måndag 20 april 2015

Mörka om möjligt - och ljussätt

I mörkaste Afrika startades JamiiBora, en bank för mikrofinansiering. Linköpings stift lånade ut pengar i mars månad 2013. 6% ränta skulle stiftet få. 2½ miljon satsades. Lånet förföll i september, alltså ett halvt år senare, men då hade JamiiBora inte betalat vare sig ränta eller kapital. Det var väl lite bekymmersamt, kan man förmoda. Stiftet skrev ner 50% av värdet på de aktier som stiftet tecknat i företaget. Stiftet reserverade också 50% av lånebeloppet. Det betyder väl att stiftet anar sig ha gjort en usel affär. Så omförhandlades lånet. Banken får kapitalisera räntan och ställa ut en ny revers på 2 747 916 kronor och 67 öre. Detta lån löper november 2014 till 30 juni 2018.

Hänger ni med?
Aktierna då? De skrivs ner till 0:-  nu. Dvs ner ytterligare 1/4 miljon.
Man får veta en del och anar lite mer när man läser protokoll från stiftsstyrelser.

Hej och hå. Så får det bli. Läsaren ser att saken nämns i en paragraf från Stiftsstyrelsen i Linköping, men har det blåsts alarm? Jag är osäker. Är det beskedliga sättet att hantera saken ett sätt att mörka? För hur kan ansvar utkrävas? Finns det någon som säger sig ha gjort fel? Finns det några förtroendevalda som förklarar sig ansvarsfullt skola avgå? Jag vet inte. Jag vet inte ens om de borde. Kanske kan miljoner blåsas, bara pengarna blir till nytta? Men det där ordet om att världens barn förmår skicka sig klokare, ljuder i bakgrunden.

Nu kan det verkligen förhålla sig på det viset, att Svenska kyrkan är alltför rik och då får vi tacka Gud för varje usel affär som görs. Å andra sidan kunde man förstås mena att pengarna ska arbeta för Guds rikes utbredande och därför förvaltas väl.

Vad jag egentligen undrar är kanske varför Kyrkans Tidning inte är mer alarmistisk. För få som ska skriva med för lite tid att undersöka, sa någon. Jag vet inte. Kyrkans Tidning kunde inte släpa sig till releasen av Martlings memoarer - men det gjorde inte Dagen heller. På plats fanns dock en uppsättning intressanta människor att intervjua. Är det i vår kommunikatörsstinna kyrka fortsättningsvis inte möjligt att få veta hur det egentligen är, bara få veta vad översåtarna tycker att vi ska få veta? Och självfallet vad vi inte ska få veta! Inte exakt i alla fall.

Nu har ni fått en inblick i det fögderi Modéus I ansvarar för.
Hur är det för Modéus II?

På twitter hade han lagt ut en bild att han vid Östrabo mött en biskopskollega. Den kollegan var lika mycket fejk som den påstådda Jesus i Växjö domkyrka var på påskdagen. Växjö går bra i den kyrkliga fejkbranschen, kan man förstå.

Hockey då? Mina nerver håller dåligt, jag håller min Lakershalsduk för ögonen - och då är det meningslöst att se matchen. Så har jag det. Men jag tittar liksom ändå och undrar varför jag ska utsätta mig för denna pärs. 2-2 i matcher. Men fejk var det inte.

I Smålandsposten hade jag denna morgon väntat en helsida med reportage från mottagandet av Modéus II. Hela stiftet representerades. Det stod inget om detta som hände i Sveriges största folkrörelse (som det numera heter). Däremot mycket sport och stort uppslag om auktion i Tolg samt marknad i Vislanda. Östra Småland hade dock en bild när Modéus II var på tidningen och tiggde uppmärksamhet. Han är fotograferad på redaktionen och Janne Adéen, ansvarig för avdelningen Släkt och vänner, frågade. Modéus II har sport och musik som fritidsintressen men kan inte riktigt svara på frågan om förebilder. Frågan om livets mening lever han med. Hans snabba bil är under avyttring, får vi veta. "Men jag vill helst inte prata om detta, för det kan sticka i människors ögon." Si där. Borgerlighetens moral! Då kanske folk undrar om det finns annat att försöka dölja. Snålhet gör Modéus II arg. Och han ska vara biskop i Småland!!! Hur ska detta gå?

31 kommentarer:

 1. Att Modéus I är en usel teolog är allmänt känt och att han medvetet förskingrar medlemnarnas pengar kom som en, föga överraskande, nyhet!
  Antony

  SvaraRadera
 2. Se där, den sportbilsälskande antimaterialisten, Modéus II, har börjat att twittra. Jag tror att forumets begränsade form är utmärkt för en överbetald och intellektuellt medioker producent av plattityder!
  Antony

  SvaraRadera
 3. Ja, hur kan ansvar utkrävas?,

  -Det undrade jag också en gång - som jag nu påmindes om igen - vid läsningen av mitt gamla stifts investering i Afrika som bloggaren ställde ovannämnde fråga kring.

  Mina tankar gick till den i pengar räknat ungefär 75 gånger större skandalen i kyrkan som rörde Ansgarsliden och som BloggarDag, hör och häpna, kära läsare, försvarade.
  Minst 150 miljoner är satsade. Jag begärde i KM en slutredovisning för mötets räkning, blev lovad en sådan. Den kom dock aldrig. Mycket är alltså ännu höljt i dunkel.

  Ansvaret då? Hur skulle det utkrävas? Vem eller vilka skulle stå till svars?
  Det vet vi inte, även om flera namn (jag nämner ej alla) är givna. Men personerna bakom namnen satt kvar som om inget hade hänt. Här gällde det ju att hela tiden i samfälld tropp försöka få stopp på den där Dike, som var så oförskämd att han tittade bakom de ekonomiska kulisserna, upptäckte skandalen men inte fick fram summeringen.

  De ansvariga mörkade, vågade inte ta sitt ansvar. Om de hade gjort detta, skulle de ha förlorat sina poster.

  Jag försäkrar er, kära läsare igen, att det finns en person som vet mycket om denna skandal. Min blygsamhet förbjuder mig att nämna hans namn. Men han är mycket känd i kyrkan ,låter ofta tala om sig och är vad man kallar rapp i mun och skrift.
  Ibland slår han också ned på ekonomiska skandaler i kyrkan. Dock aldrig på den hittills i särklass största, vilken alltså stavas ANSGARSLIDEN.

  PS. Jo, denna skandal krävde ett huvud i kyrkan: en tidigare riksdagsman för Centerpartiet, som för övrigt i strid mot sitt parti spräckte äktenskapet mellan kyrkan och staten, fast han satt i en sådan position att han kunde räddat det.
  Så går det till ibland bakom de icke alltid ansvarsfulla kulisserna i Svenska kyrkan.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansgarsliden hade vi behövt och behövt utveckla för att kunna hålla ihop den svenskkyrkliga verkligheten och den svenskkyrkliga byråkratin. Nu förstördes allt och Dike tror sig ha gjort en stor insats. Han kom för att förgöra, slakta och döda, som det heter. Riksdagsmannen sparkades och Stina Eliasson tog över och genomförde just det den sparkade sparkats för. Vi kallar det politik. Antagligen var det jag som lurade den stackars riksdagsmannen att börja bli konstruktiv i kyrka-stat-frågan. Fy på mig! Hade bara statskyrkosystemet bestått hade Svenska kyrkan varit stark. Som i statskyrkorna i Danmark och England.

   Radera
  2. Here we go again, BOD.....

   Radera
 4. En bestämmelse som förhindrar kyrkoorganisationen på alla plan att ge internationellt bistånd, vore ett stöd mot de spendersamma och med andras pengar goda.
  Jag frågar mig, om inte detsamma måste till beträffande lån och bidrag i godhetsbranschen även inom landet. Frivilliga gåvor från enskilda människor, ja! Från institutioner med dålig styrning, nej! Korruptionsrisken är för hög.

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 5. På den tiden Svenska Kyrkans Mission fanns, visste vi att "hjälp-branschen" är ytterst svårhanterlig och vidare att kyrkostyrelser, här eller där, inte kan sköta hjälpprojekt. Det måste finnas människor med kallelse att följa och ledsaga projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi bara kunde inse, att om vi börjar med Jesus kommer hjälpprojekten sedan att ge mycket mer än om vi gör som idag, sätter igång med bistånd och väntar med Jesus (alternativt struntar helt i honom).

   Radera
 6. Klaga inte på Kyrkans tidning. Journalisterna vill nog göra ett gott arbete men det krävs ju också att ägarna VILL ha en kritisk granskning av kyrkan. Samt att Kyrkokansliet avstår från att i detalj försöka styra tidningens innehåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta mera. Inga stora drag, bara detaljer!

   Radera
  2. Det är väl ingen nyhet att kyrkpravda är ett mycket korrupt husorgan!
   Antony

   Radera
 7. Jag tycker att Antonys bidrag måste beskäras om inte hela sidan ska börja lukta. Det är väl också ett sätt att förstöra. Vet inte hur många som finns bakom Antony men det skulle räcka med en sådan svordom per dag. Innehållet är inte särskilt varierat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den anonyme "puritanen" kan väl strunta i att läsa kommentarerna eller kritisera vad som skulle "stinka" i dom. För min del så levererar jag bara sanningar!
   Antony

   Radera
  2. Jag vet inte hur skitigt du har hemma men att döma av kommentarerna så kan slutsatserna bli vilka som helst. Även om det skulle ursäktas som någon form av terapi så luktar det likväl även när det görs på andra ställen. Jag är förargerligt nog inte ovan vid dålig lukt men jag frågar mig om du/ni gör det helt enkelt för att sabba.

   Radera
  3. Anthony börjar nog varje dag med ett stort glas kräkmedel! Och fortsätter med den dieten även middag och kväll. Idag har han överträffat sig själv i elakhet! Går det till så i Katolska kyrkan?

   Radera
  4. Pelle drar helst till Katolska Kyrkan. Han hävdar att man kanske inte är så mycket snällare där, men han är övertygad att man är smartare.

   -I Katolska Kyrkan finns alla sorter. Det är bra! säger han utan tvekan.

   Elaka Katten Måns

   Radera
  5. Är detta Katolska Kyrkan? Jag vet att många låtsas det, men jag har svårt att tro det?!
   Antony

   Radera
  6. Det är inte ens elakt.

   Radera
 8. REN DIKESKÖRNING att rota i gamla dumheter som inte kan ändras -
  lika dumt som att försöka återinföra statskyrkan! Sluta med struntprat och
  låt oss hålla oss till bloggämnet för dagen.

  SvaraRadera
 9. BloggarDag,

  -Nej, Dike kom för att blotta den förfärande förödelsen av de kyrkotillhörigas pengar, blotta skandalen i dess helhet (vilket tyvärr inte gick), utkräva ansvar av de skyldiga (vilket alltså heller inte har gått) samt varna för liknande katastrofala excesser i framtiden.

  Någon hjälp att tala om fick jag dock inte. Däremot bannor och nedvärderande omdömen samt alltså därefter total tystnad, trots officiellt KM-löfte om fullständig redovisning av skandalens omfattning.

  Tänk, kära läsare, vad som i missionshänseende kunde ha gjorts för 150 miljoner kronor. För diakonala insatser. För utbildningsinsatser på alla andra regionalt placerade inrättningar för sådant - och stiftsgårdarna!

  För bloggaren gällde inte här parollen "ljussätt" som rubriken på aktuell text lyder. Här gällde motsatsen: "mörka", stoppa KM-ledamoten och den undersökande journalisten, stoppa den beska sanningen om Ansgarsliden!
  Tänk vad svårt det är att leva som man lär. Uppenbarligen är det inte alltid som sanningen skall göra oss fria.

  Slutligen skall också Anonyms fjantiga "lustighet" efter mitt namn noteras.
  Han förmår väl inget mer, ty i sakfrågan beskylls jag för "struntprat".

  Det är dags att lägga av slikt nu, Anonym. ty detta är för länge sedan "kört".

  BENGT OLOF DIKE
  Jag förstår fuller väl att Dag inte vill beröra skandalens ofattbara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda obegripliga är att Bengt Olof Dike lyckades skrämma så många och förlama så mycket. Att en haverist ser till att åstadkomma haveri, förvånar mig dock inte. Men varför agerade inte Dikes M-partikamrater? De brukar väl annars vara programmatiskt snåla och ovilliga till det mesta, moderaturerna? Eller? Nåt vajsing tycks det vara. Jag blir nyfiken!

   Radera
  2. BENGT OLOF DIKE har kommit för att få rätt,
   icke för att förändra något,
   parafraserar jag ovanstående kommentar.

   Carl XII brukade säga:
   -Konungen av Sverige har kommit för att segra,
   icke för att erövra.

   Poserar Bengt Olof framför spegeln i älghudskyller och med karolinsk pamp i handen?

   GG

   Radera
 10. Problemet är att alltför många, i kyrkan och utanför, har så dåliga kunskaper i ekonomi. Som bloggaren, som inte förstår skillnaden mellan att låna ut pengar och att köpa aktier. Eller Anthony, de elaka plattitydernas mästare, som talar om förskingring när det handlar om kreditförluster och dåliga affärer. Och så alla de som inte förstår att 150 miljoner är mer än 2 miljoner - och den jämförelsen är ändå lättare än den mellan 5 myror och 4 elefanter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 150 miljoner framstår som ofattbart mycket.
   Är det prästerskapet eller kyrkopolitikerna som saknar ekonomiska kunskaper? Annars utbildas på högskolenivå ca 20 % av varje årskull svenskfödda i ekonomi. Som jag ser det är ekonomistiska synsätt snarast ett hot i dagens samhälle.

   Argus

   Radera
  2. Om man medvetet spenderar andras pengar på "dåliga affärer" kan det liknas vid en förskingring. De överbetalda stiftcheferna får gärna spendera sina egna pengar, de som blir över då man betalt för sina icke materiella sportbilar!
   Antony

   Radera
 11. Siffran står Dike för, han som klagar över att han inte fått se någon redovisning!

  SvaraRadera
 12. BloggarDag och GG,

  -Nej, det obegripliga är att bloggaren FÖRSVARAR skandalen och 150 miljonersförlusten, kallar avslöjaren för haverist och att denne (undertecknad) åstadkommit haveri.

  Ja, ett haveri var Ansgarsliden. Ett ekonomiskt haveri, som varken förnuftsmässigt eller på något annat sätt kan försvaras. Och det personliga ansvaret är ännu. Flera av de skyldiga till skandalen sitter ännu kvar på olika kyrkliga positioner.
  Bloggaren, som på fullt allvar bedriver advokatyr (fast argumenten saknas), sitter också kvar.

  GG,

  -Ironi mot den som blottlade skandalen efter segt arbete och under hårt motstånd, passar måhända Dig;

  -Men ironin är malplacerad i kvadrat och kubik,
  vittnar blott om en avsändare på enfald rik.
  Kom igen i stället med förnuft och sakargument,
  kläm fram din ärliga mening om det som har hänt!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 13. Detaljer var det! Det är ju ingen slump att Fregert avgår. Många tycker Kyrkans tidning är lam men hos några centrala personer i Uppsala (chefer på Sysslomannagatan och någon stiftsadjunkt, samtliga pålitligt S-märkta) är den orättvis, hård och fokuserar på fel saker. Man yvas med ordet "kampanjer". En pålitlig S-syster i mediakoncernens ledning ser till att deras vilja blir tydlig i både Verbum och för tidningens chef. Det har gått så långt att informationsgeneralen från Sysslomannagatan helt oblygt åker in till redaktionen och visar att kansliet övervakar journalister på nätet och sociala medier. De är inte bara partiska och för kritiska mot kyrkan, de "gillar" fel saker och kommenterar "fel" på nätet. Ryktena går om en "förnyelse" av ledarsidan, dvs. en ledarsida där alla skribenter är nominerade från Sysslomannagatan för sin obrottsliga lojalitet. Håll också koll på vem som blir ny chefredaktör, det lär också regisseras från högre ort.

  SvaraRadera
 14. Det verkar som att ansvariga i Linköpings stift verkar ganska okunniga om olika alternativ avseeende mikrolån. Det finns på marknaden betydligt bättre alternativ än att sats allt på ett kort, d v s på EN bank. Ex vis har SEB en mikrolånsfond, dära man investerar i ett antal olika mikrolånsbanker på olika håll i världen. Därtill anlitar man extern expertis som bedömer mikrolånsbankerna för att kolla att de har sjyssta villkor, att inte korruption förekommer etc. Detta ger en god riskspridning, skälig avkastning och samtidigt bidrar man förstås till utvecklingen i de aktuella länderna.

  SvaraRadera
 15. 150 BOD, sluta nu!

  SvaraRadera
 16. BO, BO DIKE ,
  tjatkäringarnas like.
  Om du från oss vike,
  skulle vi vara rike!

  SvaraRadera