måndag 9 juli 2012

Glad att vara på Öland

Solen skiner. Regnet som dränkte Målilla, Mariannelund med flera platser var kanske små stänk här - men inget annat. Åskvädret för ett par nätter sedan över Östersjön var vackert och 14-15 km bort. Många kan vara glada att få vara här - och vi som inte behöver vara i Indianapolis, där episkopalernas General Convention äger rum 9-12 juli, kan vara gladast av alla.

Duktiga på konflikter är episkopalerna. Det gäller enkönade vigslar där ordningsfrågan ställdes om hur man ska rösta - en eller två gånger. Ska det röstas två gånger - som när det gäller The Prayer Book - räcker det att tretton biskopar rösar emot för att blockera frågan. Jag vet goda medkristna som älskar dispyter i just ordningsfrågor men hur kul kan det vara att sitta på det där mötet?

Till det kommer frågan om 815, alltså episkopalernas kanslihus på 2nd Avenue nr 815. I've been there. Ska det säljas och episkopalerna flytta till en stad där det är billigare att leva och löneläget lägre? Episkopaler på gräsrotsnivå sägs inte gilla att man måste ta miljontals dollar för att hålla sig med det fina högkvarteret. Pengarna borde gå till mission, heter det. Dean Thurlow ville också veta vad alla de juridiska processerna kostat TEC, den episkopala kyrkan i Amerika. Jag tittar ut över hagarna och inser att det finns en del att vara lycklig över, nämligen lycklig över sådant man slipper.

Biskoparna som dras inför domstol i Quincy förklarar att de är oskyldiga till anklagelsen om illojalitet. Den 23 april 2013 blir rättegången, sägs det. Biskoparna vet ännu inte vilka deras anklagare är och inte heller vilken kyrkoordningsparagraf (canon) de anklagas ha brutit emot. Det hela påminner om sådant man kan läsa i amerikanska deckare i domstolsmiljö. Grisham och så. Skulle det mulna på kan jag på Öland få mitt lystmäte av den sortens spånning tack vare Grisham et cons. Så jag kan fortsatt vara glad att vara på Öland. Men nog är det lite sorgligt det som händer i USA likväl? Med TEC ska vi ha nära förbindelser, säger kyrkoledningen. Borde vi inte ligga lite lågt med det ett tag nu? Eller har vi något att lära av dem - hur man genomför ett Stalinesque Move, kanske?

2 kommentarer:

  1. Man borde ta och fundera en stund över Paulus ord i det sjätte kapitlet i sitt första brev till korinthierna, då kanske dom skulle vara mindre snabba att dra sina trosbröder inför domstol.

    SvaraRadera
  2. Vi kanske slipper rättegång som de stackars biskoparna i USA, men även här kan man ju bli anklagad utan att få ta del av "åklagarsidans" material. Det vet ju du. Har du fått se pappret ännu som biskop Thidewall läste från när du var i Växjö på tillsynssamtal eller vad det heter. Facket säger att folk kallas in till biskopen utan att få veta i förväg vad det handlar om, så angiverisystemet lever och frodas tydligen.Även om det inte är som "over there" så tycker jag inte att det är så roligt här heller...
    F Pierre

    SvaraRadera