torsdag 29 januari 2015

Biskoparnas uttalande på Förintelsens minnesdag

Ni tror att jag ska vara kritisk. Det kan jag vara mot uppställningen av biskopsnamn med stiften i alfabetisk ordning. De ska stå i stiftsordningen med de medeltida stiften först, menar jag. Men annars är jag nöjd. Biskoparna säger det alla andra säger,) så det kan inte vara fel. De är emot antisemitismen och de vidgar perspektivet till romer, polacker, homosexuella och funktionshindrade. De har ingenting att säga om den förintelse av kristna som planerades och som började med att rätt många präster i Polen avrättades, men också modiga motståndspräster i Tyskland. Inte bara Bonhoeffer.

Biskoparna hade kunnat hålla fram betydande vittnen mot terrorn. De fanns. Somliga var kyrkokristna. Men det går väl inte att vara stolt över modiga prästers aktioner som den i Wien där 3500 judar räddades. De kunde ha nämnt Sigtuna som en viktig plats för motståndet.

Naturligtvis får biskoparna problem när de vidgar perspektivet till alla hatbrott. Det monstruösa i Auschwitz var ju att förintelseprocessen skedde i industriell skala och med avancerad logistik. Der Zug war pünktlich.

Vad vill biskoparna? "Tillsammans med människor av olika tro vill vi sprida de goda berättelserna, odla hopp och därmed bidra till att laga vår värld." Det är fint sagt. Så fint att orden blir undflyende. Och ingenting av vad de säger vägleder mig egentligen.
Hur ska jag hantera det som påstås att det är folk från Mellanöstern som praktiserat antisemitismen i Malmö. Vad säger biskoparna om det? Är det så? Eller inte?
Och varför sa de inte ett enda ord om hur kyrkokristna i Svenska kyrkan nu ska göra utifrån sin tro. Hur ska vi göra när vi helar, lagar och förbättrar världen? Går det i egentlig mening? Men om det går - vad bör vi göra?

Jag ska självfallet inte uppfattas som kritisk mot uttalandet. Det är bara det att uttalandet föder så många frågor. Och när jag vet hur orättvist det kan vara inåt i Svenska kyrkan, blir jag lite knottrig på ryggen då jag läser biskoparnas storord om rätten som ska flöda fram. Det är inte min erfarenhet från Svenska kyrkan att det går så till. Jag ser orätt flöda fram. Jag är inte ensam om det. Har biskoparna verkligen inte förstått den saken?

Nå, till skillnad från en del biskopar har jag umgåtts med en del av de kristna hjältar som handfast stod nazismen emot i Wien, t ex. I min erfarenhet av Svenska kyrkan finns det goda erfarenheter av kristna som håller det judiska folket högt och inser vårt beroende. Det kanske också skulle sägas av biskoparna. Med stolthet.

35 kommentarer:

 1. Dag Sandahl!
  Citera biskoparna om igen tills de ser tomrummet! "Tillsammans med människor av olika tro vill vi sprida de goda berättelserna, odla hopp och därmed bidra till att laga vår värld."

  Citera trosbekännelsen om och om igen! Den är inte förhandlingsbar! Den som är präst och inte fattar innehållet i trosbekännelsen skall inte vara präst, kyrkoherde eller biskop! Det är dags för klarspråk, att Jesus är Guds son, som skall komma tillbaka för att döma. Eller? Det är väl Jesus som kan hela nu? Kan vi hela genom olika religioner?

  Varför stannar du kvar i en miljö, som är så destruktiv för din egen del? Det kan inte vara bra! Den som skall hjälpa andra måste vara hjälpt själv först!

  SvaraRadera
 2. Vad år det för fel på dig DS? "Hur ska jag hantera som påstås att det är folk från Mellanöstern som praktiserat antisemitismen?"
  Om frågan är svår för dig så gör som de kristna i Södertälje när de "praktiserar islamofobi" (har alls inget med kriget att göra) och skaffa ett grishuvud och kasta in i någon lämplig bönelokal, företrädesvis en moské i ditt fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, snacka om att dra alla Kristna i Södertälje över en och samma kam!
   Finns det möjligtvis någon källhänvisning på att det varit "de Kristna" som kastat nämnda grishuvud och inte en ateistisk islamofob?

   Uppdrag granskning hade nyligen en dokumentär om trakasserier av judar i Malmö. En intressant slutsats var att det fanns korrelationer mellan mängden trakasserier och den politiska temperaturen runt Gaza och Västbanken.

   Radera
  2. Är Anonym 08.59 anhängare av IS' analyser och världsbild?
   Eller är ens antydan om var trakasserierna och judehatet i Malmö huvudsakligen kommer ifrån alltför känsligt för att kunna ta till sig? Eller är det att den radikala vänstern alltmer solidariserar sig med muslimska uppfattningar om Israel och judendomen, som är den ömma tån?

   J

   Radera
  3. Peter T: Exakt så, jag drog alla över samma kam. Och det har jag lärt mig på den här bloggen där man inte gärna missar ett tillfälle att få klämma dit muslimer rent allmänt. Som i texten ovan.
   Till dig och J: Jag suckar uppgivet när jag läser om den "intressanta korrelationen" och att det skulle vara känsligt. Det vet väl alla att judarna i Malmö till stor del får lida för Israels handlingar av korkade muslimer som inte fattar att dessa judar inte har med det att göra. Men är det "för känsligt" för dig att inse att kristna inte är perfekta och låter oskyldiga muslimer lida för IS terrordåd? Som visades igår i UG.

   Radera
  4. Eller DS, så gör du som den unge muslimske mannen som bekämpade antisemitismen och rasismen i Malmö, du upplyser och diskuterar och tar avstånd från all rasism oavsett avsändare.

   Radera
  5. Källhänvisningen tyckas vara UG 2014-01-28. Jag får kolla upp det på SVTPlay de närmaste dagarna.

   Ett av denna bloggs största problem är att alltför få, bloggaren inklusive, använder *ironi* på lämpliga ställen.

   Jag påpekar det intressanta i att det är politiska och inte religiösa korrelationer till trakasserierna (dock inte på något sätt att det skulle vara känsligt). Då skulle man kunna få för sig att trakasserierna av judar skulle upphöra om alla judar lämnade Israel och slutade försvara rätten till sitt land militärt.
   Nu tror ju jag att det inte är så riktigt så enkelt.

   Som Kristen så vet jag att Kristna - eller några andra människor heller för den delen - inte är perfekta.
   Syndafallet, arvssynden, syndabekännelsen och den dagliga omvändelsen gör mig påminda om dessa fakta.De tidiga trosbekännelserna oomkullrunkeliga på punkten att det kommer en dom som vi alla behöver förbereda oss för.

   Radera
  6. Peter T: Källhänvisningarna var båda UG:s program de senaste veckorna. Men för mig var det ingen nyhet att det inte bara är "vit makt"- människor som vandaliserar synagogor och attackerar judar nuförtiden utan att det minst lika troligt handlar om muslimer som utför dessa attacker. "Vit makt" rörelserna riktar hellre sitt hat mot muslimer nuförtiden, i stället för judar, precis som Lena Einhorn sa i Debatt - att muslimerna är de "nya judarna". Även om antisemitism i sin renaste form självklart förekommer bland svenskar som inte har anknytning till Israel/Palestina-konflikten.

   Radera
  7. Malmö börjar bli ett begrepp i världen:

   http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.638771

   Men givetvis beror det hela på social utsatthet, korstågen och de frysande barnen i Gaza!
   Som svensk vet man att uttrycka sig korrekt i enlighet med svensk världsbild!

   J

   Radera
  8. Enligt min mening finns ett helsvenskt judehat, ännu relativt latent, men levande.

   Jag har mött överslätande attityder hos rektor och skolchef, då jag meddelade, att efter glåpordet "hora" till flickorna i den lokala grundskolan, var "j---a jude" det vanligaste bland pojkarna, följt av "negerj---l". Troligen borde jag ha tagit saken till media för resultat. Tilläggas kan att det vid tillfället inte fanns någon enda muslimsk elev på skolan i den välmående stadsdelen. Repliker bland vuxna på temat: jude - rik - snål har varit många. Att någon av judisk börd plötsligt blivit aktiv i synagogegudstjänsten, härleds genomgående till snöda, ekonomiska motiv. Palestinafrågan upplevs som en av de största konflikterna i vår tid. Vems skulden är, råder det oftast ingen tvekan om.

   Rimligen kommer en korsbefruktning av det svenska och det muslimska judehatet att ske. Som jude hade jag omgående börjat dra upp bopålarna och flyttat till Israel eller Nordamerika. Någon framtid för det judiska i Europa finns knappast. Ingen ansvarig kommer med snabbt växande muslimska befolkningar i Europa att lägga fingrarna emellan och riskera sin ställning, när juden får på käften.

   Och att det skulle vara något fel på DS och hans milda undran, tror jag nu inte. Snarare tror jag att de flesta är fega och ligger lågt om något kostar på. Anpassar sig till rådande verklighet, helt enkelt.

   P

   Radera
  9. https://www.youtube.com/watch?v=YQjTLGgQV2w

   Radera
  10. Kommentarer och länkar på bloggsidan betyder inte att den som bloggar håller med om allt utan snarast är intresserad av mycket som händer, sägs, tycks och tänks. Kring allt detta som är meningar i tiden, behöver vi fundera och ställa grundfrågan om det som sägs är sant eller i vilken mening det är sant. Det är lika viktigt som att avslöja lögner och lögnaktiga fördomar. Jag hänvisar till talet om "jordens salt och världens ljus".

   Radera
  11. En klok markering av BloggarDag.

   Condell må vara välformulerad, men fiskar definitivt i grumliga vatten. Hans kamp mot islam, och för den delen "religion", är även i Storbritannien omstridd.

   Radera
  12. Framför allt J 12.05 så undrar jag vad som får en människa att skriva som du "delar du IS världsbild". Är det den enda rimliga förklaringen för dig om man motsätter sig även rasism riktad mot muslimer?

   Radera
  13. Anonym 8.59 uppmanar DS "att skaffa ett grishuvud och kasta in i någon lämplig bönelokal, företrädesvis en moské i ditt fall."

   Såvitt jag förstår stämmer sådan omvärldsuppfattning och retorik med IS'. Under alla omständigheter föreställer sig IS och den överväldigande delen av den muslimska världen, att muslimer är utsatta för judars, kristnas och hedningars förtryck, och har en gudomlig plikt att sätta dessa på plats. Antingen genom omvändelse, eller som dhimmis. Detta har stöd i koranen, haditherna och den muslimska praktiken genom 1.400 år. Våld är rättfärdigat för att åstadkomma underkastelse - islam.

   Någon moderat islam existerar inte annat än som enskildas privata uppfattningar. Källorna och auktoriteterna är tydliga i frågan. Judar är avkomlingar av grisar och apor. Kristna är missledda, men skall tolereras om de betalar och underkastar sig. Hedningarna, d v s övriga, ges av de islamiska auktoriteterna inga rättigheter alls.

   Jag föreslår att Anonym beger sig till den främsta sunniislamiska auktoriteten, d v s Al Azahruniversitet i Kairo. Börja diskutera med professorerna t ex om vad som bör hända med en muslim som omvänder sig till kristendom. Resultatet bör bli roande. Själv var jag föga road. Det är ett motiv för att jag skriver som jag gör. Varför skriver Anonym som han gör?

   J

   Radera
  14. J: Vet inte var jag ska börja mer än att fråga om du verkligen inte förstod att uppmaningen om grishuvudet var en ironisk kommentar?
   Resten av det du skriver är okunnig hatretorik som man brukar kunna läsa i rasistblaskorna på nätet. Jag kan t ex svära på att du inte vet att världens största muslimska nation heter Indonesien; ett land med demokrati, religionsfrihet och där "moderat" islam anses tillämpas i det stora hela - aj, den sved va? Du vill ju få HATA!!!
   F ö gör du samma fel som muslimerna i Malmö gör, som tror att alla judar är delaktiga i Israels handlingar på Västbanken och i Gaza. Om vi ska klara den här världen är det inte rätt metod med enkla generaliseringar eller helt enkelt hitta på saker om andra för att få sitt hat tillfredsställt.

   Radera
  15. Jag tror den gode Anonym bör undvika den rekommenderade exkursionen till Al Azahr. Den skulle nog mest bli jobbig.

   Och givetvis har han helt rätt. När jag bodde i Indonesien under ett halvår (Medan, Su), umgicks jag givetvis helst med mina katolska, indonesiska vänner. Att det fanns några muslimer i Indonesien, lade jag inte alls märke till. De trevligheter vännerna berättade om, begicks säkert av de lömska hinduerna på Bali och de infama protestanterna i Jakarta. Kanske var någon jude också inblandad. Det brukar de ju vara när trevligheter är på gång.
   Jo, så var det säkert.

   Det känns välgörande att veta, att det fortfarande finns äkta svenskar med goda, svenska värderingar, alltid redo att formulera de svenska trossatserna och modigt stå upp för vår gemensamma värdegrund, Alla människors lika värde.

   Fortsätt med det!

   Men jag tror du skall sluta svära på saker...

   J

   Radera
  16. Det får jag kanske göra. Men ditt påstående om att alla ska underkasta sig islam - nå, när nu muslimerna är i majoritet i indonesien , varför tvingade de inte de kristna att underkasta sig utan inför i stället religionsfrihet och demokrati? Kunde du kanske ha frågat dem det och inte bara lyssnat på " dina katolska vänner"? Räknas de 202 miljoner muslimer som bor där inte för dig utan det gör bara några professorer i Egypten?
   Och varför måste jag åka till al Azahar? Jag vet redan att islam tolkas på ett synnerligen problematiskt sätt, to say the least, i Mellanöstern och delar av Afrika. Det vet alla, även utan exkursioner.

   Radera
 3. Då jag av en händelse just nu befinner mig på en plats i Sigtuna med betydelse i sammanhanget, vill jag i just detta sammanhang hålla med bloggaren. (Utan att för den skull förtjäna generaliserande tillmälen med sångarassociationer).

  Min fråga är: Var är Tillämpningen av nämnda principer som jag som kristen ska applicera i min vardag?
  Det kan i sammanhanget sägas att jag i predikningar ofta saknar den Tillämpning som Henric Schartau alltid hade som slutkläm i sina predikningar.
  Om jag som kristen i vardagen inte kan tillämpa budskapet, var gör det då för nytta för mig?

  SvaraRadera
 4. Om nu Sveriges drottning och kronprinsessa i tid och otid ska hetsas för vad deras anfäder hade för sig (eller inte hade för sig) i Tyskland, vore det inte på sin plats att die Erzbischofin Scwedens vore öppenhjärtig om sina föräldrars bakgrund. Quod licet Iovi non licet bovi, ungefär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 09:42 Har ÄB vägrat svara på någon fråga om sina föräldrar?

   Radera
  2. 09: 42: Tänk att jag anade att du inte skulle svara på min fråga !

   Radera
 5. Jag har ett program i datorn som samlar bloggar som jag är intresserade av. Alldeles efter det här inlägget kom (mycket lägligt) ett annat upp, med titeln "As Gaza Refugee Babies die of Cold, Underfunded UN Agency Halts Rebuilding Aid to 400,000".

  Det här handlar om Gaza, och det är NU det händer: "Earlier in January, two children, aged three and four, died in a house fire in al-Shati refugee camp as families resort to candles and fire wood to stay warm.

  At least four people, including three babies, have frozen to death in 2015 due to the extreme cold."

  Vad skall ni säga? "Men vi viiiiisste ju ingenting ....".

  SvaraRadera
 6. Biskoparna är officiella representanter för en hårt trängd organisation på nedåtgående. Att då sticka ut hakan med problematiska uttalanden som lätt misstolkas, är riskabelt. Att kanske bli ensidigt sammankopplad med judar och än värre med Israelvänlighet, är obetänksamt i en multikulturell omgivning. Likaså att riskera stå där i skamvrån med islamofober och oacceptabla åsikter. Bäst att fördela uppmärksamheten till så många som möjligt. Att våga säga sanningar som går emot de i tid och samhälle gängse, är en lyx, som våra biskopar inte kan unna sig.

  Förmodligen vet många av dem inte heller riktigt vad de skall förhålla sig till. Bäst att säga något som låter vackert, tillfredsställer de flesta och retar så få som möjligt, och inte leder till massmedial upprördhet. När de gör så, fyller de också den roll de anvisas i samhället: Folkuppfostran till det goda. Och vad det goda än skulle vara, så tycks det växla med tiden. Så tycks också den kristna uppenbarelsen ömsa skinn över tid.

  Är det det som menas med relevans?


  Lars Jensen

  SvaraRadera
 7. Din SynodSyster Marianne hälsar så hjärtligt till dig Dag ang de goda kristna som håller det judiska folket högt!

  SvaraRadera
 8. Bloggardag: "Och varför sa de inte ett enda ord om hur kyrkokristna i Svenska kyrkan nu ska göra utifrån sin tro. Hur ska vi göra när vi helar, lagar och förbättrar världen? Går det i egentlig mening? Men om det går - vad bör vi göra?"

  Jag vet inte hur bra det går utifrån just Svenska Kyrkans tro. Men Jesus lär en hel del om detta för dem som vill följa honom. Läs Luk 18:9-14, liknelsen om farisén och tullindrivaren.
  I VARJE SITUATION som vi ställs inför har vi valet att antingen agera som farisén eller som tullindrivaren. När vi ser vad som helst ont i världen kan vi antingen sälla oss till världens ojarkör och berömma oss själva som farisén gjorde eller inse som tullindrivaren att världen bara avslöjar vår egen synd och be Gud om förlåtelse för den. Jesus säger ju att det var tullindrivaren som gick hem rättfärdig. Att utföra ”tullindrivarens procedur” är det enda sättet som fungerar om vi ska ”hela, laga och förbättra” världen. Det här är det grundarbete som vi måste göra FÖRST, de goda gärningarna kommer sen automatiskt, lätt och naturligt när synden/skulden inte blockerar vårt sinne och Guds Kärlek kan strömma fritt och manifestera Sig i våra liv.

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om vad som är viktigast först. Men att "de goda gärningarna kommer sen automatiskt", finner jag högst tveksamt. Då hade Paulus knappast behövt lägga ner så stort utrymme i sina brev på att uppmana de kristna att leva enligt Guds vilja.

   Radera
  2. +Göran
   "Jag håller med om vad som är viktigast först. Men att "de goda gärningarna kommer sen automatiskt", finner jag högst tveksamt. Då hade Paulus knappast behövt lägga ner så stort utrymme i sina brev på att uppmana de kristna att leva enligt Guds vilja."

   Svårigheterna att leva enligt Guds vilja beror på oviljan att förlåta.
   Alla människor tänker, säger och gör NÅGONTING hela tiden. Jag menar att en människas gärningar oavsett vad de är på det konkreta planet blir de rätta och mest kärleksfulla och hen inte agerar utifrån känslor av bitterhet, agg, självgodhet etc utan utifrån den frid och glädje som förlåtelsen har gett dem.

   En anonym en

   Radera
 9. Om nu inte biskoparna ger vägledning om hur en kristen ska agera mot denna ondska får vi titta i historien efter inspiration. En ofta förbisedd tysk motståndstänkare var Helmuth von Moltke. Den som vill låta sig inspireras kan börja med något lite kort jag skrev för några år sedan: https://populisten.wordpress.com/2011/07/06/exemplet-helmuth-von-moltke/

  SvaraRadera
 10. Jag undrar en sak när det gäller judar. Varför är människors förhållningssätt till judar så nervöst? Antingen ska man "hålla dem högt" eller så ska man hata dem. Varför?? Jag tycker att det vore bättre om man kunde se på judar som vilka medmänniskor som helst. Som spegelbilder av oss själva på gott och ont. Som människor som längtar efter kärlek och som vill slippa lidande precis som vi andra och som egentligen hör hemma hos Gud men är vilse här i världen precis som alla andra.

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog rätt så svårt. Att se på judar som vilka medmänniskor som helst, alltså.

   Judar har retat gallfeber på mänskligheten sen långt före Kristi tid. De skriftliga källorna från äldsta tid, utom Gamla Testamentet, är få. Från Alexandria känner vi två stora pogromer före kristendomens och islams ankomst till staden:

   År 38 e Kr:

   https://books.google.se/books?id=Tdn6FFZklkcC&pg=PA9&lpg=PA9&dq=alexandrian+pogrom&source=bl&ots=qLXovaBHZI&sig=W9dLo6vT4AmKsi8WlCEI74RQweY&hl=sv&sa=X&ei=IIHKVNe9BcfaPNLbgZgH&ved=0CEoQ6AEwBQ#v=onepage&q=alexandrian%20pogrom&f=false

   och år 66:


   http://www.livius.org/jo-jz/julius/pogrom.html


   Man kunde ju förledas att tro, att detta är det av Gud utvalda folket för mindre?


   GG

   Radera
  2. GG: "Det blir nog rätt så svårt. Att se på judar som vilka medmänniskor som helst, alltså.....Man kunde ju förledas att tro, att detta är det av Gud utvalda folket för mindre?"

   Det är svårt men blir lättare om man lär sig att se på detta ur andlig/psykologisk synvinkel. Tanken att någon kan vara mera "utvald" av Gud än någon annan är extremt destruktiv och vad den tankens frukter exempelvis kan bli i längden kan man läsa om t ex på sidorna som du länkade till.
   Alla människor bär inom sig en skuld/rädsla för Gud på grund av att alla har vi försökt vända ryggen till Honom och är nu rädda för straff. Ett symptom av denna rädsla är att man försöker skaffa en särställning inför Gud, man vill vara utvald. Det gör inte bara judar, t ex också många kristna grupper menar ju att just de själva är de som har den "rätta" tron, dvs är ja-sägare till just de exakt rätta dogmerna. I själva verket gör vi alla detta i någon form hela tiden, oftast helt utanför det religiösa området. Vi vill helt enkelt vara SPECIELLA. Vad som helst duger, bara det är mer och/eller bättre än vad någon annan är/har/gör. Vi behöver alla vara observanta på det. Världen fungerar som en spegel som vänder 180 grader på allt vi tänker. "Ty den som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd.”

   De elaka bumeranger vi skickar ut studsar tillbaka om vi inte med Jesus fångar upp dem innan de gör skada. (Förlåtelsen!) Personligen tror jag inte att Gud från sin sida har några speciella "utvalda". Han sysslar varken med etnisk eller annan sorts sortering. Hans Kärlek är HELig inte hålig och riktar sig med maximal styrka till alla. Skillnaderna i praktiken beror på skillnaderna i våra egna förmågor och viljor att ta emot Guds Kärlek.

   En anonym en

   Radera
 11. Det totalitära samhället tar stryptag på individen, utan politisk debatt.
  Tjänstemännen har inget ansvar i detta. Systemet förmodas ta ansvar.
  Systemfelet ligger i att ett system inte kan ta ansvar.
  Ansvar inför en överordnad andlig världsordning, Karma, familjekärlek eller en Skapande Gud behövs, för att en människas samvete till Livet Omkring ska kunna utveckla sig.

  SvaraRadera
 12. Bokoharam , IS, Al Kaida, m.fl. När får vi se Svenska Kyrkans etablissemang uttala sig mot dessa jihadister??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla uttalanden riskerar att utmynna i mord på kristna, bränningar av kvarvarande kyrkor och kristna butiker.

   Samkönade äktenskap i Väst kostar kristna livet i Afrika.

   Charlie Hebdo och Muhammedteckningar måste kristna betala med liv och egendom.

   Att man sedan kan ha en kritisk distans till islam, är en annan sak. Men man bör akta sig just för att avbilda profeten. Särskilt inte nedsättande.

   J

   Radera