (Klein, Bylund och Jackélén) blir värre häcklade och respektlösare omtalade än karlarna (naturligtvis ska de inte komma undan helt, det är inte det jag menar). Är det för att de är respektlösare mot Sandahl?
  Jag vet inte riktigt.

  En gång i tiden var Wejryd och Burell främsta måltavlorna här på bloggen; det tyckte jag bättre om, inte bara för att de var karlar (nu efter den 1 juli kan man förstås inte så noga veta), utan för att deras ställning som kyrkliga ärke*** faktiskt motiverade det. Men visst, det kan kanske ses som en sorts respekt mot kvinnliga ledare att de också får sina fiskar varma?

  SvaraRadera
 7. Det är inte utan att man känner en viss ironi över att någon faktiskt bemödar sig att skriva en 4500(!) tecken lång text om varför man "inte längre berör". ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och si vilket bekymmer (skandalon) Sandahl och hans likar tycks vara för den sekulariserade kyrkan!

   Ungefär lika förtretliga som Jesus och apostlarna för de rättrogna tempeltjänarna då det begav sig, kanske??

   Kanske bäst att bryta sommarvilan för nya skandalartiklar, Mattias?

   Tant Svart

   Radera
 8. Jämlikheten i Svenska Kyrkan har nåt långt i och med att bloggisten behandlar framstående kvinnliga representanter för kyrkan lika respektlöst som dit hörande männen .

  Intrycket är, att han har en infekterad finne i hjärnan i stället för rumppan , det är noga med kroppsdelar, eftersom han måste återkomma till den där friska ordväxlingen mellan honom och fiska biskopen.
  Jag tror fortfarande att Dag S är en dålig förlorare och kan inte ge sig.

  Och svenska försvaret är fortfarande nära kollaps enl engelska experter. Vad gör överstarna?
  Hur länge tänker Sveriges rikets Västra halvan vara beroende av Östra halvan?

  SvaraRadera
 9. Det var en intressant tolkning av bloggaren DS ( observera att jag inte uttalar mig om personen DS utan just bloggaren) att denne är en dålig förlorare som inte ger sig. Den tolkningen tror inte jag på, men jag är ju lika envis förstås, utan jag tror att DS biter sig envist fast när han är övertygad om att han har rätt. När han har fel väljer han ju att antingen tiga ihjäl kritiken eller förlöjliga kritikern. Om det är att vara en dålig förlorare vågar jag inre uttala mig om utan nöjer mig med att upprepa vad jag sagt tidigare. Ser fram emot när DS ( bloggaren) börjar agera som han lär. Det skulle vara vackert. Därmed har jag varken uttalat mig om personen DS eller hans skilda åsikter utan satt upp narrspegeln. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 10. Sällan när jag läser kommentarerna i denna blogg handlar dessa om innehållet i tillhörande text. Däremot tycker jag mig läsa analyser av DS och/eller andra kommentatorer. Visst, detta är inget forum, det är en blogg, men trots det sker inte så mycket faktisk diskussion kring de ämnen som DS valt att uppbringa. Var gång jag läser en kommentar som faktiskt kommenterar textens innehåll blir jag glatt överraskad. Att det efter det inte sker ngn större diskussion är ju inte ett resultat av en "perfekt" åsikt utan snarare en tendens från oss andra att bara hacka på DS. Jag önskar dig i alla fall en trevlig semester, Dag!

  SvaraRadera