torsdag 1 januari 2015

Ett tecken i tiden

Försjunken i mina penséer vid frukosten en dag i slutet av förra året varsnade jag en inträngande blick från andra sidan bordet, fäst vid juicepaketet Red Grapefruit från Rynkeby. Varumärket är God Morgon. Det är juice för riktiga karlar, tycker jag. Men är det skäl för inträngande blick? Jag förstod ingenting, för att redovisa ett enkelt oförstånd. "Det kan vara ett tecken", hördes en munter röst säga - fast inte mer mystiskt än från andra sidan bordet. Då kollade jag juicepaketets andra sida. Där stod det:
ENJOY A TASTE OF GOD
Textens fortsättning kom på rader under och den kan vi strunta i just nu, men den handlade om God Morgon Classic och presenterade alltså drycken.
Men detta är väl ypperligt.

Enjoy a taste of God i detta nya år. Sakramentalt, förstås, men också med syftning på bibelläsningskampanjen. Smaka på Gud i Guds Ord.
Naturligtvis mödade jag mig och klippte ut raden.
Och på så vis bekämpade jag nyårsaftonsdepressionen. Nja, inte helt. Jag nödgades festa lite också - men då! Mer om det nedan.

Nyårsaftonsdepression? Jag läste domen mot prästen, som fick 2½ år för våldtäkt och häpnade. I domen fanns ordentliga redogörelser med de vanligaste men i rättsväsendet, trodde jag, ovanliga uttrycken som röv, kuk, kåt och suga av. Den dömdes sexuella preferenser var uppenbarligen inte mina. Jag frågade den gamla diakonissan, som just bett laudes, om inte detta språkbruk var överraskande. för det fanns väl eufemismer. "Men kanske inte för suga av?", sa hon. Gamla diakonissor kan man lita på, för jag kommer faktiskt inte heller på något annat uttryck.

Alltså får jag glädja mig över att alla som tycker att mitt språkbruk är förfärande i fortsättningen kan hänvisas till Tingsrätten i Uppsala i mål nr B 6527-14. Jag framstår som en språkpurist. Men depressionen släpper inte för det. Så tragiskt tarvligt människans liv ter sig ibland.

Jag läste också om trafikolyckan på Roland Avenue i Baltimore den 27 december, där cyklisten och tvåbarnsfadern Thomas Palermo, 41 år, omkom.
Föraren som körde bilen smet, men återvände efter 20 minuter och anmälde sig. Det var biskop Heather Elizabeth Cook, vald till suffragan bishop i maj månad, som återvände för att "take responsibility for her actions", skrev stiftsbiskopen Eugene Taylor Sutton i ett uttalande.
Baltimore Brew har en något annorlunda version: andra cyklister jagade hennes bil och att det var därför hon återvände.
Nu togs hon ur tjänst tills vidare.

Media rapporterar att hon genomgått en "probation before judgment" år 2010 misstänkt för "drinking and driving" liksom för innehav av marijuana paraphernalia - men av detta blev det ingenting.
Nu fanns det ingen misstanke om att alkohol eller droger var inblandade. Om olyckan vet jag intet. Det kan ha varit cyklistens oaktsamhet som ledde till olyckan. Smitningen blir dock brottet.

Den episkopala kyrkan i USA, TEC, har väl en del problem. Det är med denna kyrka som våra relationer ska stärkas, sägs det. Och gärna det, för då framträder Svenska kyrkans biskopar närmast som dygdemönster. Inte kör de ihjäl cyklister och inte misstänks de för narkotikainnehav.

Men jag blev vemodig ändå. Här ses inte mycket av ett kristet liv, som hedningar skulle vilja längta efter - och det blir en fråga om mitt eget liv, förstås. "Där går jag, om det inte vore för Guds nåd" är hållningen. Då gäller bara juicepaketets maning: ENJOY A TASTE OF GOD. Om apostlarna berättas påfallande ofta att de inte höll måttet heller.

Köp ett paket God Morgon Red Grapefruit dig till tröst och förmaning.
Och se till - så gott du kan - att detta år blir ett gott nytt år. Det är dock ett år vars tal relaterar till Frälsarens födelse, om det också slog fel på sju år. Tanken räknas! Men på Nyårsaftonen gick jag från tanke till handling. Jag inte bara satte i mig ostron, hummer, oxfilé, goda stinkande ostar, jordgubbar och sköljde ner det hela med drycker av skilda slag. Jag uppsökte också efter skriftens ord, Jak 1:27, en änka. Änkan Cliquot Ponsardin. Skriftens ord skulle i allt uppfyllas. Och si, depressionen försvann i ett skärt skimmer.

Men vad är det då som nu spänner över huvudet?
En fantomdepression i den betydelse ordet har i "fantomsmärtor"? Inte på riktigt, alltså.
Jag orkar inte riktigt reda ut något sammanhang i denna morgonväkt, men det vore gott med ett glas kallt vatten så här på årets första dag.

21 kommentarer:

 1. Jag hörde Roy Andersson, intervjuad av Skavlan, tala om examensdepression eller framgångsdepression. Efter framgången och "bekräftelsen" inträder en stark känsla av tomhet. Andersson fann tröst hos Kierkegaard som säger att genier drabbas av depression. Inte blir "hedningar" attraherade av en laglös hedendomsanpassad tolkning av kristen tro som bara vill bekräfta det liv som leder till tomhet och aldrig leder till Kristus. Nej smaka och se att Herren är god (chrestos).

  SvaraRadera
 2. Till BloggarDag och alla kommentatorer på denna blogg!

  -Jag önskar förstås att den förstnämnde slipper depressioner av det slag som relateras ovan; vid nyårsaftonens intag av bordets läckerheter försvann ju också den pågående, vilke säkert kom som ett resultat av en yttre påverkan i form av för bloggpappan icke önskade kyrkliga och samhälleliga förhållanden.

  Nu önskas alla ett Gott Nytt och innehållsrikt konstruktivt Nytt År!

  -Ett fridens och fredens år, även om det mörkret nu är kompakt och våldet triumferar på många håll.

  -Ett år, då allt flera skall börja förnimma andra värden än de krasst materialistiska, som nu synes dominera i köp-slit-och släng-samhället", där varuhusen slår upp sina portar några timmar efter julklappsutdelningen på det gamla året och den mäktiga - dessbättre TV-sända - midnattsmässan i Rom med påven och skriker ut sina reapriser.

  -Ett år då vår älskade folkkyrka förmår stärka sin ställning, återta förlorade - men förhoppningsvis icke förtappade - själar, vinna nya och alltså växa i kraft av sin storlek och trots allt styrka över hela landet.

  - Ett år med den äkta solidariteten, toleransen och respekten för andra(s) åsikter och värderingar som grunder för livliga och uppbyggliga diskussioner och samtal.

  -Ett år där alla, oavsett samfundstillhörighet eller förankring i låg-, folk- eller högkyrkligheten, som det ibland en smula larvigt brukar kallas, förenas i sin tro på Gud, Hans - av oss människor negligerade - värden och budskap och den själsliga uppbyggelse de innebär.

  -Ett år då dessa värden är den gemensamma grunden för alla att arbeta och att den Högste medvetandegörs på ett helt annat sätt i samhället än vad som i dag är fallet. Lägg alltså futiliteterna i bloggtjafs, utfall mot gamla och nya s k teologiska fiender åt sidan för det gemensamma målet!
  Här har alla en uppgift, en viktig uppgift.

  -Ett år där - oavsett det nämnda - debattens konstruktiva vågor går höga och där lyssnandet, eftertänksamheten och stillheten också får en plats.

  -Ett år, där kristlig kärlek, glädje,värme och omtanke styr vårt handlande. Förmågan att se det goda i varje person, inte på förhand stämpla eller döma honom/henne. Vem är jag att döma någon? Vem är Du att göra det?

  -Ett sådant år önskar jag nu alla - mina meningsmotståndare, eventuella -fränder, bloggpappan och hans doakör, anonymitetens signaturer och andra. Låt oss alla dra vårt strå till stacken för ett bättre Sverige (som dock är ett underbart land) och en bättre värld!

  Guds frid och fred!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 3. Alltså har jag nu sökt domen, när identifikation vänligen tillhandahålles av Bloggaren.

  Jag är väl medveten om att vissa gärningsmän och vissa brottstyper hängs ut i obskyra medier. I många länder redan i populärpressen. Att man kan beställa tjänster, där domicil för våldsdömda, pedofiler och mordbrännare anges på karta. Allt för att säkra den egna känslan av trygghet. Att dömdas adress, telefon och foto lämnas ut till hugade upprätthållare av privat justis.

  Jag vet, att häktningsförhandlingar och domar är och måste vara offentliga handlingar. Kanske blir det mest bra både för den dömde liksom för samhälle och kyrka, att han pekas ut och körs iväg till ett "därute", där det skall varda gråt och tandagnisslan? Han lär knappast ges nya chanser?

  Jag vet, att skillnaden mellan en brottsling och vanligt, hyggligt folk mest är, att de senare ännu ej åkt dit och blivit dömda.

  Intressant blir intresset för nästans brottslighet. Följande annonser för tjänster dök upp vid min googling:

  Rättsdatabas - Nya domar - karnovgroup.se‎
  Annonswww.karnovgroup.se/karnov_Domar‎
  publiceras i Karnov Rättsdatabas. Prova det gratis i 14 dagar här!


  Uppsala Tingsrätt Domar - Ask.com‎
  Annonswww.ask.com/Uppsala+Tingsrätt+Domar‎
  Hitta Uppsala Tingsrätt Domar! Söka efter mer information?


  Uppsala Tingsrätt Domar - ZapMeta.se‎
  Annonszapmeta.se/Uppsala+Tingsrätt+Domar‎
  Hitta sökresultat från 6 sökmotorer för Uppsala Tingsrätt Domar!
  ZapMeta följs av 384 personer på Google+

  Intresset för "doms-porr" (Blir detta ett nyord för år 2015?) tycks stort bland de ännu ej dömda.

  Jag funderar på om det blivit för lätt att ta del av andras missöden och olycka? Inga resor, inga svårtillgängliga arkiv och fullständig anonymitet för den vetgirige.

  Värre ändå:

  Ur belastningsregistren stryks man senast efter tio år. En sorts skuldsanering, alltså. Ur betaltjänsternas databaser stryks man aldrig.

  Ur kronofogdemyndighetens register över betalningsanmärkningar rensas man efter några år. Ur betaltjänsternas databaser över ekonomiska tillkortakommanden rensas man aldrig.

  Har vi nått en situation där anmälan är värre än domen, där de evigt lagrade databaserna är värre än anmälan? Där de ännu ej dömdas skadeglädje och fördömanden är värre än databasernas uppgifter?

  Nåväl. Svenska Kyrkan kan nu inte anklagas för att sopa skiten under mattan? Och behöver därför inte betala skadestånd för sina försumliga anställda.


  Lars Jensen

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.stoppa-pedofilerna.se/prast-misstankt-for-valdtakt-mot-barn-i-uppsala/

   Radera
  2. Flashback Forum tillhandahåller de näthatandes och andras bild av kyrka, bögar och pedofiler:

   https://www.flashback.org/t2476201p18

   En intressant kommentar verkar vara initierad. Men är detta verkligen sant? Horribelt i så fall!

   "...Ett generellt problem inom Svenska Kyrkans ungdomsverksamhet är låg vuxennärvaro utanför kontorstid på läger m.m. på grund av hårt reglerad övertidsavlönad arbetstid, stiften har helt enkelt inte råd. När ansvaret kvälls- och nattetid överlåts på någon enstaka ledare finns alltid risken att något dåligt händer, antingen genom ledaren själv eller ungdomarna. Har haft scouthajk (SMU) ihop med en en kår från SvK och hos dem var det nästan tomt på ledare efter kontorstid."

   GG

   Radera
 4. Maja säger att man faktiskt mest blir nedstämd av att betrakta nästans brister.

  Börjar man i stället att tänka positivt, känns allt så mycket bättre, ler hon.

  Hon har t o m fått mig att lova, att tänka något snällt om Svanslösingen då och då under det nya året.

  Pelle tyckte att man skulle börja med att tänka på sina egna tillkortakommanden, och söka rätta till dessa först. Det var hans löfte.

  Det lät faktiskt rätt bra.
  Det tyckte BoB också.


  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 5. Då man läser domen så framgår det närmast övertydligt att den dömde är en mycket hedonistisk sodomit. Hur kunde Svky ha missat detta, eller kan det vara då att det här fallet bara är toppen på ett isberg eftersom att Svky i över 20 års tid prioriterat sodomiter vid rekryteringen av nya präster?!
  /Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ditt inlägg antar jag att du anser att Romersk-katolska kyrkan prioriterar pedofiler vid rekrytering av nya präster?

   Radera
  2. Ur "What Luther says" vilken kan sägas vara en sammanfattande encyclopedi över Luthers skrifter, kan vi läsa: The vice of the Sodomites is an unparallelled enormity. It departs from the natural passion and desire, planted into nature by God, according to which the male has a passionate desire for the female. Sodomy craves what is entirely contrary to nature. Whence comes this passion? Whithout doubt it comes from the devil. (s 134).

   Radera
  3. Touché, Anders! :-)

   Radera
  4. Med mitt inlägg menar jag precis det jag skrev, att Svky har en uppmuntrande inställning till sodomiter och att det varit ett plus (att vara sodomit) vid prästrekryteringen.
   Den största undersökningen av "pedofilskandelen" i USA visade att ca 80% av övergreppen var homosexuella handlingar, mer än hälften rörde fall där offret var över 15 år (men under 18), att övergrepp i protestantiska samfund var ungefär lika frekventa.
   Av detta kan man bl.a. dra slutsatsen att sodomi spelade en stor roll och den Katolska Kyrkan har under de senaste 20 åren gjort en stor insats för att "utrota" homosexuella subkulturer och i antagningen av präster varit mycket mer observant på tecken på sexuella pervertioner!
   /Antony

   Radera
  5. Antony: Det är inte Svky som har missat, det är personer i den dömdes omgivning som missat eftersom de inte har sett, eller inte velat se. Och det är förstås bedrövligt! Men den största skulden har givetvis förövaren själv!

   F.ö. väntar vi alla på ditt svar till Anders (1 jan kl 12.49)

   Radera
  6. Säkert har katolska kyrkan gjort mycket, vilket är hedervärt. Men för alla samfund gäller det, inte minst i sådana här frågor, att närma sig Kristus om man vill ha en varaktig förbättring. Att Svenska kyrkan behöver reformeras i detta och andra avseenden kan vi nog vara ense om. Men även katolska kyrkan behöver reformeras. Ett steg på rätt väg vore att ta bort det olyckliga kravet på celibat, dels för att det saknar stöd i Skriften och dels för att det givetvis inte passar alla. Tvärtom känner man sig frestad att tro att det kan ha hjälpt till att locka fram några av de gärningar som begåtts.

   Radera
  7. Anders: Jag hävdar inte att Katolska Kyrkan är felfri och detta bevisades verkligen av hur vissa biskopar hade mörkat och t.o.m. skyddat förövarna.
   Att celibatet skulle ha någon avgörande betydelse för att övergreppen inträffade avvisades John Jay rapporten då man kan konstatera att frekvensen för övergrepp har varit ungefär lika stor (liten) i protestantiska samfund. En tysk sociolog har också konstaterat att risken för sexuella övergrepp är mångfalt högre i idrottsrörelsen och skolan, än i Katolska Kyrkan.

   Den tydliga, avvikande, statistiken var den höga andelen homosexuella övergrepp vilket sekulära/liberala krafter gjort allt de kan för att tona ner och bortförklara!
   /Antony

   Radera
 6. Teologi handlar i mycket om att försöka förstå tillvarons hemligheter. Utifrån denna hållning, som jag har fått efter min teologiska utbildning, ställs jag inför en fråga, som pockar på ett svar: Hur får man tag på ostron i Moheda, ett inte alltför stort samhälle?

  Gott nytt år önskas alla, med eller utan ostron!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan försöka i Mohedaån, ett av Mörrumsflodens tillflöden, men jag tog den enkla vägen till Kvantum på Norremark i Växjö där ostron fanns lådvis för 99:-.Lådvis? 12 styck. Clair. Och jag mäktade öppna. Det är som med tron. Vill man verkligen, så öppnar sig sammanhanget. Jag körde inte fegvarianten att gratinera dem i ugnen så att de öppnar sig helt själva - men det kunde för den homiletiskt begåvade vara ett sätt att se på Andens verk, förstås. Jag tycker mest om det naturliga. Citronen till kom från Grytan i Moheda ,men kommer +Göran hit, kan vi göra ett försök till ostronfiske i Mohedaån. Försöka duger!

   Radera
  2. Det är klart att man kan försöka med den lokala ån. Men god teologi säger dock att tron till slut inte strider mot naturen. Så valet att åka till Växjö var inte så dumt. Bra pris, för övrigt!

   Att du klarade av att öppna själv är väl ett gott tecken på synergism, så missaktat det än kan vara i lutherska sammanhang.


   Radera
 7. Om dessa, kyrkans språkrör, tystnar skall stenarna/juicepaketen ropa.
  Gud är alldrig rådlös!

  SvaraRadera
 8. Själv så gjorde jag en skrifttolkning av Upp22:13 "alfa och omega" till det italienska språket och inmundigade AlfaZeta, en utmärkt Amarone till både hjortsadeln och chokladfondanten.

  SvaraRadera
 9. INFÖR NYA ÅRET: Ödmjuka dej! Läs din bibel! Låt eget tyckande försvinna!
  Ifrågasätt vår egen kyrka, håll dej till VÅR HERRE JESU KRISTI KYRKA !!

  SvaraRadera