söndag 8 juli 2012

Högt i tak rymmer det låga

På Bloggardag ska vi inte vara finkänsliga. Jag tror det beror på Morsan men inser att det kan vara att skylla från sig. En läkare kan inte stå och lipa när uppgiften är att bota, lindra, trösta. Kliniskt allvar, alltså. På samma sätt tror jag det är bra om den verkliga frustrationen i kyrkolivet kommer till uttryck. Jag blir inte så upphetsad över enskilda inlägg som över det faktum att detta är känslor, erfarenheter och insikter som fötts fram i den kyrka där jag är döpt, konfirmerad och prästvigd. Det är fullt begripligt om människor far illa i denna kyrka. Själva kyrkosystemet hanterar människor illa. Jag hatar det. Söndagsskolfröken sa inte att kyrkolivet skulle vara sådant. Hon sa något helt annat.

När biskoparna sitter och läser Bloggardag är det nyttigt att de får se det de aldrig får höra, tänker jag. Och också om Nya Tant Lila liksom den gamla, Farbror Blå eller Grå liksom tant Grön, tant Brun och Tant Gredelin lyckas hetsa upp debattörerna, tror jag det blir informativt. Men jag genomgick en gång ett test som visade att jag är extremt sakfokuserad, så jag kanske inte ska vara auktoritet. Det betyder dock att vi ska styra på sak, inte person - i vetskap om att personer bär saken. Lätt är det inte. Jag får väl säga som aposteln Johannes sägs ha sagt till de hönor han matade i Efesos: "Älska varandra. Älska varandra oupphörligt."

Till det sista: Jag tror att detta är en replik som Johannes lärjungar konstruerat. Elever gör så. De tar lärarens favorittankar och vrider dem ett snäpp. Just det är det roliga. Men allvaret består: Älska varandra. Älska varandra oupphörligt. Jag älskar mina barn. Just därför har jag skällt på dem.

7 kommentarer:

 1. Jo.

  Jag tror också, att biskopar och biskopinnor och rent av småpåvar läser Bloggardag av och till. Ofta med bävan. Ibland med värk i hjärteroten. Så förfäade att man saknar samvete och insikt helt, är man nog oftast inte?

  Per S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med bävan? Det tror jag inte en sekund!
   Människor med makt behöver inte bäva!

   Radera
  2. Bävan inför vetskapen att ett sant ord för en gångs skull sägs och kanske hörs?

   ;)

   Per S

   Radera
  3. Jo. vi behöver alla bäva inför den Helige. Gud är helig!

   Radera
 2. Där håller jag inte med dig Dag. Det finns exempel på personangrepp gjorda av anonyma mot namngivna personer som visserligen har makt och betalt för att tåla en hel del men för sådana som mig (och jag vet fler) som faktiskt läser din blogg för att få sakfrågor belysta ur just det perspektiv som du har blir faktiskt dessa inlägg från vissa anonyma exempel på sådant som tryggare den egna gamla människan och det för inte med sig någon välsignelse! Alltså borde du för oss som är svaga i tron göra skillnad på bitsk saklig kritik som för min del gärna får vara mycket elak och sådana lågvattensmärken som skrevs om en biskop. Jag hör inte till dem som har några inbyggda nigningsreflexer för biskopar men jag finner yttranden som det som nyligen föll i förra blogginlägget av en debattör som mycket osmakligt. Om man ex läser Jan Redins mycket vassa rundbrev om kyrklig förnyelse, som väl du gett ut, om jag inte missminner mig, så finner man inte sådana ord. Läser man Dag Sandahls böcker hittar man heller inte sådana epitet. Därför vidhåller jag att din utomordentligt intressanta blogg borde om inte annat hållas fri från personangreppskultur för vår skull som faktiskt läser den för att få motstånd, nya infallsvinklar och stundom uppbyggelse. Jag hör förvisso inte till OASrörelsen men jag betvivlar att de som gör det uppskattar att biskopen i Gbg benämns så som skedde av en kommentar. Min schartuanskt fostrade mormor från Öxnevalla brukade säga "om andra äter hästskit behöver inte du äta hästskit", det håller. Annorlunda uttryckt: "människovärdet vi kräva tillbaka" vill jag minnas att nån småskrift av G À Danell hette och det menar jag de facto skall gälla också de biskopar som kan kritiseras för mycket. Du skriver att de läser din blogg så kanske skall jag då tillägga att som grupp finner jag det enklare att kritisera dem superhårt, ja rent av spydigt men som enskilda personer skall de mötas med respekt inte för deras ev makt utan som en påminnelse för dem att de skall värna kyrkans enhet och inte öka dess splittring. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 3. Många i kyrkan idag, inte bara episkopalerna även om de nu idag kanske är det mest framträdande exemplet på kristen oenighet, borde sätta sig ned och filosofera en stund över Paulus ord i 1 Kor 6:1-11.

  SvaraRadera
 4. Jag citerar -

  Det är fullt begripligt om människor far illa i denna kyrka. Själva kyrkosystemet hanterar människor illa

  Kommentarer -

  Framför allt hanterar denna Falska Församlingssyn Kristi Kropp illa.

  Jämför -

  http://www.blogger.com/comment.g?blogID=4332311803766211412&postID=2491473315537018839&page=1&token=1308209531439

  Arne Strand.

  SvaraRadera