tisdag 10 juli 2012

Böda Sands Camping en måndagkväll

Just nu bor 7000 personer på Böda Sands Camping. Och vi har fler campingplatser på norra Öland. Sommaröland är något annat - fram till mitten av augusti. Därefter är det Skördefesten saken gäller. Påsk i slutet av mars betyder nog att det inte blir jätterusning till sommarstugorna då - men det är temperaturstyrt.

Hursomhelst. Biskop Johansson hade inte de lila badshortsen på sig men dragspelet med sig liksom kräkla, mitra och biskopskåpa. Åsa Martinsson har gjort kåpan och mitran. Det blev biskopsquiz och priser delades ut  - biskopen fick bestämma vad som var rätt svar. Nordöländska Favoritkören sjöng, diakonen Gunilla och biskop Johansson spelade till allsången Idas sommarvisa, vi manade upp Åke Bonnier på scenen och han fick en del tips av hur man ska göra som biskop (besöka folk och församlingar, sa Johansson). Komminister Lund sjöng men ett sånginslag av våra lokala förmågor fick utgå eftersom hunden blivit huggormsbiten. Mer om det i kommande bloggposter. Så skrudades biskopen och vi berättade om vad kläderna har för mening. Till sist välsignade biskopen och höll fingrarna biskopligt. Vad det betyder förklarade han också. Underhållning och undervisning kan man nog sammanfatta kvällsprogrammet.

Tv5 dokumenterar livet på campingen. Nu blev biskopen nedprioriterad för tv-gänget skulle till Kamelranchen. Kamel väger tyngre än biskop, det måste man förstå. Men Strix-folket talade vänligt med biskop Johansson och fotograferade.

Vad är sånt här värt? Det är aldrig fel med lite nya insikter och att få se den nya biskopskräklan och får den presenterad. Graalteknik av det slag Simon Gate introducerade på Orrefors är Unaman, Sunaman och Vinaman utförda i, till exempel. Men det grundläggande är alltid något annat - ett levande gudstjänstliv i församlingen och den undervisning/utbildning församlingen lever med. Om biskopen då blir grädden på moset så OK.

Nu har jag inte med ett enda ord berört det faktum att de två biskoparna, den vigde och den som är electus, inte skulle ha prästvigt mig om jag varit ung prästkandidat. Vi tog inte upp den saken i går heller. Men faktum kvarstår.

9 kommentarer:

 1. Och inte heller tog ni upp frågan vilka av Svenska kyrkans nuvarande präster Du skulle ha prästvigt om Du hade varit biskop idag. Eller är svaret det att Du med glädje skulle ha prästvigt alla rakt av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitkastning?
   Intressant vore om du kunde argumentera för din sak och Dag kunde bemöta dem så vi som står vid sidan har möjlighet att begripa vad det handlar om.
   Allvi

   Radera
  2. Gud vare tack att inte alla människor rakt över prästvigs. Alla som säger sig vara kallade är defakto inte rätt kallade.

   Radera
  3. Bra fråga, Anders! Tänkte precis ställa den själv (möjligen med tillspetsningen "vilka av Svenska kyrkans nuvarande biskopar" o.s.v.). Men du hann före. Det är nog inte möjligt att förespegla kyrkoledningen och de kommunalkyrkliga en "försonad mångfald" - det handlar nog i många fall om ren (ja, om den ändå vore ren!) maktkamp mellan oförsonliga läror och många inser nog att det handlar om att "vinna eller försvinna".

   Radera
  4. Jaha, på det viset.
   Allvi

   Radera
 2. Hade Martin Luther kunnat bli prästvigd i Svenska Kyrkan i dag? Eller profeten Paulus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vare sig Martin Luther eller aposteln Paulus hade haft möjlighet att bli prästvigda i Svenska Kyrkan idag. Men det hade Svenska Kyrkans samtliga nuvarande biskopar!
   Och vad säger det om Svenska Kyrkan och dess biskopar?! Man tror tydligen fortfarande att allt fortsätter att rulla på "som vanligt" också när den siste s k kvinnoprästmotståndaren har pensionerats, avlidit eller drivits bort! Jag själv ser för min inre syn ett stort medlemstapp då. För varför skulle vi stanna kvar??? Vad skulle vi leva av???

   Jag i Halland

   Radera
  2. Vet inte om det blir så stort medlemstapp- De flesta är ju med i "grodkoket"..Bara någon döper,viger och begraver som VI vill ha det.Kyrkan deltar i POSOM- grupper,pilgrimsvandrar,har retreat/ mindfulnesskurser så vi mår bra. Bara ingen oroar samvetet! Kaffet ska vara rättvist,det är en samvetsfråga!
   Svårt att se att det skulle vara många som går mot strömmen,man kan möjligen skriva på en lista,sucka lite, men när det verkligen gäller att handla ta anstöt?? En liten "fanklubb" närmast den utköpte /marginaliserade stretar ett tag, men skingras snart, det blir tyst. Den som lever får se! Vad händer om det blir svåra tider??

   Radera
 3. Vi kan vidga frågan lite och tänka på han som blev ärkebiskop sist. Biskop blev han med uppdrag från centralförrådet att röja i det alldeles för självständiga Växjö stift. Som biskop höll han rikskyrkoprofilen utåt samtidigt som han prästvigde en stor del av den nuvarande prästerliga oppositionen (för den som undrar är det bara att slå i hembygdskalendern (den heter väl så??!)och titta), vilket säkert hans kollegor hade/har lite synpunkter på. Men visst är det intressant när teologer Martin Luther, Olaus Petri, Bo Giertz och andra nutida inte blir prästvigda. Vilka kommer i deras ställe? Har de något att säga som andligen föder de förödda församlingarna i Sv kyrkan??

  SvaraRadera