fredag 18 maj 2018

Om bakfoten

Bakfoten är den fot man kan få allt bakom. Det som sker i Svenska kyrkan skulle kunna komma att förstås så, att illvilliga människor sitter i kyrkliga kanslier och ställer till det för de högkyrkliga och de som högljutt säger att Jesus och ingen annan är Herren. Denna illvilja skulle vara den röda tråden när det handlar om utnämningar, utbildningar, utrensningar, utrotningar och allt annat på "u" som noga besett uttrycker utrerad utvisningslängtan. Tänk er en kyrkostruktur där dessa de misshagliga inte ställer till med – upplopp. Det vore något för barnen i himlen att få.

Bakfoten som man kan få något om är tanken att det är illvilja som styr hanteringen av de kyrkliga mnoriteterna. Det är det inte alls. Det är den goda viljan. De vill väl. I valet mellan folket – all mogen – och ett fåtal svartrockar är det folkets flertal som blir verklighet. Det beror på att där finns kyrkoavgiftsmedlen. Somliga säger detta mer rent ut, andra inte alls men alla vet vad begreppet "verklighet" innebär. Det är alls inte det där med att "själva kroppen är Kristus" utan snarare de kosmiska makterna (Kol 2:17ff) som gäller. Det som kallas verklighet är det dagsaktuella men flyktiga som kyrkosystemen alltid vill anpassa sig efter. Detta sker i bästa välmening.

Det underliga med denna sorts kristendom är alltså, att dessa kristliga faktiskt tror vad de säger. Några av oss uppfattar det hela som sanslöst och blir därför blinda inför själva allvaret i deras tänkande. Vi liksom vägrar tro våra ögons vittnesbörd. Vi läser i Torsdagsdepressionen och finner att Vantörs församling prövat samtliga alternativ i kyrkohandboksarbetet och håller fram en tapper 93-årig dam som flitigt går i kyrkan. Detta betraktas som något fint. Att en högkyrlig präst undrar hur detta någonsin kan bygga församling, ska vi bortse ifrån. Den högkyrklige prästen tänker ju helt annorlunda och finner det övergripande perspektiv, som introduceras som normalkyrklighet, helt fel och förkastligt. En högkyrklig präst kan inte tro att detta vanvett skulle vara något annat än just vanvett. Han har fel.

Grundhållningen måste vara denna: När ni i det kyrkliga hör de mest häpnadsväckande ting, utgå från att de som uttalar dem verkligen tror det de säger. Detta det nya är den nya normaliteten. Släng er i väggen Rosendal, Redin, Danell, Sjögren, Garmo, Klingert, Aurelius, Svanteson, Adell och Thornton – andra pastoralteologer att förtiga. Samma sak med de liturgiskt kunniga, Voldemort med anhang. Ni hör till den gamla normaliteten, den som den nya ersätter. Så tänker de som tror sig utgöra majoritet.

Den lilla "problematiken är bara den" (biskop Persenii favorituttryck!) att den här sortes förnyelse är totalt ofolklig. Den är å andra sidan så djupt känd hos aktivisterna att detta faktum inte påverkar. Det hela är så bra och med nya melodier och en del annat nytt ska vi nå de nya. Det blir enklare för de nya svenskarna eftersom det finns fler latinska ord.  Torsdagsdepressionen förmedlar själva narrativet kring kyrkohandboken. Självfallet vill alla väl. När folk som kommer då och då inte längre känner igen sig, inte ens det lilla de kunde finns kvar, har de gjort sitt kyrkobesök och därefter bestämmer de sig för att det kan kvitta. En mängd välsinnade kyrkoarbetare som verkligen prövat alla alternativ i kyrkohandboken kommer inte att förstå varför.

Bloggardag förstår. Också eller just när man möblerar om, kastar gammal, köper nytt måste hemkänslan finnas kvar. Det var självklart inte deras avsikt att kasta ut något som helst barn med badvattnet, men som det heter. Shit happens! Det riktigt intressanta är att de som mobiliserar glädje nu för att manifestera den på söndag (skära ballonger?) inte märker vad som händer. De som ser kan avfärdas. De har fått det mesta om bakfoten.

Hur Svenska kyrkan egentligen skulle ha gjort ser den som på kyrkligdokumentation.nu läser Christer Pahlmblads bok Mässa för enhetens skull. Boken tillställdes gratis samtliga kyrkomötets ledamöter. Det var att försöka sig på en dialog med döva, dvs de som gjort sig döva. Inte för att de var illvilliga eller ovilliga. Tvärtom. De visste bara att de andra var just illvilliga och ovilliga. Om ni inte förstår rollfördelningarna har ni fått allt om bakfoten.

Annars lyssnade jag till P4 Väst i går efter kl 17. Prosten Humlén talade. Han sa de sedvanliga dumheterna, de som ska sägas om kyrkohandboken. Om Bloggardag utifrån detta radioinslag med dess följder måste behandlas på Nämndemannagården i Blentarp, ska ni vägra betala skatt för detta. Det beloppet ska ärlig svensk skattebetalare kräva Humlén personligen på.

Dag Sandahl gläder sig över två saker i Östra Småland, artikeln om Café Kärleksängeln och hans eget svar til folket i Antjeborg. Syster Kerstin ser på bilden verkligen ut som en sån där diakonissa det inte är nådigt att knäppa nötter med.
http://www.ostrasmaland.se/kalmar/soppkok-fyller-25-ar/
http://www.ostrasmaland.se/debatt/lugn-bara-lugn-for-att-folk-blir-uppbragta/
Men Torsdagsdepressionen har inte kommit fast felanmälan gjordes i går. Nu blir det depression på grund av utebliven Torsdagsdepression! Kan det bli värre? Kanske. I går kväll var det åska...


29 kommentarer:

 1. Det finns väl en film om den goda viljan?! Det är väl snarast så man ser på goda viljor - alltså att de är farliga. Men smuts däremot - det städar man bort. Det var själva utgångspunkten i detta handboksprojekt: huvudgudstjänstens forn sattes inom parentes - det var svartrockarnas gudstjänst. Temamässan gav möjligheter att utveckla och rensa ut. Nu inbjuds alla att glädjas över storstädet. Varför? Det behövdes ju städas ur, grammatiken rättas osv. Märkligt nog var det musiken som skar sig.
  Var inte den falsk???? Ostädad?
  Fascinerande att Bergman med sin svarta goda vilja ändå trodde på musiken.
  Inte ens det nådde man till när grundritningen för den ”nya” handboken lades - en kakafån(i). an

  SvaraRadera
 2. Bloggaren anmodas skynda på med att publicera kommentarerna. Man ska inte behöva sitta och vänta på att få se dem i tryck när man går upp tidigt i ottan och skriver. Skärpning, bäste bloggare!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nu detta den rätte eller den falske Dike?

   Radera
  2. Var denna replik av BloggarDag menad som ett oxymoron?

   Radera
  3. BENGT OLOF, denna bloggs Elof Sundin, den ständigt närvarande.. När spikas avhandling, när förevisas doktorsdiplom? /smun

   Radera
  4. Undertecknads inlägg har ännu inte publicerats. Har det censurerats av bloggaren? Det har han i så fall all rätt att göra. Men vilken är då orsaken?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Det enkla svaret är att det inte kommit något inlägg. Till och med skräpposten är kollad. Nu har jag väl privilegiet att självsvåldigt och utan förklaring göra som mig lyster med kommentarer, men jag får oftast skäll för min generositet. Vad stod i kommentaren?

   Radera
 3. Min gamle far på nyss fyllda 80 bevistade förra året påskdagens gudstjänst i frikyrkan hemmavid.
  Något regelbundet gudstjänstfirande har det inte varit tal om för hans del sedan konfirmationen, men han har följt "Minns du sången" på tv.
  Efter gudstjänsten säger han spontant "Vilken bra gudstjänst, man kände ju igen sångerna."
  För någon som inte firat gudstjänst regelbundet sedan tidigt 1950-tal - och definitivt aldrig tagit till sig liturgin i HB86 - var det rätt förvånande att kunna förvänta sig någon igenkänning över huvud taget.
  Men det illustrerar ganska väl hur viktig igenkänningsfaktorn är, inte minst för de äldre och de med lång erfarenhet.

  Om inte den nya handboken kommer att innebära en starkt minskande gudstjänststatistik så kommer jag att bli förvånad.

  JAg kan med anledning av bloggposten gratulera till 25-årsjubileet för soppköket.
  Själva har vi hållit på i 7,5 år på lördagar, så jag vet väl vilken utmaning det är att vara uthålligt i arbetet med volontärer. Speciellt om man är volontär själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soppköket - en agapemåltid! /smun

   Radera
 4. Vad roligt, Peter! (Även om jag inte tycker att just igenkänningsfaktorn alltid behöver prioriteras).

  Så ett förtydligande: som BloggarDag mycket väl vet (men inte alla kyrkomedlemmar) består de kyrkliga minoriteterna (även hbtq-gruppen naturligtvis) av så många andra än "ett fåtal svartrockar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka bland minoriteterna skulle inte vara svartrockar??an

   Radera
 5. Se upp nu, BloggarDag!

  -Båda inläggen ovan 10.03 och 12.51 i mitt namn är fejkade. Det är bloggsabotörens senaste s k drag för att skada mig.

  Det är nu upp till bloggaren att låta sabotören fortsätta sin verksamhet - det är hans sätt att bidra till debatten - eller försöka få stopp på eländet.

  För övrigt skall om bloggarens text i dag, fredag, sägas att veterligt finns ingen särskild "hantering" från Svenska kyrkans officiella sida av "de kyrkliga minoriteterna".
  Jag är förvånad över påståendet. Hanteras vissa medlemmar på ett särskilt sätt? Här måste förklaringar, saklighet och belägg för påståendet plockas fram.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Elof Sundin" igen! /smun

   Radera
 6. Falsarierna ropar mig inte alls och jag får be fejkaren lägga av. Jag avser dock inte att kolla adresser eller i övrigt bedriva detektiv verksamhet. Då är det enklare att vägra ta in alla kommentarer som det står Dike på. Det vill jag inte. Jag vill att detta ska vara ett öppet forum. Det kommer det att vara så länge jag har lust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VEM är det som egentligen står för de verkliga FALSARIERNA, Sandahl?

   Den bästa lösningen på detta pseudoproblem är trots allt det som den mesige dikestoffeln skriver men inte vågar: “vägra ta in alla kommentarer som det står Dike på”.

   Lady Gagga har i åratal medvetet missbrukat och terroriserat BloggarDags läsare å det grövsta med sina meningslösa FALSARIER om "livet" i den "svenska folkkyrkan".

   Sandahls funktion som “nyttig idiot” för tramset drabbar nära nog dagligen alla seriösa bloggläsare och förstör effektivt all vettig diskussion. Detta vet du om mycket väl, Sandahl!

   Hur feg får man bli?

   Stäng av dikeskranen omgående!

   /John

   Radera
  2. Tydligen går det bra att vara så feg att man låter bli att besvara frågor om sin egen kyrkliga hemvist, alltså agera som John.

   Radera
  3. Peter T är omåttligt fixerad vid skribenternas "kyrkliga hemvist". Kan man inte få uttrycka sina åsikter här utan att ha en sådan?
   Berit

   Radera
  4. Peter T är omåttligt fixerad vid skribenternas "kyrkliga hemvist". Kan man inte få uttrycka sina åsikter här utan att ha en sådan?
   Berit

   Radera
  5. "Berit", det går väl utmärkt att inte ha någon kyrklig hemvist, men det blir rätt märkligt om man samtidigt klankar ner på diverse kyrkliga inriktningar.
   BloggarDag klankar på kalvinister, men gör det utifrån sin svenskkyrkliga identitet.

   Radera
  6. Har BOD en "svenskkyrklig" identitet?? Är det sån man får genom att skolka från gudstjänsterna söndag efter söndag?
   Berit

   Radera
 7. Ropar ska utläsas "roar". Där ser ni att jag är uppbragt.

  SvaraRadera
 8. Re BOD och falsarierna?

  Om det är sant att BOD utsätts för "troll" som skriver i hans anda menuta hans vetskap så låt för Guds skull bli!

  Vem har intresse av att göra BOD till en martyr och våra kommentarer meningslösa om / när de riktar sig till BOD?

  Han skriver redan så mycket dumt och ogenomtänkt, parat med förvrängda fakta skall vi nu behöva dras med falska BOD:er som svårligen kan skiljas från den äkta?

  OBS att jag här förutsätter att BOD inte blivit så dement att han inte längre håller reda på vad han skrivit även om jag är medveten om att det är en möjlig förklaring. En annan än mindre smickrande som jag dock inte vill tro är att han i några fall inser att hans inlägg varit så dumt att han i efterhand inte vill stå för det och då skyller på ngn anonym förfalskare.

  Som skrivet. Om nu någon roat sig med falska inlägg i BOD´s namn så sluta med det. Sådant gynnar i längden bara BOD som då kan beklaga sig över oseriösa kommentarer.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD som martyr?! Det var verkligen en ny häpnadsväckande aspekt på begreppet! HH missar helt budskapet om vem det är som dagligen står för för de verkliga falsarierna på bloggen. Eller vill helt enkelt inte uppfatta det? Fegast och mesigast av alla är BloggarDag som gömmer svansen mellan benen och kryper för BOD i alla väder. Fråga: Varför ska bloggförstöraren BOD behandlas med silkesvantar? Svar: Han gapar högst och hörs mest. Men: ska tomma tunnor alltid ha företräde bara för att de bullrar mest?

   ANTONIUS BLOCK

   Radera
 9. Upplysning HH!

  -Jag skyller inte mina inlägg på någon annan och har blivit falsifierad i många inlägg nu - och på flera sätt.

  Ett är att publicera ett gammalt inlägg från mig ograverat.

  Ett annat är att ändra vissa ord i mina inlägg.

  Ett tredje är alltså att fabricera texter i mitt namn.

  Allt förstås för att skada, provocera och tysta mig. Det finns anledning tro, att förfalskaren kan vara samma person som under mycket lång tid har ägnat sig åt rena personangrepp av ett slag, som direkt kan liknas vid förtal.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat BOD, är du verkligen en så viktig person att du på fullt allvar tror att det finns folk som är ute för att "skada, provocera och tysta" dig? För mig låter sånt som förföljelsemani.
   Andra här tror att du med ålderns rätt ibland är så morgontrött att du glömmer bort vad du har skrivit ihop.
   Berit

   Radera
  2. Vi vet alla här vem som härmar dig, Bengt Olof, och det länder verkligen inte den personen till heder. Ett råd, Bengt Olof: skaffa dig ett Google-konto och skriv alltid dina inlägg inloggad. Då blir din stalker tvungen att nöja sig med att skriva ditt namn UNDER inläggen och då vet vi att det är stalkern (som för övrigt borde ta sin medicin enligt ordination).

   Jag delar för det mesta inte dina åsikter men din förföljare borde skämmas. Så behandlar man inte en medmänniska; särskilt inte om man vill kalla sig kristen.

   Radera
  3. För Elisabeths råd ovan betackar vi oss! Redan uttalandet "Vi vet alla här" är mycket avslöjande, särskilt när det kommer från en som utger sig för att vara jurist. En jurist som dömer ohörda på förhand bryr sig inte ett skvatt om att skapa rättvisa. Det har vi sett alltför många exempel på, inte minst när dåligt meriterade könsfixerade juristkvinnor varit tongivande i familjemål.
   Vad är det förresten som säger att BODs "förföljare" är kristen? Måste hen vara det för att få sina åsikter godkända? Är BOD kristen? Är hans åsikter kristna?
   Berit

   Radera
  4. Oj, Berit - känner Du Dig utpekad som härmapa?/Paul

   Radera
 10. Apropå ovanstående beteende mot Dike slog det mig plötsligt: är månne stollepetter anställd på kyrkokansliet för att förstöra BloggarDags blogg? Det skulle inte förvåna. Jag har sett liknande på bloggar i andra ämnen där man kommit makten för nära.

  SvaraRadera