fredag 31 augusti 2018

Om konsten att ta arbetet vidare

Man ska tydligen ha kompetens att ta arbetet vidare. Bloggardag läser generalsekreterarens tankar  i en generalorder, det heter väl så, till den underställda personalen eftersom Svenska kyrkan fått en ny kommunikationschef, och får nya inblickar.

Det finns ingen anledning betvivla uppsåtet. Arbetet ska verkligen tas vidare. Men Bloggardag är en otrons människa med faiblesse för misstänksamhetens hermeneutik. Det betyder på vanlig svenska att han är en misstänksam jäkel och gillar att vara det. Sådana personer är inte roliga att umgås med. Skulle detta föras fram till Bloggardag som en maning  till generositet och solsken i blick, skulle han på sitt kärva sätt citera Emils pappa i Katthult: "Grisar ska inte ha roligt." Så en undran inställer sig: Vart? Vart ska arbetet tas vidare? Vet vi det?

Bloggardag har alltså fått generalsekreterarens presentation av nya kommunikationschefen:

Pia Dahlén är civilekonom med inriktning mot marknadsföring, och har genom yrkeslivet utvecklat ett stort kommunikationskunnande. Pia har under 20 år arbetat i ledningsfunktioner inom kommunikationsområdet i privat och offentligt reglerad verksamhet samt i verksamheter med knytning till intresseorganisationer och civilsamhället. Pia har arbetat som chef i ca 20 år, varav många år med underställda chefer.
Hon har under de senaste 15 åren arbetat med fokus på digitaliseringsfrågor, bl.a. med digital kommunikation och utveckling av värdeskapande digitala koncept/tjänster samt medlemsfrågor (CRM). Hon har arbetat med varumärkesförflyttning och anseendefrågor och hon har erfarenhet av arbete med webb, sociala medier, press och insamling.
Pia har arbetat 5 år inom Postkodlotteriet och 6 år inom intresseorganisationen Villaägarna, med en struktur som påminner om Svenska kyrkan. Arbetet har skett med breda kontaktytor. 
Jag är mycket nöjd över att Pia har valt att ta sig an uppdraget som kommunikationschef på kyrkokansliet och hon kommer med sin gedigna erfarenhet och kompetens att ta vårt arbete vidare.    
Vi hälsar Pia varmt välkommen till kyrkokansliet.

Bloggardag är villaägare, men inte medlem av intresseorganisationen Villaägarna. Det borde han kanske vara för den har "en struktur som påminner om Svenska kyrkan". Det har han aldrig förstått tidigare. Villaägarna samlas alltså söndagligen för kultutövning? Går det att få fram några medlemmar för att likt ståthållaren Plinius låta tortera några av dem för att få klart för sig vad de sysslar med då?

Det där med "varumärkesförflyttning och anseendefrågor" verkar också intressant. Svenska kyrkan ska hanteras som ett varumärke och verka för att få anseende. Vad detta än är, bibliskt är det inte. 1 Kor 14:13 som referens. Det är alltså till något ansett som kommunikationschefen med sin gedigna erfarenhet och kompetens kommer att ta oss till. Vad hade aposteln Paulus sagt nu?

Det talas i vår tid mycket om civilsamhället. Företrädare för detta samhälle träder fram. Referensen får ni längst ner i denna bloggpost. Den del av detta civila samhälle som vilar på religiös grund är en tydlig måltavla i en alltmer hätsk debatt. Jo, men har Jesus sagt något annat? Det är väl så här normalvillkoren är när det handlar om lärjungaskap?

Aj då! Det handlar inte om lärjungaskap, det handlar om att vi är religiösa ihop med andra religiösa i "ett mångtydigt mellanrum där individen gestaltar sina uttrycksformer på många olika sätt". "Företrädarna", låt oss kalla dem så som de själva framträder, vet att deras organisationer är en helt nödvändig del av demokratin". Hur vet företrädarna detta? Svaret lyder i sin avväpnande enkelhet: "Vi vet det, för vi möter den varje dag."

Detta vet dock uppenbarligen inte alla ens på myndighetshåll. Studien "Muslimska brödraskapet i Sverige" är ett allvarligt exempel på en felaktig beskrivning. Myndigheten MSB får på moppo. Men det får Totalförsvarets forskningsinstitut också för den "misstänkliggör" en organisation som granskar nazistisk verksamhet. Myndigheterna har efter kritik "tagit avstånd från information i rapporterna", vad nu det betyder. Om en myndighet kraftfullt tar avstånd från något brukar det vara ett argument att kolla just det Myndigheten tar avstånd från. Påståendet att Jesus har uppstått och lever utgör ett klassiskt exempel på sådant Myndigheter motverkar genom avståndstagande. "Företrädarna" konstaterar vemodigt att samma information som Myndigheten tagit avstånd från används ändå. Tänka sig att myndighetsingripanden och avståndstaganden inte får folk att fatta. Det är i lägen som dessa Bloggardag saknar Vilhelm Moberg. Detta hade han kunnat göra något av! För att inte än en gång tala om aposteln Paulus, han var inte dålig när det gällde polemik heller.

Nu kanske vi ändå behöver fundera. "Företrädarna" är tydliga. "Den överväldigande majoriteten av religiös organisering i Sverige bidrar till ett bättre samhälle", det ska de politiska ledarna berätta att de ser och vet, skriver "Företrädarna". Visst. Men vad som inte kan skrivas rent ut är förstås att det finns muslimska organisationer som alls inte står upp för demokratin. De är i stället teokratiska. De ska ha inflytande och bidrag och ställer därigenom till det för de andra, de som kategoriseras som "religiösa". Det är detta som fullt begripligt gör "Företrädarna" nervösa.
https://www.dn.se/debatt/civilsamhallet-maltavla-i-hatsk-och-okunnig-debatt/

Bloggardag funderar bara lite, för idag är det buss till den södra provinsen som väntar. Konferera mera! Vi ska ta arbetet vidare...


35 kommentarer:

  1. Den strukturen betackar jag mig för. En arbetskamrats gamle far levde ett mycket spartanskt pensionärsliv och fick aldrig pengarna att räcka. Efter påtryckningar och grävande visade det sig att han abonnerade på nio (!) postkodslotter. Han klarade varken de ihärdiga försäljarna (som fortsatt ringa efter att han börjat med en lott/månad) eller det dåliga samvetet han fick om han inte bidrog till allt det goda lotteriet står för ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, det var väl i den svängen Jimmie fastnade - att vara god alltså?

      /Conspirator

      Radera
    2. Telefonförsäljning borde förbjudas. Även när det gäller sådant man redan är med i. Erbjudanden kan ske med post eller mail.
      Jag svarar oftast inte när okända nummer ringer, men någon gång händer det och det är bara att konstatera att de flesta telefonförsäljare inte förstår ordet 'nej'. Det går onödig tid till att upprepa det tills de surt lägger på luren.

      den Lea

      Radera
    3. Håller helt med dig, Lea. Enligt min mening borde telefonförsäljning räknas som ofredande och vara straffbart. De skulle bara få ringa till dem som aktivt sagt ja till att bli uppringda. (Tillfrågade genom brev, mail eller annonser.)

      En bra sida för att kolla vem som ligger bakom ett visst nummer är https://www.hitta.se/info/vem-ringde

      Radera
    4. Helt riktigt, Elisabeth. Vid tillfrågan borde man dessutom kunna välja om man enbart vill ta emot erbjudanden via mail eller sms t.ex. OCH det bör finnas möjlighet att faktiskt avsluta det också.

      Vem ringde är en bra sida och det finns många fler. Googlar man ett telefonnummer får man rätt snabbt klart för sig om det är försäljare.

      den Lea

      Radera
    5. I Tyskland är det så, Elisabeth. Upp till 300.000€ böter för i skrift ej överenskomna telefonsamtal av marknadsföringskaraktär! Men så bär det tyskarna emot att vara oartiga mot främmande uppringare ...

      https://www.focus.de/finanzen/experten/schluss-mit-der-abzocke-so-reagieren-sie-richtig-bei-laestigen-werbeanrufen_id_7370076.html

      Lars Jensen

      Radera
    6. SvK och Postkoden är ju faktiskt rätt lika; Tar betalt av många, levererar till få, raggar sponsorer med "dåligt samvete-metoden" och håller den stora massan på gott humör med lite glassig förströelse, musik och konfetti. Snart börjar de ringa ...

      Radera
    7. Härligt, Lars Jensen!

      För några år sedan råkade jag ut för en telefonförsäljare som inte gav sig förrän jag blev nästan otrevlig. Det vill jag inte vara och bad därför om ursäkt, eftersom det inte är ett kristet sätt att bete sig och jag fattar att försäljaren bara vill tjäna sitt levebröd. MEN jag vill inte bli utsatt för detta!

      Radera
    8. Kan inte detta införlivas med EU-rätten?/Paul

      Radera
    9. Inspirerad av den amerikanske komikern Seinfeld gör jag så här när telefonförsäljare ringer upp: Svarar att jag inte har tid att prata just nu men ge mig ditt hemnummer så ringer jag ikväll. - Inte vår policy tyvärr. - Inte min heller, GE FAN att ringa mig igen.

      GAF

      Radera
  2. Hej!
    Varmt TACK för en intressant och spännande blogg, med ofta häftiga och uppfriskande debatter i kommentaren.
    Den nya kommunikationschefen Pia har ju utmärkta "världsliga" meriter, men GS nämner inget om hennes kyrkliga engagemang. Vad har hon för erfarenhet av kyrkligt arbete? Vilken är hennes hemförsamling? Är hon ö h t aktiv inom kyrkan och troende?? Men det har kanske ingen betydelse längre inom SvK?!?
    undrar
    / Ville i Momåla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyrkbänken är i SvK ett pinoredskap som ger föga meritum, utom vid familjehögtider och småtrevliga konserter.

      /Conspirator

      Radera
    2. Är inte detta en fråga som man kan veta ett svar på? Var bor hen?
      Är församlingdtillrigheten en privatsak? an

      Radera
  3. Å ena sidan är det bra att hon ställer sina gåvor inom det område hon anställts för i Svenska kyrkans tjänst - sedan gäller det då att de hon arbetar med kan ge relevant vägledning att kommunicera det Gud vill ha sagt till Sverige idag. Å andra sidan kan frågor ställas om lojalitet; är den till Kyrkans uppdrag eller till egen karriärplanering, men principiellt kan den ställas också till förtroendevalda med och utan förankring i sin församlings gudstjänst och till anställda med eller utan vigningslöften.

    SvaraRadera
  4. Det finns något som heter KOM-dagar. Då träffas alla Svenska kyrkans kommunikatörer. Sen KOM-mer de hem och berättar för oss andra vad Svky är och hur vi ska berätta det för Sverige.
    Då sitter jag där och tycker att det hela är pinsamt. Eftersom jag har snart 50 års erfarenhet av vad Svky är. Verkligen är, i sitt innersta väsen och bästa dagar. /Djupa rötter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hos oss bleknade Jesus bort rätt rejält när vi fick en betald kommunikatör. Det var högre densitet på det kristna budskapet när frivilliga gjorde församlingsbladet.

      Radera
  5. Ringer generalsekreteraren direkt!

    -Det finns en (kyrklig) övertro på kommunikationschefer och kommunikatörer i organisationen, liksom i det sekulärt styrda samhället. Journalister vänder sig nämligen nästan alltid till källorna själva, dvs ringer generalsekreteraren eller kommunalrådet. Och vill jag veta något obekant om exempelvis FK skulle jag förstås ringa Dag Sandahl. Visserligen skulle möjligen detta samtal behöva kompletteras med ett annat, om Sandahl själv är involverad i en känslig sak. Då gäller det att få fram hela bilden.

    Den bilden - den hela och oförfalskade - önskar jag att vi skulle få också på denna blogg vad gäller Svenska kyrkan. Men här tycks ständigt vederläggande, kompletterande och direkt tillrättaläggande kommentarer vara nödvändiga för att sanningar om hela folkets kyrka skall blottläggas.

    Å andra sidan torde de tyvärr inte göra större nytta än vattnet som hälls på en gås gör. Vilket djupt beklagas - å deras vägnar som tycks vara djupfrysta för moderation, nyanser, sanning och verklighet.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definitionernas mästare BOD är i farten igen. Nu heter det: "vara nödvändiga för att sanningar om hela folkets kyrka skall blottläggas." Sanningar i plural. Varför kan då inte bloggkommentarernas sanningar vara delsanningar om Svenska kyrkan?
      Har BOD aldrig hört talas om bilden av att beskriva ett glas som halvtomt eller halvfullt? Tänk om det är så att det finns andra ingångsvärden och tolkningar i tillvaron än BODs
      Björn Fyrlund

      Radera
    2. Vad är vattnet och vem är gåsen i berättelsen blir då min omedelbara retoriska fråga?

      Radera
    3. Bengt Olof!
      Det vi sett och hört vittnar vi om. Vad hjärtat är fullt talar vi. så enkel är evangelisation/ mission. Så gör kommunikatören, journalisten, prästen, den vanlige kristne och kyrkbesökaren för att uppfylla Missionsbefallningen! Jesus säger : "ni är mina vittnen" därför går du och jag ut precis som du ofta citerar .
      Ta fem minuter och se ett annat perspektiv på att vara kommunikatör! Alla kan vara kommunikatörer någonstans! Njut!
      https://youtu.be/5gSuxP9wza4

      Radera
    4. PS Gå först till "källan" innan du gåt ut!

      Radera
    5. Elisabeth och Björn Fyrlund,

      -Jag håller med den förstnämnda att telefonförsäljning inte är bra. Frågan är bara om man skall förbjuda den. Gäller det i så fall också, som nu i valtider, telefonförsäljning av politisk propaganda?

      Vad gäller Fyrlund har han faktiskt också rätt. Problemet är bara - vad gäller bloggaren och bloggkommentatorerna - att beskrivningen av kyrkan knappast är delsanningar, då de konsekvent är starkt kritiska, mörka, dystra och ibland domedagsliknande!

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    6. Visst är BOD sosse!

      Så här säger Stefan Lövén om Ulf Kristersson: "Man ska inte prata illa om sitt eget land, det tycker jag väldig, väldigt dåligt om. /.../ Vi har för hög brottslighet, vi har för långa köer i vården, men man beskriver inte sitt land på det sättet, jag tycker det är ett övertramp och man gör inte så..."

      Som Lövén reagerar BOD på kritik mot den älskade folkkyrkan. En riktig sosse! /smun

      Radera
    7. Nja, Bengt Olof,
      man kan inte jämställa politisk propaganda med telefonförsäljning, även om den många gånger görs för egen vinnings skull. Däremot tror jag att det är ett dåligt sätt att värva röster. Om jag blev uppringd av en politiker som ville ha min röst skulle jag garanterat inte rösta på honom.

      Radera
    8. Elisabeth,

      -Nej, jag tror inte ett ögonblick att Du i kyrkovalet exempelvis skulle lyssna på en i kyrkan starkt engagerad förtroendevald, om denne företräder ett parti, som ställer upp i detta val.

      Även om jag har högre tankar om Dig, utgår jag ifrån att Du per definition dömer ut hans/hennes telefonbudskap då. Vederbörande pratat ju för ett PARTI.

      BENT OLOF DIKE

      Radera
    9. BOD
      Ang svaret svaret till Elisabeth:
      Hur är det möjligt att en POSK:are kan svara på det viset?
      -----------------

      Bengt Olof Dike är den perfekte telefonförsäljaren; påstridig, upprepande, slutar aldrig och saknar total lyhördhet för vad den andre försöker säga. Snart i en lur nära dig.

      Radera
    10. Kanske dags att automatisera både BOD och telefonförsäljarna? Eller är han redan en automat? Det är nog fler än jag som misstänker det. /smun

      Radera
    11. Nej, Bengt Olof, jag skulle aldrig rösta i kyrkovalet enär jag saknar rösträtt där.

      Vidare dömer jag inte ut budskapet för att någon pratar för ett parti utan för att han visar det dåliga omdömet att göra intrång i min privata sfär genom att telefonledes tränga sig på.

      Radera
    12. Välkommen då som medlem, kära Elisabeth1

      -Så tråkigt att Du inte är medlem i Svenska kyrkan. Du skulle med Ditt engagemang i kyrkliga frågor kunna tillföra kyrkan mycket. Och så blir Ditt inträde där säkerligen också en ögonöppning i bemärkelsen att det reformerar Din bild av kyrkan. Det brukar ju besök i verkligheten ofta göra för oss människor, när vi gjort oss förutfattade åsikter om ett eller annat i vår värld.

      Ärligt och uppriktigt vill jag därför, som en liten ringa person i vår kyrka hälsa Dig till denna Guds boning och som renderar Dig rösträtt och påverkansmöjlighet i de olika besluten!

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    13. ”Renderar rösträtt och påverkansmöjlighet i de olika besluten”.
      Oemotståndligt.

      Radera
    14. Nej tack, Bengt Olof. Jag har efter lång tids övervägande med bibelläsning och bön om ledning kommit fram till att det enda rätta för mig var att gå ur Svenska kyrkan. Jag kunde inte längre med gott samvete vara med om att finansiera en kyrka som leder människor vilse med sin villolära. Tänk på kvarnstenen.

      Och noga taget tror jag faktiskt att min erfarenhet av Svenska kyrkan är större än din. Jag föddes in i en kristen familj, döptes på min elfte levnadsdag, gick i kyrkan som liten, konfirmerades, vigdes i kyrkan, har arbetat som kyrkomusiker av och till under många år, sjungit i flera kyrkokörer, varit förtroendevald, varit trogen gudstjänstfirare samt är sedan jag var 20 år gift med en präst. Jag har alltså på mycket nära håll upplevt Svenska kyrkans avfall från den kristna tron och betackar mig för att bli välkomnad till den kyrkan och dess falska lära.

      Radera
    15. I bästa välmening, Elisabeth!

      -Naturligtvis respekterar jag Ditt nej - men beklagar det djupt, särskilt med din angivna erfarenhetsbakgrund i vår kyrka. Du behövs där, upprepar jag gärna Elisabeth. Och jag tror faktiskt också att Du, innerst inne, behöver kyrkan. Den har ingen falsk lära, som Du påstår.

      Det har jag, ej minst de senaste dagarna, med skärpa och fullödig dokumentation, styrkt. Förr eller senare kanske även Du inser detta och återvärder till Ditt kyrkliga fadershus, den kyrka vilken trots sina brister, som vi verksamma där, är stolta och tacksamma över.

      Välkommen, skriver jag igen!

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
  6. Iden om teokratin har muslimer ärvt från judar och kristna. Det verkar som så, att centralkansliet betraktar demokratin som en teokrati . För dom historiskt medvetna kristna är underkastelse för staten en övergångsfenomen i avvaktan på det slutgiltiga teokratin.Demokratin är ett styrelseskikt , inte ett självändamål. Demokratin gör ett vettigt samhällsliv möjligt för dom flesta och ger dom fattigaste och sjukaste en chans .Inte en patentlösning, men en chans och därför värt att bejaka som en variant av diakoni.

    Ja, en del av muslimer är för teokratin , men för dom flesta, vilka har kommit till Sverige, är beklagligt stor omfattning sekulariserad som resultat av en process, vilket startade på 1800-tale som reaktion på lockelsen från Västvärlden. Därav dom inre våldsamma konflikter i den muslimska världen. Alltså progressiva kontra konservativa.

    Av dom 2-300 000 muslimer i Sverige av olika kategorier är ca 22 000 registrerad som medlemmar i en religiös samfund. Dom flesta moskéer är kellarmoskeer där det samlas några tiotal troende.

    Muslimer har ingen Vatican eller Kyrkornas Världsråd , utan varje församling lever sitt eget liv a la Pingstvänner.

    Muslimer är här för att stanna. Det innebär att någon form av samlevnad är nödvändigt.Men för dens skull får man inte glömma att nära och vårda dom egna. Hur det programmet ser ut vore intressant att ta del.

    SvaraRadera
  7. I alla fall en utmaning med kommunikation. Det går sjukt fort. Tidigare stod det en kopieringsmaskin i en hörna på pastexp och snurrade och slamrade.Idag är allt ute på Fb innan tanken ens är färdigtänkt. Och här tror jag världarna krockar lite grann. en nyexad kommunikatör kommer från sitt håll och möter en kyrka som fortfarande tror att informationen går via en blåstencil. Tänker att det lika ofta handlar om att kyrkan inte riktigt fattar hastigheten och skapar en sund relation till kommunikatörerna. Tweetsen från kyrkanshus har fått mig att skämmas för min kyrka och faktiskt för min trostradition i förhållande till andra traditioner. Sjukt infantilt. Tänker att det är även ett resultat av det supersubjektiva samhälle som har byggts upp under flera år. Jag är normen och centrum i tillvaron med en känsla av att ständigt vara kränkt. Det blir svajigt när detta sedan slår in i lagstiftningen, vilket jag faktiskt tror den här tillfälliga lagen för de ensamkommande handlar om. (Och glad är jag att de får chansen och hoppas att de stannar, men svaj är det). Mindre sol i Malmö idag, med Guds nåd lyser som bekant konstant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utmaningen ligger väl inte i om budskapet kommer med apostlahästar, blåstensiler, FB eller Twitter! Större fråga är VAD budbäraren har att säga, har budbäraren varit kontakt med den verkliga källan själv, eller budskapet förorenats på vägen.
      1 Joh 1- 6 .... det vi sett och hört förkunnar vi... osv.

      Radera